A kalózok hallatán a legtöbbünknek Johnny Depp jut eszébe, vagy a rettegett Feketeszakáll, na meg a tömérdek elásott kincs, amit kincses térképek ezrei rejtenek. Na de mi is a valóság? Kik ők, és hol rejtőztek anno ezek a tengeri portyázók?

Kanári, nem Karib?

A 16. században a Kanári-szigetek egy stratégiailag fontos csomópont volt.  Kereskedelmi kikötőként működött, ahol az európaiak borral, cukorral és egyéb termékkel kereskedtek, és ezekkel indultak meg az újonnan felfedezett Amerika és Afrika nyugati partjainak irányába is. Ez a kereskedelem olyan híres kalózokat is a környékre vonzott, mint Francois le Clerk, Peg-leg, vagy Francis Drake, akit “a Sárkányként” ismert a világ. Egyes feltételezések szerint több gazdag földbirtokos család tagja is kalózok leszármazottai voltak, akik megváltoztatták a neveiket. Más feltételezés szerint pedig a kalózokat királyok és királynők is támogatták, ezzel biztosítva be magukat és bővítve ki  birodalmukat.

Természetesen, a történelem fenegyerekeinek, avagy a kalózoknak is kellett egy rejtekhely, ahol meg tudták húzni magukat, vagy ahol nem érte utol őket a bosszú, és még a kincseket is gondosan el tudták rejteni, amit véres harcok árán szereztek meg maguknak.

Masca a természet szerelmeseinek!

Ilyen rejtekhely volt Masca is, amit ma már főleg a túrázni vágyók látogatnak. A Tenerife nyugati felén elhelyezkedő, szinte érintetlen  aprócska kis faluba legkönnyebben autóval lehet eljutni. Az út ugyan nagyon kanyargós és szakadékból sincs hiány, de a letaglózó látvány minden tériszonyra hatékony orvosság. A 650 méter magasan elhelyezkedő kalózfalut anno még nagyon nehezen lehetett megközelíteni, mivel konkrétan csak 1991-ben építettek országutat a faluhoz, de pont ezért volt ideális rejtekhely. Sokak szerint a mai napig kincseket rejtenek az ottani barlangok, hegyek és dombok, és még a part is. Így, ha túrázásra adjuk a fejünket, ne maradjon otthon az a bizonyos ásó. Sőt, ne lepődjünk meg, ha majd azon kapjuk magunkat, hogy a lábunkkal pásztázzuk a homokot, több százéves kincs reményében.

Honnan, hogyan?

A faluból a partra egy gyönyörű völgyön, a Masca-szoroson keresztül vezet az út, ami majdhogynem négy órát vesz igénybe.  A partra leérve pedig vízi taxival utazhatunk tovább a hatalmas szikláiról híres Los Gigantes-be (nem hiába jelenti azt spanyolul, hogy “hatalmasok”). Ott aztán tesztelhetjük a Playa de los Guios strand fekete homokját és kellemesen langyos vizét, megcsodálhatjuk a kikötőben lehorgonyzott bámulatos hajókat, vagy ihatunk egy hűsítő koktélt valamelyik partközeli bárban.

Los Gigantes és Masca partja között óránként közlekedik oda-vissza vízitaxi. Ára 10 EUR.
Szezonban fontos, hogy 1-2 nappal korábban foglaljunk helyet a csónakra, különben hoppon maradunk. Az út során nem ritka, hogy delfineket látunk, a part látványa csodálatos, szóval mindenképpen jó befektetés.
Foglalni tudsz akár itt is: http://www.trekkingmasca.com/?page_id=101&lang=en 

 

Megosztás