A húsvéti hosszú hétvégére egy igazi különlegességgel készültünk nektek, hiszen 4 napos túránk alatt Horvátország és Bosznia méltán híres nemzeti parkjait és egy-két olyan, kevésbé ismert szegletét járjuk be, melyekről talán még ti se sokszor hallottatok. Utunkat a világhírű Plitvicei-tavaknál kezdjük, Boszniában folytatva felkeressük az elfeledett Una-völgyét ahol raftingolunk egyet a névadó folyón, majd visszatérünk Horvátországba, hogy a tengerparttal párhuzamosan futó Velebit két különböző részét is bejárjuk. Túrázunk a Paklenica Nemzeti Park fantasztikus mészkő sziklavilágában illetve az Észak-Velebit Nemzeti Park nem sokak által ismertt, ám annál szebb panorámát kínáló szakaszán is. Élvezzük a bosnyák vendéglátást bihácsi szállásunkon, remek helyi ételekkel és finom sörökkel, Horvátországban pedig egy éjszakára a tengerparton lesz szállásunk, ahol aztán a bátrabbak talán meg is mártózhatnak a tengerben.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ – 2019.03.19.

Tudnivalók

Csapat

Nagyjából 15-25 fős (létszámtól függően 1-3 túravezető), jellemzően harmincasokból álló csapat, de korra tekintet nélkül szeretettel várunk mindenkit, aki rendelkezik elégséges fizikummal és fűti a kalandvágy.

Anyagiak

Részvételi díj:
59.900 Ft, amely tartalmazza:
– a szállást apartmanokban 3 éjszakára, 2-3-4 személyes szobákban,
– rafting az Una-folyón (helyi vezetők, felszerelés, oktatás, transzfer, biztosítás),
– a programban szereplő kirándulásokat,
– a vacsoránk alapanyagait Starigradban,
– a túravezetést és a szervezést.

Nem tartalmazza:
a belépőket, melynek tájékoztató árai: Plitvice Nemzeti Park – 100 kn (15 fő fölött 90 kn), Una Nemzeti Park – kb. 5€, Paklenica és Észak-Velebit NP – 40-60 kn
– az utazást, ami telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. A leutazás költsége (benzin, autópálya és parkolási díjak) várhatóan 12-15.000 Ft/fő lesz, ami a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ.
– az étkezéseket.

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni. 

Fontos:

Utazásunkat irodán keresztül szervezzük annak minden előnyével. Mit jelent ez?
A programot a WanderWell csapat filozófiája és elképzelései alapján raktuk össze, ezen felül pedig jogilag tiszta, kapsz utazási szerződést, és az iroda vagyoni biztosítéka (is) garancia arra, hogy nem kell hátralévő életedet valamelyik menedékházban töltened, ha valami probléma merülne fel. Az utazás árát 325 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Utazás nehézsége

Az alapprogramot gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk, akik napi 800-1000 méter szintet is megtudnak tenni egy-egy túra során. A Plitvicei-tavaknál illetve az Una-völgyében a kisebb sétáink nem jelentenek nagy kihívást, csak úgy, mint a kezdőknek is bátran ajánlott rafting az Una folyón. A Paklenica illetve az Észak-Velebit Nemzeti Parkban túráinkon fel kell készülnünk a nehezebb, sziklás terepre, a nagyobb szintemelkedésekre és a gyakran előforduló, erős szélviharokra. A tenger felől fújó bóra szél akár annyira erős is lehet, hogy utolsó napi túránkat nem tudjuk biztonságban megtartani. Ez esetben a túravezető döntése minden túrázóra kötelező érvényű, az elmaradt programot adott esetben pedig egy hasonló értékűvel próbáljuk meg helyettesíteni.

Túravezető

Máté

Máté több, mint 8 éve vezet túrákat szerte a világban. Járt már 6000 méter felett, többször ázott el trópusi esőerdőkben, szomjazott meg sivatagokban, vonatozott át kontinenseken, de szívesen merül a víz alá is amíg kitart az oxigén. Délkelet-Ázsia a második otthona, ezért leginkább ott találkozhatsz vele, ha nem épp valamelyik magashegyi expedíción.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2019.04.19.Budapest, Plitvicei-tavak, Bihács

  Korán reggel érdemes elindulni Magyarországról, találkozó ugyanis 12:00-kor a Plitvice Nemzeti Park bejáratánál. A pontos találkozási helyet az indulás előtti részletes tájékoztatóban fogjátok megkapni. Az egész délutánt tehát Horvátország talán leghíresebb nemzeti parkjában töltjük, ahol elsétálunk a legszebb vízesésekhez, kristálytiszta medencékhez és gyönyörű kilátópontokhoz. Túránk végeztével autóinkba szállunk és az alig 1 órára fekvő Bihácsba utazunk, szállásunk tehát már a szomszédos Boszniában lesz. Sétálunk egyet a városban, pénzt váltunk, majd egy hangulatos helyen megvacsorázunk.

  Túratáv: 6-7 km, 200 m szint, 4-5 óra
  Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban
  Ellátás: önellátó

   

 • 2. nap - 2019.04.20.Bihács, Una-völgye, Una folyó rafting,

  Izgalmas nap elé nézünk, ugyanis a kevesek által ismert Una-völgyét fedezzük fel egy rafting és egy kisebb túra keretében. Az Una Nemzeti Parkba érkezve transzferünkkel egészen Ćukovi apró falujáig megyünk, ahol egy jó másfél órás túra után érjük el a térség talán legszebb természeti képződményét, a hatalmas Štrbački buk vízesést. A túra után lesétálunk az Una folyó partjára, ahol már várni fognak ránk helyi túravezetőink. Némi felkészülés után 4-5 személyes raftokba szállunk, hogy az Una folyásának legizgalmasabb részén egy közel 20 km hosszú raftingtúrát tegyünk egészen Lohovo településéig. Az első szakaszon a horvát-bosnyák határon kanyarog majd folyónk, magát mélyen bevésve a kanyonba. Itt tehát fel kell készülni keményebb zúgókra és szebbnél-szebb vízesésekre. Loskunban tartunk egy pihenőt, majd az utolsó szakaszon az Una is lelassul, így mi is kicsit ellazulva érkezünk majd meg Lohovóba a délutáni órákban. Visszatérve Bihácsba ismét barangolhatunk egyet a városban.

  Túratáv: 4 km, 170 m szint, 1.5 óra
  Rafting nehézség: közepes, táv: 20 km, kb. 4-5 óra vízállástól függően
  Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban
  Ellátás: önellátó

 • 3. nap - 2019.04.21.Bihács, Paklenica Nemzeti Park, Crni Vrh (1110 m), Starigrad

  Elhagyjuk Boszniát a reggelink után, majd visszatérünk Horvátországba és egy nagyjából 2 órás utazás után máris a tengerparton, Starigrad városában leszünk. Lerakjuk cuccainkat az apartmanjainkban, majd rövid készülődés után a Paklenica Nemzeti Park bejáratánál leszünk, ahol megkezdjük aznapi túránkat. Dalmácia egyik leghíresebb nemzeti parkja csodálatos mészkő sziklaformákkal, szurdokvölgyekkel és egy egészen pazar panorámát kínáló csúccsal vár majd minket. Kocsijainkkal a Velika Paklenica szurdok bejáratához megyünk, majd pazar természeti képződmények között haladunk egészen addig, amíg egy meredek kaptatón fel nem mászunk a Paklenica mészkő fennsíkjára. A Crni vrh 1100 méter fölé magasodó csúcsút a kora délutáni órákban érjük majd el, az innen elénk táruló panorámát pedig még sokáig nem fogjuk elfelejteni. Lefelé egy darabig új ösvényen haladunk, majd ismét visszatérve a Velika Paklenica szurdokba valamikor késő délután érünk vissza a parkolóba, majd szállásunkra.

  Túratáv: 19 km, 970 m szint, 8-9 óra
  Szállás: apartmanokban, 2-3-4 személyes szobákban
  Ellátás: vacsora

 • 4. nap - 2019.04.22.Starigrad, Észak-Velebit Nemzeti Park, Budapest

  Negyedik napunkat ismét korán kezdjük, hiszen egy nagyjából 2 órás autókázás vár ránk egy panorámás, part menti úton, hogy elhagyva Paklenicát ezúttal már az Észak-Velebit Nemzeti Parkban tegyünk egy gyönyörű túrát. Egy 800 méter magasan fekvő parkolóban hagyjuk autóinkat, majd túránk első állomása a Zavižan-menedékház lesz, ahol lesz időnk fújni egyet, enni, inni és felkészülni a túra következő szakaszára. Itt ugyanis már egyre több szintet fogunk megtenni, hiszen célunk az 1600 méter fölé magasodó Balinovac-csúcs, ahonnan elképesztő panoráma tárul elénk az egész Kvarner-öbölre. Miután visszatértünk a menedékházhoz, egy másik ösvényen közelítjük meg a parkolóban hagyott autóinkat. Indulás Mo-ra délután, a kb. 4-5 órás utazás után este fogunk megérkezni Budapestre.

  Túratáv: 17 km, 820 m szint, 6-7 óra

Jelentkezés túrára


Megosztás