A ma emberének már egy kanapén ülve lehetősége van megismerni a világot. Korábban elképzelhetetlen mennyiségű információ áll rendelkezésünkre az internetnek hála, így szinte felfoghatatlan, hogy vannak még a Földnek olyan pontjai, ahová nem terjedt el a „modern civilizáció”.  Jelenleg az emberiségnek négy olyan földrajzi területéről van tudomása, ahol elszigetelt törzsek élnek. Ezek a törzsek tudomásunk szerint még nem kerültek kapcsolatba a modern emberrel.

Kelet-Indiai területek

Az Andaman-szigetek Kelet-Indiától több száz km-re található. 26000 évvel ezelőtt a szigeteket egy földhíd kötötte össze Indiával. A földcsuszamlás előtti időkben néhány kíváncsi törzstag átszökött a kontinensre, később a szigetek lakói természeti katasztrófák, erőszak és támadások áldozatai lettek, így ma már számuk alig 500-ra tehető.

A Sentinel szigetek északi részén is él egy néptörzs, melynek lélekszáma 15-től akár több százig is terjedhet. A 2004-es cunami hatására létszámuk feltehetően jócskán lemorzsolódott.

Amazonas

Az Amazonas esőerdője közel 100 törzsnek ad otthont. Köztük vannak olyanok, akik már kapcsolatot teremtettek a külvilággal és olyanok is, akik drogcsempészek áldozataivá váltak. A legismertebb itt élő népcsoport a Kawahiva névre hallgat. Lakhelyük meghatározhatatlan, mert folyamatosan vándorolnak. Egy olyan népcsoport, melynek tagjai létrát használnak, hogy a méhkaptárból mézet gyűjtsenek és ügyesen kifejlesztett eszközöket a halak kifogására.

Dél-Amerikai területek

Dél-Amerikában további néptörzsek lelhetőek fel Peruban, Bolíviában, Francia Guyanában, Guyanában és Venezuelában, bár róluk meglehetősen keveset tudunk. A perui törzsek gyakran ki vannak a téve az agresszív erdőirtások veszélyeinek, így velük elsősorban favágók végeznek. Részben ennek is köszönhetően bizalmatlanok a kontinensről érkező újságírókkal vagy riporterekkel és semmilyen kapcsolatot nem létesítenek a külvilággal.

Pápua Új-Guinea nyugati területei

Ezen a területen megközelítőleg 44 elszigetelt törzs él, ahol sok a sűrű erdős hegyi terület, így ez a szám közel sem teljes. A perui törzsekhez hasonlóan ők is bizalmatlanok a külvilággal, ugyanis gyakori a gyilkosság, az erőszak és a kínzás. Közülük vannak olyanok, akik vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytatnak és olyanok is, akik még kapcsolatban vannak a kontinensről érkezőkkel. Ennek a területnek a látogatása az indonéz kormány rendelete alapján mindenkinek tilos.

 

Veszélyes találkozás

Az ismerkedés az elszigetelt törzsek tagjaival korántsem veszélytelen. Azok a törzsek, akik már találkoztak a „modern emberrel” sokszor kifejezetten rosszul jártak. Cirkuszi állatként mutogatták és kínozták, vagy egyszerűen megölték őket drogcsempészek vagy az erdőirtások végeztek otthonaikkal.  Azok a törzsek, akik még sosem láttak mást csak a sajátjaikat szintén sok esetben bizalmatlanok és agresszívek.

Az alábbi videóban olyan esetet láthattok, amikor egy ilyen törzs tagjai közel merészkednek a civilizációhoz.

Megosztás