Krím

Törlés

Fontos információk

Oroszország

Részvételi díj:

219.990 Ft

A túra időpontja:

2021.08.13.-2021.08.22.
Nehézség 5
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 7

Kényelmes kalandozásra hívunk a cári Oroszország és a krími tatár kultúra esszenciájában.

 • Sztyeppek, vulkánok, homokos tenger, zord sziklás partok, párás őserdők, mediterrán bozótos és végtelen szőlők.
 • Cári oroszország, krími tatárok, középkori zsidók, szovjet hagyaték,Hidegháború és szupergazdag modern Oroszország
 • Kéklő langyos tenger, mámorító borok, éjszakai pezsgés, nulla nyugati turista.

Vajon hova menjünk nyáron, hogy mindezzel kis helyen, esszenciálisan találkozzunk? Vajon hol nem járt még valószínűleg egyetlen ismerősünk sem?

Tarts velünk a békés, vendégszerető Krím-félszigetre, fedezd fel a cárok legkedveltebb nyári menedékét, a világ ezt a félreeső csodálatos zugát.

Nulladik nap

Kiutazás

Késő esti órákban indulunk Budapestről moszkvai átszállással Szimferopolba. Gépünk Magyarországról várhatóan 23:30-kor indul.

 

 

Első nap

Túra a Karadagnál Fekete-tengeri panorámában

Reggel érkezünk meg a Krím félsziget fővárosának, Szimferopolnak repülőterére, ahonnan pénzváltás és egyéb formaságok után kisbuszunk tovább is repít minket a Krím kevéssé ismert hátországán keresztül a Karadag Természetvédelmi területre. Itt a Fekete-tenger hullámaihoz már egészen közel elfoglaljuk szállásunkat, majd egy egész délutános túrát teszünk a tenger által ostromlott Karadag vulkánra a mediterrán sziklaszirtes vidéken. Vízesések, források, sűrű vad vegetáció jellemzi a tájat, csodás kilátásokkal az azúrkék tengerre. Ha bírjuk erővel, még az ördög ujjához is felmászhatunk. Este vacsora után áttekintjük az előttünk álló napokat és megtanuljuk hogyan (ne) italozzunk oroszhonban 😉

Szállás: felújított, színvonalas falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban

Második nap

Utazás Jaltába a tengerparton, majd palotalátogatás és borkóstoló

Reggeli után felkerekedünk és nyugatnak, a Krím legcsodálatosabb része felé vesszük az irányt kisbuszunkkal. A part mentén haladó kacskaringós út egy látványos meredélyén megállunk fotózni, sőt, egy szimpatikus plázson egy gyors hűsítő csobbanás is beleférhet.

A Krím üdülő központját, a történelemből is jól ismert Jaltát elérve elfoglaljuk szállásunkat, majd ebéd után a Massandra Palotát látogatjuk meg. A “XIII. Lajos stílusban” épült, kalandos sorsú épületegyüttes III. Sándor orosz cár tulajdona volt, jóllehet, ő maga soha nem tartózkodott itt huzamosan. A palota szomszédságában található a Közép-Ázsiában messze földön híres Massandra borászat, melynek végtelennek tűnő pincesoraiból kerül ki sok krími borféle legjava. Ezeket a borokat mi is végigkóstoljuk, majd jókedvűen visszaindulunk Jaltába.

Vacsora után Jalta történelmi belvárosában és a kikötőben sétálunk egyet az esti fényekben.

Szállás: vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Jalta

Az egész félsziget talán legismertebb történelmi látványosságához megyünk ma. Ez a Livádiai Palota, mely II. Miklós, utolsó orosz cár nyaralója volt, azoban elsősorban az 1945-ös II. Világháborút lezáró Jaltai konferenciáról ismert. Roosevelt, Churchill és Sztálin lábnyomaiban lépdelünk a kastély falai közt. Ezután a kastélyt körülvevő parkban teszünk hűsítő sétát, majd rövid buszozás után megérkezünk az instagramosok kedvenc krími gyülekezőhelyére, a Fecskefészek-kastélyhoz. A szokatlan méretarányú német kastélyt mintázó épület 40méterrel a Fekete-tenger habjai felett egy sziklakiszögellésen áll, és megközelítése némi lépcsőzést igényel. A nap hátralevő részében meglátogatjuk Jalta belvárosát, és rápihenünk a következő napok túráira.

Szállás: vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Túrázás felhők felett, és kanyonok mélyén

Ezen a napon délelőtt az Ai Petri 1234 méter magas csúcsára kapaszkodunk fel függősiklóval. A kilátás lenyűgöző, a Krím vad tépett sziklacsúcsai minden irányban és előttünk több mint egy kilométerrel lejjebb a végtelen tenger. Az Ai Petri az egész félsziget legszelesebb helye, így a csúcsfotók és gyönyörködés után könnyű sétával lejjebb is ereszkedünk a parkolóba, ahonnan rövid buszozás után a félsziget “Grand Canyonjába” érkezünk. A hirtelen megváltozott tájjelleg a forró tengerpart után hűs erdőket, friss vizű patakokat, forrásokat vízeséseket kínál, egy kellemes délutáni túra keretében elmerülünk a párás rengetegben és vízállástól függően le is csobbanunk valamelyik vízesésben.

Innen Szevasztopol felé vesszük az irányt.

Szállás: vendégházban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

Túrázás a sziklákon 

Az előző nap szellemében kezdjük a mait, és egy könnyű túrával felkeressük a környék nevezetes vízesését, majd egy kifőzdében költjük el vidékies jellegű ebédünket. Kora délután rövid buszozás után megérkezünk a Forosz-i Krisztus Feltámadása Templomhoz, mely egy 400 méteres a tenger felett meredező sziklaszirten épült helyi gazdák kezdeményezésére, miután III. Sándor cár túlélte az 1888-as Borki vasúti katasztrófát. Ha kigyönyörködtük magunkat, erőnléttől függően gyalogosan vagy részben busszal átkirándulunk a közeli Nap Templomához, mely az előző templommal ellentétben természeti képződmény. A Nap temploma Krím legtitokzatosabb helyszíne, egyesek számára ez a Szentföld, mások számára a kozmosszal való kapcsolat helye. Így vagy úgy, a 130-160 millió évvel ezelőtt képződött körkörös sziklafogazat maradandó élményt nyújt minden arra kirándulónak.

Az esti órákban az orosz fekete-tengeri flotta kikötője, a Hős Város Szevasztopol belvárosát járjuk be.

Szállás: vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

Kajaktúra és tengeralattjáró bázis

Délelőtt Szevasztopol belvárosával, harcokban gazdag, izgalmas történelmével ismerkedünk meg. Különleges hangulatú utcáin lépten nyomon elegáns tengerészkékbe öltözött kadétokba, vagy az egyenruhájukon feszülő kitüntetéseikkel dolgukra siető katonákba botlunk. Ne hagyjuk megtéveszteni magunkat, az elmúlt években ez a város a béke szigete, azonban katonásan rendszerető lakossága erősen kötődik történelméhez, így az eddig megismert Krímhez képest egészen más atmoszférája van a kimért, elegáns városnak.

Ebéd után egy rendkívül izgalmas helyre látogatunk el, az ún. 825-ös objektumhoz. Ez a top secret hidegháborús földalatti katonai bázis manapság látogatható, még a Sztálin által megbízott Beríja felügyelete alatt épült és nukleáris csapásmérő hordozóeszközöket (tengeralattjárókat) rejtegettek, tároltak, szereltek itt, a hatalmas hegy gyomrában.

A némileg nyomasztó földalatti vizit után egy néhány órás tengerikajak programmal folytatjuk a napot, helyi vízi vezetőnk segédlete mellett egy nem túl távoli elhagyott strandra evezünk el, ahol fürdés, napozás a program, majd a hullámok hátán visszatérünk kiindulóhelyünkre. Este elbúcsuzunk Szevasztopoltól, és ezalkalomból akár a helyi haderők egyik kedvelt vizipipázójában is elkölthetjük vacsoránkat.

Szállás: vendégházban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

Túrázás sziklavárosokba

Aktív napnak nézünk elébe. Az előző napi kajakozás után most megmozgatjuk lábaikat is. Rövid buszozást követően megérkezünk Eski Kermen sziklaszirtjei alá, belépve ezzel a krími tatárok földjére. Eski Kermen egy a Krisztus utáni 6. századból fennmaradt sziklába vájt város romja, melynek fennmaradásához nagyban hozzájárult relatíve nehéz megközelíthetősége. Ennek megfelelően némi kaptatót, sziklába vájt lépcsőmászást és őszibarack ligeteken áttörést követően érjük el ezt a lenyűgöző helyet, melyet szabadon deríthetünk fel. Hatalmas élmény a sokszáz éves kivájt kunyhók közötti amatőr sziklamászás, sőt, a szemfülesek az egykori falfestmények, lépcsők helyét is felfedezhetik.

Kora délután néhány perc buszozással közelebb jutunk Mangup Kale sziklaerődjéhez, ahova rövid, de annál meredekebb emelkedőn jutunk fel. A bizánci időkből származó sziklaerőd, citadella lenyűgöző látvány a délután ferde napsugaraiban, megéri az izzasztó kapaszkodást!

Kora este érkezünk a krími tatárok fővárosába Bahcsiszerájba, ahol szállásunk elfoglalása után egy hamisíthatatlan tatár lakoma lesz a vacsoránk. Evőeszközökre ne számítsunk!

Szállás: vendégház 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

Bahcsiszeráj

Bahcsiszeráj, a 350éven átt fennálló krími tatár kánság központja. Első utunk azonban nem a kán palotájába, hanem a tatárokat jóval megelőző, már az 5. században jelenlévő zsidóság sziklavárosába, Chufut-Kaléba vezet. Útközben elhaladunk egy mai napig működő mélyen a sziklába belevágott pravoszláv monostor mellett, majd rövid séta után a reggeli napfény már a sziklaplatón ér minket, ahonnan a zsidó város főkapuján léphetünk a romok közé. Eski Kermennel ellentétben itt helyreállított “épületek” is vannak, így jobb rálátásunk lehet, hogyan éltek a Krímben 1500 (!) évvel ezelőtt. Egyúttal utoljára látjuk magaslatról a félsziget sziklás, sztyeppes fennsíkjait, így lefelé ereszkedve ettől a látványtól is búcsút veszünk.

A Kán Palotájának meglátogatása után délután szabad program. Lehetőség lesz tatár és orosz emlékek, termékek beszerzésére.

Szállás: vendégházban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Kilencedik nap

Szimferopol

Az elmúlt napok fáradalmait kipihenjük, beszerezzük az áhított szuveníreket, majd várhatóan a délutáni géppel elindulunk Magyarországra. Budapestre késő este, nagyjából 10 órakor érkezünk.

Szállás: szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Utazás költsége

219.990 Forint, ami tartalmazza:

 • szállások jó színvonalú vendégházakban, szállodákban
 • reggeli 9 alkalommal
 • országon belüli közlekedés privát busszal
 • kajaktúra
 • borkóstoló
 • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest- Szimferopol útvonalra (várhatóan 120.000 – 140.000 Forint / fő)
 • belépők (2019-es tájékoztató ár: 4200 Rubel)
 • költőpénz ( 45.000 – 60.000 Ft)
 • utasbiztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 375 Ft / 1 EUR vagy 4,5 Forint / Rubel árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

12-18 fő. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Ennyi szabadság kell hozzá:

5 nap júniusi, 4 nap augusztusi turnushoz

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 9 napon át folyamatos mozgásban leszünk és könnyebb túrákra is számítani kell.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásaink kényelmes vendégházakban és apartmanokban lesznek, ahol utasainkat 2-3 személyes szobákba osztjuk be.

Budapestről moszkvai átszállással, Aeroflot légitársasággal utazunk a Krím-félszigetre. A túravezető a helyszínen, Szimferopol repterén várja majd a csapatot. A jelentkezési időszak lejártát követően veszünk csoportos jegyet azoknak, akik Budapestről utaznak. Ha nem Budapestről utazol, a repjegyet egyénileg, vagy partnerirodánk segítségével tudod megvásárolni. A reptéri transzfereket azok számára tartalmazza a túra ára, akik Budapestről az ajánlott járattal utaznak. Ha Te másik járattal utaznál, esetleg pár nappal korábban szeretnél megérkezni, kérjük jelezd nekünk. Ebben az esetben a reptéri transzfer, és a program megkezdéséig az összes költség téged terhel.

Mindig is vonzott a Vadkelet? Érdekel hogy telnek az orosz vidéki hétköznapok? Kalandtutazásunk során túrázunk a Krím legszebb ösvényein, felfedezzük a kis falvakat, kikötőket, tengerparti városokat. Elmerülünk Jalta és Szevasztopol forgatagában, valamint testközelből láthatjuk a történelem ikonikus helyszíneit. Azokat a helyeket, ahol pl. a cárok pihentek, vagy ahol a második világháború végén a nagyhatalmak felosztották egymás között Európát.
Tarts velünk, ha nem csak látni, de érteni is szeretnéd Oroszország gyöngyszemét, a Krím-félszigetet! Oroszországról és a Krímről bővebben hallhatsz podcastünkben: https://www.youtube.com/watch?v=XqPVq-2Yx6U&t

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Utazásunkon betekinthetünk a cári Oroszország fényűzésébe, a krími tatár kultúrába, és egy a nyugati világ számára ismeretlen vidéken kalandozhatunk. Programunkat leginkább azoknak ajánljuk, akik aktív kikapcsolódásra és utazásra vágynak, és emellett érdeklődnek más kultúrák iránt. Tarts velünk, ha nem csak látni, de érteni is szeretnéd a Krímet.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 9 napon át folyamatos mozgásban leszünk és könnyebb túrákra is számítani kell. A túrák átlagos fizikummal teljesíthetőek. Gyengébb fizikummal is végig lehet menni rajtuk, de a helyenként meredek kaptatók a kevésbé sportos utasaink számára fárasztóak lesznek. Kis kitartással ezek a szakaszok is teljesíthetőek. Amennyiben sérüléssel, vagy betegséggel küzdesz, kérjük a jelentkezés előtt vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy részletesebb tájékoztatást adhassunk.

Repülőjegy

Budapestről moszkvai átszállással, Aeroflot légitársasággal utazunk a Krím-félszigetre, Szimferopolba. Miután visszaigazoltuk a szükséges létszám elérését, utasaink vehetik egyénileg a repjegyet, vagy választhatják az általunk kiajánlott csoportos jegyet. Csoportos jegyre a csoport betelését, vagy a jelentkezési időszak lejáratát követően kérünk le, és küldünk utasainknak ajánlatot.

Felszerelés és eszközök

Átlagos túra és utcai ruhákat hozz. Nincs szükség speciális felszerelésre. A bőröndöt mindig az aktuális szálláson hagyjuk, így napközben csak a kis táskádat kell cipelned.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.