A magaslati átjárók rettenthetetlen védői, kik a vérbosszú törvényét követik és temérdek kincset őriznek. Ősi történetük miatt érdemes megismerkedni a szvánokkal. A Közép-Kaukázus legmagasabb hegyei között élnek és már időszámításunk előtt rettegett harcosok hírében álltak. Elszigeteltségüknek köszönhetően falvaik a középkori jellege megmaradt, ezért az arra látogató vándor egy időutazáson vehet részt.

Társadalmi és állami berendezkedés

A szvánok etnikailag a grúz néphez tartoznak, de saját íratlan nyelvük és komplex dallamvilágú zenéjük van. Társadalmuk demokratikus elveken alapult, férfiak és nők 20 éves kortól egyaránt részt vettek a vezető, a Makhvsi megválasztásában, aki egy magas intellektualitással rendelkező, tiszteletre méltó személyiség volt. Háborús időkben bátor vezér, békeidőben pedig igazságos bíró. Legfontosabb kérdésekben Khevit hívtak össze, ahol súlyos bűncselekményekről, politikai és területi ügyekről döntöttek. 

A Khevit utoljára 1875-ben rendezték meg, amikor az orosz cári hatalom újabb adókat akart kivetni rájuk, és helytartót küldött a térségbe, hogy összeszámolja a gazdaságokat és állatállományukat. A Khevi úgy döntött, hogy ellenállnak, és 2000 felfegyverzett hegyi emberrel blokádot állított az utakra. A cári Oroszország végül visszavonulót fújt és eltörölték az adót. A következő nyáron viszont észrevétlenül sereget állítottak fel ellenük. Csapataik elfoglalták a legfontosabb gócpontokat, aki ellenállt, azt lemészárolták. Khalde falu volt az utolsó ellenálló pont, a harcosok a végsőkig kitartottak, de legyőzték őket, és a települést pedig porig rombolták.

Az emblematikus tornyok eredete

A világon egyedülálló építkezésüket a középkortól fogva megőrizték. Erődszerű, toronnyal kiegészített kétszintes házakban, azaz machubikba laktak, amelynek földszintjén egyterű nyitott tűzhelyű térségben élt a család a háziállatokkal, az emeleti helységet, vagyis darbazit csak nyáron használták. A két szintes építmény nemcsak azért volt praktikus, hogy a magas hó ne lephesse el teljesen, hanem a hozzáépített tornyával védelmi funkciót látott el. A tornyok 5×5 méter alaprajzúak és 25 méter magasak voltak. Alsó szintjein aludtak vagy itt raktározták a betakarított termést. A felsőbb emeletek bejárata 3-4 méterre található a földszinttől, és csak létrával megközelíthető, amelyet támadás esetén felhúztak. Innen jól belátták a térséget, kifelé szűkülő ablakaik biztosították, hogy fedezékből tudjanak pontos lövéseket leadni.

Vérbosszú, mint a igazságszolgáltatás eszköze

A szvánok híresek arról, hogy gyakran nyúltak fegyverhez konfliktusaik rendezésében. A vérbosszú intézménye, saját nyelvükön Mesisxleo, feljogosította a sértett férfi rokonát, hogy a bűnös tettet az elkövetőn vagy családja fején megbosszulhassa. Ezt szemet szemért elvként ismerhetjük. A bosszú indítéka lehetett tervezett vagy véletlen gyilkosság és erőszaktevés. Nemcsak egyének között, hanem klánok, faluk között is életben lépett. Egészen a 80-as évekig jellemző volt ez a fajta igazságszolgáltatás, a 2000-es években már csak alkalomadtán olvashatunk ilyen esetekről.Grúzia szvánok Kaukázus utazás kaland túra történelem

Élet az elzárt vidéken

A szvánok olyannyira elszigetelten éltek, hogy számtalanszor előfordult, hogy háborús időkben a lejjebb élő grúzok hozzájuk menekítették fel kincseiket. Ennek köszönhetően különlegesen régi ikonokat, ékszereket, kéziratokat rejtettek őrtornyaik. Ők pedig szigorúan vették feladatukat, aki a kincsestárból lopni merészelt elűzték, sőt átokkal sújtották. Falvaikat gyakran fallal vették körül, és tornyokkal védték a hegyi átjárókat. Magas építményeikben őrködtek a vidék felett, és ha idegeneket láttak közeledni, fellángoltak a jelzőlángok, jelezték a többi állásnak a veszély közeledtét. Képzeljük csak el, milyen látványt nyújtottak a hegycsúcsok tornyaiban felgyulladó tüzek!

Elszigeteltségüknek köszönhetően a települések és tornyos házaik túlélték az évszázadok megpróbáltatásait, így a vidéken járva ma is átélhetjük, milyen lehetett az élet a zord hegyek ölelésében.

Grúzia szvánok Kaukázus utazás kaland túra történelem tornyok

 

Megosztás