Rövid összefoglalás

Négynapos túra, amiben ötvöztük a Magas-Tátra legszebb hegygerinceit, hágóit, és völgyeit,  valamint a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park szurdokait, létráit, láncait.

Sokszor hangoztatjuk, nem kell átrepülni a világot ahhoz, hogy bámulatos és izgalmas helyeket lássunk. Ez a program ékes bizonyítéka ezen állításunknak. A Magas-Tátra a világ legkisebb kiterjedésű magashegysége, ez viszont nem vesz el érdemeiből.. sőt, csak annyit jelent, hogy a gyönyör koncentráltabb!

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park szurdokaiban láncok, létrák és padlók segítségével tudunk haladni, így ott nem egy szimpla gyalogtúrára kell számítani, annál sokkal izgalmasabb terepet választottunk erre a hétvégére.

 

Túra részletes leírása

 • 1. nap csütörtök Hernád-áttörés

  Budapestről kora reggel indulunk Szlovákiába, ahova pár órás autózás után dél körül érkezünk meg. Rövid készülődés után bele is vetjük magunkat az erdőbe, és a szurdok fölé magasodó sziklafalhoz, a Tamásfalvi-kilátóhoz tartunk. A 660 méter magas sziklaoromról bámulatos kilátásban lesz részünk a Hernád-áttörésre, szép időben pedig akár a Magas-Tátráig is ellátni. Ezután a szurdokba ereszkedünk, ahol sziklába vájt, épített úton sétálunk a hömpölygő folyó fölött. Kényelmes de látványos túra, ami megalapozza négynapos kalandunkat. Este a szállásra érve pár korsó jóféle szlovák/cseh/lengyel sörrel a kézben ismerkedünk egymással. Túra nehézsége: 15km, 500 méter szintkülönbség

  Szállás: háromcsillagos szállodában két és háromágyas szobákban

 • 2. nap péntek Malompataki-völgy és Lorenz-hágó

  A Magas-Tátra egyik legszebb völgytúrája a mai, ami a Csorba-tótól indul. Kezdetben fenyőerdőkön keresztül vezet utunk, majd a táj egyre sziklásabbá válik. A Fátyol-vízesésnél láncok segítségével küzdjük le a sziklákat, innen pedig már csak pát méter és egy csodaszép hegyi tónál találjuk magunkat. A tó partjáról belátni a Csorba-tó vidékét, és a Magas-Tátra alatt elterülő síkságot. Utunk a hegygerinc felé vezet, ahol a Lorenz-hágón át meredek sziklás ösvényen, kőbe épített vasak és láncok segítségével kelünk át a hegyen. Itt ismét lélegzetelállító panoráma tárul elénk, és megkezdjük az ereszkedést a hegy túlsó oldalán. Kora este érkezünk vissza a parkolóhoz, ahol kedvenc éttermünkben megkóstolhatjuk a Tátra egyik legfinomabb sztrapacskáját, majd indulunk vissza szállásunkra. Túra nehézsége: 19km 1000m szint (fel le ugyanennyi) 

  Szállás: háromcsillagos szállodában két és háromágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 3. nap szombat Batizfalvi-tó

  Újra a Magas-Tátra hegyvonulatai között találjuk magunkat. Ezúttal egy kicsit könnyebb ösvényt választottunk levezetésnek a Lorenz-hágó után. A Magas-Tátra kevésbé felkapott útvonala ez, ahol a legtöbb túrázótól távol élvezheted a hegyet és a természetet. Gyönyörű kis tavak érintésével, hol köves hegyi utakon, hol erdők között vezet az ösvény. Pihenésképp piknikezhetünk egy tó partján, vagy valamelyik erdei házban is. Túra nehézsége: 14km 850m szint 

  Szállás: háromcsillagos szállodában két és háromágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 4. nap vasárnap Suchá Belá szurdok

  Szlovákia legszebb szurdokát, a méltán híres Suchá Belát járjuk be. Utunk egy ideig a patakmederben, köveken és épített ösvényen halad, majd elkezd meredeken emelkedni. Vízesések mellett sziklákba erősített 10-15 méter magas létrákon emelkedünk egyre feljebb a szurdokban. Hol köveken egyensúlyozunk, hol fából vagy fémből készült padlón haladunk, miközben lábunk alatt zúg a patak. A táv nem hosszú, és a szint nagyrészét is létrákon tesszük meg, így ideális levezető túra. Hazaindulás előtt még a parkolóban eszünk egy jót, majd irány Budapest, ahova az esti órákban érkezünk vissza. Túra nehézsége: 11km 500m szint (fel le ugyanennyi)

  Ellátás: reggeli

Megosztás