Omán egy kulturális paradicsom az Arab félszigeten az Egyesült Arab Emirátusok szomszédságában. Sivatagok, kultikus mecsetek, zöld oázisok, ezer éves erődök, egykori kalózok tengerpartjai várnak ebben a mesés országban, melynek a mai napig egy szultán az első  embere.

Mintha az  Ezeregy éjszaka meséi elevenednének meg, ez a félig sivatagos – hosszú tengerpartokkal rendelkező kis ország elbűvöli és rabul ejti az ide látogatók szívét. Ománt annak is ajánlják, aki még sosem járt arab országban, és a régió felfedezését egy biztonságos, vendégszerető és nyugodt helyen szeretné kezdeni.

Omán különleges atmoszférával rendelkezik 

Wahiba sands sivatag, Omán
Wahiba sivatag, Fotó: Itchy Feet blog

Ománban nem fogsz találkozni az Egyiptomra jellemző kapzsisággal és lehúzással. Nem kell felkészülnöd helyi konfliktusokra, és instabilitásra, mintha Jemenbe utaznál, nem korlátoznak szigorú szabályok a mozgásban, vagy az öltözködésben, és nem kell a Vörös-tengerre jellemző turisták tömegeivel megküzdened.

Az Arab-félsziget országai közül Omán a legbiztonságosabb és legstabilabb, a szomszédos országokkal sincs véres konfliktusban, de még így sem ajánlott a Szaúd-Arábiához és Jemenhez közeli régiók meglátogatása.    

Omán fővárosa, Maszkat is rabul ejt

Maszkat, Omán fővárosa
Maszkat utcakép, Fotó: Loic Mermilliod, Unsplash

Budapestről nincsen közvetlen járat Omán fővárosába, Maszkatba, és átszállással utazni is meglehetősen borsos áron lehet, viszont a költségek csökkentésének trükkje egyszerű. Ha Dubaiba repülsz egy röpke öt órás buszos utazással tudod megközelíteni az ománi fővárost. Maszkat apró városkákból, manapság inkább városrészekből épül fel, a legszebb része az óváros, Muttrah Souk, mely fűszerboltok, textilüzletek és számos tradicionális árut áruló bolt színes keveréke.  

Wahiba sivatag

Wahiba Sands, Fotó: Kevin’s Travel Blog

Az ország északi részét elfoglaló sivatag mindössze 2 órányi vezetés Maszkattól. Az akár száz méteres vöröses homokdűnék között megdöbbentően luxus oázisokat és táborokat találni, és egy jó minőségű út vezet a régióba, mely több, mint 200 kilométer hosszan húzódik az Hadzsar hegység keleti részeitől az Arab-tenger felé. A homokdűnék néhol akár a 150 méteres magasságot is elérhetik, és az aranysárgától rézvörösig számos színben pompáznak.

Mesés hegyek – Al-Hayar hegység

Jebel Shams kanyon, Omán, Hadzsar hegység
Jebel Shams,Fotó: Traveltoes85 blog

Magyarul Hadzsar hegységnek nevezzük, de a lényegen nem változtat, vagy Maszkattól két óra vezetés, vagy egy sivatagi tábortól hasonló kaliberű út az egyik legszebb hegység Ománban. A közelben elhelyezkedő Jebel Shams régiót pedig egyenesen az ománi Grand Canyonnak becézik.  

Erődök, erődök mindenhol

Al Minzafah erőd, Omán, Wahiba sivatag, Hadzsar hegység
Al Minzafah erőd, Fotó: Itchy Feet blog

Ománban közel 500 erőd található, amiből 60 felújítva és mesés állapotban várja a történelemre éhes utazót. Bár Omán erős Portugál befolyás alatt állt, az erődök közül mindössze hármat építettek a portugálok, a többiek régebbről, a korai iszlám érából származnak. A legszebbek között Nizwa, Bahla erődöket tartják számon, ez utóbbit az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.  

Ha szeretnéd testközelből is megismerni az Ománi Szultanátust, tarts velünk kalandtúránkra!

Megosztás