Rövid összefoglalás

Kaland kényelmesen túra Indonézia csodálatos szigetein! Bali rizsteraszai és egyedülálló templomai, Jáva tiszteletet parancsoló vulkánjai, és egy alig ismert sziget, Karimun fehér homokos partjai várnak ránk ebben a komplex, hihetetlenül változatos kalandtúrában! A három sziget három teljesen különböző élményt tartogat!

 

Túra részletes leírása

 • 0.nap 2020.05.29./08.07. Utazás Balira

  A legkedvezőbb járatot kiválasztva repülünk 1 vagy 2 átszállással Denpasarba.

 • 1. nap - 2020.05.30./08.08. Érkezés Balira

  Hosszú utazás után megérkezünk az Istenek szigetére, Balira! Denpasar forgalmas városából kikeveredve északnak vesszük az irányt, hogy székhelyünkké Ubudot, Bali spirituális központját tegyük a következő napokra. Szállásunk egy hihetetlenül hangulatos hotel lesz, ahol pörgő nyugati világból kiszakadva azonnal megértjük a népszerű ázsiai mondást: “A nyugati embernek órája, a keletinek ideje van”. Akinek kedve támad masszíroztathat, vagy a közeli rizsföldön sétálhat, esetleg a medence körül készülhet rá a következő két hét kalandjaira!

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: repülőgépen

 • 2. nap - 2020.05.31./08.09. Majomerdő, rizsteraszok, kávéültetvények, templomok

  Már reggel beszippant minket Bali méltán híres esszenciája, ugyanis szobánkból kilépve egyből megérezzük a füstölőket, melyeket egyéb felajánlásokkal együtt a helyiek tesznek ki a bejáratokhoz és a házi oltárhoz. Bár Bali természeti látványosságai is csodaszépek, az itt élő balinézek kultúrája mindenkit elvarázsol. Jáváról a 15. században tömegesen vándoroltak (vagy inkább menekültek) Balira kézművesek, szobrászok és zenészek, ezért a balinézek kulturális örökségükre hivatkozva mind művésznek tartják magukat. Bali híres az ott készült kézműves termékekről, a szigeten található hindu templomok pedig egészen elképesztően látványosak. Mai napon felfedezzük a Szent Majomerdőt, Tirta Empul templomát, teszünk egy rövid sétát a csodaszép Tegallalang rizsteraszon, egy közeli kávéültetvényen pedig megkóstolhatjuk a Luwak kávét.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 3. nap - 2020.06.01./08.10. Jatiluwih rizsterasz és Ubud

  Bali legszebb és legnagyobb rizsteraszán túrázunk ma, ami amellett, hogy hatalmas méreteket ölt, elképesztően szép, és betekintést nyújt az ázsiai növénytermesztés technikáiba. Ez még azok számára is érdekes, akiket amúgy nem foglalkoztat a téma. A teraszokat összekötő öntözési rendszer a maga egyszerűségével és egyben bonyolultságával lenyűgöző. Ubudba késő délután érkezünk vissza, ahol szabad program keretén belül bevásárolhatunk szuvenírekből, kipróbálhatunk egy szimpatikus jóga stúdiót, majd este beülhetünk egy tradicionális balinéz táncos előadásra.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 4. nap - 2020.06.02./08.11. Danu Beratan és Gitgit-vízesés

  Elhagyjuk Ubudot és Bali északi partjai felé vesszük az irányt. Útközben elidőzünk többek között a Danu Beratannál, Bali egyik legtöbbet fotózott templománál, útszéli eperárusoknál, majd a meseszép Gitgit-vízesésnél túrázunk. Eseménydús napunk a tengerparton vörösen izzó naplementében ér véget Lovinánál. Lábunkat a vízbe lógatva egy Bintang sörrel, vagy friss kókuszlével a kezünkben készülünk fel Jáva vulkánjaira.

  Szállás: jó minőségű vendégházban 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 5. nap - 2020.06.03./08.12. Delfinek és utazás Jávára

  Csodálatos napfelkeltét követően a korán kelőkkel kihajózunk a tengerre, hogy megfigyeljük az ilyenkor rendkívül aktív delfineket. A hajónk mellett ugrálnak ki a vízből, láthatóan élvezik az emberi jelenlétet. A delfinek kíváncsiak és játékosak, elbűvölő útitársaink lesznek erre a nagyjából 2-2,5 órás hajókázásra. Ezután feltankolunk a reggeliből, és elindulunk Jáva szigetére. Gilimanukról a már Jáván fekvő Ketapang településre hajózunk át komppal. Innen busszal közelítjük meg az Ijen vulkánt. Elfoglaljuk az alaptábornak szánt szállásunkat, és a délután hátralévő részét annak szenteljük, hogy felkészüljünk az éjjel induló “expedícióra”.

  Szállás: vendégházban 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 6. nap - 2020.06.04./08.13. Ijen vulkán

  Nem sokkal éjfél után kelti a csapatot túravezetőnk, és rövid készülődés után már terepjárókban találjuk magunkkat, ahogy sűrű növényzet között erdei úton zötykölődve megyünk egyre feljebb. Az Ijen “bejáratánál” találkozunk hegyi vezetőnkkel, aki átadja nekünk a maszkokat, melyekre később a kénes gázok miatt lesz szükségünk. Innen meredek ösvényen a sötétben, lámpáink fényénél túrázunk a kráterhez. Fontos, hogy még teljesen sötétben érjünk fel, ugyanis a kráter mellett így van lehetőségünk megfigyelni a kék színnel égő tüzet. Túravezetőnk kiokosítja a csapatot az itt megfigyelhető vulkáni aktivitásból, és arról, miként teremt a hegy megélhetést a helyi kénbányászoknak. Ezután még pirkadat előtt elkezdünk magasabbra mászni, hogy a napfelkeltét a legpompásabb pozícióból nézhessük végig.

  Miután visszaereszkedtünk az alaptáborba, egy kiadós étkezés után megkezdjük fárasztó, nagyjából 6 órás autós utunkat a Bromo vulkánhoz. A Bromo Tengger Semeru Nemzeti Park szélén fekvő Cemorolawang településen szállunk meg egy éjszakára.

  Szállás: vendégházban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 7. nap - 2020.06.05./08.14. Bromo vulkán

  Ismét korán kelünk, hogy terepjáróinkkal a napfelkeltére elérjük a panoráma pontot, ahonnan belátni a sokat fotózott Bromot. Festői, ahogyan a kaldera szélét alkotó meredek szikláknak ütköznek a felhők, a Bromo krátere kimagasodik föléjük, és az egészet elönti a felkelő nap vöröses fénye. Egészen biztosan olyan látvány ez, melyre hosszú évekig emlékezni fogunk. Miután kifotóztuk magunkat, terepjárókkal leereszkedünk a kalderába, ahonnan gyalog megyünk fel a Bromo kráteréhez. A kráter széléről elénk tárul a vulkán kénes felhőt kiontó gyomra és a benne elterülő türkiz víz.

  A Bromo után egy bujább környezetbe, a dzsungel mélyén található Madakaripura-vízeséshez megyünk, és a vízesésnél rövid túrát teszünk. Jáva egyik ikonikus vízesése a sokat látott utazót is elvarázsolja. Innen autóval Surabaya forgalmas vasútállomásához döcögünk, ahonnan egy meglepően kényelmes és jó minőségű vonattal, nagyjából 6 órás út során jutunk el a késő esti órákban Yogyakartába. Itt a lehető legkényelmesebb szállodát választottuk, hogy az elmúlt 2 húzós napot és a sok utazást keleti kényelemben pihenhessük ki.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 8. nap - 2020.06.06./08.15. Yogyakarta és Prambanan

  Yogyakarta a jávai kultúra magja. Itt egy helyen lesz lehetőségünk találkozni a buddhista, hindu és muszlim vallással a városban. Yogyakarta nagyon komoly szerepet vállalt a hollandok elleni függetlenségi háborúban, s a megszülető Indonézia első vezetői ezzel a különleges státusszal ajándékozták meg Yogyakartát. A régiót a mai napig a – bizonyos kérdésekben autonómiával rendelkező – szultán irányítja a város szívében található, hófehér falakkal körbevett palotájából, a Kratonból. A Kraton város a városban, és ebben a blogbejegyzésben bővebben is írtunk róla.

  Yogyakarta belvárosa után Prambanan, egy 10. századi hindu templomegyüttes következik, amit Shivának szenteltek és az UNESCO Világörökség részét képezi. Este közösen felfedezzük a Malioboro sugárút nyüzsgését és utcai étkezdéit.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 9. nap - 2020.06.07./08.16. Borobudur és Jepara

  Reggelink után Jáva legismertebb kulturális látványosságához, a világ legnagyobb buddhista építményéhez, Borobudurhoz indulunk. Több mint ezer éve épült, 34 méter magas teraszos piramis, melynek felső szintjén harang alakú sztúpák sorakoznak. Minden sztúpa egy-egy Buddha szobrot rejt magában, a szobrok pedig különböző kéztartással a buddhizmus különféle tanításait ábrázolják. Borobudur Prambananhoz hasonlóan az UNESCO Világörökséghez tartozik.

  Borobudur után egy hosszú, de az előző napokhoz képest mérsékeltebb autós utazás következik a tengerparti Jepara városába. Innen indul majd kompunk másnap az alig ismert, ennek ellenére kihagyhatatlan Karimunjawára.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 10. nap - 2020.06.08./08.17. Üdv a Paradicsomban!

  Jeparából a korai órákban komppal hajózunk át a csak kevesek által ismert Karimunjawára. A sziget a helyiek szerint olyan, mint Bali volt ötven éve. Maga a földi mennyország, a megtestesült nyugalom szigete, ahol fehér homokos tengerpartok, érintetlen korallok, és hihetetlenül kedves helyiek fogadnak. Az ipari turizmus itt még csak születőben van. Főleg jávaiak látogatják, de mivel mi hétköznap érkezünk, várhatóan rajtunk kívül alig lesznek turisták a szigeten. Az első napot a kis szigettel való ismerkedésnek szenteljük, este pedig ellátogatunk a halpiacra, hogy a frissen fogott tenger gyümölcseiből egy hihetetlen vacsorát rettyintsenek nekünk.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 11. nap - 2020.06.09./08.18. Hajókázás a lakatlan szigetek között

  Karimunjawát apró lakatlan szigetek veszik körbe, melyek felfedezésére ezt a napot szánjuk. Reggelink után a kikötőben már vár ránk kis hajónk, amivel nekivágunk a tengernek. Megállunk a legszebb merülési pontoknál, ahol uszonnyal és pipával sznorkelezhetünk. A korallok ezen a vidéken nincsenek még lerombolva, így Karimunnál élvezhetjük a háborítatlan tengeri élővilágot. Ritka kincs ez, mely biztosan maradandó élményt nyújt majd nekünk. Kikötünk pár szigeten, ahol matrózaink tűzön sütnek halat nekünk, miközben mi a tenger ringatózásába feledkezünk a parton. Este a lemenő nap vöröses fényében térünk vissza a kikötőbe.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 12. nap - 2020.06.10./08.19. Szabadnap a Paradicsomban

  Ezt a napot a pihenésnek szenteljük. Az erre fogékonyakkal meglátogatjuk a közeli mangrove erdőt, majd felkeressük a sziget legszebb partjait, ahol kajakozhatunk, röplabdázhatunk, vagy akár hesszelhetünk a hintaágyban egy könyvvel a kezünkben. Aki esetleg párjával szeretne eltölteni kettesben egy kis időt, annak akár a csoporttól külön is akad program bőven.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 13.nap - 2020.06.11./08.20. Búcsú Karimuntól és Semarang városa

  Fájó búcsút veszünk Karimuntól, és a már ismerős kompozás után Jeparából Semarang városába tesszük át székhelyünket egy estére. Útközben megállunk a Jepara közelében lévő földeken, hogy megnézzük, hogyan termelik ki a sót a helyiek a tengervízből. Késő délután bejárjuk Semarang városának nevezetességeit, majd egy finom koktél mellett veszünk búcsút Indonéziától, felidézzük az elmúlt hetek töménytelen kalandjait, és megfogadjuk, nem utoljára jártunk Földünk e távoli pontján.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 14. nap - 2020.06.12./08.21. Hazautazás

  Aktuális jegyáraktól függően korai járattal, valószínűleg 2 átszállással repülünk Kuala Lumpuron keresztül haza. Budapestre 13-án szombaton érkezünk, így marad legalább egy, de inkább másfél napunk, hogy kipihenjük a hosszú utazást, mielőtt újra munkába állnánk.

Megosztás