Mauritius egy földi paradicsom. Egy igazi édenkert, ahol a dzsungelek, vízesések, csodás klíma, mesés állat és növényvilág, és a világ egyetlen vízalatti vízesése várja az utazókat.

Májusban Mauritiuson jártunk. A szigeten nem a fehér homokos – pálmafákkal szegélyezett – kristálytiszta vizű lagúnák fogtak meg minket a legjobban, hanem a táj vulkanikus – sziklacsipkés hegycsúcsai között megbúvó, esőerdőkkel körbevett völgyekben elhelyezkedő, eldugott vízesések, melyekhez sokszor több órás gyaloglással lehet eljutni. Gyakorlott túrázóknak is ajánlott helyi vezető segítségét igénybe venni a legszebb helyek megkereséséhez, az útvonalak a dzsungelben egyedül nehezen megtalálhatóak, legtöbb helyen nincsenek jelezve. Összeszedtük a kedvenceinket, de ezen felül még rengeteg gyönyörű, vadregényes és különleges vízesés található a szigeten, amiket megéri felfedezni!  

Chamarel vízesés

Chamarel Vízesés Mauríciusz
Chamarel Vízesés a kilátópontból, Fotó: Oliver Graziano, Unsplash

A Chamarel vízesés Mauritius leghíresebb látványosságainak egyike. Legtöbben a Black River Gorges Nemzeti Parkhoz tartozó kilátóból tekintik meg a 100 méter magas párkányról aláhulló víztömeget. Lehetséges közelebb jutni a vízeséshez, és leereszkedni a dzsungelben található sziklapárkányokon a Chamarel folyó mentén, de kevesen vállalkoznak erre az egész napos, megterhelő túrára.   

Tamarind vízesések

Tamarind Falls

A Tamarind folyón elhelyezkedő vízeséseket Tamarind Fallsnak vagy 7 Cascadesnek is nevezik, ami magyarul annyit tesz, hogy hét vízesés. A zuhatagok magassága  5 és 55 méter között mozog,  mellettük teraszról-teraszra, fentről-lefelé lehet ereszkedni a folyó vájta kanyonban. A bazaltban kialakult medenceszerű felületek között nincs jelzett túraútvonal, az ösvényt szinte lehetetlen észrevenni a dús bokrok, cédrusok és guava fák között. Van hol az útvonal a vízen keresztül visz,  magasabb sziklákon és sekélyebb szakaszokon, van ahol a 40 méter magasból aláhulló vízesés alatt, de a legemlékezetesebb szakaszon nem egy ösvény vezet az alsó teraszra, hanem egy guava fa ágai. Létezik olyan terasz, ahol nyugodtan úszhatsz a vízesés alatt kialakult tóban, ahová akár ugorva is érkezhetsz hét méter magasból.

 

Víz alatti vízesés

A víz alatti vízesés, háttérben a Le Morne
A víz alatti vízesés, háttérben a Le Morne

A víz alatti vízesés egy kivétel, a Chamarel és Tamarind  vízesésekkel ellentétben nem folyók, őserdővel borított szorosai vezetnek el hozzá, hanem leginkább egy helikopteres út. A víz alatti vízesés a világon egyedülálló jelenség, egy optikai csalódás, amit az óceán felszíne alatt áramló homok és víz komplex mozgása okoz. Tökéletesen csak az óceán felől, egy kisrepülőről vagy helikopterről látható, azonban létezik egy hegycsúcs, ami a szárazföldről a legjobb kilátást biztosítja (azonosítani lehet a jelenség helyét), és ide is egy 3-4 órás túra vezet. Ez a kilátópont Mauritius ikonikus helyszíne, a  Le Morne, melynek szikláiról a kilátás a környező lagúnákra, és félszigetre legalább annyira csodálatos, mint amennyire szomorú a hely története. A Le Morne nehezen megközelíthető bazaltorgonái a rabszolgatartás évszázadaiban szökevények százainak nyújtottak menedéket. A rabszolga-felszabadítás hírét hozó rendőrök elöl azonban a barlangok lakóinak tucatjai vetették magukat a mélybe, mert a szabadság hírét hozókról azt hitték, azért érkeztek, hogy visszavigyék őket.

Kilátás a Le Morne csúcsáról
Kilátás a Le Morne csúcsáról

A Tripadvisoron számtalan review állítja, hogy a Le Morne egy “könnyű hegymászás”, és az utat sem tudod eltéveszteni, de ezeket a véleményeket kritikával kell kezelni.  A csúcsra vezető utat nemrég nyitották meg a turisták előtt – és még mindig van a hatszáz méteres hegy kétharmadánál egy szögesdróttal lezárt rész, amit a legelszántabb túrázók rendszerint megkerülnek.

Melyiket néznéd meg legszívesebben?

 

Megosztás