Rövid összefoglalás

A húsvéti hosszú hétvégére egy igazi különlegességgel készültünk nektek, hiszen 4 napos túránk alatt Horvátország és Bosznia méltán híres nemzeti parkjait és egy-két olyan, kevésbé ismert szegletét járjuk be, melyekről talán még ti se sokszor hallottatok. Utunkat a világhírű Plitvicei-tavaknál kezdjük, Boszniában folytatva felkeressük az elfeledett Una-völgyét ahol raftingolunk egyet a névadó folyón, majd visszatérünk Horvátországba, hogy a tengerparttal párhuzamosan futó Velebit két különböző részét is bejárjuk. Túrázunk a Paklenica Nemzeti Park fantasztikus mészkő sziklavilágában illetve az Észak-Velebit Nemzeti Park nem sokak által ismert, ám annál szebb panorámát kínáló szakaszán is. Élvezzük a bosnyák vendéglátást bihácsi szállásunkon, remek helyi ételekkel és finom sörökkel, Horvátországban pedig egy éjszakára a tengerparton lesz szállásunk, ahol aztán a bátrabbak talán meg is mártózhatnak a tengerben.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ – 2019.03.29.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2019.04.19.Plitvicei-tavak

  Korán reggel érdemes elindulni Magyarországról, találkozó ugyanis 12:00-kor a Plitvice Nemzeti Park bejáratánál. A pontos találkozási helyet az indulás előtti részletes tájékoztatóban fogjátok megkapni. Az egész délutánt tehát Horvátország talán leghíresebb nemzeti parkjában töltjük, ahol elsétálunk a legszebb vízesésekhez, kristálytiszta medencékhez és gyönyörű kilátópontokhoz. Túránk végeztével autóinkba szállunk és az alig 1 órára fekvő Bihácsba utazunk, szállásunk tehát már a szomszédos Boszniában lesz. Sétálunk egyet a városban, pénzt váltunk, majd egy hangulatos helyen megvacsorázunk.

  Túratáv: 6-7 km, 200 m szint, 4-5 óra
  Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban
  Ellátás: önellátó

   

 • 2. nap - 2019.04.20.Una-völgye & rafting

  Izgalmas nap elé nézünk, ugyanis a kevesek által ismert Una-völgyét fedezzük fel egy rafting és egy kisebb túra keretében. Az Una Nemzeti Parkba érkezve transzferünkkel egészen Ćukovi apró falujáig megyünk, ahol egy jó másfél órás túra után érjük el a térség talán legszebb természeti képződményét, a hatalmas Štrbački buk vízesést. A túra után lesétálunk az Una folyó partjára, ahol már várni fognak ránk helyi túravezetőink. Némi felkészülés után 4-5 személyes raftokba szállunk, hogy az Una folyásának legizgalmasabb részén egy közel 20 km hosszú raftingtúrát tegyünk egészen Lohovo településéig. Az első szakaszon a horvát-bosnyák határon kanyarog majd folyónk, magát mélyen bevésve a kanyonba. Itt tehát fel kell készülni keményebb zúgókra és szebbnél-szebb vízesésekre. Loskunban tartunk egy pihenőt, majd az utolsó szakaszon az Una is lelassul, így mi is kicsit ellazulva érkezünk majd meg Lohovóba a délutáni órákban. Visszatérve Bihácsba ismét barangolhatunk egyet a városban.

  Túratáv: 4 km, 170 m szint, 1.5 óra
  Rafting nehézség: közepes, táv: 20 km, kb. 4-5 óra vízállástól függően
  Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban
  Ellátás: önellátó

 • 3. nap - 2019.04.21.Paklenica Nemzeti Park & Crni Vrh (1110 m)

  Elhagyjuk Boszniát a reggelink után, majd visszatérünk Horvátországba és egy nagyjából 2 órás utazás után máris a tengerparton, Starigrad városában leszünk. Rövid készülődés után a Paklenica Nemzeti Park bejáratánál leszünk, ahol megkezdjük aznapi túránkat. Dalmácia egyik leghíresebb nemzeti parkja csodálatos mészkő sziklaformákkal, szurdokvölgyekkel és egy egészen pazar panorámát kínáló csúccsal vár majd minket. Kocsijainkkal a Velika Paklenica szurdok bejáratához megyünk, majd pazar természeti képződmények között haladunk egészen addig, amíg egy meredek kaptatón fel nem mászunk a Paklenica mészkő fennsíkjára. A Crni vrh 1100 méter fölé magasodó csúcsút a kora délutáni órákban érjük majd el, az innen elénk táruló panorámát pedig még sokáig nem fogjuk elfelejteni. Lefelé egy darabig új ösvényen haladunk, majd ismét visszatérve a Velika Paklenica szurdokba valamikor késő délután érünk vissza a parkolóba, majd szállásunk felé vesszük az irányt.

  Túratáv: 19 km, 970 m szint, 8-9 óra
  Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban
  Ellátás: vacsora

 • 4. nap - 2019.04.22.Észak-Velebit Nemzeti Park

  Negyedik napunkat ismét korán kezdjük, hiszen egy nagyjából 2 órás autókázás vár ránk egy panorámás, part menti úton, hogy elhagyva Paklenicát ezúttal már az Észak-Velebit Nemzeti Parkban tegyünk egy gyönyörű túrát. Egy 800 méter magasan fekvő parkolóban hagyjuk autóinkat, majd túránk első állomása a Zavižan-menedékház lesz, ahol lesz időnk fújni egyet, enni, inni és felkészülni a túra következő szakaszára. Itt ugyanis már egyre több szintet fogunk megtenni, hiszen célunk az 1600 méter fölé magasodó Balinovac-csúcs, ahonnan elképesztő panoráma tárul elénk az egész Kvarner-öbölre. Miután visszatértünk a menedékházhoz, egy másik ösvényen közelítjük meg a parkolóban hagyott autóinkat. Indulás Mo-ra délután, a kb. 4-5 órás utazás után este fogunk megérkezni Budapestre.

  Túratáv: 17 km, 820 m szint, 6-7 óra

Jelentkezés túrára


Megosztás