Utazásszervezők vs. feketén szervezők

Magyarország a feketén szervezők mekkája, ez tény. A kalandturizmusban minden jogszerűen működő utazásszervezőre legalább 5 feketén szervező jut, tehát minimum ötször annyian próbálnak több-kevesebb sikerrel a rendszer szürkezónájában mozogni, mint ahány szervezet jogszerűen működik. Ebben a blogbejegyzésben összefoglaljuk Neked, hogy kik azok a feketén szervezők, miért veszélyes ha velük utazol, és azt is, hogyan tudsz tájékozódni mielőtt befizetsz egy utazásra.

Ki az, aki jogszerűen működik

Ahhoz, hogy Magyarországon valaki utazásszervezéssel foglalkozzon a következők szükségesek:
– a szervezetnek foglalkoztatnia kell egy tapasztalt, az utazásszervezéshez bizonyítottan értő, a jogszabályokat ismerő munkatársat, akit tevékenységért felelős személynek hív a jogszabály. Ez a legalapvetőbb feltétele annak, hogy minden utazásszervezéssel foglalkozó szervezetnek meglegyen legalább a minimális tudástőkéje ahhoz, hogy biztonságosan utaztasson ügyfeleket. Tevékenységért felelős személy csak az lehet, akinek van megfelelő végzettsége, tetemes szakmai gyakorlata, és fedhetetlen előéletű.
a szervezetnek rendelkeznie kell kaucióbiztosítással, amit egy évre szokás kötni, és az árbevétel (forgalom) után emelkedik a mértéke. Minden évben meg kell újítani. Enélkül nem működhet egyetlen utazásszervező sem. Ez egy jelentős anyagi kiadás, ami viszont többek között garantálja az utasoknak, hogyha csődbe megy egy iroda, ők akkor is megkapják a pénzüket.
– ha ezek megvannak, a szervezet kap az MKEH-tól egy engedélyszámot, és innentől fogva folyamatos ellenőrzés alatt áll. A szabályozó szervek ellenőrzik, hogy az utazásszervező tevékenysége megfelel-e a fogyasztóvédelmi szabályoknak, rendelkezik-e elég magas biztosítással, stb. Mindez jelentős adminisztrációs terhet ró az utazásszervezőkre, de végső soron ez az utas érdeke.
– az utazásszervezők kezét az utasok érdekében komolyan kötik a törvények arra vonatkozóan, hogy mikor mennyi pénzt kell visszafizetniük az utasoknak, hogyan kell őket tájékoztatniuk

Aki tehát nem rendelkezik engedélyszámmal, az nem utazásszervező. Rá nem vonatkoznak ezek a szabályok. Az utazásszervezők listáját itt lehet letölteni: https://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/utazasszerv

Hogyan ügyeskednek a feketén szervezők? 

Az ügyeskedők két, a szabályozásból eredő hiányosságot használnak ki ahhoz, hogy kivonják magukat a 213/1996. (XII. 23.) Kormányrendelet, tehát az utazásszervezést szabályozó rendelet alól. Egyszerűen nem minősítik magukat utazásszervezőnek….

A jogszabályok szerint az minősül utazási csomagnak, ha több szolgáltatást kínál egy csomagban a szervező. Túravezetés, szállás, transzfer, stb. Egészen addig amíg valaki csak az egyiket kínálja, nem számít utazásszervezőnek. A legtöbb feketén szervező ezt a rést úgy használja ki, hogy:
1; neki csak a szervezésért vagy vezetésért fizetsz és minden más költséget majd helyszínen beszed
2; szétbontja a csomagot és egyik jogi személynek fizeted a szervezést, másiknak a szállást, harmadiknak a buszozást, stb.
Végeredményben ott vagyunk, hogy a szolgáltatást kínáló szervezet/személy nem minősül utazásszervezőnek, így nem is vonatkozik rá az utazásszervezést szabályozó rendelet. Cseles, ugye?

A másik igencsak népszerű módszer az, hogy a feketén szervező alapít egy egyesületet, és a benne lévő tagoknak szervez utazásokat. Ebben az esetben szintén nem kell az utazásszervezést szabályozó rendeletnek megfelelnie. Az már-már a vicc kategória, amikor ezek az egyesületek “közhasznúvá” válnak, és az ügyfeleik adójának 1%-ára pályáznak, holott nyilvánvalóan profitorientált gazdasági társaságként működnek. A legnagyobb egyesület már utazási irodán keresztül is ad ki utazási szerződéseket miután 10 éves működésük után nyomást gyakorolt rájuk az ellenőrző hatóság.

Ezek tartoznak a szürkezónába, tehát a rendszert egyértelműen kijátszva, de büntetlenül működnek. Vannak viszont olyanok is, akik utazási csomagokat értékesítenek, csak éppen nem rendelkeznek engedéllyel.

Miért hátrányos ez az utasnak és a jogszerűen működő szervezeteknek egyaránt? 

Az utasnak egyértelműen kockázatosabb feketén szervezővel utaznia, hisz az utaztató mögött nincs biztosítás, ami kártalanítja az utast probléma esetén. Ez nem feltétlenül a szervező csődje, lehet ez a csoport hazahozatala egy olyan régióból, ahonnan ellehetetlenül a hazajutás. Másrészt nézzük, kik a feketén szervezők:
– blogger/influencer, akinek van párezer követője, majd miután a szponzori bevételeket kevésnek tartja, úgy gondolja nekiáll utazásokat szervezni és csoportokat visz Nepáltól Amerikáig
– magukat tapasztalt túrázónak tartó vállalkozó kedvű kóklerek, akik az alacsony belépési küszöb miatt bátran próbálkozhatnak

A feketén szervezők számára borzasztóan alacsony a belépési küszöb ebbe az iparágba, hisz nem kell biztosítást fizetniük, tevékenységért felelős személyt foglalkoztatniuk, a fogyasztóvédelmi szabályokkal törődniük, de még egy céget sem kell alapítaniuk. Találkoztunk olyannal, aki rendezvényszervezésről számlázott KATA-s egyéni vállalkozóként egy komplex utazást (ami természetesen papíron nem volt utazási csomag). A feketén szervezők számára semmilyen költséggel nem jár elkezdeni ezt a műfajt, tehát akár párezer Forintból játszhatnak utazásszervezősdit.. Szimplán létrehoznak egy Facebook, Instagram, Youtube profilt, és kezdődhet a promóció. Az igényesebbek csinálnak egy weboldalt is, amire (nem tudom, hogy groteszk iróniából, vagy pusztán a jogszerűen működő szervezők felé egyfajta fricskaként – a szerző) még nagy büszkén ki is írják, hogy ők bizony nem utazási iroda. Mintha az utazási iroda egy szitokszó lenne Magyarországon, holott az utazási iroda titulus biztosítja (jelentős költségek árán), hogy az utas biztonságosan utazhat. 

Ennek köszönhetően Magyarországon legalább ötször annyi feketén szervező működik a kalandutazás szegmensben, mint ahány jogszerűen működő iroda. Egy iroda munkahelyeket teremt, adózik, megfelel a jogszabályoknak az utas érdekében. Egy feketén szervező utazásánál semmilyen biztosíték nincs arra, hogy visszakapod a pénzed, de arra sincs, hogy bármilyen probléma esetén a segítségedre lesznek.

Kivel utazz? 

Mivel a kalandutazás szegmens kicsi a teljes piachoz képest, a szabályozó szerveknek láthatóan nincs arra kapacitása, hogy mélyrehatóan foglalkozzanak ezzel a problémával. Így kedves Utas, tőled függ, hogy kik maradnak majd a víz felszínén. Az utas érdekében a szabályozásokat betartó, azok tetemes költségét kigazdálkodó, munkahelyeket teremtő irodák, vagy a semmiből jött, egyik napról a másikra a “bizniszbe” berobbanó bloggerek, kóklerek, összesítő nevükön feketén szervezők, akik semmilyen garanciát nem vállalnak a pénzedre.

Ha olyan szervezővel találkozol, akinek nincs a weboldalán vagy utazási szerződésén engedélyszám (ne adj Isten még utazási szerződést sem ad), az feketén szervező. Ha meg is ad engedélyszámot, azt érdemes az MKEH adatbázisban ellenőrizni, mert nem egyszer találkoztunk olyannal is, aki random számokat írt ki, vagy szimplán illetéktelenül használta egy szervező engedélyszámát.

Kedves Utas, Te szívesen fogyasztanál egy olyan étteremben, ami a Nébih/ ÁNTSZ szabályokat nyíltan semmibe veszi? Ha nem, miért utaznál olyan szervezővel, aki az utazásszervezésre vonatkozó, a Te érdekedben hozott szigorú szabályokat nyíltan semmibe veszi?