Az Atlanti-óceán nyugati partvidékén (és szigetein) számos legendás szörfös hely található, mégsem annyira köztudott, hogy több, Budapesttől 4-5 óra repülésre található Kanári-sziget konkrétan egy-egy szörfparadicsom.

Ha azt mondjuk szörf, az emberek nagy részének Kuai és Hawaii paradicsomi tájai, Agadir Marokkóban, esetleg California mesés partjai jutnak eszébe, pedig Európán belül is szuper helyek elérhetőek, hogy megtanuld ezt a csodálatos sportot, melynél kevés nehezebb létezik a világon.

Dunas de Corralejo, az egyik legnépszerűbb szörfös strand, Fuerteventura

A Kanári-szigetek mesés úti cél mindenkinek, aki megtanulná hogyan kell meglovagolni a hullámokat.   A szigetcsoport Spanyolországhoz tartozik, azonban Marokkó partjaitól mindössze 100-200 kilométerre terül el, így számos afrikai kulturális és földrajzi sajátosságot hordoz.    

A Kanári-szigetek

Kanári-szigetek térkép, jobb szélen Lanzarote majd balra haladva Fuerteventura, Gran Canaria és Tenerife

Összesen 7 nagy (és számos kisebb) szigetből áll. Budapestről Fuerteventurára, Tenerifére, La Palmára és Gran Canariára is megy közvetlen járat, tavaly még Lanzarote is elérhető volt közvetlenül Wizzair jóvoltából, azonban idén nem indítottak repülőt. Sebaj, ez a sziget komppal Fuerteventuráról alig 20 perc, körülbelül mint Tihany és Szántód!

Szinte mindegyik nagyobb szigeten legalább 3 úgynevezett surf point található, de Fuerteventura magasan vezeti a Kanári-szigetek menőségi versenyét ebből a  szempontból, mert itt 13 szörfözésre alkalmas partszakasz helyezkedik el. Gran Canaria a második helyezett hat szörfre alkalmas helyszínnel, a vulkanikus Lanzarote –, ahol még mindig egy XVII. századi kitörés határozza meg a táj jellegét – pedig 5 stranddal osztozik Tenerifével a bronzérmen.

Lanzarote

Famara Beach, Lanzarote

Jellemzően az Atlantira nyitott ,szélesebb öblökben elhelyezkedő, homokos strandok biztosítják a lélegzetelállító és meglovagolható hullámokat, mint Famara Beach, ahol gyakorlatilag nincs olyan pillanata az évnek, amikor ne fújna a szél. Ha leülsz napozni Caleta de Famara falvacska, itt a legtökéletesebb pescado del dia (napi hal) a szigeten – mellett az öbölben, gyakorlatilag tíz percen belül képződik a fürdőlepedődön és rajtad egy fél centis homokréteg, a folyamatosan és megbízhatóan fújó erős szél jóvoltából.  

Fuerteventura – az első számú szörfparadicsom

El Cotillo – a szörfösök egyik kedvelt helye, Fuerteventura

Fuerteventura a legszelesebb sziget, elvétve találni szélcsendes, védett öblöt, ahol akár kisgyermekek is biztonságosan megmártózhatnak. Nem csak a hullám, de a windszörfösök, kite-osok is megtalálják itt számításaikat, gyakorlatilag nincs olyan pont a szigeten, amitől legfeljebb 20 perc vezetésre ne lenne egy hullámlovaglásra alkalmas partszakasz, azonban nem minden strandon élvezhetjük egyszerre a hullámokat.

Strandbüfé Corralejo partszakaszon, Fuerteventura

Időzítés 

Playa Jandia, Morro Jable városában ideális terep kezdők és tanulók számára Fuerteventurán

Vannak időszakok, amikor egyszerűen túl veszélyessé válnak bizonyos partok, például La Pared városka közelében. Fontos tudni azt is, hogy a hullámok apálykor a legjobbak, melynek ideje hétről hétre változik. Nem mindegy, hogy adott alkalommal melyik strandot süti a nap apály idején, így a szállás kiválasztásakor érdemes figyelni a partok szörfölhetőségére.

A vízimentők minden szörfstrandon sárga bódékból vigyáznak a sportolók életére.

Jó hír kezdők számára, hogy szinte minden part menti városban található egy vagy több szörfiskola, ahol minden szükséges felszerelés kölcsönözhető, és ahonnan örömmel elszállítanak egy távolabbi, éppen ideális partszakaszra, ha a helyi hullámok nem alkalmasak tanulásra.

Te kipróbálnád a szörföt? Írd meg nekünk Facebookon!

VIAWanderwell
SOURCEWanderwell
Megosztás