Rövid összefoglalás

Olyan utazást keresel, ahol ismeretlen, ezáltal szinte érintetlen vidéken túrázhatsz? Az Alpok csúcsaival vetekedő, bámulatos hegyek között barangolhatsz a zavaró tömeg nélkül, ahol a városok fényeitől távol, ragyogó csillagos égbolt alatt a szabadban töltheted az éjszakát? Ahol a hegyvidéki falvak nyugalmát és végül egy világváros nyüzsgését is megtapasztalhatod? Ha igen, akkor ne is keress tovább.

A Fekete-tenger partjától indulva bejárjuk Törökország alpesi mesevilágát, felfedezzük a vidék falvait, várait, többnapos trekkinget teszünk a Kaçkar-hegységben, majd utunk végén Isztambul pezsgő életébe is belevetjük magunkat.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2019. augusztus 16. Budapest-Trabzon

  Repülővel érkezünk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Trabzonba, a Fekete-tenger partján fekvő üdülővárosba, majd elfoglaljuk szállásunkat és körbenézünk a környéken. Este egy finom kebab tálat eszünk, ismerkedünk a török konyhával.

  Szállás: háromcsillagos hotelben

    

 • 2. nap - 2019. augusztus 17. Rize, Sahın Tepesi

  Reggeli után ellátogatunk a szintén tengerparti, ám már a hegyek között fekvő Rize városa fölött emelkedő teaültetvényekre. Barangolunk a teacserjék között, majd egy pár csésze Rize çay-t vagyis rizei teát rendelünk a körpanorámás teázóban a Sahın Tepesi tetején, miközben gyönyörködünk a Fekete-tenger és a Kaçkar-hegység adta látványban. Elindulunk Çamlıhemşinbe, ahol részt vehetünk egy rafting túrán. Este elutazunk az alpesi hangulatú, békés kisvárosba, Ayder yaylasıbe, ahol egy vendégházban alszunk. Gyalog megtett táv: kb. 5 km, szint 500 m

  Szállás: igényes vendégházban
  Ellátás: reggeli

 • 3. nap - 2019. augusztus 18. Ayder yaylası, túrázás a hegyekben

  Reggel körbenézünk a városban, ami Zermatt vagy Chamonix száz évvel ezelőtti hangulatához hasonlítható a hegyoldalba épített, az időjárás elemeivel folytatott harctól sötétre edződött faházakkal, széles, zöld legelőkkel, istállókkal. Feltöltjük készleteinket, hogy a következő napokban se éhezzünk, majd elindulunk a tavak felé. Dél körül, kora délután elérjük Kavron pásztortanyáját. Itt frissítjük magunkat, pihenünk. Délután még közel 700 méter szint vár ránk, szépen felbaktatunk a Büyükdeniz-tóhoz, ami a környék legnagyobb tengerszeme, partján több endemikus, vagyis csak itt élő növényfajjal. A tónál sátrat állítunk, majd itt éjszakázunk.
  Túra nehézsége: 14 k m, szintemelkedés 1500 m.

  Szállás: sátor/bivak

   

 • 4. nap - 2019. augusztus 19. Túrázás a hegyekben - Oküzatağı-tó, Kavrun völgye

  Reggel érdemes korán kelni, hogy megcsodáljuk, ahogy a felkelő nap sugarai a körülöttünk lévő háromezres csúcsokat szépen beragyogják. Nem sietjük el az indulást, mert egy könnyebb napnak nézünk elébe. A Mezovit-hágó felé vesszük az irányt, tovább emelkedünk, majd még 300 méter szintet veszünk fel, míg átmegyünk az Oküzatağı tóhoz. Utunkat gyönyörű zöld legelőkön át és sziklás ösvényeken haladva tesszük meg, mintha csak az Alpokban járnánk. Dél körül, délután pihenünk egyet. Innen visszább ereszkedünk a Kavrun völgyébe, majd a folyót követjük egészen a Kavrun-hágóig, ahol éjszakázunk.
  Túra nehézsége: 10 km, szintemelkedés: 800 m

  Szállás: sátor/bivak

 • 5. nap - 2019. augusztus 20. Túrázás a hegyekben - Samistal yaylası

  A legszebb, legkitettebb napunk következik. Nem kevesebb mint 5 háromezres csúcsot érintünk egy nap alatt, azonban nem lesz olyan megerőltető, mint ahogyan hangzik. Innen Samistal yaylasıba, egy kis hegyi pásztortanyába ereszkedünk, ami egy széles, lankás hegygerincen fekszik, csodás kilátást nyújtva a környék hegyeire és völgyeire. Az éjszakánkat is itt, a pásztorok között töltjük.
  Túra nehézsége: 13 km, szintemelkedés: 1100 m

  Szállás: sátor/bivak

 • 6. nap - 2019. augusztus 21. Túrázás a hegyekben - Yaylaköy

  Még fél napot túrázunk, miközben átszeljük a Palovit folyó völgyét és a Horon-hágót. Yaylaköy falujába érünk le, ahol újra a civilizációban találjuk magunkat. Nem szívesen megyünk el a hegyekből, mert annyira bámulatba ejtett minket a Kaçkar-hegység, de már jólesik megpihenni. Ezúttal kényelmesen zuhanyozhatunk, hotelben alszunk.
  Túra nehézsége: 20 km, szintemelkedés: 600 m

  Szállás: igényes vendégházban

 • 7. nap: 2019. augusztus 22. Utazás a völgyekben, Pokut yaylası

  A mai napon belevetjük magunkat a török hegyi pásztorok világába. A Kackar-hegység völgyeiben utazunk faluról-falura, feltöltjük magunkat finomabbnál
  finomabb török ételekkel, teával és hegyi forrásvízzel, viaduktokat és várakat látogatunk meg. Este felmegyünk Pokut yaylasıbe, a környék legszebb pásztortanyájára, ahol a tágas fennsíkon éjszakázunk, ezúttal újra sátorban.
  Túra nehézsége: kb. 5 km, szintemelkedés: 500 m

  Szállás: sátor/bivak
  Ellátás: reggeli

 • 8. nap - 2019. augusztus 23. Trabzon, Sümela Kolostor

  Visszatérünk a tengerparti Trabzonba, ahol dél körül eloglaljuk a szállásunkat, majd elindulunk a Sümela Kolostorba. A kolostor 1200 méter magasan, egy sziklafalba vájva fekszik, alatta sűrű erdő helyezkedik el, melyben sebes vizű patakok futnak. A kolostort eredetileg a negyedik században emelték, azonban a történelem viszontagságai során többször lerombolták és újjáépítették. Miután az egész komplexumot végigjártuk, elindulunk vissza a szállásunkra.

  Gyalog megtett táv: kb. 5 km, szintemelkedés: 300 m

  Szállás: háromcsillagos hotel
  Ellátás: reggeli

 • 9. nap - 2019. augusztus 24. Utazás Isztambulba

  Délelőtt megy a gépünk Isztambulba, választhatunk a 9:30-as és a 11:20-as indulás között. A csendes hegyvidéki napok és Isztambul sokszínű kavalkádja között éles a kontraszt, de a város hangulata mindenkit azonnal magával ragad. Kora délután elfoglaljuk a szállásunkat, majd felfedezzük a várost, együtt meglátogatjuk a Sultanahmet mecsetet és az Ayasofyát, Isztambul legikonikusabb épületeit.
  Gyalog megtett táv: kb. 5 km, szintemelkedés nincs.

  Szállás: háromcsillagos hotel
  Ellátás: reggeli

 • 10. nap - 2019. augusztus 25. Isztambul, utazás haza

  Délelőtt felfedezzük Isztambult, majd részt veszünk egy Boszporusz hajótúrán. Két kontinens között szeljük a hullámokat, miközben a nyüzsgéstől távolabb, a vízről csodáljuk meg a világváros csodálatos épületeit, a hidakat. Délután indulunk az Atatürk repülőtérre és a késő délutáni órákban, gondolatainban Törökország varázslatos vidékeivel és kultúrájával térünk haza.

Megosztás