Berchtesgaden gyalogtúra

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Németország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 6

A hosszú hétvégén az Alpok egyik legcsodálatosabb vidékére, a Berchtesgadeni-Alpokba hívunk Bennetek! Németország délkeleti részének, Ausztriába beékelődő szeglete – kicsiny mérete ellenére – elképesztően változatos tájakban bővelkedik s megannyi természeti és történelmi titkot rejt.

Indításnak a Grünstein csúcsáról szerezzük első maradandó vizuális élményeinket a berchtesgadeni természeti erődről. Természetesen mi sem hagyjuk ki a hajókirándulást az égbetörő sziklafalak mélyén megbúvó híres Königssee-n, a jellegzetes piros kupolájú St. Bartholomä kolostorhoz. Innen kiindulva egy hosszabb körtúrát teszünk a Wimbachtal földrajzkönyvbe illő gleccservölgyének érintésével. Az Almbachklamm kiépített ösvényén vízesések mellett végighaladva gyönyörködhetünk a víz felszínformáló munkájában. Felérve a Kneifelspitze csúcsára, ízletes bajor sörök társaságában élvezhetjük a régió ikonikus hegyének és jelképének, az impozáns a Watzmann-nak a látványát. Utolsó napunkon pedig ellátogatunk a híres Kehlsteinhaus-ba azaz a Sasfészekbe, ahonnan a környék legfenségesebb panorámájában gyönyörkodhetünk.

Túránk egy időben fut a Berchtesgaden via ferrata programunkkal. A két túra programja eltérő, de a két csapat együtt utazik ki, és helyenként keresztezik egymást.

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Schönau am Königssee – Grünstein – szállás

Reggel 5:00-kor találkozunk a Kelenföldi Pályaudvar Budaörsi út felőli P+R parkolójában, ahonnan – rövidebb megállókkal együtt – kb. 6-7 órás utazást követően érkezünk meg Berchtesgaden szívébe, a Königssee partjára. Összepakoljuk a délutáni túrához szükséges felszerelésünket, majd nekiindulunk a parkolóból már jól látható Grünstein csúcsára. Nyugodt tempóban haladunk az intenzíven emelkedő erdei ösvényen. A Grünsteinhüttét elérve már csak pár perc választ el minket, hogy a Grünstein 1304 méteres csúcsáról élvezhessük az elénk táruló fantasztikus panorámát. Míg alattunk az türkizzöld vízű Königssee északi nyúlványát láthatjuk, addig szemben velünk a 2500 méter magas Hoher Göll és Hohes Brett tekintélyt parancsoló mészkőcsúcsai, valamint a Steineres Meer (Kőtenger) mészkőgerince tekint le ránk. A Grünsteinhüttébe betérve megtartjuk ismerkedési estünket, majd visszaereszkedünk a parkolóba, ahonnan egyenesen a szállásunkra utazunk és nyugovóra térünk.

Távolság: 7 km; Menetidő: 6-7 óra; Szintemelkedés: 670 m fel és le

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban

Második nap

St. Bartholomä kolostor – Trischübel – Wimbachgrieshütte

Ismét a Königssee partjára utazunk. A távolságot és szintet tekintve egy közepesen nehéz, de egy igen látványos körtúrát fogunk tenni a Watzmannn hegytömbje körül. Elsőként egy rövid hajókirándulást teszünk Németország harmadik legmélyebb (190 m) taván. A fjordhoz hasonlító Königssee-t meredek lejtők és sziklafalak övezik, amelyek kitűnő akusztikáját a hajó legénysége rövid trombitaszólóval mutatja be.

Háromnegyed óra alatt megérkezünk Berchtesgaden egyik jelképéhez, a vörös kupolás St. Bartholomä kápolnához. A kápolna mögött magasodik a Watzmann 1800 méter magas impozáns keleti fala, mely a keleti Alpok legmagasabb sziklafala. Rövid fotószünetet követően elindulunk a túránkra. Kezdetben a türkizzöld színű Königssee partján halad az utunk. Átkelve egy időszakos hegyi patak, a Eisbach kiszáradt, kavicsos medrén, lassan megkezdjük emelkedésünket.

A fák lombja között helyenként feltűnik a kristálytiszta vizű Obersee is. Búcsút intünk a Königssee-nek, majd a többszintes Schreinbach-vízeséstől kezdve hosszú ideig a Schreinbach patak mellett haladunk felfelé. Egy kavicsos-sziklás részt követően széles katlanba érkezünk, ahonnan visszatekintve lenyűgöző panoráma tárul elénk. Dzsungelt idéző, buja növényzetben tovább folytatjuk emelkedésünket, majd egy újabb, de az előzőnél jóval kisebb katlanon átkelve fölérünk túránk legmagasabb pontjára, az 1770 méteren fekvő Trischübel-hágóba, ahol rövid pihenőt tartunk. A nyeregből levezető utunk közben végig az egykori gleccser csipkézett hegycsúcsokkal körbevett hatalmas cirkuszvölgyében gyönyörködhetünk.

Leérve a völgy aljára szürreális látvány fogad minket. Kanyargó ösvényünk a kaviccsal vastagon borított felszínt áttörő, zöldellő, illetve teljesen kiszáradt fenyőfák tövében halad. A Wimbachgrieshütténél hosszabb pihenőt tartunk. Az egykori gleccser nyomvonalát követve, könnyű erdei úton érkezünk meg a völgy torkába, a Wimbach-hídhoz. Itt betérünk egy étterembe, ahol ízletes bajor fogások és jéghideg sörök társaságában ünnepeljük meg a fantasztikus túrateljesítményünket. Ezután a szállásunkon folytatjuk végtagjaink pihentetését.

Távolság: 20 km; Menetidő: 8-9 óra; Szintemelkedés: 1160 m fel és le

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Almbachklamm – Kneifelspitze – Berchtesgaden

Ma a Bajor-Alpok egyik legszebb szurdokvölgyéhez, az Almbachklamm-hoz utazunk. A szurdok bejáratánál egy történelmi érdekesség fogad minket: Németország legrégibb márványgolyó malma, amellyel 1683 óta vágják az Untersberg márvány darabjait finom gömbökké. A közel 3 kilométer hosszú, 1 alagutat, 29 hidat és 320 lépcsőfokot is tartalmazó mesterséges ösvényt a XIX. század végén katonai alakulatok építették ki, mi is ezen fogunk végigsétálni. A vadregényes szurdok középső szakaszán a több mint száz méter magasból lépcsősen alábukó, kisebb vízhozamú Sulzer-vízesés mellett haladunk el. A szurdok végpontját egy szintén a XIX. században épített gát jelzi, ami egészen 1963-ig segítette az erdészek munkáját az Almbachklammban történő faúsztatásnál. Innen kanyarodunk fel a Kneifelspitze 1189 méter magas csúcsára vezető ösvényre. Bő kétórás kaptató után a csúcskereszt melletti vendéglő teraszán élvezhetjük a Berchtesgaden jelképének számító Watzmann impozáns hegytömbjét. Mikor beteltünk a látvánnyal és a finom fogásokkal visszaereszkedünk az autóinkhoz. Napunk hátralévő részét Berchtesgaden romantikus sikátorai és hangulatos házai között csatangolva töltjük; egy finom vacsora elfogyasztására is van lehetőségünk egy helyi étteremben.

Távolság: 12 km; menetidő: 7-8 óra; szintemelkedés: 700 m fel és le

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban

Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Obersalzberg, Kehlsteinhaus/Sasfészek (1837 m) – Budapest

Mai nap már nyugodt szívvel eltehetjük túra felszerelésünket, hiszen – a jól megérdemelt pihenés jegyében – délelőtt egy rövidebb kulturális-természeti program keretében Berchtesgaden híres/hírhedt csúcsára, a Sasfészekbe látogatunk el. Obersalzbergből hegyi busszal küzdünk le 1000 méter szintet a magashegyi útépítés egyik kiemelkedő alkotásán, a Kehlsteinstrassén. Felfelé haladva csodálatos kilátás fogad minket. A fenti buszmegállóba megérkezve egy 124 méter hosszú alagúton keresztül a hegy gyomrába érkezünk, ahonnan ugyancsak 124 métert emelkedünk a híres aranyozott felvonóval. A liftből kiszállva megérkezünk a Kehlsteinhausba, ismertebb nevén a Sasfészekbe. Az épületben, amely egykor Adolf Hitler rezidenciája volt, s ahol különböző magas rangú vezetőket és diplomáciai küldöttségeket fogadott, ma elegáns étterem üzemel. Fent valóban elképesztő látvány fogad minket: körbe tekitnve ránk köszönnek előző napi túráink helyszínei, Berchtesgaden más ikonikus hegycsúcsai is, köztük a tekintélyt parancsoló Watzmann. Akinek kedve tartja fenn maradhat sörözni, nézelődni és sétálgatni egy rövid ösvényen, de van lehetőség lemenni a parkoló mellett található Obersalzberg-i Dokumentationstelle-be is. Az alaposan összeállított múzeum a hitleri és a II. világháború éveit és szörnyűségeit mutatja be. Obersalzberget elhagyva Budapest felé vesszük az irányt, ahová a késő esti órákban érkezünk haza.

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

149.990 Forint, ami tartalmazza:

  • 3 éjszaka szállás kulturált, kényelmes ifjúsági szállóban 4-8 fős szobákban emeletes ágyakon
  • svédasztalos reggeli 3 alkalommal
  • utazás létszámtól függően kis vagy nagy busszal
  • Almbachklamm belépő
  • Königssee hajókirándulás
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • reggelin túli étkezéseket
  • Kehlsteinhaus belépő (30 EUR/fő)
  • egyéb belépőket (pl. Obersalzberg-i Dokumentationstelle)
  • utasbiztosítás

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 15 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 20-25 fő. Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

2 nap

Utazás nehézsége

A túrák az átlagosnál jobb, sportos fizikummal és kitartással teljesíthetők. A 3. napi túra a távolságot és a szintemelkedést tekintve egy nehezebb túrának számít. Elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. Ha a túrát megelőző 1-2 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod teljesíteni a napi túraadagokat.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nemetorszag

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk Berchtesgaden mellett egy igényes, remek kilátással rendelkező ifjúsági szálló 4-6-8 fős, emeletes ágyas szobáiban lesz, amelyekhez jól felszerelt, közös fürdő és mellékhelyiség tartozik. A szálláson közös helyiségek és számos kültéri és beltéri játék, illetve sportolási lehetőség áll a rendelkezésünkre.

Budapesti indulással privát busszal utazunk a Berchtesgadeni-Alpokba.

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A négy nap alatt – azon túl, hogy felfedezzük a Berchtesgadeni-Alpok legszebb túraútvonalait és bámulatos természeti kincseit – lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, jókat enni, inni, beszélgetni és egymást megismerni is.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:
https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A négy nap alatt – azon túl, hogy felfedezzük a Berchtesgadeni-Alpok legszebb túraútvonalait és bámulatos természeti kincseit – lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, jókat enni, inni, beszélgetni és egymást megismerni is.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mint minden túrát, ezt is könnyebben és élvezetesebben tudod teljesíteni, ha legalább heti szinten végzel cardio edzéseket.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a négynapi felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 10-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy polárkabát is legyen a táskádban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.