A Grand Canyon védett területei, főleg a híres South Rim és környéke számos indián közösségnek adnak otthont, melyek igyekeznek őrizni ősi kultúrájukat.

Nem szeretik, ha indiánnak hívják őket, őslakos amerikai a politikailag korrekt megnevezés, de az egyszerűség kedvéért nem ezt a megnevezést választottuk. Főleg mert az őslakos amerikai magyarul furcsán hangzik, és mert nem teljesen azt fedi, amit a native american kifejezés.

Forrás: Unsplash, Matteo Paganelli

A Canyonban és közvetlen közelében 4 indián közösség létesített rezervátumot, A South Rim környékén (3 és fél óra vezetés) a Hualapai népcsoport, nyugatra a Havasupai törzs a Canyonhoz szorosabban kapcsolódó területektől kissé távolodva pedig a Hopi és Navajo etnikumok színesítik kultúrájukkal az arizonai tájat.  

Az egyszeri utazó számára  –, aki a szelfire váró tömegek helyett ősi kultúrát őrző népekre és általuk lakott vadregényes tájakra vágyik – erősen ajánlott ellátogatni az őslakosok rezervátumaiba legalább egy napra. Itt égszínkék tengerszemektől a mélyben kanyargó Colorado folyó felett 4000 méterrel billegő monumentális sziklákig számos eldugott látványosságot lehet megtekinteni, az őslakosok asszisztálásával. Fontos, hogy a legjobb élményekhez – autóutakra ne nagyon számítsunk.

Hawasupai őslakososok 

Cara Fuller, Unsplash

A Hawasupai név gyakorlatilag azt jelenti, hogy a „kékeszöld vizek népe”, ami nem is véletlen, a területükön annyi ásványi anyagokban gazdag forrás, tengerszem és vízesés található, amit felsorolni is nehéz lenne. A Hawasupai nép abban hisz, hogy a víz szelleme minden Hawasupai ember lelkében is megtalálható, és átitatja testét. Szentként tisztelik a területükön fellelhető forrásokat és vizeket, és számos legendát őriznek a különleges szikláikról is.

Diana Sue Uqualla, a Havasupai nép képviseletében| © Erin Whittaker/Flickr

A Hualapai nép

Unsplash, Stan Lawrimore
Hualapai törzsi viselet

A híres East Rim Sky Walk a Hualapai néphez köthető, akik több száz éven keresztül vadásztak Arizonától egészen a San Franciscoban található Twin Peaks csúcsokig tartó területen. Jelenleg egy 108 hektáros rezervátumban élnek, ahová egészen 1988-ig nem engedtek be turistákat.  Egészen napjainkig azzal reklámozták a területet, hogy ha a hatalmas South és West kilátópontoknál felgyülemlő tömeget el szeretnéd kerülni, gyere ide és itt egy érintetlen paradicsom vár, de mostanság mindent megtesznek, hogy minél vonzóbbá tegyék az East Rimet az ide látogatók számára. Lásd fenn: a 4000 méter magasan fekvő üvegsétányt is megépítették.

Navajo Rezervátum közössége

Lookout studió, Gran Canyon Village

Keleten kissé távolabb a Grand Canyon Nemzeti Parktól található a Navajo rezervátum. A Navajo a legnagyobb területen élő, legnagyobb tömegben jelen lévő őslakos népcsoport jelenleg, akik széles körben ismertek világszínvonalú ékszerészetükről és gyapjútermékeikről. Ha őslakosok által készített (drága) szőnyeget látunk például a Lookout Studio-ban Grand Canyon Village-ben az nagy valószínűséggel Navajo termék.

Hopi területek

Monument Valley, Unsplash, Jasper van der Meij

Észak-Kelet-Arizona őslakói a hopi indiánok több ezer évre vezetik vissza eredettörténetük. Más kultúráktól teljesen függetlenül fejlesztettek ki egyfajta szárazgazdálkodást a szinte sivatagos arizonai körülmények között, melynek lényege,  hogy a lehulló csapadékot és felgyülemlő nedvességet összegyűjtik, majd a felgyülemlett folyadékkal táplálják a termesztett növényeket. Ma is gazdálkodónak vallják magukat, annak ellenére, hogy közel a hopi népesség fele kézműves termékek eladásával keresi kenyerét. Flagstaff, Arizona településen minden júliusban megtartják a Hopi Művészeti Fesztivált, melyre nem titkolt vágyunk egyszer eljutni.

Legelő szarvasok Gran Canyon Village határain belül

Ti is rengeteg indiánregényt olvastatok gyerekkorotokban? Írjátok meg nekünk Facebookon!

 

VIAWanderwell
SOURCEWanderwell
Megosztás