Sziasztok, Teacher Lucky vagyok, a “Beférek a bőröndbe?” honlap írója, és az egyik kedvenc helyemet szeretném megmutatni nektek! Miután közel másfél évig dolgoztam Kína egy apró trópusi szigetén úgy döntöttem, hogy mielőtt hazajönnék még két hónapot utazással fogok tölteni. Az elsődleges célpont Ausztrália volt, de úgy éreztem, ha már a „közelben” vagyok akkor muszáj meglátogatnom kedvenc filmem/könyvem egyik ikonikus színhelyét, Hobbitfalvát, és így lett ez a két hetes új-zélandi tartózkodásom egyik legnagyobb élménye.

Hobbitfalva – a megtestesült Középfölde

Minden valamirevaló Gyűrűk Ura rajongó tudja, hogy a filmet Új-Zélandon forgatták, az ott látható hegyek, vizek, dombok, erdők mind megtalálhatóak az országban. Persze a legtöbb esetben, ha el is jutunk a filmes helyszínekre szükségünk lesz a képzelőerőnkre, hiszen a Végzet Hegye mellett a valóságban nem nyüzsög tízezer ork, és az egymás mellett lévő három teljesen hasonló hegyből nehezen mondod meg hova is kéne dobni a Gyűrűt. Azonban van egy helyszín az északi szigeten Matamata-nál (mely Auckland repterétől két óra autókázásra található), ahol úgy érzed magad, mintha belecsöppennél a történetbe. A Megye színhelyéül szolgáló Hobbitont a Gyűrűk Ura alatt építették meg, majd a forgatás után lebontották. A Hobbit trilógia miatt aztán ugyanolyan formájában újra felhúzták, és ezúttal nem tüntették el, hanem meghagyták turistaattrakciónak. Álmomban sem reméltem, hogy eljutok ide, de végül sikerült megvalósítanom, és a honlapomon található spórolási tippek segítségével nektek is sikerülhet.

 

Rögtön ledöntenék néhány illúziót: sajnos ez nem úgy működik, hogy odamész, nézelődsz négy-öt órát, majd amikor megunod hazamész. Nagyon szigorú és precíz szervezés mellett irányítják a helyet, a csoportok percre pontosan váltják egymást, idegenvezető visz körbe, és a túra másfél óra. Mindez 79 dollárba kerül, ami magába foglal az idegenvezetés zárásaként egy sört a Zöld Sárkányban (ezt már leírni is fantasztikus!). A másik gyakori kérdés az szokott lenni, hogy a házakba be lehet-e menni. Sajnálatos módon nem, ugyanis nincs bent semmi: a belső jeleneteket Wellingtonban vették fel stúdióban. Egyedül Bilbo háza olyan, hogy a bejárat első egy-két métere ki van építve azért, hogy amikor az ajtóban beszélgetős jeleneteket felvették úgy tűnjön, mintha tényleg lakna bent valaki.

Az ördög a részletekben rejlik

Ha ezeken túllendülünk akkor tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha a Megyében lennénk, és az apró hobbitok épp bent aludnának a házakban. Az illúzió kedvéért a kerteket minden nap gondozzák, igazi növényeket termesztenek, a házak mögött kicsi ruhák száradnak, és minden pillanatban azt várod, hogy Frodó jöjjön veled szemben, nem pedig tizenkétezer ázsiai turista. Nem mindegyik hobbitlakás ugyanakkora: vannak 60 és 90%-os ajtók, attól függően, hogy épp milyen magas színésszel dolgoztak, és hozzá képest mekkorának kellett látszódnia a bejáratnak. Az idegenvezetés során sok érdekességet megtudtunk az idegenvezetőtől, például hogy mi alapján szeretett bele Peter Jackson ebbe a helybe, és hogy a Bilbo háza feletti fa az egyetlen fa, ami nem igazi: 200 ezer levelét néhány évente egyesével kell átfesteni, hogy valódinak hasson. A túra nagy részében a házak között sétáltunk, miközben próbáltam felidézni melyik hobbitlyuk mikor tűnik fel a filmben. A legnagyobb szenzáció kétségkívül Bilbo és Frodo zöld ajtós otthona, mely a domb legtetején állt: ez a tény, és az, hogy nekik volt a legtöbb ablakuk bizonyítja, hogy ők a legtehetősebbek a Megyében. Persze a remek kilátás nem jár ingyen: minél több ablakod van, annál több adót fizetsz. A padon ott a pipa, a kapun pedig a felirat: Tilos bemenni, kivéve a partival kapcsolatos ügyekben.

Búcsúsör a Zöld Sárkányban

A másfél óra utolsó része a Zöld Sárkányban telt, ahol miután megkapod a söröd felfedezheted hol mérte Csűrös Rozi az italt, és hol kapcsolódtak ki Trufáék a nap végén. Ez a hely természetesen belülről is teljesen ki van építve, leülhetsz a kandalló elé vagy végigsétálhatsz a Zöld Sárkány körül, ahol még fent vannak Bilbo szülinapi bulijának kellékei. Ezek után persze még fájóbb szívvel búcsúzol el a helytől, és az ajándékboltban töltött egy órával próbálod kompenzálni azt, hogy te még bizony a Gyűrűk Ura világában szeretnél maradni egy kicsit.

Tény hogy nem volt olcsó – mondjuk mi olcsó Új-Zélandon? – és hogy tovább is maradtam volna, de az is biztos, hogy életem egyik legjobb élménye volt. Úgy éreztem ott magam mintha egy álomban lennék, és ennél jobban sehol sem tudsz belecsöppeni a Gyűrűk Ura világába. Egy kiváltság ide eljutni, nagyon szerencsésnek érzem magam mert tudom, hogy ez minden Gyűrűk Ura rajongónak a legnagyobb álma, remélem nektek is sikerül! Ha szeretnétek még jobban megismerni Hobbitfalvát, akkor a honlapomhoz tartozó Youtube csatornán láthattok egy rövid kisfilmet róla, ahol körbevezetlek titeket a hobbitlyukak között és amiből még több érdekességet megismerhettek.