Ősszel a Baltikumba látogatva az erdőkben barangolva sok olyan emberrel találkozhatunk, akik késsel a kezükben a talajt tanulmányozzák. Egy pillanatra se ijedjünk meg, ezek az emberek nem veszélyesek, csupán követik a gombaszedés hagyományait.

Gombaszedés, mint kulturális jelenség

A balti térségben sok évszázaddal ezelőtt kezdték szedni a gombákat, mivel akkoriban ez volt a fő táplálékforrás az erdős területeken. Habár manapság minden gombafajtát meg lehet venni a szupermarketekben, a helyiek még mindig szeretik leszedni a természetben megtalálható példányokat. Mára a gombaszedés hagyománnyá vált a térségben. Régen a helyiek azokat a gombákat kóstolták csak meg, amelyekről úgy vélték, hogy finomak és egészségesek.

A balti államok éghajlata gombatermesztés szempontjából tökéletes, mert az erdős és mezős területeken gyakoriak az esőzések. A szezonja kora ősszel kezdődik és az első fagyos éjszakákig tart. Ez az az időtartam, amikor minden helyi megőrül egy kis gombáért, nem csak azért mert a helyi konyha fontos alapanyaga, hanem azért is mert az emberek imádják magát a folyamatát.

Manapság a gombaszedésben csakúgy, mint a horgászat közben a természetben eltöltött minőségi idő jóval fontosabb, mint maga az étel. Most, amikor a dolgok olyan gyorsan változnak, a Baltikum számára a gombaszedés megmaradt egy olyan ősi hagyománynak, amely szent és sérthetetlen. A kis gyerekektől, a felnőtt férfiakon át az idős asszonyokig sokan mennek az erdőbe és hencegnek szerzeményeikkel. Talán furcsán hangzik, de a helyiek mindig is versenyeztek, hogy ki talál több gombát, különösképpen vargányát, a térség gombáinak királyát.

 

 

Gombaszedés előtti tudnivalók

A helyi emberek életének részévé vált a gombaszedés, ezért nyilvánvaló volt számukra, hogy hogyan kell viselkedni az erdőben, hol kell keresni a gombákat és hogyan kell bánni a növényekkel. Ezek a tudnivalók azonban nem nyilvánvalóak azok számára, akiknek még nincs tapasztalatuk ezen a téren. Különösen fontos, hogy olyan hosszú kesztyűt viseljünk, amiből egyáltalán nem vagy csak nagyon pici bőrfelület látszódik ki, mert az erdő tele van kullancsokkal és egyéb rovarokkal. Mérgező gombafajták is teremnek a balti államokban, amiket fontos felismerni. A leggyakoribb mérgező gomba a gyilkos galóca, amit élénkvörös színéről és fehér pöttyeiről lehet felismerni. Ne szedj le tehát egy olyan gombát sem, amiről nem tudod biztosan, hogy ehető-e. Fő az elővigyázatosság!

A legjobb, ha először nem egyedül mész gombát szedni, hanem olyan helyiekkel, akik úgy ismerik az adott erdőt és a legjobb gombalelő helyeket, mint a tenyerüket. Például a vargánya leggyakrabban a lucfenyő alatt nő, más fajták pedig nem erdőkben, hanem mezőkön fordulnak elő. Évekbe telik, amíg profi gombaszedő leszel, ennek ellenére a kezdőknek is nagy élmény minden alkalom. Egy dolog biztos: a természetben töltött minőségi idő sokkal fontosabb, mint azon versengeni, hogy ki szedett több gombát.

Ha Észtországban jársz és kedved támad gombát szedni: https://www.visitestonia.com/en/soomaacom-mushrooming-trips

 

 

Forrás: https://theculturetrip.com/europe/latvia/articles/heres-why-mushroom-picking-is-a-baltic-tradition/
Megosztás