Nepál – Annapurna trekking

Törlés

Fontos információk

Nepál

Részvételi díj:

399.990 Ft

Törzsutas ár:

359.990 Ft

A túra időpontja:

Nyitott2024.04.28.-2024.05.11.
Nehézség 8
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 4

A világ legfenségesebb nyolcezresei közül is kiemelkedik szépségével az Annapurna szent csúcsa, mely uralja a Himalája központi vonulatát. A világ tizedik legmagasabb hegye, mely vállán további jégsapkás, gyönyörű hétezreseket hordoz. A szent hegy völgyeiben apró hegyi falvak bújnak meg, melyeket csak gyalog, vagy a teherhordó jakokkal lehet megközelíteni.

Utunk szurdokokon, függőhidakon, rododendron erdőkön keresztül vezet egyre magasabbra, hogy végül elhagyva a magashegyi legelőket, felkapaszkodjunk az Annapurna vállára, az 5416 méter magas Thorong La hágóra, majd leereszkedjünk az egykori Musztang Királyság holdbéli tájaira.

Aktivitások:

Nulladik nap

Repülés Katmanduba

Első nap

Katmandu

A délutáni órákban érkezünk meg Katmanduba. Itt a vízum és az engedélyek elintézése után szállásunkra utazunk, mely Katmandu belvárosában lesz. A nap hátralévő részét közös sétával, a környék felfedezésével, és a hosszú repülőút kipihenésével töltjük.

Szállás: 3 csillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: repülőn

Második nap

Katmandu városnézés

Reggeli után az UNESCO Világörökség részének számító óvárosban egy kis kultúrsokk után nézünk. Az utcákon nyüzsgő forgalom, kismotorok és riksák mindenfelé. Emberek tömegei alkotnak kaotikus egyveleget a bazár fűszereinek illatával, a kézműves termékekkel, és Távol-Kelet sokezernyi termékével.

Elsőnek a hinduk szent templomegyüttesébe, Pashupatinath-szentélyhez látogatunk, ahol a Bagmati-folyó partján égő tüzeken hamvasztják elhunyt hozzátartozóikat a helyiek.

Ezután a Boudhanath sztúpájához megyünk, mely Nepál és a világ egyik legnagyobb sztúpája, és ami a helyiek hite szerint Kassapa Buddha földi maradványait őrzi. Innen a Swayambhunath templomegyütteséhez, avagy a “Majmok temploma” Világörökségi helyszínre megyünk, mely a Buddhisták egyik legszentebb temploma a Földön.

Megnézzük Katmandu főterét, a Durbar-teret, ahol több világörökségi királyi palota és templom található. Ezeket sajnos erősen megrongálta a 2015 földrengés, de felújításuk szépen halad. Este körbenézünk a bazárban, majd elkezdünk hangolódni az előttünk álló túrára.

Szállás: 3 csillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Utazás a Himalája óriásai közé

Reggeli után buszra pattanunk, majd a Marsyangdi-folyó völgyében, öntözött rizsföldek, falvak között zötyögünk hosszú órákon keresztül az  Annapurna-csoport lábához. Innen terepjárókkal – és 3 órás off-road-ozással – jutunk fel Chame hegyi településéhez, ahonnan a másnapi gyalogtúránk indul.

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Chame (2670 m) – Dhukhur Pokhari – Felső-Pisang (3300m)

Reggeli után összepakoljuk felszerelésünket. Nagyobb részét teherhordóink, kisebb részét, napi személyes felszerelésünket mi kapjuk fel a hátunkra, és belevetjük magunkat a Himalája vad hegyi világába. Innen már csak gyalogút vezet a hegyi falvak között, ahol jak-karavánokkal osztozunk az egyre szűkülő hegyi ösvényeken. Függőhidakon kelünk át, hegyvidéki fenyveseken keresztül vezet utunk Marsyangdi-folyó sziklás szurdoka felett. Felettünk magasodik a Paungda Danda 1500 m magas sziklafala, melynek jelentése: a “Mennyország kapuja”. Többször ki-kibukkan az Annapurna II majd nyolcezres, havas, jeges csúcsa. A délutáni órákban érünk Pisang faluig, ahol az éjszakát egy vendégházban töltjük.

Túra nehézsége: 730 méter szintben fel, 200 m le, táv: kb. 14-17 km, menetidő: 5-6 óra

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

Pisang (3300m) – Ghyaru – Ngawal  – Manang (3600)

Reggeli után belevágunk a túra egyik leghosszabb napjába, szerencsére az utunkat végigkísérő látvány kárpótol minket a mai távért. Egy hegyi tó mellett egyre magasabbra kaptatva érjük el Ghyaru-t, melyet egy ősi buddhista kolostor, és gyönyörű körpanoráma keretez. A falu csodás kilátással kecsegtet a Pisang-csúcsra, és a Chulu keleti és nyugati csúcsaira. Ezután a 3700 m-en fekvő Ngawal erődített hegyi faluját célozzuk meg, ahol újabb szünetet tartunk, és gyönyörködünk a látványban. Pihenés és evés után folytatódik a kilátópontokkal tarkított látványos túra. Felettünk az Annapurna és a Pisang jeges csúcsai emelkednek. Miután leereszkedtünk a folyóvölgybe, az ösvényünk Braga erődkolostorához visz. A sziklafalra épített buddhista kolostor egy mára már javarészt elnéptelenedett hegyi falu fölé magasodik. A szent hely, és a faragott kövekből rakott mani-falak, imazászlók környékét bebóklászva úgy érezzük, mintha visszacsöppentünk volna a középkorba, miközben megérkezünk mai végállomásunkba, Manangba.

Mivel a következő napunk egy akklimatizációs nap lesz, így a következő két éjszakát itt töltjük egy vendégházban

Túra nehézsége: 550m fel, 250 m le, táv: kb. 20 km menetidő: 8 és fél óra

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

Pihenő és akklimatizációs nap

A mai napot teljes mértékben az akklimatizációnak szánjuk. Azokkal, akik az eddig megtett táv után érez magában energiát, teszünk egy akklimatizációs túrát a környéken 4000 méter fölé a még eredményesebb akklimatizáció véget. Természetesen a cél az akklimatizáció és nem szervezetünk túlpörgetése: lassan és kényelmesen haladunk felfelé. Azok, akik inkább pihenni szeretnének, természetesen rendelkezésükre áll az egész nap. Meglátogatjuk a település végén lévő gompát és tehetünk egy sétát a piciny falu egyetlen utcáján, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre.

Túra nehézsége: 1200 m fel és le, táv: kb. 17 km, menetidő: 9-10 óra

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

Manang – Gunsang – Yak Kharka (4020m)

Manangból Yak Kharka falu felé vesszük az irányt. A folyóvölgyön emelkedünk egyre magasabbra, legelő lovak és jakok között. Yak Karkha tulajdonképpen a jakcsordák hegyi legelője – a település is innen kapta a nevét – így a pazar háttér előtt legelő állatok kimeríthetetlen fotó témát kínálnak. Ezen a napon mindösszesen 500 m-t emelkedünk, de ez is elég, hiszen így 4000 m fölött már visszafogottabban kell számolni a métereket.

Túra nehézsége:  580 méter szintben fel, 100 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 3-4 óra

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

Yak Kharka – Thorung Phedi (4510m)

A nagy magasságban lassú a haladás. Mi is ezzel a filozófiával ugrunk neki az előttünk álló rövidebb napnak. Kényelmesen haladunk, hiszen ebben a magasságban kiemelten fontos, hogy ne hajtsuk túl magunkat. Mindösszesen nagyjából 400 métert emelkedünk, az is lassan, tartalékolva energiáinkat. De nem fogunk unatkozni: a morénák, a tibeti hangulatot idéző kopár hegyek, a havas csúcsok feledtetik velünk a magasság okozta lihegést.

Túra nehézsége: 450 méter szintben fel, 40 m le, táv: kb. 7-8 km, menetidő: 3 óra

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli

Kilencedik nap

Thorung Phedi – Thorong La hágó (5416m) – Muktinath (3800m)

Túránk legnehezebb napja következik: átkelés az 5416 m magas Thorung La hágón

Mivel egy hosszú, és megerőltető nap vár ránk, így korán kelünk. 5 órakor, a hajnalpír fényei alatt indulunk el a híres hágó felé. Lassan, sok pihenővel tarkítva emelkedünk egyre magasabbra. Néhány óra emelkedés után egyszer csak elérjük túránk legmagasabb pontját, és ott állunk az imazászlókkal övezett Thorung La hágón, 5416 m magasságban. Alattunk a Muktinath-völgy, felettünk a havas, 6-7 ezres csúcsok emelkednek. A csúcsfotók és az imazászlók elhelyezése után megkezdjük ereszkedésünket a szent Muktinath-völgybe. A szélfútta, kopár hegyek közt megbúvó Muktinath már egy másik világ. Itt, a hatalmas hegyek szélárnyékában, csak az öntözött völgytalpakon létezik élet. Itt telepedtek meg az apró hegyi falvak, melyek már Tibet hangulatát idézik. Az egykori Tibet felé tartó kereskedelmi út is itt vezetett át, éltetve ezzel a hajdanvolt hegyi királyságot, Mustangot, melynek most kapujában járunk. Szállásunk Muktinathban, a már kényelmes, oxigéndús 3800 m magasságban, egy vendégházban lesz.

Túra nehézsége: 1000 méter szintben fel, 1600 m le, táv: kb. 15-18 km, menetidő: 7-8 óra

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli

Tizedik nap

Utazás Muktinath-ból Jomsomba, Kagbenin keresztül

Reggel meglátogatjuk Muktinath szent hindu templomát, Vishnu szentélyét a Szent Források mellett. Ezután kisbusszal utazunk tovább Kagbeni településig, ami a mai napig elzárt, csak engedéllyel látogatható Felső Mustang kapuja.

A Kali Gandhaki folyó völgyében nyárfaligetekkel szegélyezett csatornák, tibeti hangulatú hegyi falvak, öntözött földek, buddhista sztúpák közt kanyargunk egyre lejjebb a poros országúton, e magashegyi sivatagban. Az esti órákban érkezünk meg Jomsom öntözött oázis-városkájába.

Szállás: vendégház
Ellátás: reggeli

Tizenegyedik nap

Repülés Jomsomból Pokharába

Jomsom a régió központja, ahol a környék egyetlen reptere található, bár ide is csak kis gépek tudnak leszállni. Miután a reggeli órákban a kies Alsó-Mustang fölé emelkedünk, és elhagyjuk a régiót, előreláthatólag a délelőtti órákban meg is érkezünk Pokharába, és elfoglaljuk szállásunkat.

Pokhara – Nepál második legnagyobb városa – mélyen, a Mardi-folyó völgyében trópusi klímán fekszik, mely most melengetően hat a hegyvidéki hidegben edződött testünkre.

Délután szabad program, melynek során pihenhetünk a zöld hegyekkel övezett Phewa-tó partján, vagy bóklászhatunk a környéken. Az elmúlt két hét után jól is fog esni a pihenés!

Szállás: 3 csillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Tizenkettedik nap

Pokhara

A többnapos magaslati túrázás után jól esik felfedezni Pokhara zöldellő környékét. Csónakázhatunk a Phewa-tavon, vagy gyönyörködhetünk a  Sarangkotról nyíló csodás kilátásban. Ha szívesen töltjük a mai napot is aktív mozgással, felmehetünk a World Peace, azaz Világbéke sztúpához, ahonnan fenséges kilátás nyílik a Phewa-tóra, Pokharára és természetesen a magas, hófödte hegycsúcsokra. Délután felfedezhetjük a helyi bazárt, és közös vacsorával ünnepelhetjük meg a sikeres túrát

Szállás: 3 csillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Tizenharmadik nap

Utazás Katmanduba

A mai nap visszautazunk Katmanduba. Este még lesz időnk csatangolni a városban, beszerezni a szuveníreket. Végül pedig egy utolsó közös vacsorán idézzük fel túránk legemlékezetesebb pillanatait.

Szállás: szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Tizennegyedik nap

Repülés haza

Ma könnyes búcsút veszünk Nepáltól, és életreszóló élményekkel feltöltődve megkezdjük utunkat hazafelé.

Részvételi díj

399.990 Forint, ami tartalmazza:

 • reptéri transzfereket, ha a csoporttal utazol
 • szállások: Katmanduban háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban reggelivel (3 éjszaka), Pokharában háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobában reggelivel (2 éjszaka), szállásokat reggelivel egyszerű nepáli vendégházakban a trekking során (8 éjszaka)
 • közlekedés buszokkal és terepjárókkal Katmanduból Besisaharba és Chamebe
 • helyi vezetőket és hordárokat (maximum 10kg/fő) 
 • a buszt Muktinath és Jomsom között
 • transzfereket a katmandui városnézés során
 • transzfereket a pokharai városnézés során
 • pokharai csónakázást
 • szervezés és magyar nyelvű túravezetés

Nem tartalmazza:

 • nemzetközi repjegy árát Budapest/Bécs – Katmandu – Budapest/Bécs útvonalra (várhatóan 420.000-470.000 Forint)
 • belföldi repjegy árát Jomsom-Pokhara útvonalra (kb. 180-200 USD / fő)
 • belföldi repjegy árát Pokhara-Katmandu útvonalra (kb. 150-170 USD / fő)
 • nepáli vízumot (kb. 50 USD/fő)
 • a trekkinghez szükséges engedélyeket (kb. 50-70 USD/fő)
 • borravalót a helyi vezetőknek és hordároknak (50-60 USD/fő)
 • utasbiztosítást
 • felsoroltakon túli étkezéseket, és személyes extra költségeket
 • költőpénzt (kb. 240-270 USD: reggelin túli étkezések, szuvenírek, múzeumi belépők stb.)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 380 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Amennyiben jelentkezéskor a részvételi díj teljes egészében, egy összegben kifizetésre kerül, abban az esetben árfolyamtól független, garantált a részvételi díj. Fizesd ki egy összegben a részvételi díjat, és küszöböld ki az árfolyamkockázatot!

Csapat

A túrát minimum 10 fő befizetésével indítjuk. Átlagos csapatlétszám: 10-16 fő. Várunk mindenkit szeretettel, aki autentikus kalandokra vágyik, és nyitott idegen kultúrák, valamint más utazók felé.

Utazás nehézsége

Sportos fizikumot igénylő túra! Az Annapurna-körtúra egy hosszú, nagy magasságokban vezető gyalogtúra. Bár a túra során lesznek helyi teherhordók, a napi felszerelésedet így is a hátadon kell vinned.

A magasság miatt a túrát fokozatos, lassú emelkedéssel terveztük, mely lehetővé teszi az akklimatizációt. A hegyi vendégházakban csak a közösségi helységben van fűtés, az alvóhelyeken nincs, így szükséges egy melegebb hálózsák. A hegyi szállások elég egyszerűek. Az út során a nagy magasságokban hidegre kell számítanod, mely szintén sok energiát, illetve mentális állóképességet igényel.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nepal

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Kathmanduban és Pokharában 3 csillagos szállodákban, 2-3 ágyas szobákban fogunk lakni, melyhez reggeli is jár.

A trekking során 8 éjszakát hegyi vendégházakban töltünk, melyek egyszerűek, sokszor fűtés is csak a közösségi helységekben van, meleg víz sem mindig garantált. A hegyi vendégházakban is kapunk reggelit.

Járattól függően Budapestről vagy Bécsből repülünk Kathmanduba. A trekking induló pontjához egy szakaszon busszal, majd jeepekkel érkezünk. A trekking végén Muktinath és Jomsom között busszal utazunk. Jomsom és Pokhara között repülünk, ennek a költségét a túra ára nem tartalmazza. Pokhara és Kathmandu között busszal közlekedünk, de van repülőjárat is, ha valaki azzal utazna inkább, azt saját költségen teheti meg (körülbelül 160-180 USD repjegy árral és a reptéri transzferek árával, kb. 7 USD is számolni kell)

Túravezetőd felkészült, gyakorlott hegymászó, akinek a tapasztalata segít a túra sikeres teljesítésében. Emellett lexikális felkészültségének és tapasztalatának köszönhetően nem csak láthatod, de értheted is Nepált.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Vagány kalandtúra azoknak, akik szívesen túráznak napokig magashegyi terepen; akikben van egy nagy adag kalandvágy, hogy kimozduljanak a komfortzónájukból; akik nyitottak Nepál kultúrájára, történelmére és helyiek mentalitására, és akik megfelelő sportos fizikummal rendelkeznek. Na és persze az sem hátrány, ha imádod a Téged körülvevő magas hegyvonulatok látványát 😉

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Sportos fizikumot és kalandvágyat  igénylő túra! Az Annapurna-körtúra egy hosszú, nagy magasságokban vezető gyalogtúra. Bár a túra során lesznek helyi teherhordók, a napi felszerelésedet így is a hátadon kell vinned. A magasság miatt a túrát fokozatos, lassú emelkedéssel terveztük, mely lehetővé teszi az akklimatizációt. A hegyi vendégházakban csak a közösségi helységben van fűtés, az alvóhelyeken nincs, így szükséges egy melegebb hálózsák. A hegyi szállások elég egyszerűek. Az út során a nagy magasságokban hidegre kell számítanod, mely szintén sok energiát, illetve mentális állóképességet igényel. A nagy tengerszint feletti magasság miatt gyakori a hegyi betegség (altitude sickness). Bár túránk úgy van megtervezve, hogy az ajánlottnál nagyobb szintet ne tegyünk meg egy nap, a magassági betegség tünetei egyénenként eltérőek, van, aki sokkal hamarabb érzékeli, és van, akinél egyáltalán nem jelenik meg. A tünetek közé a fejfájás, fáradtság érzés, hányinger, émelygés, szédülés, szapora légzés, szapora pulzus, étvágytalanság. Megfelelő pihenéssel, étkezéssel és akklimatizációval megelőzhető és kezelhető. A magassági betegség nemtől, kortól, edzettségi szinttől függetlenül jelenhet meg.

Felszerelés, eszközök

Magashegyi túrázásra alkalmas túra ruházat, kényelmes, lehetőleg vízálló túrabakancs, vízálló ruházat, réteges öltözék (ekkora magasságokban már nagyon hideg tud lenni), túranadrág, nagy túrazsák (duffle bag), hátizsák a napi holmiknak, kulacs vízszűrővel vagy vízfertőtlenítő tabletták, meleg hálózsák, sapka, kesztyű, nap elleni védelem (kalap, naptej, napszemüveg), elemlámpa vagy fejlámpa, személyes higiéniai felszerelés, gyógyszerek.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2024-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.