Alacsony-Tátra őszi gerinctúra

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

22.490 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 5
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 5

Hétvégi túránkon nem másra, mint az Alacsony-Tátra főgerincén haladva, a hegység három legmagasabb csúcsának – Gyömbér (2 043 m), Chopok (2 024 m), Derese (2 004 m) – megmászására vállalkozunk. Annak érdekében, hogy valóban kimozduljunk a hétköznapok rohanásából, a gerinctúrát egy jó hangulatú estével készítjük elő a Stefanika-menedékházban finom szlovák sörök társaságában!

A Vág- és a Garam-folyók völgye között, 80 kilométeres hosszúságban elterülő Alacsony-Tátra – a Magas-Tátra után – Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. A szelíd csúcsokban, széles hegyhátakban és messze nyúló füves lejtőkben gazdag gerinc legszebb szakaszát fogjuk végigjárni.

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Stefanika-menedékház (1 740 m)

Korán reggel a Nyugati Pályaudvar, Westend City Center előtti parkolójában találkozunk, ahonnan kb. 4 órás autózást követően érkezünk meg az Alacsony-Tátra lábánál fekvő Trangoska parkolóba. Gyors szerelvényigazítást követően megkezdjük nyugodt emelkedésünket a Stefanika-menedékházhoz. Nagyjából három órával később már elfoglaljuk szobáinkat és élvezhetjük a menedékház hamisíthatatlan hangulatát. A délután a lazításról és a másnapi túrára való felkészülésről szól. Azokkal, akik elég erőt éreznek magukban, csak a legszükségesebb felszerelést cipelve – bemelegítés gyanánt –, felmászunk a Gyömbér csúcsra, hogy onnan élvezhessük a hegyi naplementét. Akik inkább a pihenést választják, a menedékház körüli platón sétálhatnak vagy éppen a teraszon finom sörök társaságában várhatják be a naplementét. Este ízletes szlovák hegyvidéki falatok társaságban folytatjuk az ismerkedést. Bár csábító az éjszakai hegyi mulatozás, azért korán nyugovóra térünk, hogy másnap energikusan vághassunk neki a gerinctúránknak.

Túra nehézsége: 4 km; Menetidő: 3 óra; Összes emelkedés: 620 m

Szállás: menedékház
Ellátás: önellátó

Második nap

Gyömbér – Chopok – Derese – Budapest

Korai kelést és egy tartalmas reggelit követően összekészítjük felszerelésünket, majd búcsút intve a Stefanika-menedékháznak elindulunk első csúcsunk, a Gyömbér irányába. Nagyjából másfél órás emelkedést követően érkezünk meg az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsára. Szép idő esetén elképesztő körpanorámában, többek között a Liptói havasok és a Magas-Tátra csipkés bérceiben is gyönyörködhetünk. A csúcscsokik elfogyasztását és a fotók elkészítését követően célba vesszük a Chopokot. A Demänovská-nyereg érintésével a hegység főgerincén haladunk nyugati irányba. Kisebb ereszkedéseket és emelkedéseket követően érkezünk meg a hegység második legmagasabb csúcsára, a köves Chopokra. A csúcsélményt követően a Kamenná-menedékházban egy rövidebb pihenéssel és ebéddel töltjük fel energiaraktárunkat és készülünk fel az utolsó csúcstámadásra. A Derese csúcsát nagyjából fél óra alatt érjük el. A harmadik csúcsélménnyel hátunk mögött a sípályák mentén leereszkedünk a Trangoska parkolóban várakozó autóinkhoz. Gyors rendezkedést követően elindulunk Budapestre, ahová várhatóan az esti órákban érkezünk meg.

Túra nehézsége: 15 km; Menetidő: 8-9 óra; Összes emelkedés: 571 m; Összes ereszkedés: 1 200 m

Ellátás: önellátó

Részvételi díj

25.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás egy éjszakára hegyi menedékházban 5-8 ágyas szobákban
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • Utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 18.000-23.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. szeptember havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.
  • Ellátást. Vacsorát átlagosan 10-15 EUR áron vásárolhatsz a menedékházban, de akár hozhatsz is magaddal.

A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal. A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 12-25 fő

Ennyi szabadság kell hozzá

0 nap

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető, de mint minden magashegyi túra, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel végzel cardio edzéseket.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk a Stefanika menedékház lesz, ahol 5-8 ágyas hálótermekben alszunk. A menedékházban van lehetőség zuhanyzásra melegvízzel, és van étterem is, ahol átlagosan 10-15 EUR áron lehet finom vacsorát rendelni. A menedékház teraszáról kedvező időjárás esetén csodaszép napfelkeltében lehet részünk a felhők felett.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Az Alacsony-Tátra főgerincét végigjárva szép időben csodálatos körpanoráma, és igazi alpesi hangulat vár ránk. Bátran ajánljuk ezt a túrát kezdőknek is, akik először mennének magashegyre, ugyanakkor tapasztalt túrázók számára is örök klasszikus. Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a magashegyi túrázással. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók. Gyengébb fizikummal is teljesíthető a túra, de ebben az esetben jóval több kitartásra van szükség.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban. A menedékházban szükség lesz egy vékony hálózsákra is. 15-25 literes hátizsákra van szükség, hogy a hálózsák és minden egyéb felszerelés elférjen benne. A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.