Tűzföldnek nevezzük Dél-Amerika legdélibb területét alkotó szigetcsoportot, melyre angolul Fireland néven szoktak hivatkozni, és melyet a Magellán-szoros választ el a kontinenstől.

Tűzföldnél délebbre nem igen juthatsz el szárazföldön: itt fekszik például a világ legdélibb városa, Ushuaia. A terület mindössze 35 szélességi fokkal található északabbra, mint a déli-sark. Magyarország 80 százalékának megfelelő földön mindössze Győr lakossága  (körülbelül 130 000 – 135 000) él. Mint az előző írásunkban részletezett Patagóniát, Tűzföldet is részben Chile, részben pedig Argentína birtokolja.

Tél a világ legdélebbi városában, Unsplash
Mount Sarmiento, Genuine Guide Gear blog

A fjordok szerelmesei is megtalálják itt kedvenc látnivalójukat. Szűk szorosok szabdalják a partvidéket, a legnagyobb tó, a Flagnano pedig festői kikapcsolódást jelent az édesvizek kedvelői számára. A tájak nagyon hasonlóak az észak-európai Spitzbergákhoz, melyekről már írtunk.

Flagnano tó, Pinterest

A hatalmas jégmezők, morénák és gleccserek kialakulására jelentős hatással volt a nyáron hűvös, télen pedig jéghideg szubarktikus éghajlat. A legtöbb csúcs nem kiemelkedően magas, mégis egész évben hó és jég fedi, a gleccserek pedig akár a tengerig elérnek. Az állatvilág is ehhez a sajátossághoz alkalmazkodott.

Szinte az egész Andokban fellelhető a helyi cukiság: a láma –, melyre a helyiek nem csak cukiságként, hanem élelmiszerként is tekintenek. A Tűzföld a guanakó, a láma egyik vadon élő rokona számára nyújt otthont, de itt él például az andesi és a Magellán-róka is. A part menti vizekben megfigyelhetőek medve- és oroszlánfóka kolóniák, delfinek és cetfélék, melyeknek az elmúlt évek intenzív vadászatai nem kedveztek.

Guanaco, Say Hueque Blog

Óriási dinoszauruszokra emlékeztető (ezt csak én mondom) ragadozómadarak is fészkelnek az Andok bércei között; például az andesi kondor, amely 3 méteres! szárnytávolságával a világ legnagyobb ragadozó madara – és valószínűleg a Pteranodon leszármazottja, ámbár ezt is csak én mondom.

Unsplash

Találkozhatunk itt verébpapagályokkal, Magellán-pingvinekkel, és –harkályokkal, de akár óriás viharmadarak és a dolmányos albatrosz fészkelőhelyeit is megtekintheti az egyszeri utazó, aki vigyáz, hogy a jelenlétükben ne sétáltassa póráz nélkül a kiskutyáját. Sőt inkább hagyja otthon, ott biztonságosabb mindenkinek.

Szerinted melyik a leglenyűgözőbb élőlény? Írd meg nekünk a Facebook vagy Instagram oldalunkon kommentben!

SOURCEWanderwell
Megosztás