Dél-Erdély

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Dél-Erdély

A túra bruttó ára:

A túra időpontja:

2020.10.03. - 2020.10.07.
Nehézség 5
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 7

Utunk során a Retyezát és a Páring legszebb magashegyi ösvényein barangolunk, teszünk egy vadregényes patak túrát, végül ellátogatunk az ikonikus Vajdahunyadi várhoz is. A feltöltődést szaunás alpesi szállodánk garantálja. S mindehhez még szabadnapra sem lesz szükséged!

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Ponorics-rét (Fundătura Ponorului) – Petrozsény

Korán reggel indulunk Budapestről, hogy – kb. 6 órás utazást követően – a kora délutáni órákban már a Déli-Kárpátok szegélyezte Hátszegi-medencében húzhassuk fel bakancsainkat. A Sztrigy-folyó völgyénél kezdjük meg túránkat és kapaszkodunk fel a festői Ponororics-rétre. A rét és az évszázadok óta itt élők nyugalma egyből beszippant minket. A télen mély hó zárta völgy nyáron új életre kell és hívogatja mindazokat, akik elvágyódnak e stresszmentes övezetbe. Miután mi is felvettük a hely ritmusát, kényelmesen visszamegyünk autóinkhoz és a Petrozsény közelében lévő alpesi szállásunkra utazunk, ahol az elkövetkező három estét töltjük. Este erdélyi falatok és borok társaságában ismerkedünk egymással. Túra nehézsége: 13 km hosszú;  5-6 óra; 600m szintben fel és le

Éjszaka: háromcsillagos szállodában, 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Nagy-Páring (2 519 m)

Kipihenten vágunk neki a mai magashegyi kalandoknak. A Petrozsényt ölelő három hegység (Retyezát, Vulkán-hegység, Páring) közül a Déli-Kárpátok második legmagasabb hegyvidékének, a Páringnak csúcsgerincét célozzuk meg. A sípályákat magunk mögött hagyva emelkedünk egyre feljebb. A 2000 m felett kanyargó csúcsgerinc csodálatos panorámát nyújt. Kedvező időjárási viszonyok mellett akár a hegység legmagasabb csúcsát, a 2 519 méter magas Nagy-Páringot is megmászhatjuk.  Miután beteltünk a látvánnyal visszaereszkedünk a szállásunkra, ahol már csak a pihenés vár ránk. Túra nehézsége: 12 km hosszú ; 7-8 óra; 800m szintben fel és le

Éjszaka: háromcsillagos szállodában, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Kis-Retyezát: Piule-csúcs (2 081 m)

Ezen a napon a Hátszegi- és Petrozsényi-medence déli horizontját uraló Retyezátba, pontosabban annak kistestvérébe, a Kis-Retyezátba teszünk egy hosszú, ám látványban bővelkedő csúcstúrát. A hegység érdekessége, hogy míg a Nagy-Retyezát kristályos kőzetekből épül fel, addig a Kis-Retyezátot mészkő alkotja, ami látványos sziklaformákkal díszíti túraösvényünket. A Zsil-folyó völgyéből sűrű fenyvessel borított úton kapaszkodunk fel egy Scorota hegyikunyhóhoz. Itt már szinte teljesen eltűnik a fenyőrengeteg és takarás nélkül élvezhetjük a cirkuszvölgy elénk táruló látványát. Felettünk a  Piule mészkőgerince hívogat. Rövid pihenő után nekivágunk a meredek emelkedőnek, s nemsokára már a Piule-Jorgovány gerincén haladva érkezünk meg a Kis-Retyezát legmagasabb csúcsára. Hátradőlve élvezhetjük az elénk táruló elképesztő alpesi panorámát: szemben velünk a Retyezát vad sziklavilága, a Zsil-folyó túlsó oldaláról pedig a Vulkán-hegység bércei integenek vissza. Miután kifotóztuk magunkat és feltöltöttük energiaraktárainkat visszaereszkedünk autóinkhoz. Szállásunkon megünnepeljük az eredményes túrákat és jól megérdemelten nyújtóztatjuk ki megfáradt végtagjainkat. Túra nehézsége: 11 km hosszú; 8-9 óra; 1080m szintben fel és le

Éjszaka: háromcsillagos szállodában, 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Nagy-Csűr-barlang – Vajdahunyadi vár – Budapest

Utolsó napon sem maradunk kalandok nélkül. Reggelit követően bepakolunk autóinkba és az első napi túránkból már ismert Ohábaponor piciny falujába utazunk. Innen kiindulva teszünk egy rövid, ám igen különleges kalandtúrát a Nagy-Csűr-barlanghoz, megismerkedve a térség gazdag karszt világával is. Nincsen jelölt ösvény, vadregényes utunk a patak köves medrében, a víz faragta magas sziklafalak mélyén vezet, hol bokáig, hol akár combközépig érő vízben. A szurdoktúránk a barlang monumentális, közel 40 méter magas bejáratánál végződik. A hatalmas barlangszájból indul egy közel 5 kilométeres, vízesésekkel, barlangi tóval és 4-5 méteres cseppkövekkel ékesített barlangász járat. Ugyancsak a patak vizében visszamegyünk az autóinkhoz. Száraz ruhára és lábbeliben pedig irány Erdély legmonumentálisabb középkori vára, a Vajdahunyadi vár!  A tatárjárást követően épült várkastélyt Zsigmond király adományozta a Hunyadi családnak. Mikszáth Kálmán sem tudta más szóval illetni, mint a “Várak királya”. Mindenki saját tempójában fedezheti fel e kiváló állapotban lévő építészeti csodát és merülhet el izgalmas múltjában. Hamarosan búcsút intünk Erdélynek és sok szép élménnyel hazautazunk Budapestre, ahová az esti órákban érkezünk meg. Túra nehézsége: 2 km hosszú ; 2 óra; 50m szintben fel és le

Ellátás: reggeli

Utazás költsége

49.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás három éjszakára háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban (párok kétszemélyesben)
  • reggeli
  • belépő a Vajdahunyadi várba
  • csoportvezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség, útdíjak és parkolási pénzek összesen 10.000-15.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Csapat

12-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

0 nap

Utazás nehézsége

A túra átlagos fizikummal teljesíthető. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel végzel cardio edzéseket.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Nem kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell