Az ljen vulkán egy csoda, melynek egyik különleges tulajdonsága, hogy egy ponton a mélyből előtörő gáz kék lánggal ég. Varázslatos látványt nyújt, ezért aki Indonéziában jár és kalandra szomjazik, annak kerüljön fel a bakancslistájára. A Wanderwell csapat is megküzd a kelet-jávai heggyel, felmászunk a kráterbe, ahol megfigyelhetjük, hogyan kerül az “ördög aranya” a hordárok kőnehéz háti kosarába.

A kék tűz

A jelenség éjszaka lenyűgöző igazán, mert akkor látszik jól, ahogy a kénes láva a levegőben lévő oxigéntől meggyullad és kék lánggal ég. A helyiek ezt a fenomént kék tűznek hívják. Ezért kell a hegyi rohamot éjszaka közepén megindítani, sőt még sötétben felérni a csúcsra. A tetőtől egy meredek út vezet a kráterbe, ahol gázmaszkok nélkül nagyon nehéz lélegezni, marja a torkot és a szemet a vulkáni hasadékból feltörő mérges gáz és gőz.

Az „ördög aranya”

Az úgynevezett fumarola, vagyis gőzömlés akár 600 fokos is lehet. A gáz a hideg levegővel találkozva lehűl, és a kén kicsapódik a felszínen, ezt törik fel a bányászok. Ma már mesterségesen, kerámia csövekkel terelik a kénes gőzt, így amikor kiér a vezetékből, annak környékén szilárdul meg a sárga anyag. A bemutatott körülményeket tapasztalva még megrázóbb a kráterben dolgozó kénfejtő és -hordó munkások tevékenységét látni, ahogy felfejtik, majd leszállítják az „ördög aranyát”, ahogy ők maguk is hívják.

Élet a vulkánon

A hordárok naponta kétszer másszák meg a vulkánt, lefele a hátukra erősített két kénrögökkel teli kosárral, amelynek súlya akár 70 kg is lehet. A hegy alján leadják potom pénzért a helyi gyűjtőhelyen, melyet aztán többek között a gyógyszer és szépségiparban használnak fel. Nagy részét exportálják Kínába és Délkelet-Ázsiába. A hordárok gyalogösvénye trópusi erdőn halad felfelé, majd a kráterbe egy sziklás és meredek út vezet. A bányászoknak nincs pénze maszkra, ha valakitől mégis megörököltek egyet, abban a filtert cserélni megint csak magas költség. Legtöbben a mérgező gázok ellen csak egy kendővel védekeznek. A látottak alapján kijelenthetjük, hogy talán ők végzik a világ legnehezebb és leginkább igénybe vevő munkáját. Érthető, hogy a munkások keresete ugyan Indonéziában nem kevés pénz, de sokan keresik a kiugrási lehetőséget, például akik megtanultak valamennyire angolul, azokból lesznek a Kawa Ijen idegenvezetői. Bőven tudnak a hegy ördögi munkálkodásáról mesélni. 

A helyszínt még extrémebbé teszi a vulkán gyönyörű zöld krátertava. A vulkáni képződményt messziről érdemes csodálni, ugyanis nem szokványos vízzel teli a medre, hanem 0 közeli ph-jú sósavval. Elmondhatjuk tehát,  hogy extrém körülmények közötti, nem mindennapi túra vár azokra, aki Kelet-Jávában járva nekiindulnak a Kawa Ijennek.

 

Megosztás