Rövid összefoglalás

Két és félnapos hétvégi túra a Magas-Tátra legmagasabb turistaúton elérhető csúcsára. Szállásunk a Poprádi-tó partján fekvő hangulatos menedékház lesz. Kis csoporttal két túravezető megy, hogy a nehezebb szakaszoknál mindenki kellő figyelmet kapjon. A péntek délutáni indulásnak hála nem kell szombaton hajnalban utaznunk, és elkerülhetjük a Rysy körül általánosnak számító tömeget is.

 

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2019.08.30.Utazás

  Budapestről délután négy órakor indulunk el a Magas-Tátra irányába. Így péntekre nem kell szabadságot kivennünk, és szombaton sem kell hajnalban kelnünk. Késő este, már sötétedés után érkezünk meg a Tátrába. A parkolóból fejlámpákkal vágunk át az erdőn a Poprádi-tavi menedékházhoz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Rendkívül hangulatos szállás a gyönyörű tó partján.

  Táv: nagyjából 5km , 200m szint, 1.5-2 óra 

  Szállás: menedékházban

  Magas Tátra éjszakai túrázás Poprádi-tó

 • 2. nap - 2019.08.31.Tengerszem-csúcs

  Tartalmas és rendkívül látványos napnak nézünk elébe, amit megalapoz tóparti reggelink a menedékház teraszán. Így, hogy nem Budapestről indulunk, van időnk kiélvezni a látványt és az utánozhatatlan magashegyi életérzést, valamint még akkor vághatunk neki a hegynek, amikor kevés a turista. A Rysyre tartó ösvény ugyanis nagyon népszerű, tehát ha később jönnénk, egész biztosan sok túrázóval találkoznánk.

  Túránk során hamar kiérünk a fenyvesek, majd törpefenyők közül, és hirtelen kopár köves táj vesz minket körül, amit apró tavak, úgynevezett tengerszemek színesítenek. Meredek kaptatón láncok és kiépített fém ösvény segítségével jutunk egyre magasabbra. A 2250 méter magasan lévő Hunfalvi-hágó alatti menedékháznál tudunk pihenni és erőt gyűjteni az utolsó szakaszra. Délután érünk fel a 2503 méteres Rysyre, ami a Magas-Tátra legmagasabb turistaúton is megközelíthető csúcsa. Bámulatos kilátásban lehet részünk az alattunk elterülő gigászi hegyekre és az apró tavakra. Szelfik százai, és a csúccsokik elfogyasztása után visszaereszkedünk a Poprádi-tavi menedékházba. Az estét kellemes szlovák sörök, és egymás társaságában töltjük.

  Táv: 11km , 1100m szint, kb. 6-8 óra

  Szállás: menedékház
  Ellátás: önellátó

 • 3. nap - 2019.09.01.Oszterva-nyereg

  Ha a Rysy megmászása nem volt elég kihívás, és még dúl benned a teljesítési vágy, reggeli után lehetőséged van felmenni a Poprádi-tó fölé magasodó Oszterva-nyeregre. Meredek, de nem hosszú ösvény visz fel a káprázatos panorámát ígérő sziklákra, ahonnan belátni a tavat és annak környékét. Amennyiben kellőképp fárasztó volt számodra az előző napi túra, a többiek érkezéséig pihenhetsz a hegyekkel körülölelt tó partján, és kiélvezheted a nyugalmat, amit a hely áraszt. Miután egyesült a csapat visszatúrázunk a Csorba-tóhoz, és elindulunk Budapestre, ahova az esti órákban érkezünk vissza.

  Táv: nagyjából 6km, 450m szint 3-4 óra 

  Oszterva nyereg Poprádi-tó

Jelentkezés túrára

Amennyiben túránkra többedmagaddal szeretnél jönni, kérjük jelentkezz újra az Ő nevében is.
Megosztás