Hazánkból legtöbben Tulumot vagy Cancunt ismerik, mint mexikói fürdőhely, azonban a közép-amerikai ország olyan kincseket is tartogat, melyek kevésbé ismertek az európai utazó számára. Cikkünkben három nagyon különböző partszakaszról írunk, de a közös bennük, hogy mind mesés óceánpartok Mexikó nyugati partvidékén.

Zihuatanejo

Az Acapulcótól körülbelül 250 kilométerre északra elhelyezkedő, a helyiek által Zihua néven is ismert csendes-óceáni partszakasz mesés, emberemlékezettel egyidős strandjairól és macskaköves utcáiról egyaránt ismert.

Az öböl mennyei védelmet biztosít a  viharok és óceáni körülmények ellen az itt elhelyezkedő strandok számára, így csendes vizekkel  és gazdag élővilággal várja az ide látogató hajósokat, vitorlázókat, búvárokat, a napozás, a szörf és a vízisportok szerelmeseit.

Az öblön belül elhelyezkedő strandok nem csupán Mexikó, de a világ legszebbje címért is eséllyel pályázhatnak. Mindenki megtalálja az ízlésének és igényének megfelelőt a környéken, La Playa del Puerto könnyedén megközelíthető, közvetlenül  a város előtt/-ban található, míg Playa La Madera és La Ropa strandok 5, illetve 25 perc sétára az ember lakta településtől helyezkednek el. A legvadregényesebb partszakasz Playa Las Gatas névre hallgat, az öböl déli részén. Út híján a sziklás parton gyalogszerrel, vagy a város dokkjaitól induló vízitaxival közelíthető meg. Hasonló vadregényes adottságokkal északon a Playa Contramar várja az érintetlenre vágyó utazókat.

Playa del Amor, Marieta Island

Puerto Vallartától nyugatra, a Csendes-óceánon elhelyezkedő sziget a Banderas-öböl szájánál található Marieta Island sokáig a mexikói katonai tesztek népszerű célpontja volt. A lakatlan sziget a mexikói emberektől távol, tökéletes helyszínt biztosított veszélyes aktivitások lebonyolításához. A pletykák szerint a Playa del Amor, ismertebb nevén a Hidden Beach is így jött létre, egy bombázás után. A kísérletek miatt a fauna és flóra jelentős része elpusztult, majd az 1960-as években betiltották a veszélyes tevékenységet a szigeten, 2005-ben pedig nemzeti parkot hoztak létre az újra erőre kapó élővilág védelmére.

A Playa del Amor a felszínről láthatatlan, egy hosszú, vízi alagúton keresztül közelíthető meg a Csendes-óceánról.  Körülbelül 2 méteres víz található az eldugott strandra vezető alagútban, így a látogatók úszva és kajakkal tudják megközelíteni a különleges helyszínt. Puerto Vallartából  egynapos, csoportos túra keretében tudod meglátogatni a szigetet, de a hatalmas érdeklődés miatt érdemes pár nappal előre foglalni.

Balandra-öböl, Baja California

A Kaliforniai-félszigeten elhelyezkedő Balandra-öböl a Cortez-tengerre néz, ami maximum európai szemmel nézve „végülis, a Csendes-óceán”. Ez a rendkívüli természeti képződmény szinte teljesen körkörös, és a homokdűnékkel körbevett part egyedinek számít, még Mexikóban is. A jelenség oka abban rejlik, hogy a tenger ezen a szakaszon még nyugodtabb, mint a Kaliforniai-öböl többségén. A szikrázóan kék víz csípőmagasságig ér a terület jelentős részén, így hatalmas távolságokat lehet megtenni benne gázolva, valamint ideális kajaktúrák számára is. A tengerfenék egy rájafaj  (az ördögrája, angol néven manta ray) természetes élőhelye, azonban aggodalomra semmi ok, ezeket a csodás élőlényeket a lábunk által felkavart homok is békés menekülésre készteti.

Kihagytunk egy csodálatos partot? Jelezd nekünk kommentben, Facebookon!

VIAWanderwell
SOURCEWanderwell
Megosztás