Rövid összefoglalás

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ 2019.08.14.

10 napos túránk a Kanári-szigetek két legcsodálatosabb szegletébe, Tenerifére és a csak kevesek által látogatott La Palmára kalauzolja a kalandvágyó WanderWell csapatot! A Kanári-szigetek Spanyolország egy autonóm területe, ami jóval közelebb van Afrikához, mint Európához. Elhelyezkedésének köszönhetően egész évben kiváló túrázó és strandidő jellemzi.

Tenerife sokunkban úgy él, mint egy turistaparadicsom, ahol a homokos tengerparton szállodák sora fogadja a látogatókat. Sajnos a turisták java csak ezt látja. Pedig az örök tavasz szigete jóval több ennél és a hozzánk hasonló kalandhajhászokat is elkényezteti. Európában egyedülálló kanyonok, óceáni panorámát ígérő gerinctúrák, égbe nyúló sziklafalak, a sziget fölé tornyosuló Teide vulkán, és autentikus, apró hegyi falvak a legjobb spanyol borokkal… ez vár rád Tenerifén, nem a szállodasor!

La Palma pedig, amit a helyiek csak “Isla Bonitának”, az az a “Szép szigetnek” neveznek, amolyan rejtett kincs. Babérlombú és tűlevelű erdők, fekete vulkáni homok, lélegzetelállító túraútvonalak, és a szigetek legjobb rumfőzdéje vár rád! Egy teljes utazást feleslegesnek érzünk rászánni, ugyanis természeti látnivalói 4 napban bejárhatók, de kiegészítésnek a tenerifei kalandtúránk után tökéletes helyszínt ad!

Utazásunkat teljes mértékben az aktív kikapcsolódásnak szenteljük. Az Anaga köddel borított völgyei felett, a hegygerincen túrázva mesés kilátásban lesz részünk az óceánra. Felmászunk Spanyolország és az Atlanti-óceán legmagasabb csúcsára, a Teide vulkánra, ahol menedékházban el is töltünk egy éjszakát, hogy másnap reggel a napfelkeltében gyönyörködhessünk. Szűk kanyonban próbálhatod ki az egyik legizgalmasabb módját a természetjárásnak, a canyoningot! Százméteres sziklafalak mellett kajakozunk az óceánon, majd a kalandokat egy hűsítő koktél mellett idézzük fel valamelyik homokos tengerparton. Csatlakozz csapatunkhoz és járd be velünk az örök tavasz szigetét úgy, ahogy az ide látogatók közül csak kevesen.

FONTOS: A Teidére való feljutáshoz engedélyt kell igényelnünk a spanyol hatóságoktól! Ezt érdemes több hónappal a mászás előtt megtenni, mert csak limitált számban adnak ki és népszerű túra. Jelentkezz mielőbb!

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2019.11.08. Kiutazás Budapest - Tenerife

  Liszt Ferenc reptérről induló közvetlen Wizzair járattal, vagy költségtakarékos megoldásként átszállással megyünk Tenerifére. Este 10 óra körül érkezünk meg a szálláshoz, kipakolunk, majd az első korty spanyol sörök/borok kíséretében megismerkedünk egymással.

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 fős szobákban

 • 2. nap - 2019.11.09. Túrázás az Anaga-hegységben

  A reggeli elfogyasztását követően a sziget észak-keleti csücskébe indulunk, ahol az Anaga-hegység vár ránk. A Kanári-szigetek egyik legkülönlegesebb helye ez. Babérlombú erdőkön át vezet utunk, a völgyeket ellepik az óceán felől érkező felhők. Többek szerint az Azori-szigetekhez, Madeirához, vagy egyenesen Új-Zélandhoz hasonló táj ez. Túránk kiindulópontja egy apró hegyi falu lesz, ahonnan felkapaszkodunk a hegygerincre és a felhők felett, az óceánra néző mesés panorámában sétálhatunk. Rálátásunk van a hegyoldalakban elszórt apró falvakra, a sziklaszirtekre épített világítótornyokra, de megpillanthatunk a távolban tengerjáró hajókat is.

  A hegygerincről leereszkedünk egy eldugott, turisták által csak ritkán érintett tengerpartra, ahova egy többnyire lakatlan falun keresztül jutunk le. A tengerparton piknikezünk, a délután folyamán pedig visszasétálunk a völgyön át a parkolóhoz.
  Túra nehézsége: 9km hosszú – 700m fel, 700m le szintben – 6-7 óra piknikkel együtt 

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 fős szobákban
  Ellátás: reggeli

   

 • 3. nap - 2019.11.10. Canyoning túra

  Tenerife nyugati partjainál, egy aprócska hegyi falu mellöl indul canyoning túránk, amit képzett helyi túravezetők segítségével teljesítünk. Tenerife egyik legizgalmasabb canyoning útvonala ez. Felvesszük neoprém ruházatunkat, a beülőt és a sisakot, majd nekivágunk a nagyjából 4 órás kalandnak. Utunk a patak mentén sűrű nádasban vezet mielőtt beérnénk a hatalmas sziklák közé. Kis séta után már el is érjük az első ugró, majd az első köteles ereszkedőpontot. Ugrásoknál 2-8 méter magasból landolunk mély medencékben, de bizonyos helyeken természetes csúszdákat is igénybe veszünk. A patak teljesen simára csiszolta a követ, így biztonságosan több méter magasból csúszhatunk rajta egyenesen a medencékbe. Igazán különleges helyszín, az adrenalinlöket pedig még különlegesebbé teszi. Helyenként  10-20 méteres magasságból ereszkedünk le kötélen, aminek használatát a túravezetők a túra elején megtanítják. Mindenféle előképzettség nélkül teljesíthető tehát, viszont szükség van jó adag bátorságra és sportos fizikumra is. Ugyanis a canyoning alatt nagyjából 600 métert megyünk le szintben, amit utána visszafelé is meg kell tennünk. Amikor elérjük a kanyon alját a zsákból előbányásszuk a túraruhát és nekivágunk az emelkedőnek. A sziklaszirtről bámulatos kilátás nyúlik a kanyonra és az óceánra, de az ösvényt (így magát a canyoningot is) csak szédülésmentes utasoknak ajánljuk! Fontos: a canyoning extrém sportnak számít. Túravezetőink felkészültek, hetente többször visznek csoportokat ide, de sérülés bármikor, bárkivel előfordulhat. Ennek tudatában vállald.

  Amennyiben a canyoningot kihagynád, lehetőséged van meglátogatni a Loro Parqueot, ami Európa egyik legszínvonalasabb állatkertje, vagy kipróbálhatod bátorságodat a Siam Parkban, amit többször választottak a világ legjobb csúszdaparkjának. Ezen felül választhatsz még alternatív programnak túrázást és strandolást is. A canyoning tehát egy fakultatív program.

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 fős szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 4. nap - 2019.11.11. Teno és La Orotava

  A canyoning után kicsit visszaveszünk a tempóból. Könnyű túrát teszünk a sziget nyugati csücskében lévő Teno-hegységben, ahol emberméretű kaktuszok között sétálhatunk újfent óceáni panorámában. Tenerife egyik legtöbbet fotózott világítótornyát is szemügyre vesszük, majd a délután hátralévő részét La Orotavában, a sziget legszebb gyarmatosítás korabeli óvárosában töltjük, gasztro élvezeteknek hódolva.

  Túra nehézsége: csapattól függően 6-10km 2-400m szintemelkedéssel

  Szállás: háromcsillagos hotelben 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 5. nap - 2019.11.12. Masca

  Újra a sziget déli részén túrázunk. Célunk ezúttal Tenerife egyik leghíresebb és legszebb túraútvonala, ami Masca faluból indul és a vége a völgyeken, szurdokokon keresztül az óceánpart. A túra végén azoknál a gigantikus sziklafalaknál találjuk magunkat, ahol később kajakozni is fogunk. Innen csónakkal juthatunk vissza Los Gigantesbe.
  Túra nehézsége csúcsra: 5km hosszú – 500m le, 160m le, 5 óra +vízitaxi

  Fontos: jelenleg Masca túraútvonalat lezárták, hogy restaurálni tudjanak pár szakaszt. Valószínűleg érkezésünkig újra kinyitják, de ha mégsem, úgy egy alternatív, hasonlóan hosszú és nehéz túraútvonalat választunk.

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 fős szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 6. nap - 2019.11.13. Tengeri kajaktúra és strandolás

  A sziget déli részén vágunk neki  2-3 órás kajaktúrának. A part, ami mentén kajakozunk, a Los Gigantes, vagyis “A hatalmasok” nevet kapta. Nem véletlenül… helyenként 500 méteres sziklafalak tornyosulnak fölénk. Bámulatos látvány, egyik irányban a hatalmas sziklák, másik irányban a végtelen óceán. Kajaktúránk során lehetőségünk van sznorkelezni (szabad tüdős merülés), hogy jobban szemügyre vegyük a tengeri élővilágot. A túra után Costa Adeje homokos partjain pihenjük ki az elmúlt napokat. Fakultatív programként benevezhetsz bálna és delfinlesre, de akár sznorkelezhetsz is. Este természetesen a pohár fenekére nézünk és megízleljük hogyan mulatnak a kanárik.

  Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 fős szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 7. nap - 2019.11.14. Teide

  A délelőttöt hesszeléssel, készülődéssel töltjük, majd napközben indulunk a Teide lábához. A parkolóból gyalog túrázunk fel a 3260 méter magasan található menedékházba. A hotelből csak a legszükségesebbeket hozzuk, egy éjszakát töltünk a Teidén. Túránk eleinte holdbéli tájakon vezet. Kopár, sivatagos, köves terep ez, ami pár km után elkezd meredeken emelkedni. Napfelkelte előtt már elérjük a menedékházat, így a látványt már egy üveg sörrel, borral a kezünkben csodálhatjuk. Éjszaka a Teidéről pompás panoráma terül elénk a szigetre és a csillagos égboltra.
  Túra nehézsége: 9km hosszú – 950m fel,  4-5 óra megállókkal, fotózással (nem sietünk)

  Szállás: Igényesen felszerelt menedékházban
  Ellátás: reggeli

 • 8. nap - 2019.11.15. Teide utáni lazulás

  Hajnalban kelünk, irány a 3718 méteres csúcs! Jól felöltözünk, mert Tenerife más pontjaival ellentétben itt hideg lesz! A csúcson ér minket a napfelkelte, aminek látványát garantáltan sosem feledjük! A felhők fölött várjuk a napot, aminek egy részét vörösen világítja be, másikra pedig a Teide vet hatalmas árnyékot. Káprázatos látvány az Atlanti-óceán csúcsán. Ha már kigyönyörködtük magunkat, elindulunk a felvonókhoz, majd vissza az autókhoz.
  Túra nehézsége csúcsra: 2km hosszú – 460m fel, 460m le, 2 óra


  A Teidét elhagyva a szálláshoz megyünk, ahonnan tisztálkodás után indulunk is tovább Tenerife egyik legszebb strandjára, Playa de Las Teresitasra! Mivel a szigeten természetesen csak fekete, vulkáni homok található, ide a Szaharából hoztak fehér homokot. Ezen a meseszerű helyen pihenjük ki a Teidét. Egy délután erejéig a trópusokon érezhetjük magunkat. Itt ér véget tenerifei túránk. Azoktól, akik nem jönnek tovább La Palmára, könnyes búcsút veszünk, és egy jeges koktél mellett felidézzük az elmúlt napok kalandjait.

  A La Palmás csapattal átrepülünk a “Szép szigetre”, és folytatjuk utunkat tűlevelű erdőkben, fekete homokon sétálva.

  Ellátás: nincs – reggelit magunkkal vitt alapanyagokból állítjuk össze a menedékházban
  Szállás:
  hosszabbításon résztvevőknek La Palmán jó minőségű hotelben vagy apartmanokban 2-3 személyes szobákban

 • 9. nap - 2019.11.16. Taburiente kráter

  La Palma két legszebb túraútvonalát válogattuk össze nektek a hosszabbításra, és ezek közül az első a Taburiente kráter peremén vezet. A sziget fölé magasodó, 8km átmérőjű kráterről elképesztő látvány tárul elénk, ahogy felhők között/felett, tűlevelű erdőkben, gyantaillattal körülvéve túrázunk. 1800m magasra megyünk, ahonnan rálátunk a kráterre és a sziget déli részére. Túránk után késő délután még lehetőségünk lesz strandolni a fekete homokos parton.

  Túra nehézsége: 10-14km, 600-900m szintemelkedés a csapat erőnlététől függően

  Szállás: háromcsillagos hotelben , vagy jó minőségű apartmanokban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 10. nap - 2019.11.17. A vulkánok útja

  “A vulkánok útja” nevet viselő túrútvonal vár ránk, mely a sziget közepéből egy hegygerincen visz el minket a déli csücsökig. Az első kilométereken látványos fenyvesekben sétálunk, ami egy korábbi erdőtűz miatt még bizarrabb látványt nyújt. Fekete homok, fekete, megégett törzsű fák, rikitó zöld lombok. A fenyvesekből felkapaszkodva szunnyadó vulkáni kráterek egész során kell túljutnunk, miközben minden oldalról bombáz minket La Palma a maga elképesztő panorámájával. A túra javarészt lefelé megy, így a hosszú táv ellenére sem fárasztó, ellenben rendkívül látványos. Végül egy apró faluban lyukadunk ki, ahol a fáradalmakat kedvenc kanári-szigeteki borunkat gyártó pincészetnél pihenjük ki.

  Túra nehézsége: 18km, 700m szintben felfelé, 1400m lefelé

  Szállás: háromcsillagos hotelben , vagy jó minőségű apartmanokban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 11. nap - 2019.11.18. Santa Cruz óvárosa és egy rumfőzde

  Kanári-szigeteki kalandunkat egy pihenőnappal zárjuk, melynek során Santa Cruz de La Palma óvárosát, a tőle Északra fekvő sziklás partokat, és a térség legjobb rumfőzdéjét vesszük górcső alá. Hatalmas banán és cukornád ültetvényeken keresztül vezet utunk apró partmenti falvakhoz, ahol egy pohár jófajta kanári borral vehetünk búcsút ettől a fantasztikus szigettől.

  Szállás: háromcsillagos hotelben , vagy jó minőségű apartmanokban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli