Földünk legnépesebb szigetének címerét tudhatja magáénak Jáva, mely Szumátra, Borneó és Celebesz mellet a Nagy-Szunda-szigetek részét képzi. A sziget kiapadhatatlan erőforrás mind természeti, mind kulturális szempontból, amihez hozzájárul az is, hogy itt található Indonézia legnagyobb települése és egyben főváros is, Jakarta.

Az ország legtöbb szigetéhez hasonlóan a látképet itt is a buja esőerdők, drámai vízesések és ősi templomok teszik mozgalmassá. De egy dologban biztosak lehetünk, ha valakit a vulkánok vonzanak, akkor Jáva az egyik legideálisabb hely a felkeresésükre.

Az ország lüktető szíveként gyakoriak errefelé a földrengések és a vulkánkitörések, a szigetet 38 működő és több inaktív vulkáni kúp csipkézi. A lakosság azonban mégsem óhajt megválni a hegyoldalaktól és evakuálni, ugyanis a kitörésekkor keletkező hamu kedvező feltételeket kínál a gazdaságnak: a pernye a legkiválóbb bio-tápszerként serkenti a növények természetes fejlődését.

Ehelyett inkább áldozatokat mutatnak be a hegyek tetején élő isteneknek és jó szellemeknek. Annak érdekében, hogy a vulkánok ne gerjedjenek haragra és törjenek ki, rizst, zöldségeket és gyümölcsöket dobnak a mélybe, de előfordul, hogy csirkét, kecskét vagy egy egész tehenet löknek a kalderába.

Borobudur templom

Több mint ezer éve tornyosul a világ fölé Borobudur, Földünk legnagyobb buddhista templomegyüttese. A nyolc szintes piramist formázó szentély jellegzetessége, hogy felülnézetből egy 3D-s mandala képét adja.  Alsó öt négyszögletű terasza a földi létet szimbolizálja, míg a felső három kör alakú a szellemi világot. A felső szinteken sztúpák (halmok) sorakoznak, melyek mindegyike egy-egy buddha szobrot rejt magában, és komplexum tetején lévő 15 m átmérőjű harang a buddhizmus legfőbb céljának, azaz a Nirvánának a jelképe. A templomot bárki kedvére látogathatja, és egyes legendák szerint, ha valaki meg tudja érinteni a sztúpák bújtatta egyik Buddha kezét, annak teljesül egy kívánsága.

Paradicsomi környezet

Balival ellentétben Jáva szigetének egyik legkedveltebb kincse a tengerpartok és azok nyújtotta lehetőségek. A fürdőzés és a vízi sportok szerelmesei minden mennyiségben megtalálják a számításaikat: fehér homokos tengerpartok, különleges élővilág és erős hullámok jellemzik a partmenti részeket.

A sziget belsejében azonban egészen másfajta, titokzatos világ vár felfedezésre. A dzsungel mélyén lévő vízesések, 2000 méter magasságban fekvő tiszta vízű tavak és a hegyek gyomrába benyúló barlangok csábítják a turistákat.

 

 

 

Megosztás