A színek ünnepe

Holi egy tradicionális hindu fesztivál, amivel a jó győzelmét a rossz felett és a tavasz kezdetét ünneplik. Legtöbben a színes porról ismerik, amit a résztvevők egymásra dobnak és a nap végéig le sem mossák magukról.

Habár a fesztivált elsősorban Indiában ünneplik, ma már széles körben megtartják szerte a világon.

De hogyan alakult ki valójában?

Forrás: Pinterest

A fesztivál kialakulásának alapját többféle Hindu legenda alkotja.  Az egyik történet azt meséli el, hogy Vishnu Isten hogyan mentette meg követőét, Prahlada-t a máglyahaláltól mialatt Prahlada démon nagynénjét, Holika-t elégették. Egy nappal a Holi fesztivál előtt Holika képmását vagy bábúját a tűzbe vetik, ezzel ünnepelve a jó győzelmét a rossz felett.

A színes por azonban egy másik történetből, Krishna legendájából származik. Az istenség bőre sötétkék volt, ezért aggódott, hogy szerelme Radha nem fogja őt elfogadni. Éppen ezért befestette az arcát, hogy tetsszen kedvesének.

A fesztiválon ma bárki függetlenül kortól és társadalmi rangtól szabadon elrejtheti arcát a színes porok mögé ezzel tisztelegve Krishna és Radha szerelme előtt. A por a tavasz eljövetelét jelképezi, ami új színeket hoz a természetbe.

 

Hogyan készül a színes por és mit jelent?

Eredetileg kurkumából és virágok kivonatából készült, azonban ma már szintetikus formában is széles körben elterjedt. Egykor a 4 fő színnek különböző jelentéstartalma volt. A piros a szerelmet és a termékenységet jelképezte, a kék Krishna, míg a sárga a kurkuma színe, a zöld pedig a tavaszt és az új kezdetet szimbolizálta.

Forrás: www.gulalshop.de

Hogyan ünneplünk ma?

Ma már a világ sok részén ünneplik a Holi fesztivált, főleg azokban az országokban, ahol léteznek hindu közösségek. Londonban például július 29-én ünneplik négy hónappal az eredeti indiai fesztivál után. Magyarországon is évek óta megrendezik az egyre népszerűbb fesztivált.

A Coldplay együttes Hymn for the Weekend című klipjében is feltűnik a Holi. A nyugati országokat gyakran vádolták meg azzal, hogy kisajátítják ezt az ünnepet. Nem hiszem, hogy erről lenne szó. Minden ország polgárai lelkesednek, ha részesei lehetnek egy számukra új, ismeretlen kultúrának. Jelen esetben az indiainak. Lakóhelytől, kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül minden ember szeret megőrülni, önfeledten a másik arcába szórni a színes port és újraélni gyerekkorát, amikor még gondtalanul lehetett homokban játszani és a sárban hemperegni. Sokak számára ez a fesztivál az határtalan szabadság és szeretet szimbóluma.

Megkérdeztünk pár helyit a fesztiválról:

JHELAM: Nashik-ban Holi napján fadarabokból piramist építünk, felégetjük, majd egy palacsintaszerű ételt dobunk a tűzbe, amit mi ’puranpoli’-nak hívunk. Ez azt jelképezi, hogy a rossz elszáll a lelkünkből és a jó veszi át a helyét. Másnap Holika vizével és hamujával játszunk. Amikor gyerek voltam lufikat töltöttünk meg színes poros vízzel, majd kimentünk az utcára és ha láttuk tiszta embereket, megdobtuk őket a lufival. Ettől csupa színesek lettek. Én nagyon jól szórakoztam.

 

ANIL:  Számomra a Holi fesztivál a szeretetet és a sokszínűséget jelképezi. Hitünk szerint a máglyaégetés után egyetlen rossz szándékú ember sem teheti be a lábát az otthonunkba. A második napon színes porokat kenünk egymás arcára (nem dobjuk) és megöleljük egymást ezzel kifejezve szeretetünket. Nincs helye veszekedésnek és panaszkodásnak, ezen a napon mindenki Egy.

Megosztás