A Magas-Tátra a környező országok mellett a magyar túrázók és hegymászók kedvelt célpontja. Nem csoda, hiszen viszonylag kis területen koncentrálódik minden, ami a magashegységek varázsát adja. Sűrű fenyőerdők, meredek völgyek, vad, sziklás hegycsúcsok és a kék minden árnyalatában pompázó apró tavak várják az idelátogatókat. Közkedveltsége ellenére még számtalan titkot rejt, így most érdekes tényeken keresztül próbálunk meg teljesebb képet nyújtani egyik kedvenc úti célunkról.

Földrajza

Az talán már közismert tény, hogy a főleg gránitból felépülő Magas-Tátra a világ legkisebb területű magashegysége, a maga 341 négyzetkilométerével. Azonban mindjárt máshogy látjuk ezt a méretet, ha van mihez viszonyítani: ez az 525 km2-es Budapest területének mindössze kétharmadát jelenti! Ekkora területen több mint 100 tengerszem és több vízesés is található. A legnagyobb és legmélyebb tavak a lengyel oldalon találhatóak: előbbi a Halastó (Morsike Oko) 35 hektárral, utóbbi a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) 72 méterrel, ami jóval meghaladja a Balti-tenger átlagos mélységét. A főgerinc 26 km hosszú, mely a vízválasztót jelenti a Balti-tenger és a Fekete-tengerbe tartó folyók között. A hegység 30 csúcsa haladja meg a 2500 méteres tengerszint feletti magasságot. Ezek a dél felé nyúló, hajdani gleccservölgyeket elhatároló oldalgerinceken emelkednek, nem a főgerincen. Legmagasabb csúcsa a 2655 méteres Gerlachfalvi-csúcs, ami egyben Szlovákia és az egész Kárpátok legmagasabb pontját is adja, a legmagasabb, jelzett turistaúton elérhető csúcs pedig a Rysy (Tengerszem-csúcs).

Élővilág

A Magas-Tátra élővilága igen gazdag. Az emlősöket tekintve többek között zergéknek, mormotáknak, a mindössze fél évet élő havasi pockoknak is otthont ad. A csúcsragadozókat a farkasok, hiúzok és körülbelül 60-90 medve képviselik. A tátrai madárvilág királya a szirti sas. A vándorsólyom, a siketfajd és a fogoly is gyakori fészkelő. Elsősorban a gazdag élővilág, másrészt pedig a tapasztalatlan túrázók megóvása miatt jött létre a 7 és fél hónapos téli zárlat. Október 31. és június 15. között csak hegyi vezetővel vagy hegymászó engedéllyel járhatóak a Magas-Tátra szlovák oldalának a turistautak menedékházak feletti részei. A törékeny ökoszisztéma miatt hegység egyes részei minden évszakban a turisták elől elzárva maradnak.

 

Menedékházak

Jelenleg a szűken vett Magas-Tátra területén 13 menedékház üzemel. A legrégebbi menedékház az 1865-ben épült Rainer-kunyhó, a legmagasabban fekvő a Hunfalvy-ház. A legnagyobb a Poprádi-tavi hegyi szálló, ahol 155 ágy várja a kirándulókat, míg legkisebb Kő-pataki menedékház egyszerre mindössze 8 embernek tud szállást nyújtani.

Szélvihar

Sajnos a 2004-es szélvihar óriási károkat okozott az erőben, a pusztítás még most, 15 évvel később is szembetűnő. November 19-én délután 4 óra körül az északról érkező szélvihar a Magas-Tátra főgerincén átbukva orkánná erősödött, néhol elérve a hurrikánok esetében is kirívó 200 km/órás sebességet is. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén 126 m2 fenyőerdőt tarolt le a szél, míg a szúinvázió további 73 m2 erdőt emésztett fel. A mindössze pár órás vihar alatt a Magas-Tátra képe hosszú időre megváltozott. Az élővilág regenerálódásához még évtizedekre lesz szükség.

“A holtak emlékére, az élők figyelmeztetésére”

A Szimbolikus temető gyakran látogatott emlékhely a Poprádi-tó közelében a cirbolyafenyvesben, 1525 méteres tengerszint feletti magasságban. A temető szimbolikus emlékhelye a Tátrában hegyi balesetben elhunytaknak, kivételesen olyan tátrai lakosoknak is, akik valamelyik más hegységben vesztették életüket. Korábban a Magas-Tátra áldozatainak emléktáblái többé-kevésbé a tragédia helyének közelében voltak elhelyezve, de jelenleg mintegy 160 emléktábla és 50 kézzel faragott fakereszt található már itt. A Szimbolikus temető létrehozása Otakar Stáfl (1884-1945) festő ötlete volt, a nagyközönségnek 1940-ben adták át a következő ajánlással: “A holtak emlékére, az élők figyelmeztetésére”. A temető további bővítését esztétikai szempontok és helyszűke miatt szigorú szabályokkal korlátozták. Az emlékhely a téli zárlat idején nem látogatható.

Tippek a biztonságos túrázáshoz

A jól felkészült túrázók, és – ahogy természetesen a Wanderwell minden túrájának esetében –  profi vezetők által kísért csapatok biztonságban szelhetik a hegység ösvényeit. A megfelelő öltözet és lábbeli elengedhetetlen a komfortos és biztonságos túrázáshoz. Viseljünk gyorsan száradó pólót, jól szellőző aláöltözetet, eső- és szélálló kabátot és nadrágot. Bakancsunk legyen már bejáratott, merev talpú, ami jól tartja a bokánkat is. Indulás előtt tájékozódjuk a várható időjárásról, és útközben is kísérjük figyelemmel annak változását. Mentsük el a lengyel és a szlovák hegyimentők telefonszámát és vigyük magunkkal az Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat. A legfontosabb azonban az, hogy rendelkezzünk hegymászásra és légi mentésre érvényes biztosítással, ugyanis előbbi nem helyettesíti az utóbbit.

A Magas-Tátra 600 km hosszú turistaútjain kezdő és haladó túrázók is megtalálják számításaikat, de a vérbeli hegymászóknak is tartogat kihívásokat, így tökéletes úti célja az aktív hétvégéknek. Tartsatok velünk a Magas-Tátra ösvényeire, ha jó csapattal, tapasztalt, támogató és profi túravezetőkkel, nagyszerű hangulatban szeretnétek megismerni a vadregényes Tátrát!

Megosztás