Rövid összefoglalás

Irán és Kurdisztán körutazás

Irán kulturálisan rendkívül sokszínű, és az emberek nagyon közvetlenek,kedvesek. Ezzel az élménnyel és kellemes csalódással tér haza a legtöbb utasunk Iránból. Utunk során lebontjuk az álarcot és megtapasztalhatjuk, hogy milyenek az iráni emberek a városokban, a falvakban, a hegyekben, a sivatagokban. Sokrétű, sokszínű, soknemzetiségű, de egy biztos: nagyon barátságosak. Ez nem változott évezredek alatt sem.

Egy ország, amely 2500 éves perzsa civilizáció emlékeit hordozza. Építészeti és kulturális öröksége páratlan, s a sivatagi, a hegyi falvak mellett van egy dinamikus, 21. századi világ, mint pl. Teherán, Shiraz vagy Iszfahán. Az irániak boldogok ha meglátogatjuk hazájukat, s kitörhetnek a sztereotípiákból amibe tették őket. Utunk során ennek lehetünk résztvevői, szemtanúi. Éljünk ezzel a szerencsével.

Shiraz Irán utazás körút csoporttal

Túra részletes leírása

 • 1.nap április 26.Teherán

  Pénzváltással kezdünk TehErán nyüzsgő, boltokkal teli utcáin. Látjuk az utcai tőzsdét, ahol értékes numizmákat árulnak aukciókon.  Pénteken van a heti nagy bolhapiac, ami kihagyhatatlan. Ezután felmegyünk a Tochal hegyre, 3900 méter magasra egy felvonóval. Hóhatár, síelők. Elképesztő, hogy a 35 fokból, feljutunk alig 1 h alatt a hóhatárig, ahol sielnek az emberek. A kilátás frenetikus a 20 milliós város felett.

   

 • 2. nap április 27.Teherán

  Teherán nevezetességeit járjuk végig. A legizgalmasabb hely építészetileg a korábban a Qadzsar királyi család székhelyéül is szolgáló Golesztán palota, mely maga a lenyűgöző pompa, tükrös termek, freskók, pazar dekorációk.  Ezután a nagy bazárba látogatunk, gyakorlatilag minden kapható, amit a világon legyártottak valaha. Minket természetesen a hagyományos része érdekel, a szőnyeg és ajándék bazár, keleti hangulatban indíthatjuk iráni utunkat. Az ékszermúzeum fele a teheráni metrót is kipróbálhatjuk. Közösen megebédelünk. Nemzeti Ékszermúzeum (kincstár) a következő állomás, ahol elképesztően sok uralkodói ékszert, drágakövet, koronázási jelvényt csodálhatunk meg, köztük a legendás pávatrón láttán ámulhatunk elkerekedett szemekkel a Perzsa birodalom gazdagságán. Késő délután és este szabad program.

  Teherán Irán

 • 3. nap április 28.Úton Kurdisztánba

  Reggeli után csoportunk rögtön elindul Kurdisztán felé, saját bérelt buszunkkal. Utunk térképe pedig itt látható. Ma nagyon hosszú, 500km-es út vár ránk, ezért hajnalban indulunk. Sanandajban késő délután rövid városnézés a program. 

 • 4. nap április 29.Kurdisztán

  Howraman megye a Kurdok központja, Sanandaj pedig egy nagyon barátságos város s Kurdisztán fővárosa. Rövid sétát teszünk a városban, ahol érdekes látnivaló a mecset, a fedett bazár, a helytörténeti múzeumként szolgáló Asef Kastély, az 1805ben épült Khan Hamam (fürdő).  2 óra buszozás után megérkezünk Palangan falujához, mely a mai nap fő programja, s sétálunk pár órát a festői szépségű békés faluban, fent a hegyekben: sárral falazott kőházakat, szamárkaravánokat, színes öltözetű kurd nőket láthatunk. Itt megismerkedhetünk a hagyományos életmódot folytató falusi élettel, s kis időutazást tehetünk a múltba. Innen kanyonokon keresztül megyünk a hegyekben Paveh városába, mely a kurdok szellemi és lelki központja izoláltan messze fent a hegyekben. Estére érünk Paveh-be, ahol elfoglaljuk egyszerű szállásunkat.

 • 5. nap április 30.Paveh

  Pavehből indulunk egynapos felfedezőutunkra, mely az egész iráni program egyik csúcspontja lesz. A kurdok által lakott lenyűgöző szépségű hegyvidéki térségben utazunk, ahova csak a legkitartóbbak jutnak el.  Ez az ország legszebb, de legismeretlenebb területe. Minden kanyar újabb lélegzetelállító látványt tár elénk. Kitartásunkat siker koronázza, mert tradicionális falvakhoz jutunk el, s láthatjuk a helyiek mindennapjait. Késő délután indulunk vissza Pavehbe.

 • 6. nap május 1.Paveh – Kermanshah – Hamadan

  Reggel még sétálunk kicsit a főtér közelében, majd indulunk vissza az ország belseje felé. Első állomásunk Kermanshah, mely a 4. században indult fejlődésnek, mert a Bagdadi kereskedelmi útvonal egyik pihenője volt. Kultúrák, tanítások találkoztak ezen a helyen. Ma nagyváros, lori és kurd emberek lakják, vöröses hegyek veszik körbe. A Taq e Bostan, a szaszanida féldomborművek miatt is érdemes itt megállni.

  Kis utazás után Bisotun-nál is megállhatunk. Itt látható a helye az i.e.6. századi Dáriusi időből származó kőfeliratoknak, mely elámi akhád (babilóni) és óperzsa nyelven íródott, fontossága  a rozetta kő megtalálásával volt egyenértékű az archeologusok számára a nyelvek felfejtésében. Ezen kívül pártus faragványok is láthatóak itt.

  Innen délután tovább indulunk Hamadán fele, mely pár óra busszal. A fennsíkon elterülő Hamadan volt az ókor egyik nagy központja.  A Méd birodalom fővárosa volt i.e. 728-ban, ahonnan jó időben a 3500 méteres környező hegyek is látszanak. Történelme nem eseménytelen: Akhamenidák, Perzsák, Arabok is elfoglalták, majd a 12. századra a szeldzsukok vették birtokba. Ezután jöttek a mongolok, utána nem sokkal Timur Lenk is rombolt rajta, majd a 18. sz-ra a törökök. Végül 1929-ben egy német építész tette helyre a városrendezési terveket. Este érkezünk, de amit tudunk még aznap bejárunk a város látványosságai közül.

 • 7. nap május 2.Hamadan - Qom – Kashan

  Reggel még Hamadamban megnézzük ami kimaradt. Egyik fő látnivaló az ótestamentumi Eszter Sírja, mely fölé a 14. században egy tornyot építettek. Zsidó zarándokhelyként funkcionált. Megismerkedhetünk a maroknyi itt élő zsidók mindennapjaival is.

  Ezután irány Qom, ami az 1980-as iszlám forradalom végleges győzelme óta a siita vallási elit központja, 2. legfontosabb zarándok hely Iránban.

  Qom után indulunk Kashan-ba, mely egy gyönyörű kisváros, anno oázisváros, amely kellemes meglepetés minden idelátogatónak. Az óvárosban egy tradicionális házból kialakított hostelben fogunk aludni. A vályogtéglákból épült házban a belső udvarról nyílnak szobáink, lent kis tavacska és kellemes étkező és szieszta tér vár minket, hogy kipihenjük a hosszú napunkat. A tetőről csodálatos kilátás nyílik a városra, sok 19. századi épületre.

 • 8. nap május 3.Kashan

  Kashan jó állapotban megmaradt, híres mívesen díszített tradicionális házait fedezzük fel elsőként. Ezek a házak valaha gazdag kereskedők, kormányzók lakhelyei voltak, melyeket az utóbbi években igényesen helyreállítottak, így közel az eredetihez lévő állapotban tekinthetjük meg. Közelben húzódik a régi városfal, jégverem romjai, meg egy kis piac, ahol terrakotta szobrokat is lehet kapni a standard szuveníreken kívül.  Megebédelünk Boroujerdi ház éttermében, hangulatos  autentikus környezetben.

  Ma délutántól lehetőség lesz egy sivatagi fakultatív programra eljönni (nagyjából 20 USD), amelyhez egy külön buszt kell bérelni egy helyi ismerettel rendelkező sofőrrel. Már az oda út is szépséges; tevekaravánokat is láthatunk, de a csúcspont a világon kevés helyen kialakult éneklő dűnék, mely hangot ad ki amikor tapossuk. S, ha Irán, akkor miért hagynád ki a sivatagot ha már ilyen közel van?

  Ha jössz, abban az esetben alvás a sivatagban lesz egy karavánszerájban, távol minden fényszennyezéstől, és ahol tényleg átélhetjük a selyemút hangulatát. Éjjel élvezhetjük a tiszta csillagos eget, fényrajzolunk, csapatépítünk, anekdotázhatunk a Kavir sivatag peremén. Alvás egy tradicionális karavánszerájban (matracon, nyári hálózsák vagy saját lepedő jól jöhet).

  Amennyiben kihagyod a sivatagi fakultatív programot, úgy szállásod továbbra is Kashanban lesz, és másnap délelőttig szabad program áll rendelkezésedre.

 • 9. nap május 4.Kashan

  Hajnal előtt ébredés, majd megmásszuk a közel 100 méter magas dűnét, hogy fentről élhessük át a felejthetetlen napfelkeltét ezen a háborítatlan szépségű területen.  A közelben található egy kiszáradt sós tó is, ahol megállunk egy fotószünetre, majd a karavánszerájban reggelizünk.

  A nap hátralévő részét Kashanban töltjük.

 • 10. nap május 4.Kashan – Abyaneh –Natanz - Isfahan

  Elindulunk a hegyekben fekvő Abyaneh vörös színű falujába, kanyonok felett, szerpentineken. Ki-ki maga tempójában fedezheti fel a falut. Vörös agyagtéglákból épített házak sorakoznak egymás fölött egy hegyoldalban, szűk utcácskákkal, ahol egyre kevesebb a fiatal, így leginkább idős falusiakkal találkozhatunk. Az asszonyok Irán többi részétől eltérően színesbe öltözve, a férfiak bő, leggyakrabban fehér nadrágban.

  Este érkezünk Iszfahánba, a legismertebb történelmi perzsa városba.

   

 • 11. nap május 5.Iszfahán

  Ez a város Perzsia remekműve, a szafavida kor (17.sz.) érdeme, ahol talán legtöbb a látnivaló. Az emberek kedvesek, választékos ételek vannak, rengeteg építészeti csodával és kézműves termékkel találjuk szembe magunkat.  Először a fő hírességet, az 512×163 méteres Imám teret nézzük meg. Szökőkutak, hintók, kék kupolás mecsetek, a palota, s kétszintes árkádos épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a díszes csempéket, réz tálakat, kannákat, ékszereket és kvázi turista bazárként is funkcionál.

  Az Abasz Sah (imám) Mecset 40 oszlopos palotájának, tükörkazettás trónteremmel, hatalmas freskókkal borított fogadótermekkel ízt ad kora építészetének változatosságából, pompájából. Hatalmas belső udvara és kupolája felejthetetlen, ahol 12 visszhangot hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. A harmonikus formák, a dúsgazdag színpompás díszítések lenyűgözik az ide látogatókat.

  A másik látványosság Abasz Sah által épített Ali Qapu palota múzeumként funkcionál, díszes szép termekkel, cizellált mennyezet díszítésekkel, faoszlopos teraszára felkapaszkodva pedig felülről is lefotózhatjuk a híres imám teret.

  A tér utolsó híres látványossága a 17.századi, csempékkel, mozaikokkal, pompás tetővel arabeszkekkel tarkított Lot Follah Mecset. Iszlámnak is párját ritkító remekei, s a mihrabja az egyik legszebb Iránban.

  A Szafavid korban épült Chehel Sotun palotában folytatjuk felfedező utunkat, amely egy gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épület.

  Miután egész nap gyönyörködhettünk e remek műemlékekben, az Abassi hotelbe megyünk ebédelni, mely egy karavánszerájként funkcionált a szafavida korban, és elképesztő részletességgel dekorált. Ma Irán legjobb hotelje, de árai ezt szerencsére nem tükrözik s olyan csemegéket is kaphatunk mint a diós szószos mártással körített ételek.

  Délután levezetésképpen aki még be tud fogadni többet, annak irány a Kakh-e Hasht Behest palota.

  Végül pedig részesei lehetünk a helyi életnek, s elvegyülünk a délutáni bazár forgatagában. Szabad program lesz.

  Este amikor enyhül a hőség, a helyiek kivonulnak piknikezni a folyópartra. Mi is a Zagandeh Rood folyó felé vezet utunkat buszunkkal, ahol a város három, méltán világhírű boltíves hídjaihoz; a Sahreszta, a Hadzsu és a Sio-se Pol hidakhoz érkezünk. Érdemes a Si-o-Seh hídon és a parti füves sétányon végigsétálni, amely kivilágítva az esti városban különleges fotogén látványt nyújt, és amely ilyenkor fiatalok kedvelt találkozó helye. Tradicionális énekek hangzanak fel, Shisák, piknikező családok élvezik a kellemes esti hőmérsékletet.

  Szállás Iszfahánban a megszokott szállodánkban.

 • 12. nap május 6.Iszfahán – Péntek mecset - Keresztény-negyed

  A mai napot is Iszfahánban töltjük, s megnézzük azokat a látványosságokat, melyek az előző napba nem fértek bele. Például a bazár északi kapujánál található a fő mecsetet, (Jameh mosq – Péntek mecset) mely a legnagyobb Iránban, és a különböző korok perzsa építészetének egyfajta katalógusa, mely végig kalauzol minket 800 év építészeti stílusain, geometriai dizájnjain. Fantasztikus hely. Mellette egy modern bazárban nézelődünk.

  Ezután buszunkkal átkelünk a folyó túloldalára s megérkezünk Iszfahán Jolfa negyedébe (keresztény negyed), ahol Abbász sah idejében idetelepített örmény mesterek keresztények leszármazottai élnek. Az Örmény Negyedben található Vank Katedrálisban teszünk látogatást, hogy érezzük, milyen kulturális diverzitásnak adott otthont ez a méltán híres történelmi város.

  Szállásunk a megszokott belvárosi szállodában.

 • 13. nap május 7.Iszfahán - Yazd

  Hosszú napunk lesz. Kora reggel ismét buszra szállunk, és kősivatagos tájon utazunk tovább Yazd felé. Kis lábmozgatásra megállunk Nainban, amely szőnyeg készítő mestereiről híres. Itt az óvárosi elhagyatott tradicionális házak, s az erőd szomszédságában vannak érdekes szövő manufakturák, ahol a mai napig kézi technikával készítik a cizellált perzsaszőnyegeket. Fantasztikus ezt élőben látni.  Innen ismét egy nagyobb lélegzetnyi utazás következik.

  Következő úti célunk az 1800 éves Meybod falu. A fő látványosság a Narein kastély, melynek tetejéről szép kilátás nyílik a sivatagi városkára. Utána irány a karavánszeráj, benne stílusos étterem, kézműves boltok, és közelében egy 300 éves postaépületet, illetve vele szembe van egy jég ház, ahol a legnagyobb nyári forróságban is hidegen lehetett tartani a vizet. Itt láthatunk még elvétve 400 éves galamb tornyokat is, ahol hajdanán több ezer galamb élt, hogy ürüléküket trágyaként hasznosítsák.

  Fantasztikus szép tájban buszozunk tovább, s útba ejthetjük a Chak chak tűztemplomot.

  Majd tovább Kharanaqba. Ez ma egy kis falu, ahol megnézünk egy vörös agyagtéglákból épült, ma már szellemvárost, melyben nemrég még éltek. Barangolunk a múltban az elhagyatott házak között, felkapaszkodunk az épületek tetejére és egy ősi ingó minaret tetejére is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. Este érkezünk Yazdba, ami Irán egyik legtradicionálisabb városba.

  Szállás egy tradicionális karavánszerájból kialakított hostelben.

 • 14. nap május 8.Yazd

  Yazd a világ legrégebbi, ma is létező vallásának, a monoteista zoroasztrizmusnak a központja. Aki hajlandó korán felkelni egy extra programért azokkal ellátogatunk Yazd határában fekvő hallgatás tornyához.  Az ősi zoroasztriánus vallásban a halottakat egy toronyba tették ki, hogy a madarak elfogyaszthassák a halottakat, így nem szennyezték a földet, s visszajuttatták a testünket  a természetes körforgásba, az örök életbe.  Ezt hívták úgy, hogy égbe temetkezés, a táplálék és az élet természetes körforgását biztosítva.

  Reggelire visszaérünk, addigra a többiek is kipihenték magukat és felkeltek.  A mai nap többi részét Yazd belvárosában töltjük, amelynek egybefüggő, épségben megmaradt vályogházas óvárosa Irán egyik legérdekesebb látványossága.  Megnézzük fantasztikus harmóniát mutató 15. századi Péntek mecsetet, mely egy tűztemplomra épült. A közelében van a bíróról elnevezett  Bogheh-ye Sayyed Roknaddin mecset. Innen bebarangoljuk a sárfalakkal körülvett, sűrűn beépült óvárost is, mely a világ egyik legöregebb egybefüggően megmaradt városrésze. A vályogtégla agyagból épült házak közötti girbegurba sikátorok felidézik a múlt hangulatát, felejthetetlen.

  A közelben felmegyünk  egy szálloda tetejére, s ott láthatjuk hogy működött a világ első légkondija (széltorony) több ezer évvel ezelőtt, mellesleg nagyon szép kilátás nyílik az egész óvárosra. Innen nem messze van a Khan-e Lari 150 éves Kajar kori nemesi ház, festett üveg ablakokkal és Nagy Sándor “börtöne”.

  Ebédelünk, majd délután visszasétálunk a központba, s bemegyünk a bazár melletti yazdi Víz Múzeumba, ahol betekintést nyerhetünk a sivatagi körülmények között történő öntözés és vízellátás (qanat) rendszerének kialakításának módszereibe. Innen tovább sétálunk az Amir Chakhmaq Komplexumhoz, amelynek második szintjéről felejthetetlen kilátás nyílik a városra, ha valaki még a hőségben bír felfele menni..

  A szieszta időt lehet a szálláson pihenéssel tölteni, vagy fakultatívan elmehetünk a Bagh-E Dolat Abad 18. századi kertjébe, ami az UNESCO világörökség része. Benne folyóvíz, díszített pavilonok s egy kis étterem.

  Délután kinyit a bazár, vegyülünk a hamisítatlan vásári forgatagban a helyiekkel. Irán legjobb édességboltjában megvehetjük a rózsavizes baklavánkat és egyéb hizlaló energiabombákat.

  Este pedig Zurkaneh. A főtér melletti használaton kívüli ősi víztározónál csúcsélményként megnézzük a több ezer éves iráni sport, a „zurkhaneh” bemutatóját. Itt ritmikus dobolás és perzsa versek éneklése mellett végzett fizikai gyakorlatokat végeznek, s ezt nézve nyerhetünk bepillantást ebbe a különleges sportba, amely keveréke a színháznak, költészetnek, sportnak, harcművészetnek és vallásnak. Felejthetetlen élmény. Utána vacsora egy kiülős teraszos étteremben.

  Szállás a tradicionális karavánszerájból kialakított gyönyörű hostelben lesz ismét.

 • 15. nap május 9.Perszepolisz

  Délelőtt Naqsh-e Rostam hatalmas sziklafalánál időzünk 1 órát, ahol I. és II. Dareios, valamint Xerxes és I. Artaxerxes sírjához zarándokolunk el, mely fent magasan a sziklába kivájva, festői környezetben helyezkedik el.

  Késő délutánra érkezünk utunk egyik legmonumentálisabb látnivalójához, Perszepolisz romvároshoz, amit a görögök „perzsák városának” neveztek. A Dareiosz király által épített ragyogó fővárost Nagy Sándor tette tönkre, s ma romjai között barangolva elképzelhetjük, hogyan éltek hajdanán a perzsa uralkodók.  A hegyoldalba aki bírja felsétálhat  II. és III. Artaxerxes sírjához is, illetve akit részletesebben érdekel azok bemehetnek extra pénzért egy a város történetét bemutató kis múzeumba is, ahol a legérdekesebb egy 3d animáció, amely segít elképzelni milyen is volt anno, amikor még nem volt lerombolva a város.

  Szállásunk egy elegáns hotelben lesz a Perszepolisz romok mellett közvetlen.

 • 16. nap május 10.Shiraz

  Ma reggel elindulunk Shirazba az ókori Perzsia kultúrájának szívébe, a költészet, a zene, a kultúra városába, mely az iszlám középkor egyik legjelentősebb városa volt.

  A híres iráni költő, Hafez mauzóleumánál tesszük tiszteletünket, ahová esténként a fiatalok kijárnak Hafez költeményeket énekelni. Romantikus és felemelő lesz velük ünnepelni a költészet diadalát. Utána elfoglaljuk szállásunkat, mely egy hagyományos karavánszeráj az óvárosban.

  Körbesétáljuk az Arg-e Karim Khan citadelláját, mely erőd mind a mai napig büszkén jelképezi Shiraz jelentőségét. Mellette egy eklektikus kávézó, illetve sok fagyizó, ahol kipróbálhatjuk a rózsavizes fagyit.

  Este levezetésképpen sétálunk a nyüzsgő hagyományos bazárban, lenyűgöző  ez a széles kézműves választék amivel találkozunk. Vacsoránkat itt egy nagyon szép étteremben költjük el, de ha valaki inkább a forgatagban maradna, azokkal később találkozunk majd a mecsetnél mely jó találkozási pont a bazár bejáratánál.

  24 órában nyitva van az Aramgah-e Shah-e Cheragh ( a fény királyának mauzóleuma) egy élő zarándokhely, Imam Reza testvérének a sírja található itt. Tömegek jönnek nap mint nap tiszteletüket tenni. Viszont az épületegyüttes lenyűgöző, annak ellenére, hogy legtöbbje új, de a tükrös imádkozó terek, gazdag díszítések, minaretek elkápráztatnak.

  Szállásunk egy hagyományos karavánszerájban lesz.

 • 17. nap május 11.Shiraz - Teherán

  Délelőtt elmegyünk a Nasir Ol Molk mecsethez, mely a reggeli fényekben a legpompásabb. Amint a színes üvegeken átvilágít a reggeli nap, a fotósok kedvence lesz. Innen nem messze van a Bagh-e Naranjastan (narancs kert) és a hozzá csatolódó dekorált épületek, fresskoik, plafondíszítéseik szintén nem hagyják pihenni fényképezőnket.

  Egyik kedvencünk a Vakil  mecset, mellette a Vakil hammam, a hozzá tartozó díszes fürdő.

  Délután szabad barangolás. Itt véget ér programunk, s a bazárban egy szép klasszikus étterembe megyünk.

  Délután vásárlás, utolsó pénzek elköltése, majd pihenés a karavánszerájunkban, s felkészülés az utazásra, csomagolás stb.

  Este átrepülünk Teheránba, majd transzfer a nemzetközi reptérre.

 • 18. nap május 12.Teherán - Budapest

  Hajnalban érkezünk a reptérre, majd indulunk haza Budapestre.

Jelentkezés túrára


Megosztás