Rövid összefoglalás

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ 2019.06.20.

Átfogó körutazás Iránban, amely során érintjük az egykori Perzsia legfontosabb kulturális örökségeit, valamint felfedezünk pár turisták által csak ritkán látogatott (de teljesen biztonságos) régiót is. Ilyen például a Zagrosz-hegység, ahol a mai napig nomádként élő népek életébe nyerhetünk bepillantást. Az 11 napos alapprogramhoz csupán 7 nap szabadság kell, de ez opcionálisan megtoldható egy 4 napos hosszabbítással is.

Irán – korábbi nevén Perzsia – a világ egyik legkülönlegesebb és legelragadóbb országa. Sokan hallottak, illetve van egy elképzelésük róla milyen lehet, azonban csak kevesen ismerik igazán. Hatalmas méretének, páratlan földrajzi sokszínűségének, rendkívül gazdag történelmi múltjának, valamint az iráni emberek végtelen vendégszeretetének és kedvességének köszönhetően okkal került fel az elmúlt években a legnépszerűbb utazási célpontok közé. Egyike ugyanis még azon országoknak, ahol egy utazás során oly sok élmény, interakció és kaland ér minket, hogy utána még hosszú időn át mesélünk róla barátainknak.

Ezt az utat mindenkinek ajánljuk: azoknak, akik már voltak muszlim országban, s vágynak egy újba; azoknak, akik még nem jártak muszlim országban, de szívesen utaznának egy igazán különleges helyre; s persze azoknak, akik szeretnék megismerni Irán igazi arcát, amit a médián keresztül sosem ismerhetnének. Amit garantálhatunk: életre szóló kalandokkal és élményekkel fogsz hazatérni, s másképp fogsz gondolkodni e csodálatos országról!

Utunk sok szempontból is eltér a magyar utazási irodák által kínált iráni körutazásoktól. Több éves helyszíni tapasztalatokra támaszkodva az volt a célunk, hogy egy olyan programot állítsunk össze, aminek keretében a legfontosabb turisztikai látnivalók mellett a turisták – különösen csoportos utazás keretében – alig érintett területekre is ellátogatunk, hogy még teljesebb képet kapjunk e rendkívül gazdag és sokszínű ország természeti és társadalmi képéből. Így képezi részét az útnak egyik csúcspontját a 2 napos program a Zagrosz-hegységben, a lenyűgöző tájakon évezredek óta élő Baktijári nomádok közé. Emellett az út hosszabbításaként szerepel a programban a geológiai csodáiról is híres Qeshm-sziget, mely a Perzsa-öböl legnagyobb szigete, ahová európai turisták alig utaznak. A változatos tájak mellett, természetesen a perzsa kultúra és történelem legfontosabb emlékeivel és helyszíneivel is alaposan megismerkedünk.

Kulcsszavakban:

– Shiráz, a perzsa kultúra bölcsője
– az ókori perzsa történelem legendás emlékei: Perszepolisz, Naqsh-e Rostam, Pasargadai
– az Ezeregyéjszaka világát idéző hangulatos agyagvárosok: Yazd, Kashan, Abarkuh
– Iszfahán, Irán első számú turisztikai célpontja, az UNESCO Világörökségi emlékekkel teli monumentális főterével az élen
– kétnapos kirándulás a Zagrosz-hegységben élő Baktijári nomád törzshöz,
– Qeshm-sziget, a Perzsa-öböl geológiai csodáiról ismert ékköve
– lenyűgöző építészeti emlékek utunk teljes ideje alatt

FONTOS: repjegyvásárlás szempontjából érdemes minél előbb jelentkezni, utazásunk ugyanis frekventált időpontra esik

Túra részletes leírása

 • 1. nap: 2019. szeptember 13.Budapest – Teherán

  Várhatóan a délutáni/esti órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, és egy átszállással Irán fővárosába, Teheránba repülünk. Az éjszakát a repülőgépen, illetve repülőtéren töltjük.

  Éjszaka: repülő
  Ellátás: repülős étkezés

 • 2. nap: 2019. szeptember 14.Shiráz és Maharloo-tó

  Repülőjáratunk menetrendjétől függően a reggeli órákban szállunk le az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtéren. A belépési formalitásokat követően bérelt kisbuszunkkal egyenesen Teherán belföldi repülőterére, a Mehrabad repülőtérre utazunk. Útközben egy rövid fotószünet erejéig megállunk a főváros jelképének számító, impozáns építészeti remekműnél, az Azadi-toronynál. A Mehrabad repülőtérről Shirázba repülünk, ahová várhatóan a kora délutáni órákban érkezünk. A szállás felé menet teszünk egy rövid kitérőt a nem messze fekvő a sós vízű Maharloo-tóhoz is, ami különleges rózsaszínű vize miatt vonzza a helyiek és turisták ezreit. Persze, ahhoz, hogy igazán karakteres rózsaszínű legyen a víz színe sok földrajzi összetevőnek kell egyszerre teljesülnie. A Maharloo-tótól a shirázi bazár közelében fekvő tradicionális stílusú szállásunkra utazunk. Miután berendezkedtünk és rendbe szedtük magunkat a hosszú utazást követően, egy esti séta keretében megkezdjük az ismerkedésünket a várossal és a helyiekkel. Az estét egy ismerkedéssel egybekötött vacsorával zárjuk, ahol – az utastársak mellett – az iráni gasztronómiával is elkezdjük az ismerkedést.

  Éjszaka: tradicionális stílusú szállás
  Ellátás: reggeli

   

 • 3. nap: 2019. szeptember 15.Shiráz

  Reggelit követően belevetjük magunkat a perzsa kultúra fellegváraként emlegetett Shiráz látnivalóinak felfedezésébe. Első állomásunk nemcsak a város, de Irán egyik legszebb mecsete. A Nasir al-Molk mecset imatermének színes üvegtáblái ugyanis a reggeli napfényben csodálatos fényjátékkal ajándékozzák meg az odalátogatókat. Miután kigyönyörködtük magunkat, az UNESCO Világörökség részét képező Perzsa-kertek legszebbikébe, a ma botanikus kertként is funkcionáló Eram kertbe látogatunk el. A több száz növényfajnak is otthont adó kert nemcsak turistákat, de helyiek ezreit vonzza, akikkel pillanatok alatt beszélgetésbe elegyedhetünk. Városnéző túránkat egy nemrég átadott kilátópontnál folytatjuk. Egy hosszabb lépcsős út vezet fel a hegycsúcsra, ahonnan elképesztő panoráma nyílik a városra, köztük a Korán kapura, Shiráz egyik történelmi kapujának felújított mására. Innen a perzsa költők legnagyobbikának, Háfeznek a sírjához megyünk. A költő sírja igazi zarándokhely az irániak körében: a sírkő mellett igazán megtapasztalhatjuk, micsoda támaszt és iránymutatást jelentett és jelent mind a mai napig Háfez művészete az irániak számára. A sír megtekintése mellett beülhetünk a kertben található teázóba, ahol egy erős iráni tea mellett Háfez költeményeinek megzenésített változatát hallgathatjuk. Háfez sírjától egy fantasztikus kupolájú, és belülről tükrökkel díszített mecset érintésével a város központjában található várhoz sétálunk. A XVIII. századi Karim Kán nevét sok történelmi épület viseli – ő volt ugyanis az a rövidéletű uralkodó, aki kormányzói (vakil) minősítésben a legtöbbet tette Shiráz városáért. A délután hátralévő részében szabadprogram keretében a bazárban nézelődhetünk és persze vásárolhatunk (alkudozni kötelező!).

  Éjszaka: tradicionális stílusú szállás
  Ellátás: reggeli

 • 4. nap: 2019. szeptember 16.Perszepolisz

  Korán reggel kelünk, mert hosszú út áll előttünk Yazd felé. Első megállónk az óperzsa birodalom egyik legendás fővárosa, Perszepolisz lesz. A város romjai között felidézzük azokat az időket, amikor a perzsa birodalom a Balkántól Indiáig, és az orosz sztyeppéktől Arábia kietlen sivatagjaiig terjed. A közeli Naqsh-e Rostam emlékhelyénél négy perzsa nagykirály sziklába faragott sírjának helyét, valamint egy különleges rendeltetésű zoroaszter épületet tekinthetünk meg. Rövid utazás után az első főváros, Pasargadai romjai mellett ebédelünk meg, majd folytatjuk is tovább utunkat az ország szívébe. Következő megállónk az álmos, de egyre népszerűbb kisváros, Abarkuh lesz. Itt ellátogatunk a világ egyik legidősebb cédrusfájához, megnézzünk egy ókori hűtés célját szolgáló agyagépületet (yakchal), valamint benézünk a nemrégiben csodálatosan felújított, agyagból épített Agazadeh házba is. Innen már egyenesen utazunk Yazd felé, ahová várhatóan az esti órákba érkezünk meg.

  Éjszaka: tradicionális stílusú szállás
  Ellátás: reggeli

 • 5. nap: 2019. szeptember 17.Yazd

  Ezt a napot az Ezeregyéjszaka meséinek világát is idéző Yazd felfedezésével töltjük. Bebarangoljuk az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított rendkívül hangulatos belváros zegzugos sikátorait, részt vehetünk egy tradicionális masszázsban is (nők és férfiak külön). Este ellátogatunk a zurkhaneh eseményre, ami a vallást, sportot és költészetet ötvözi – mindazokat, amelyek mindig is fontos szerepet játszottak a perzsák életében. Ezután még kiülhetünk egy étterem tetőteraszára, ahonnan akár vízipipa és finom italok társaságában élvezhetjük a sivatagi este nyugalmát.

  Éjszaka: tradicionális stílusú szállás
  Ellátás: reggeli

 • 6. nap: 2019. szeptember 18. sYazd - Iszfahán

  Reggelit követően busszal még bejárjuk Yazd fontosabb látnivalóit: Csend tornyai (zoroaszter temetkezési hely), az ország legmagasabb széltornyát is magába foglaló Dowlat Abad perzsa kertet és végül a számunka oly fontos jelentéssel bíró, Jászberény emlékművet. Yazdot elhagyva Iszfahán felé vesszük az iránt. Útközben rövid megállót tartunk Meybodnál, ahol egy újabb perzsa építészeti remekművet, egy galambtornyot nézünk meg. Útközben, ahogy lehetőségünk adódik, megebédelünk. Várhatóan a délután órákban érkezünk meg az újperzsa birodalom legfontosabb és a mai Irán turisztikailag legjelentősebb városába, Iszfahánba. A szállás elfoglalását követően egyből a világ legnagyobb terére, az Imám térre igyekszünk. A teret körülölelő bazársorban nem fogunk tudni betelni a páratlan képzőművészeti alkotásokkal. Természetesen egy iráni utazás elképzelhetetlen lenne perzsa szőnyegek nélkül. Így mi is ellátogatunk egy üzletbe, ahol egy alapos bemutató keretében ismerkedhetünk meg a szebbnél-szebb perzsa szőnyegekkel. Ezután a főtér mentén egy tradicionális étteremben megvacsorázunk.

  Éjszaka: hotel
  Ellátás: reggeli

 • 7. nap: 2019. szeptember 19.Iszfahán

  A mai napot teljes egészében Iszfahán felfedezésével töltjük. Délelőtt az Imám tér menti látnivalókat nézzük meg belülről: Chehel Sotun palota, Lotfollah mecset, Shah mecset és Ali Qapu palota. Ezt követően az iszfaháni nagymecset, mely a legnagyobb Iránban, érintésével a Jolfába, azaz az örmény negyedbe utazunk. A XVI. században idetelepített örmények egy igen zárt közösséget alkotnak. A Vank katedrális megtekintése után egy helyi kávézóban kóstolhatunk elképesztően finom süteményeket és kávékészítményeket. Ezt követően pedig utunk egyik legkülönlegesebb élményébe lehet majd részünk: egy élő koncertre a Zenemúzeumban, ahol örmény zenészek játszanak tradicionális perzsa muzsikát, miután a rendkívül színvonalas tárlaton keresztül megismerkedhettünk a perzsa hangszerek gazdag világával.

  Éjszaka: hotel
  Ellátás: reggeli

 • 8. nap: 2019. szeptember 20.Zagrosz-hegység

  Ez a nap utunk egyik legkülönlegesebb pillanata: kétnapos túrára indulunk a Zagrosz-hegység nomádjai közé. Reggelit követően bérelt járművekkel indulunk útnak csodálatos tájakon át a hegyek felé, ahová pár órás utazást követően érkezünk meg. A kétnapos programunk során a fő célunk, hogy minél többet megismerjünk a kihalófélben lévő, nomád életformát élő emberek mindennapjaival. Emellett kirándulunk a festői hegyi tájakon, ellátogatunk egy hatalmas jégbarlangba és vízeséshez is. A nap csúcspontja természetesen a nomádokkal való találkozás, akikkel együtt fogunk vacsorázni és aludni.

  Éjszaka: nomádok szállásán egy piciny faluban
  Ellátás: reggeli, vacsora

 • 9. nap: 2019. szeptember 21.Zagrosz-hegység

  Folytatódik kalandozásunk a nomádok körében. Ezen a napon is kirándulunk egy rövidebbet, majd a program végeztével visszatérünk Iszfahánba, a már ismert szállásunkra. Érkezésünktől függően bemehetünk még a főtér menti bazársorra vásárolni, alkudozni.

  Éjszaka: hotel
  Ellátás: reggeli

 • 10. nap: 2019. szeptember 22.Iszfahán – Kashan – Teherán

  Reggelit követően elhagyjuk Iszfahánt, és bérelt autóbuszunkkal Irán egyik konzervatívabb, de hatalmas turisztikai értékekkel rendelkező városába, Kashanba utazunk. Egy tradicionális étteremben elfogyasztott ebédet követően gyalogos városnézés keretében fedezzük fel Kashan látnivalóit. A tradicionális főúri házak mellett ellátogatunk egy fürdőbe, valamint a bazárban is teszünk egy rövid sétát. Indulásunk előtt még van lehetőségünk egy helyi kávézóban finomabbnál-finomabb kávékészítményeket és süteményeket kóstolnunk. Az esti órákban Kashanból autóbuszunkkal tovább folytatjuk utunkat a főváros felé. Útközben azok az utasaink, akik csak az alapprogramon vesznek részt, leszállnak a nemzetközi repülőtérnél. Azokkal, akik a hosszabbításon is részt vesznek, teheráni szállásunkra utazunk.

  Éjszaka: repülőtér / hotel
  Ellátás: reggeli

 • 11.nap: 2019. szeptember 23.Teherán – Budapest / Teherán – Qeshm-sziget

  A csak az alapprogramon részt vevő utasaink a repülőjárat indulásának függvényében élményekkel és emlékekkel gazdagon térnek haza Budapestre.

   

  Azokkal az utasainkkal, akik a hosszabbításon is részt vesznek, reggelit követően a már ismert Mehrabad repülőtérre utazunk, ahonnan egy kb. 2 órás utazással a Perzsa-öböl legnagyobb szigetére repülünk. Útközben a magasból csodálhatjuk meg Irán nagyságát és sivatagos tájainak különleges formáit. A Qeshm-szigetre érkezve egyből feltűnik, hogy Irán egy igazán különleges szegletébe kerültünk. A repülőtérről bérelt járműveinkkel a vendéglátó családhoz utazunk, ahol megebédelünk, pihenünk, s elkezdünk ismerkedni Irán újabb arcával. Még napnyugta előtt kimegyünk a közeli Harra mangrove erdőbe egyet csónakázni. Az este beálltával már csak a vacsorázás és a pihenés vár ránk. A szárazföld nagy városainak pezsgése után, az esti csend és nyugalom igazán üdítő lesz.

  Éjszaka: helyi családnál tradicionális szálláson
  Ellátás: ebéd, vacsora

 • 12. nap: 2019. szeptember 24.Qeshm-sziget

  Ezen a napon elkezdjük a csodálatos geológiai formáiról híres sziget felfedezését. Elsőként a világ leghosszabb sóbarlangjába látogatunk el, elképesztő tájakon átutazva. A bevállalósabbak egy kis kúszással egy hatalmas teremben találják magukat. A következő megállónk a Chahkooh Canyon, amit a víz felszínformáló munkája varázsolt különlegessé. Innen egy helyi hajóépítő „üzemhez” utazunk, ahol még mind a mai napig készítik azokat hajókat, melyek évszázadok óta járják a Perzsa-öböl vízeit. Ezután a Tandish-ha-völgy monumentális homokkő formái között sétálunk egy nagyot. Ebédidőben a szállásunkon keresünk árnyékot a nap heve elől. Délután ismét útra kelünk és a Qeshm-sziget régi fővárosába, a piciny Laftba utazunk, ahol egy portugál erőd romjairól nézzük meg a napnyugtát. Este vacsora mellett – igény esetén – megismerkedhetünk a helyi hagyományos zenékkel egy rövidebb koncert keretében.

  Éjszaka: helyi családnál tradicionális szálláson
  Ellátás: reggeli, vacsora

 • 13.nap: 2019. szeptember 25.Qeshm-sziget – Teherán

  A mai napon a Qeshm-sziget keleti részét, valamint a környező vizeket barangoljuk be. Elsőként csónakba szállunk és delfinek után kutatva hajókázunk egyet a kicsiny Hengam-sziget mentén. Itt akár fürdésre is van lehetőség, ami Iránban igazán nagy különlegességnek számít! Miután visszatértünk a Qeshm-szigetre, az egyik nagyobb városba utazunk, hogy megebédeljünk. Mivel a Qeshm-sziget vámmentes övezet, irániak milliói utaznak ide kizárólag bevásárlás céljából. Nem véletlen, hogy rengeteg itt a pláza, ahol mindent lehet kapni. Ebéd után a Csillagok völgyébe utazunk, ahol ismét lenyűgöző homokkő formákat szemlélhetünk meg. Utolsó megállónk a Naz-fél(ig)sziget, ahová apály idején be lehet hajtani, s kiváló találkozási pont helyieknek és turistáknak. De, jaj azoknak, akik nem figyelik a dagály időpontját! Szállásunkra visszatérve rendbe szedjük magunkat, majd kiutazunk a repülőtérre, ahonnan visszarepülünk Teheránba. A fővárosban a már ismert szállásra utazunk és rápihenünk az utolsó napunkra.

  Éjszaka: hotel
  Ellátás: reggeli

 • 14.nap: 2019. szeptember 26.Teherán

  Utolsó iráni napunkon a főváros nevezetességeit és különlegesebb helyszíneit fogjuk bejárni. A Qeshm-sziget nyugalma után éles váltás lesz Teherán nyüzsgése. Városnéző túránk során ellátogatunk a Golestan palotába, ahol megkoronázták Mohammad Reza Pahlavi sahot. Ezután Teherán egyik legkülönlegesebb utcáját keressük fel, ahol egymás mellett található egy mecset, egy zoroaszter templom, egy zsinagóga és egy örmény ortodox templom. A Nemzeti Bank trezorjaként szolgáló Ékszermúzeumban megcsodálhatjuk azt a számtalan ékszert és díszt, amit a perzsa királyok gyűjtöttek össze uralkodásuk során. A múzeum leghíresebb kiállított tárgya a perzsa sahok híres Pávatrónja. Ezt követően az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik legfontosabb helyszínére, a volt amerikai nagykövetséghez látogatunk el. A ma múzeumként üzemelő épületben szinte ott vagyunk a XX. század egyik legnagyobb hatású történelmi eseménysorozatában. A nagykövetségről egy hangulatos étterembe megyünk, ahol megejtjük a búcsúvacsoránkat. Este a szállásunkon összekészülünk a hazautazásra és a repülőjáratunk indulásának függvényében kiutazunk a nemzetközi repülőtérre, majd elindulunk Magyarországra.

   

 • 15. nap: 2019. szeptember 27.Hazautazás

  Járatunktól függően Budapestre a reggeli, vagy délelőtti órákban érkezünk vissza.

Jelentkezés túrára


Megosztás