Patagóniában! Mely annyira elhagyatott és ritkán lakott csücske a világnak, hogy azt Európából elképzelni is nehéz. Argentína és Chile legdélebbi területét nem véletlen nevezhetjük akár a világ végének is. Andok, kies síkságok, fennsíkok, elképesztő vadvilág és érintetlen tájak, melyeket egy-egy település, mint az emberi kéz nyoma tarkít. Három Németországnyi területen mindössze 2 millió ember él.

Patagónia Chiléhez tartozó részén több, mint 250  ezer négyzetkilométeren (majdnem három Magyarország) mindössze 260 ezer főnyi lakosság él. Keleten a terület legnagyobb része óriási, sztyeppéhez hasonlító, akár száz méter magas teraszokat alkotó, kavicsos síkság, melynek hasadékaiban sós- és édesvizű tavak alakultak ki.  Ha hasonlóan elhagyatott tájakról olvasnál ajánljuk figyelmedbe a Spitzbergákról szóló írásunk. 

Keletről nyugat felé haladva, az Andokhoz közeledve a növényvilág egyre bujábbá válik, a kavicsot pedig porfír, gránit és bazalt váltja fel. Az egyre dúsabb növényzet jellemzően délibükkből és fenyőkből áll, és ad otthont a változatos állatvilágnak. Az Andok nyugati oldalát nagy mennyiségű csapadék éri, amely a hideg partmenti vizekkel együtt olyan jeges és nedves légtömegeket hoznak létre, melyek hatalmas jégmezők kialakulásához vezetnek.

Matt Broch, Unsplash
Amar Adestiempo, Unsplash

Patagónia látnivalóit szinte lehetetlen egy cikkben összefoglalni, annyi nemzeti park és gleccser –  például a régió első számú látnivalója a Perito Moreno vagy a tőle összesen 4 óra vezetésre (ez itt aprócska távolság) található Grey gleccser (Glacier Grey) -, szteppe, tó és település található ezen hatalmas és vad területen, hogy, ha a neveket írnánk egymás után, még az is túlmenne ennek a cikknek a határain.  

Torres del Paine Nemzeti Park, Fotó: Matt Gross, Unsplash

Sokat elmond a gleccserek előfordulási gyakoriságáról, hogy Argentína leglátványosabb nemzeti parkját Los Glacieresnek hívják, ami magyarul annyit tesz: Gleccserek.  Itt nem csak a fenn említett Perito Moreno az érdekes; megéri megnézni azt a folyamatot is, ahogy hatalmas jégtömbök szakadnak le a jégfolyamról és olvadnak bele az Iceberg Channelbe. A Península de Magallanes (Magellán Félsziget) csodálatos és biztonságos kilátást biztosít erre az eseményre.

A gleccsereken túl

Az Andok déli vonulatai a hegymászók és túrázók számára egyaránt igazi paradicsomot jelentenek. A chilei ormok vidéke gazdag élővilág számára biztosít otthont, melyen számos védett területet fekszik például a világ egyik leghíresebb csúcsaival büszkélkedő: Torres del Paine vagy a Bernardo O’Higgins nevű chilei szabadságharcosról elnevezett nemzeti park, amelyet annyi fjord szabdal, hogy csak és kizárólag hajóval lehet bejárni.

Torres Del Paine más perspektívából, Fotó: Nomadic Matt blog

A vizek szerelmesei nem csak a fjordokkal benépesített nemzeti parkban, de akár a számos folyó egyikén kajakozva, vagy Chile hosszú Csendes-óceán menti partvidéke mentén is megtalálják számításaikat, ahogy az állatbarátoknak sem lehet oka panaszra: pingvinek és fókák is nagy számban szállják meg a partvidéket.  

Brian O’Higgins National Park, Fotó: Be My Travel Muse
Máris ennyit írtunk és a Tűzföldről még szó sem esett. Írjátok meg nekünk Facebookon nektek mi a kedvenc látnivalótok Patagóniában!