A Kócs-hegység csodái

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

39.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 6

Ezen a hétvégén Szlovákia középső, kevésbé ismert és forgalmas, ugyanakkor igen látványos helyszíneire látogatunk el. Elsőként a Liptói-medence fölé bástyaként magasodó Kócs-hegység elképesztő körpanorámát nyújtó legmagasabb csúcsát hódítjuk meg. 

A Prószéki és a Kvacsányi szurdokok bejárása egyedülálló természeti látnivalókkal kecsegtet. Ezek a völgyek szépségükben még a szlovák paradicsommal is felveszik a versenyt. Az izgalmas túra során vadregényes utakon, sűrű erdőkben haladva változatos tájjal, mély kanyonokkal, zúgókkal, érdekes sziklaalakzatokkal, virággal szórt rétekkel találkozunk. A Prószéki-völgyet láncok segítségével haladva, fapallókon, létrákon átkelve csodálhatjuk meg, a Kvacsányi-völgyben pedig a hegyi patak vízesései és a meredek sziklafalak biztosítják a csodás hátteret. A hétvégét pedig a Poludnica csúcsáról az Alacsony-és a Magas-Tátrára nyíló panorámával koronázzuk meg. 

Ha fel szeretnél készülni magasabb hegycsúcsokra és combosabb túrákra, vagy csak vissza szeretnél rázódni a túrázásba egy hosszabb kényszerpihenő után, itt a remek lehetőség!

Aktivitások:

Első nap

Nagy-Kócs (1611 m)

Korán reggel indulunk Budapestről és egy hozzávetőleg 4 órás utazást követően a Kócs-hegység nyugati lábánál fekvő Oláhdubova faluba érkezünk, ahonnan túránk indul. Elhagyva a település házait egy erdészeti úton törünk előre, majd bevetjük magunkat a sűrű lucfenyvesbe és megkezdjük intenzív emelkedésünket. A szint közel kétharmadát leküzdve érkezünk meg a Stredná-fennsíkra. Ahogy túljutunk a tisztáson és folytatjuk kaptatónkat a csúcs felé, úgy veszi át fokozatosan az uralmat a törpefenyves. Felérve a Nagy-Kócs sziklás csúcsára szép idő esetén elképesztő körpanoráma fogad minket: többek között a Liptói-havasok és a Magas-Tátra csipkés bérceiben, valamint az Alacsony-Tátra tekintélyt parancsoló csúcsgerincében gyönyörködhetünk, előtérben a liptószentmiklósi víztározóval. 

A fotók elkészítését és a csúcscsokik elfogyasztását követően a már ismert útvonalon visszaereszkedünk az Oláhdubován várakozó autókhoz. Rövid utazást követően érkezünk meg a szállásunkra. Az estét ismerkedéssel, beszélgetéssel töltjük ízletes szlovák falatok és jóféle sörök kíséretében.

Túra nehézsége: 9 km; menetidő: 6-7 óra; szintkülönbség: 900 m fel és le

Szállás: panzióban 2-3-4 ágyas szobákban

Második nap

Prószéki és Kvacsányi szurdok túra

A Prószéki-völgy egy 4 km hosszú, kanyon-szerű völgy, amit mindkét oldalról függőleges mészkőtömbök fognak közre. A szurdok bejárata a „Kapu”, ami egy hajdani barlang beomlásával keletkezett. Ma is látszanak az innen induló oldaljáratok. A szűk sziklaszorosban időről-időre pallósor vagy falba erősített drótkötél segít abban, hogy ne a vízben kelljen gázolnunk. A Prószéki-karsztforrásoknál a patak tucatnyi résből és nyílásból zúg elő. Innen felfele a víz búvópatakként, föld alatti karsztos járatokban folyik. A legszűkebb szakaszon a szurdok annyira összeszűkül, hogy egy felnőtt átéri a két oldalát. Útközben különböző fantázianevű szirteket láthatunk: van itt Medve, Teve, Bagoly, Jánosik betyár, és még sok más különleges sziklaalakzat. Egy pihentető szakasz, egy ebédszünet és egy sokszáz éves, működőképes vízimalom után ráfordulunk a mészkőbe beágyazott Kvacsányi-völgyre, amit szintén több száz méter magas sziklafalak vesznek körül. Bár ez az út itt nem a patak mellett halad, látványosságban itt sincs hiány, ugyanis több ponton is mesterséges, illetve természetes kilátópontokból élvezhetjük a helyenként 100 méterrel alattunk zubogó vad patak és a felette tornyosuló szurdok látványát.

Túra nehézsége: 17 km, Szint: 1070 m , Idő: 7-8 óra

Szállás: panzió, 2-3-4 ágyas szobák

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Poludnica (1548 m)

A Jánska-völgyből vágunk neki mai túránknak, ami Szlovákia egyik legrégebbi védett területe, egyben az Alacsony-Tátra egyik leghosszabb völgye. Lucfenyő erdőben haladunk felfelé, és a Rakytovica-nyeregben tartott rövid pihenő után hamarosan elérjük a 45 méter hosszú „Kamenné mlieko” barlangot, ahol a második világháború alatt 40 szlovák és lengyel zsidó bújt meg. Fejlámpákkal felszerelkezve be is merészkedünk a járatba. Innen az előcsúcs érintésével jutunk fel a Poludnica 1548 méter magas csúcsára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik mind a Magas-, mind az Alacsony-Tátrára. A csúcscsokik elfogyasztása után követjük az dél felé ereszkedő gerincet a Kúpeľ-nyeregig, majd onnan a fehér dolomit karszton vezető úton térünk vissza a völgybe. Az útvonal mentés számos hasadékkal, kis barlanggal és sziklaalakzatokkal találkozunk. Az esti órákban érünk vissza Budapestre.

Túra nehézsége: 11 km, Szint: 1060 m, Idő: 6-7 óra 

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

44.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás panzióban, 2-4 ágyas szobákban
  • reggeli szombaton és vasárnap
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást
  • utazást, ami telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. Az utazás költsége (18.000-28.000 Ft) ebben az esetben a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ. A várható útiköltséget a 2023. március havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal. A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 12-25 fő

Ennyi szabadság kell hozzá:

1 nap

Utazás nehézsége

A túrák az átlagosnál kicsit jobb, sportos fizikummal és kitartással teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod abszolválni.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk egy hangulatos panzió 2-3-4 ágyas szobáiban lesz. A szálláson reggelit is kapunk.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni. Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A három nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos természeti kincseit.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív, izgalmas kikapcsolódásra vágyik. A két nap alatt lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos természeti kincseit.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagosnál picit jobb fizikummal teljesíthető utazás. A szédülésmentesség és a lépésbiztonság, valamint az általános túratapasztalat elengedhetetlen. Akkor jelentkezz, ha heti 1-2 alkalommal végzel cardio edzéseket. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod abszolválni.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott, csúszásmentes talpú túracipő vagy túrabakancs. A túrákra csak egy kicsi, kb. 10-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.