Az internet világában nehéz járatlan utakat találni. Ami megközelíthető, azt már megközelítették, írtak róla és meg is osztották. Ezzel el is veszítik ezek a gyöngyszemek a varázsukat? Kicsit igen, de szerencsére még mindig találhatóak olyan úticélok, melyeket még kevésbé vett igénybe a tömegturizmus.

Mi, a Lilkaland utazói ezeket a helyeket szeretjük. Főleg azért, mert ott nincs sok turista, akik miatt megváltozik a helyi közösség; szeretettel fogadnak és különlegesnek érezhetjük magunkat és felfedezővé válhatunk. Legalábbis lelkiekben biztosan.

Ázsiai utazásunk alatt bejártuk a Fülöp-szigetek, Vietnám, Laosz, Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia, Indonézia turistás és kevésbé turistás részeit, melyek közül természetesen ez utóbbiak nőttek a szívünköz. Kicsit konkrétabban az alábbiak:

Karimunjawa , Jáva , Indonézia

A sziget kb 80 km-re van Jáva partjaitól és jobb esetben naponta, rosszabb esetben 2 naponta megy oda komp. Ezáltal kicsit elzárt közösség, relatíve kevés külföldivel. Aki viszont eljut ide, örökre ott akar maradni. Minden nap halpiac van a helyi focipályán, ahol párszár forintért egy egész, frissen fogott halat lehet betömni. A tengerpart olyan fehér homokos, mint a legromantikusabb filmek leggiccsesebb jelenetében. És vannak a szigetcsoportnak olyan tagjai, ahol semmi nincs, csak egy házikó. A csend, béke és nyugalom garantált.

Karimunjawa Indonézia Jáva

Tirtagangga , Bali

Bali rizsteraszairól mindenkinek Ubud és Tegallalang jut eszébe. Éppen ezért eléggé zsúfolt és turista látványosságokkal telepakolt zöldellő tájat lát az ide utazó. Aki viszont autentikusabb élményre vágyik, meglátogathatja például Tirtaganggát. A rizsföldek mögött az Agung magaslik, a túra után pedig az örök élet vizében is megmártózhatunk a Királyi Palota mdencéjében.

Tirtagangga Bali, Ázsiai utazás

 

El Nido , Palawan , Fülöp-szigetek

Béreltünk egy kajakot és El Nido városából elindultunk Bikal beach-re Cadlao szigetére. Tekintve, hogy ez a féléves kaland első hetében történt, nem tudtuk elhinni, hogy létezik ilyen természeti kincs a világban. Mészkő sziklák, dzsungel, krisztálytiszta víz, friss kókuszdió, pálmafáról lógó hinták. És sajnos medúzák is, csak hogy visszarántsuk magunkat a valóságba.

el nido fülöp-szigetek

Nong Khiaw , Laosz

Laosz úgy ahogy van szerelem. Nem ismerek annyi szinonímát a varázslatosra, amennyi elég lenne az ország jellemzésére. Pedig nincs is tengerpartja… Nong Khiaw mégis kiemelkedik. Folyópartján, mészkő hegyek között fekszik a kisváros, ami az utóbbi időben kezd felkerülni a turistatérképre. A folyóparton, kb 20 km-re Nong Khiawtól pedig található egy település, ahová napi 2 kishajó megy, 15 fővel, és autóval nem lehet megközelíteni. Aki el akar bújni a világ elől, javaslom ezt a helyszínt.

Nong Khiaw Laosz

Kratie , Kambodzsa

Kambodzsáról általában Angkor Wat jut az utazók eszébe, pedig mennyivel többet rejt ez az ország! Például a Mekong partján fekvő Kratie-t. Biciklit béreltünk és bejártuk a folyó túlpartján fekvő szigetet. A kis sziget a régió gyümölcsös kertje: óriási pomelo, kókusz, banán, mangó minden mennyiségben. Imádnivaló.

Kratie Kambodzsa

Minden helyszínről elmondhatjuk, hogy kicsit nehezebb megközelíteni őket, mint egy jól bejáratott úti célt. A kényelmetlenségért azonban kárpótol a látvány, a helyiek kedvessége és a környék bája.