Nepál fenséges csúcsai a legtöbb természetet és túrázást szerető ember bakancslistájának egyik célpontja. Itt – ahol a hegyek az egekig érnek – húzódik a világ tíz legmagasabb hegycsúcsából nyolc, melyek közül az Annapurna 7-8000 méteres vonulata az átlagos túrázók számára is kényelmesen megközelíthető. A hinduizmusban Annapurna a termékenység és a földművelés istennője, a hegylánc nevének jelentése is innen ered: “Az aratás istennője”.

 

Annapurna ösvény forrás: trekkingnepalhimalaya.org

 

Mit rejt az Annapurna kör?

A körút a 8091 méter magas Annapurna körül halad és bár a kiindulási és végpont a túrázóktól függően változik, a legtöbben Besisaharból indulnak – követve a Marshyangdi folyót – és haladnak egészen Nayapulig. A túra legmagasabb pontja az 5416 méter magasba nyúló Thorung La hágó. A panoráma pedig lélegzetelállító! Már az út elején a Himalája fő vonulata tárul a szemünk elé, az egész utat pedig még varázslatosabbá teszik a völgyekben élő buddhista népcsoportok megnyugtató légköre, a szélben lobogó imazászlók és a napfényben megcsillanó pagodák.

Az Annapurna kör néven ismert útvonal a Himalája egyik legváltozatosabb és legnépszerűbb trekkingterepe, 1977 óta nyitott a kalandorok számára. A több mint 200 km hosszú természeti kincsekben gazdag túraútvonal lehetőséget kínál betekinteni Nepál sokszínűségébe.

 

Vadregényes környezet, autentikus falvak

A zöld völgyek és a hófödte hegycsúcsok olyan állatoknak ad otthont, mint a hópárduc, a kék juh vagy a pocoknyúl, de sok védett madárfaj, lepke és rovar is megtalálható itt. Növényvilágát sűrű rhododendron és bambusz erdők jellemzik, valamint több 100 orchidea fajta él az útvonal természetvédelmi fennhatóság alatt álló területein. A vidék, azonban nem csak állat- és növényvilágában gazdag, hanem az ott élő népek kultúrájában is. Az út sok, a hagyományait még mindig őrző kis falun át vezet, ahol különböző etnikai csoportok élnek meg egymás mellett. A helyi lakosok az alacsonyabban fekvő településeken teraszos művelést folytatnak, míg a magasabban lévő falvakban pásztorok legeltetik nyájaikat.

 

Az útvonal másik népszerű neve a Teahouse Trekking, melyet azért kapott, mert az út során falu falut követ. Általában igen jól felszerelt, helyi lakosok által vezetett vendégházak várják a megfáradt utazókat, melyek nem csak fekhelyet, de ételt is biztosítanak. Amit mindenképp érdemes megkóstolni az a Dahl Bat (rizs lencselevessel és zöldséggel), a nepáliak nemzeti eledele.

Ezeken a pontokon megpihenve, újult erővel lehet szembenézni az elkövetkezendő útszakaszok testet és lelket erősítő megpróbáltatásainak. Azonban a fölénk tornyosuló hegyek ölelésében érdemes olykor hosszasabban is elidőzni, levetni magunkról a nyugati civilizácó berögződéseit, és szembesülni a természet nagyságával és titokzatosságával.

Megosztás