Kackar-hegység

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Törökország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

154.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 4

Olyan utazást keresel, ahol ismeretlen, ezáltal szinte érintetlen vidéken túrázhatsz? Az Alpok csúcsaival vetekedő, bámulatos hegyek között barangolhatsz a zavaró tömeg nélkül, ahol a városok fényeitől távol, ragyogó csillagos égbolt alatt a szabadban töltheted az éjszakát? Ahol a hegyvidéki falvak nyugalmát, a pásztorok világtól eltávolodott életét megtapasztalhatod? Ha igen, akkor ne is keress tovább.

A Fekete-tenger partjától indulva bejárjuk Törökország alpesi mesevilágát, felfedezzük a vidék falvait, várait, és többnapos trekkinget teszünk a Kaçkar-hegységben.

Aktivitások:

Első nap

péntek – Budapest-Trabzon

Repülővel várhatóan este érkezünk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Trabzonba, a Fekete-tenger partján fekvő fontos üdülő, és kikötővárosba. Elfoglaljuk szállásunkat és körbenézünk a környéken.

Második nap

szombat – Rize, Sahın Tepesi

Reggeli után ellátogatunk a szintén tengerparti, ám már a hegyek között fekvő Rize városa fölött emelkedő teaültetvényekre. Barangolunk a teacserjék között, majd egy pár csésze Rize çay-t vagyis rizei teát rendelünk a körpanorámás teázóban a Sahın Tepesi tetején, miközben gyönyörködünk a Fekete-tenger és a Kaçkar-hegység adta látványban. Innen már hegyi utakon zötykölődünk és egyre mélyebbre kerülünk a Kaçkar-hegységben. Délután érkezünk meg a vendégházhoz, ahol az éjszakát töltjük. A környék felfedezése után felkészülünk az előttünk álló trekkingre.

Harmadik nap

vasárnap – Trekking első nap

Reggel körbenézünk a faluban, ami Zermatt vagy Chamonix száz évvel ezelőtti hangulatához hasonlítható a hegyoldalba épített, az időjárás elemeivel folytatott harctól sötétre edződött faházakkal, széles, zöld legelőkkel, istállókkal. Feltöltjük készleteinket, hogy a következő napokban se éhezzünk, majd elindulunk a főgerinc irányába.

A völgyekben pásztortanyákat keresztezünk, ahol rövid frissítő mellett élvezzük az árnyékot. A völgyek és a falvak után aztán hirtelen meredek emelkedőn találjuk magunkat a kopár hegyoldalon. Késő délután érkezünk a környék legnagyobb tengerszeméhez. Az éjszakát a tó mellett sátorban töltjük.

Túra nehézsége: ~5km , 700m szintemelkedés

Negyedik nap

hétfő – Trekking második nap

Reggel érdemes korán kelni, hogy megcsodáljuk, ahogy a felkelő nap sugarai a körülöttünk lévő háromezres csúcsokat szépen beragyogják.

Utunkat gyönyörű zöld legelőkön át, majd apró tengerszemek mentén és sziklás ösvényeken haladva tesszük meg, mintha csak az Alpokban járnánk. Dél körül pihenünk egyet, mert innen még egy meredek kaptató vár ránk. Az éjszakát sátorban a hágón töltjük.
Túra nehézsége: 11 km, szintemelkedés: 1100 m fel, 900m le

Ötödik nap

kedd – Trekking harmadik nap

A legszebb, legkitettebb napunk következik. Nem kevesebb mint 5 háromezres csúcsot érintünk egy nap alatt. A fűrészfogakhoz hasonlóan hol fel, hol le megyünk, végig a gerincen.

A gerincről egy kis hegyi pásztortanyába ereszkedünk, ami egy széles, lankás hegygerincen fekszik, csodás kilátást nyújtva a környék hegyeire és völgyeire. Az éjszakánkat is itt, a pásztorok között sátorban töltjük.
Túra nehézsége: 11 km, szintemelkedés: 650m fel, 1250m le

Hatodik nap

szerda – Trekking negyedik nap

Pár óra alatt átszeljük az alattunk kanyargó folyó völgyét, ahonnan még egy hágó választ el minket a civilizációtól. A hágón átkelve megérkezünk egy kis faluba, ahonnan kisbusszal visznek át minket a völgy túlsó végébe, ahol az éjszakát kényelmes vendégházban töltjük. Négy nap után újra ágyban alszunk.
Túra nehézsége: 14 km, szintemelkedés: 600 m fel, 700m le

Hetedik nap

csütörtök – Utazás a fennsíkra

A Kackar-hegység völgyeiben utazunk faluról-falura, feltöltjük magunkat finomabbnál finomabb török ételekkel, teával és hegyi forrásvízzel. A völgyeket úton-útfélen ősi erődök és tornyok őrzik, mi pedig lassan egyre feljebb jutunk.Délután érkezünk meg a fennsíkra, ahol festői panorámában élvezhetjük a falusi levegőt. Két éjszakát töltünk el vendégházban ezen a mesebeli vidéken.

Nyolcadik nap

péntek- Túrázás a fennsíkon

A négynapos trekking után jól fog esni a kényelmes vendégház, és a melegvíz. Reggeli után teszünk egy körtúrát a fennsíkon, és felkeressük a legszebb panoráma pontokat. Délután közepén érkezünk vissza a vendégházhoz, ahol a nap hátralevő részét chillezéssel és beszélgetéssel töltjük, amihez a hegyi levegő, valamint az elképesztő kilátás adja a hangulatot.

Túra nehézsége: 10km, szintemelkedés: 500m fel, és ugyanennyi le

Kilencedik nap

szombat- Búcsú a hegyektől

Délelőtt elhagyjuk a fennsíkot, és a völgyeken keresztül buszunk elvisz a Fekete-tenger partvidékére. Trabzont érintve felkeressük a környék egyik ikonikus történelmi emlékét, a Sümela kolostort. A sziklába épített lenyűgöző kolostor után Trabzon belvárosában koccintunk a mögöttünk álló napokra és a sikeres túrákra.

Tizedik nap

vasárnap – Hazautazás

Aktuális menetrendtől függően, várhatóan délelőtti indulással indulunk haza. Budapestre várhatóan egy átszállással a késő esti órákban érkezünk.

Részvételi díj

179.990 Forint, ami tartalmazza:

  • túravezetés és szervezés
  • szállásokat: Trabzonban két éjszakára középkategóriás 3* szállodában 2-3 ágyas szobákban, 4 éjszakát vidéki vendégházakban 2-3-4 fős szobákban, és 3 éjszakát saját sátorban
  • reggelit szállodai és vendégházas éjszakák során
  • utazást települések között kisbusszal / terepjáróval
  • a Sümela Kolostor belépőjét
  • a törökországi repülőtéri transzfereket

Nem tartalmazza:

  • utasbiztosítást
  • repülőjegyet Budapest – Isztambul – Trabzon útvonalra (korábbi tapasztalatok alapján várhatóan 80.000-120.000 Ft poggyásszal Turkish Airlines vagy Pegasus)
  • étkezéseket, kivéve ahol jelöltük

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Repjeggyel kapcsolatos, és egyéb tudnivalókért fusd át a Gyakran ismételt kérdéseket.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

A kiírt árat 40 Ft / 1 TL vagy 380 Forint / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Utazás nehézsége

A Kaçkar-hegységben tett trekkingtúránk nehéz, helyenként jelentős szintemelkedést és meredek kaptatókat tartalmazó program. A programra azok jelentkezését várjuk, akik jelentős túratapasztalattal bírnak magashegységekben, és sportos kondícióval rendelkeznek, jó az állóképességük. A trekking során magunknak kell vinnünk a zsákot, és nem áll rendelkezésre serpa, vagy szamár.

Szükséges felszerelés

Lábbeli: túrafelszerelésed legfontosabb része egy kényelmes túrabakancs, esetleg erős, terepre való túracipő, természetesen olyan, ami garantáltan nem fog szétesni gyaloglás közben. Legyen vízhatlan (célszerűen Goretex vagy más membrános). Ha nem vízhatlan, akkor hozzál impregnálószert is (ez elég hamar le tud kopni sajnos). Elég sokat mozgunk majd sziklás terepen, főleg kijárt ösvényeken, de egy jó bakancs mindenképpen kényelmesebb és biztonságosabb lesz, mint egy túracipő. Fontos, hogy olyan trekking bakancsot válassz, ami nem töri szét a lábad! Ha valaki új bakancs vásárlásán gondolkodik, akkor minél előbb tegye meg, hogy legyen még idő betörni (semmiképp se gyere olyan bakancsban, ami még nincsen betaposva!Kamásli nagyon jó szolgálatot tehet, különösen eső esetén.

Felsőtest: 2-3 technikai póló, 1 hosszú ujjú aláöltözet, amik a több napos túrák során is meg tudnak száradni. 1 vékonyabb, 1 vastagabb polár pulóver, könnyű pehely kabátszél-és vízálló külső réteg (Goretex héjkabát vagy hasonló). Hegyre való esőkabát vagy poncsó mindenképp legyen nálunk! Könnyű, technikai felszerelések javasoltak, hiszen több napon keresztül kell majd a hátunkon vinni őket!

Alsótest: 1 rövid nadrág, 1 erős túranadrág. Esőnadrág (ha nem poncsót hozol). Aláöltözet a hegyre! A városba váltás ruha, fürdőnadrág ill. bikini. Zoknik: célszerű minőségű túrazoknit hozni (pl. Bridgedale), legalább 2 pár legyen mindenképp arra az esetre, ha eláznánk.

Fej: napszemüveg, napellenzős sapka vagy kendő. A magashegyi környezetben nem lesz árnyék, és a nap is erősebben süt, erre mindenképp készüljünk! Estére, hideg időre készülve meleg sapka (fagyos hőmérsékletre is gondolva), csősál
Kéz: a hegyi időjárásra gondolva egy pár kesztyű

Hátizsák: nagyjából 50 literes, kényelmes túrahátizsák, amibe bele tudod pakolni a ruhákat, élelmet, vizet, sátrat, hálózsákot, derékaljat, további felszereléseket. Nem célszerű a zsákon kívül lógatnod sok dolgot, mert azon kívül, hogy úgy néznél ki, mint egy karácsonyfa, nagyon instabillá is tesz, és súlypontodat is hátrahúzza. Ugyanakkor túl nagy zsákot se hozzunk, mert egyrészt nehéz tud lenni, másrészt pedig régi tapasztalat, hogy egy zsákot addig pakol az ember, amíg csak beleférnek a cuccok… Ha a poncsónk alá nem fér be a zsák, akkor a hozzá való esőhuzat is elengedhetetlen. Sátrat célszerű a hátizsák aljára rögzíteni, ha bele nem fér.

Sátor: saját sátrakat viszünk, legyen könnyű, erős, és vízhatlan. Célszerű 2 -3 emberenként egy sátor, ezt majd igény szerint segítünk összeszervezni. Nyitunk egy Facebook csoportot, ami teret nyújt majd ennek a beszélgetésnek.

Hálózsák: Könnyű (1 kg-nál ne legyen sokkal nehezebb), de komfort hőmérséklete 10 fok körül, vagy alatta legyen! Este akár fagyhat is!

Derékalj: a felfújósok kényelmesebbek, jobban szigetelnek, kisebb helyre elférnek, mint a hagyományos Polifoamok. De vigyázzunk, ne legyen túl nehéz!

Túrabot: egy pár könnyű túrabot nagyon jól fog jönni az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hegyi terepen. Mivel nagy súly lesz a hátunkon, segít stabilan tartani magunkat.

Főzőfelszerelés: könnyű főzőedény (2 emberenként egy nagyobb, 1l-es edény), könnyű bögre. Kis méretű gázfőző, vagy benzinfőző. Kanál, bicska, esetleg villa. Esetleg víztisztító tabletta.

Elsősegély felszerelés: fejfájás, hasmenés, hányás, láz elleni gyógyszer, ragtapasz, kötszer, fertőtlenítő (Betadine), sportkrém, vitaminok (és minden más a saját igények és szokások szerint).

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásaink négy éjszakára falusi vendégházak lesznek, két éjszakát pedig Trabzonban apartmanokban töltünk. A vendégházak és az apartmanok is kényelmesek, és tiszták. A trekking során három éjszakát sátrazunk. A túrára saját sátor szükséges.

Budapestről várhatóan egy átszállással, Pegasus vagy Turkish Airlines társasággal utazunk Trabzonba, majd ugyanígy haza. A szükséges létszám elérését követően adunk a csapatnak csoportos jegyre ajánlatot. Azzal aki nem Budapestről utazik, Trabzonban találkozunk.

Törökország egy alig ismert, alpesi mesevilágába hívunk, ahol a Fekete-tenger partvidékét, és a Kackar-hegység mélyét járjuk be. Bámulatosan szép, és vadregényes ösvényeken kalandozhatunk, távol a civilizációtól. Kalandtúránk legnehezebb, de kétségkívül a legszebb szakasza a négynapos trekking lesz, amikor zsákunkkal a hátunkon vándorlunk a tengerszemek és háromezres csúcsok között.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Kalandtúránkat azoknak ajánljuk, akik vadregényes vidékekre vágynak, és eltávolodnának a civilizáció zajától, ugyanakkor bírják a strapát, és megfelelő kondival rendelkeznek.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Kalandutazásunk során több túrát is végigjárunk, de mind közül a négynapos trekking lesz a legnehezebb. Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik tapasztalt túrázók, és jó állóképességgel rendelkeznek. A trekking során négy napig kell a ~15kg-os zsákot vinnünk. Sziklás terepek, meredek emelkedők nehezítik a dolgunkat, amit adott esetben tovább nehezíthet a kedvezőtlen időjárás. Ha nem vagy eléggé elszánt, és nem ismered a határaidat, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

Repülőjegy

Budapestről várhatóan egy átszállással, Pegasus vagy Turkish Airlines társasággal utazunk Trabzonba, majd ugyanígy haza. A szükséges létszám elérését követően adunk a csapatnak csoportos jegyre ajánlatot. Azzal aki nem Budapestről utazik, Trabzonban találkozunk.

Felszerelés, eszközök

Kérjük olvasd el a Tudnivalókon belül a felszerelés pontot. Túránkra elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akiknek van már tapasztalata magashegyi túrázással, így a megfelelő ruházat összeállítása nem okoz számukra problémát. Annak érdekében, hogy túratársaink ne túlpakolva jöjjenek, az utazást megelőző hónapokban küldeni fogunk ajánlásokat a pakolással, ruházattal, megfelelő súlyelosztással kapcsolatban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2022-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.