Kambodzsának vannak kifejezetten turistaparadicsom részei; Siam Reap nyugati turistáktól nyüzsgő utcái és barhopping negyedei legalább annyira érdekesek, mint Bangkok Khao San Roadja, és akkor még a 400 négyzetkilométeren elterülő Angkor Archeological Parkról nem is beszéltünk. Koh Rong viszont nem ilyen hely.

Koh Rong kikötő/Salt in our Hair

Délen, a partoktól nem messze, mindössze 2 órányi hajóútra a kontinenstől, egy igazi hippi paradicsom várja azokat, akik olyan tengerpartra vágynak, ahol nem okoz problémát egy zsebkendő lehelyezése a tömeg miatt.

Koh Touch strand / Visit Koh Rong

Koh Rongra pihenni és a civilizációtól eltávolodni érdemes utazni, a központi területe Koh Touch gyakorlatilag egy 2 kilométeres fehér homokkal borított sétány, melyet „Zimmer Frei” kiadó otthonok, hivatalosabb szállások, éttermek, boltok és bárok tarkítanak. Nincsen aszfaltozott út, nincs állandó áramellátás, és mindössze nemrégiben állt szolgálatba az első rendőr! A Salt in our Hair bloggereinek egyenesen úgy tűnt, amikor itt jártak, hogy ez az egyetlen hely Ázsiában, ahol körülbelül legálisnak tűnik a marihuána-fogyasztás, de ha nem is legálisnak mindenesetre eltűrtnek.

Koh Touch sétálóutcája / Visit Koh Rong

Szóval ha nem gurulós bőrönddel indulnál neki Ázsiának, amit aszfaltozott út hiányában nehéz lenne egy „apartment frei”-ig elrángatni, Koh Rong erősen ajánlott úticél, ahol olyan dolgokat művelhetsz, mint üres fehér homokos partszakaszon függőágyban henyélés a hét elképesztő öböl egyikében, snorkeling, a világító planktonok megtekintése, strandon kempingezés, túrázás a dzsungelben vagy a Zipline-on csúszás.

Világító planktonok Koh Rong partjai mentén / kohrongisland.org

Szuper ilyen elhagyatott helyeken járni, de van pár dolog, amivel tisztában kell lenni mielőtt Koh-Rongra látogatna az ember lánya-fia. Az egyik nélkülözhetetlen tudnivaló, hogy alig működik WiFi a szigeten, ahogy nincs működő ATM sem, muszáj, hogy elegendő készpénzt vigyél magaddal, bár vannak underground módszerek arra, hogy bárokból kölcsönözz, nem ajánljuk.

Fontos, hogy sokan rosszul lesznek Koh Rong meglátogatása közben, után. Figyelj az ivóvíz fertőtlenítésére, az ásványvízzel fogmosásra és ne ússz a kikötőhöz túl közel, ahol a csatorna a tengerbe ömlik.

Sok San Beach Resort / Visit Koh Rong

Koh Rongon rengeteg bársonylégy (sandfly) van, melyek eléggé kellemetlen élőlények, de meg tudod akadályozni, hogy megcsípjenek úgy, hogy kókuszolajjal kened be magad. Nem tartja távol őket, de legalább csapdába esnek az olajban, így nem tudnak megharapni.

Saracen Bay – Koh Rong Samloem / Vitis Koh Rong

Vadregényre vágyó turistáknak szomorú, a helyieknek igenis szuper, hogy a sziget egy része pár oligarcha tulajdonában van, akik egyfajta Cambodian Hong Kongot képzelnek el a helyszínen, így munkahelyeket és modern körülményeket teremtve a helyi közösségek számára (még mindig jelentősen extraktív módon, mégis előrelépés), melyek jelenleg a harmadik világ ördögi körében dagonyáznak, valljuk be. Mondjuk ez is egy ok arra, hogy pár éven belül ellátogassunk az egyik utolsó földi szigetparadicsomba!

Mi megyünk majd, csatlakoznál hozzánk?

VIAWanderwell
SOURCEWanderwell
Megosztás