Omán & Egyesült Arab Emírségek

Törlés

Fontos információk

Omán

Egyesült Arab Emírségek

A túra bruttó ára:

279.990 Ft

A túra időpontja:

2021.10.23. - 2021.10.30.
Nehézség 4
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 6

Omán nem csak a magyar utazók körében számít mind a mai napig egy kevéssé ismert, titokzatos utazási célpontnak. Bár az Arab-félsziget keleti csücskében fekvő szultánság a régió turisztikai szempontból leggazdagabb országa, mégis egy ománi utazás hatalmas felfedezői élményt nyújt, hiszen relatívan kevés turista látogat el oda. A szultánság a kőolajból és földgázból származó hatalmas állami bevételek ellenére sem tért rá a szomszédos Szaúd-Arábia és Egyesült Arab Emírségek megalomán “fejlődési” útjára, hanem megőrizte régi báját és hagyományait. Az omániak is így reklámozzák magukat: “Minden, ami nem Dubai!”. S Ománnak pont ez az erőssége!

Miközben az ország rendkívül fejlett, modern, tiszta és kimagaslóan biztonságos, úton-útfélen tapasztalhatjuk és átélhetjük az évszázados arab és a rendkívül sokszínű és különleges ománi tradíciókat. A csodálatos természeti szépségek megannyi természeti programot kínálnak: sivatagozás aranyszínű és vöröses homokdűnéken, hegyi túrázás Arábia Grand Canyonjában, tengeri fürdőzés az Indiai-óceánban, csobbanás az égszínkék vízű vádikban, teknősles a tengerparton és még sorolhatnánk. A tekintélyt parancsoló erődök, az impozáns mecsetek, a hangulatos városok és hegyi falvak, valamint azok mindennapjai visszarepítenek minket a múltbéli Arábia mesés világába. S mindeközben a rendkívül barátságos, kedves és vendégszerető omániak mindent megtesznek azért, hogy az odalátogatókkal megoszthassák szeretett országuk szépségeit, különlegességeit és hangulatát.

A Perzsa-öböl őrének is nevezett országba addig érdemes tehát ellátogatni, amíg a turisták áradata nem pusztítja el ezt érintetlenségét, nyugalmát, a helyiek tisztességét és a ma még megtapasztalható varázsát, ahol a mesés Kelet nyitja ki előttünk kapuit. Fedezd fel hát velünk egy csodálatos természetközpontú utazás keretében a mesés és gazdag Arábia ékkövét és éld át velünk az igazi sivatagi utazás kalandját!

Azon utasainknak, akiknek még nem volt lehetőségük személyesen is megtapasztalni a szomszédos Egyesült Arab Emírségek pompáját, az ománi utazást követően egy kétnapos hosszabbítást is kínálunk, mely során Dubai és Abu Dhabi metropoliszait ismerjük meg testközelből. A két város ugyan nem számít egy klasszikus kalandutazás célpontjainak, mindazonáltal ez a két nap segíthet abban, hogy teljesebb képet és személyes élményeket kapjunk az Öböl-menti országok különleges mindennapjaiból.

Kulcsszavakban:

 • Muscat: Omán hangulatos, de a tradícióit mélyen őrző fővárosa;
 • Wadi Bani Awf: Omán leglátványosabb hegyi ösvénye lenyűgöző panorámával;
 • Bilad Sayt, Al-Hamra: hangulatos hegyi agyagfalvak;
 • Jebel Shams és a Wadi Ghul: szédítő panorámatúra Arábia Grand Canyonjában;
 • Nizwa: az iszlám világ egyik ékköve, nyüzsgő bazárral és szebbnél-szebb portékákkal;
 • Wahiba-dűnék: sivatagi éjszaka aranyszínű-vöröses homokdűnék ölelésében
 • Ras al-Jinz: több ezer teknős otthona, ahol testközelből élhetjük át a fészekrakás és születés pillanatait;
 • Wadi Bani Khalid, Wadi Shab: kirándulások és csobbanások vadregényes vádik türkizkék vizében
 • Dubai: a világhíres kétarcú metropolisz testközelből
 • Abu Dhabi: az iszlám világ egyik legcsodálatosabb mecsete

Első nap

2021.10.23.  szombat Budapest – Maszkat

Repülőjáratunk menetrendjétől függően elutazunk Budapestről, és egy közel-keleti átszállással Maszkat felé repülünk.

Második nap

2021.10.24. vasárnap Maszkat városnézés

Repülőjáratunk függvényében, várhatóan a hajnali órákban érkezünk meg Omán fővárosába, Maszkatba. A repülőtéren felvesszük bérelt terepjáróinkat, majd a szállásunkra utazunk. Rövid pihenőt és reggelit követően belevetjük magunkat az arab világ egyik leghangulatosabb fővárosának felfedezésébe. Elsőként a világhírű előadóknak és előadásoknak otthont adó királyi operaház grandiózus épületében teszünk látogatást. Felfedezőutunkat a Mutrah negyedben folytatjuk, ahol a halpiacot, a tengerparti sétányt, valamint az igazi közel-keleti hangulatot árasztó szúkot járjuk be. Itt aztán nehéz ellenállni a szebbnél-szebb portékát csábításának! Ráadásul itt már lesz lehetőségünk megkóstolni az ízletes és erős ománi kardamonos kávét is. Miután egy tradicionális arab étteremben megebédeltünk, a Riyam Park érintésével tovább autózunk Muszkat közigazgatási központjába. A Bait al-Zubairben egy színvonalas tárlat segítségével ismerkedhetünk meg Omán múltjával és tradícióival. Ezután Qaboos szultán impozáns palotáját tekintjük meg. A palotát övező tér egyszerre szerény és szemkápráztató. Napunk zárásaként még csobbanhatunk egyet az Ománi-öböl hűsítő vizében. Az ismerkedési estet a szállásunkhoz közel eső étteremben tartjuk meg vacsora közben.

Harmadik nap

2021.10.25. hétfő Wadi Bani Awf (Kis Kígyó kanyon), Bilad Sayt, Jebel Shams

Korai reggelit követően bepakolunk az autóinkba, majd a grandiózus Qaboos szultán nagymecset érintésével a Hajar-hegység északi völgyei felé utazunk. Elhagyva a főutat kezdetét veszi utazásunk leglátványosabb szakasza: átkelés a Hajar-hegységen a Wadi Bani Awf szerpentines, lélegzetelállító panorámaútján. A késő délelőtti órákban érkezünk meg a Little Snake Canyonhoz, ahol helyi vezetőink kíséretében egy könnyedebb canyoningozásban veszünk részt. Az első természeti élményeket követően folytatjuk kacskaringós utunkat a Hajar-hegység szívében fekvő Bilad Sayt faluba, ami Omán egyik legfotogénebb hegyi települése. Napunk azonban még itt sem ért véget, ugyanis még egy intenzívebb emelkedés vár ránk a Jebel-Shams közel 3000 méter magasan fekvő platójára, ahová a kora esti órákban érkezünk. Vacsorát követően, ameddig bírjuk tábortűz mellett beszélgethetünk, élvezve a csillagos égboltot és az éjszaka nyugalmát.

Negyedik nap

2021.10.26. kedd Wadi Ghul túra, Al-Hamra, Jabrin-erőd, Bahla, Nizwa

A napfelkeltét már az Arábia Grand Canyonjának is nevezett Wadi Ghul peremén köszöntjük. Al-Khateem faluból indulunk el a kanyon oldalába vájt ösvényen; egyes pontokon az alattunk lévő canyon elérheti az akár 1000 méteres mélységet is. Célpontunk a szintén a sziklafalba épített, mára elhagyatottá vált As-Sab falucska lesz. Az elhagyott házak felett rövid mászással egy természetes medence érhető el, ahol csobbanhatunk is egyet. Innen a már ismert útvonalon térünk vissza autóinkhoz. (Túratáv: 8 km; Szintmelkedés: 200 méter fel, 200 méter le; Menetidő: 3-4 óra) Miután rendeztük sorainkat, autóinkkal visszaereszkedünk a hegység nyugati oldalába. Al-Hamra közel 400 éves jemeni stílusú vályogházainak, valamint az XVII. századi impozáns Jabrin erőd megtekintése után Bahla városában megebédelünk. A délutáni órákban érkezünk meg Nizwába. Nizwa, vagy ahogy sokszor nevezik “Az Iszlám Gyöngye” Omán egyik legnépszerűbb és valóban egyik legelragadóbb városa. Miközben hűen őrzi tradícióit, évről-évre egyre több látogatót vonz magához a tekintélyt parancsoló XVII. századi erődítményével és az ország legrégibb szúkjával. Mi is ezekre a helyekre látogatunk el. Itt lesz lehetőségünk különféle datolyából készült termékek kóstolására és persze vásárlására is. Miután bebarangoltuk a nizwai óváros sikátorait, szállásunkra utazunk.

Ötödik nap

2021.10.27. szerda Ibra, Wahiba-dűnék

A mai nap jobbára az utazásról fog szólni. Nizwát elhagyva kizárólag Ibra városában fogunk megállni hosszabb időre, hogy belevessük magunkat a szerdai piaci élet nyüzsgésébe. Ebédet követően a délutáni órákban érkezünk meg az aranysárgás-vöröses színű homokjáról ismert sivatagba, a Wahiba-dűnékhez. Terepjáróinkkal a sivatag belső részére „dűnerallyzunk”, ahol épített sátrakból álló táborban már várnak beduin szállásadóink. Felmászva a környező homokdűnékre, végig nézünk egy gyönyörű sivatagi naplementét, megvacsorázunk, majd a csillagos égbolt alatt élvezzük a csendes és nyugodt sivatagi éjszakát.

Hatodik nap

2021.10.28. csütörtök Wahiba-dűnék, Wadi Bani Khalid, Sur, Ras al-Jinz Teknősfarm

Kora reggel kelünk, hogy a sivatagi napfelkeltét már a homokdűnékről csodálhassuk végig. Fenséges látvány, ahogy a nap emelkedésével percről-percre változik a homokdűnék színe. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszasétálunk táborunkba, megreggelizünk, majd útnak indulunk a Wadi Bani Khalid felé. Ez Omán egyik legcsapadékosabb völgye. Rengeteg ember lakik itt, az oázisban fekvő kis falvakban, melyeket nagy kiterjedésű ültetvények és pálmafaligetek öveznek. Ebben a csodálatos völgyben indulunk el egy rövid sétára a kristálytiszta vízű, mély medencék felé, ahol meg is mártózhatunk a hűsítő vízben. A bátrabbak a fürdés mellett bekúszhatnak a denevérek-lakta Muqal-barlangba is. Ebédet követően Szinbád feltételezett szülővárosa, Sur felé vesszük az irányt. A természetes lagúna mentén fekvő, kitűnő stratégiai helyzettel megáldott Sur városa a híres dhow hajók készítésének egyik fő helye évszázadok óta. Itt sétálunk egyet a tengerparton a kikötőt védő erődök tövében és ellátogatunk az utolsó hajókészítő üzemhez. Surból Omán és az Arab-félsziget legkeletibb csücskébe, Ras al-Jinzbe utazunk. Itt található egy hatalmas teknősfarm, ahová évente kb. 20.000 teknős érkezik, hogy lerakja tojásait. Ha szerencsénk van, akkor az esti órákban mi is végigkísérhetjük, ahogy a teknősök lerakják tojásaikat a homokba, melyekből másnap hajnalban kikelnek a kis teknősbébik.

Hetedik nap

2021.10.29. péntek Ras al-Hadd, Wadi Shab, Bimah Sinkhole, Muszkat

Reggeli után Omán talán legismertebb és legvarázslatosabb vádijához, a Wadi Shab-hoz utazunk. A hatalmas sziklafalakkal, pálmafákkal és kisebb vízesésekkel övezett vízfolyáson az első métereket csónakkal tesszük meg a túránk kiindulópontjáig. Innen szárazföldön folytatjuk utunkat az UNESCO Világörökség részét is képező falaj csatornarendszer mentén. Egyre mélyebbre törünk a vadregényes szurdokvölgyben. Közel kétórás kirándulásunk után érkezünk meg arra a helyre, ahol meg is mártózhatunk a türkizkék kristálytiszta vizű vádiban, sőt, rövid úszást követően akár egy 4 méter hosszú, szűk járaton keresztül beúszva egy gyönyörű vízalatti barlangba is bemerészkedhetünk, ahol aztán kedvünkre ugrálhatunk a frissítő vízbe. Az újabb fantasztikus vádiélményeink után visszamegyünk autóinkhoz. (Túratáv: 8 km; Szintemelkedés: 100 méter fel, 100 méter le; Menetidő: 5-6 óra) Ebédet követően a Dibab falu melletti Bait al-Afreetnak (A Démon Háza) nevezett mészkőformációhoz utazunk. Ez nem más, mint egy 40 méter átmérőjű és 20 m mély kör alakú mélyedés, melynek alján egy zöldeskék vízű tó található. Ezután visszautazunk Muszkatba, ahol egy búcsúvacsorát követően felkészülünk a hazautazásra. A repülőtéren leadjuk bérelt autóinkat. Itt búcsút veszünk azoktól, akik csak az alapprogramra érkeztek. Azokkal, akik a hosszabbításra is jelentkeztek, éjszakai busszal Dubai felé vesszük az iránt.

Nyolcadik nap

2021.10.30. szombat Muszkat – Budapest / Muszkat – Dubai, Dubai városnézés

Azon utastársaink, akik csak az ománi alapprogramra érkeztek, a kora hajnali órákban felszállnak Muszkatból, és járatuktól függően egy átszállással a délelőtti/kora délutáni órákban megérkeznek Budapestre.

A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, a kora reggeli órákban érkezünk meg éjszakai buszunkkal Dubaiba. Felvesszük bérelt autóinkat, majd Dubai egy reggelivel elindítjuk a hosszú napunkat. A napunk első részében Dubai esetenként már túlzott pompájáról ismert városrészeit fedezzük fel. Hol is kezdhetnénk ezt, mint a világ legmagasabb épületénél, a 828 méter magas Burj Khalifánál?! A 124. emeletről lenyűgöző kilátás nyílik a folyamatosan épülő és terjeszkedő sivatagi óriásvárosra. (Akik nem kívánnak felmenni a toronyba, a világ legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Dubai Mallban, illetve a Dubai Fountain körül csatangolhatnak.) Az alapítóról, Zayed sejkről elnevezett 2×7 sávos sugárúton tovább haladva a régi arab szúk és a velencei csatornák hangulatát idéző Madinat Jumeirahba teszünk egy rövidebb kitérőt. A következő állomásunk a világhíres pálmasziget lesz, aminek külső ívéről tekinthetünk vissza a város jelképére, a Burj al-Arab vitorlaalakú, hétcsillagos szállodára. Innen a Jumeirah Beach Park homokos strandjára megyünk, ahol megmártózunk a Perzsa-öböl kellemesen meleg vizében. A nap hátralévő részében Dubai történelmi negyedét fedezzük fel. A luxust jobbára nélkülöző, de annál autentikusabb közel-keleti hangulatot árasztó negyed igazi kontrasztot fog jelenteni korábban látottak után. Az Al-Fahidi erődben található Dubai Múzeumban egy színvonalas tárlaton keresztül megismerkedünk a város múltjával és az elmúlt évtizedekben bejárt, elképesztő fejlődési útjával. Ezután gyalog és a Dubai Creeken közlekedő kicsiny abra csónakokkal fedezzük fel a metropolisz történelmi központját, beleértve a szúkot. Miután egy igazi közel-keleti étteremben megvacsoráztunk, elfoglaljuk szállásunkat, ahol egy éjszakát töltünk.

Kilencedik nap

2021.10.31. vasárnap Abu-Dhabi városnézés, Dubai

Korai reggelit követően összepakolunk az autóinkba, majd elhagyjuk Dubait és az ország fővárosába, Abu Dhabiba utazunk. Noha a főváros kevésbé hivalkodó, mint Dubai, látni fogjuk, hogy a pompa és fényűzés itt is úton-útfélen jelen van. Első megállónk a Zayed sejk nagymecset lesz. A „leg”-ek egész sorát felvonultató, hófehér márványból épített, elképesztően impozáns nagymecset egyszerűen beszippant minket. Elegendő időt hagyunk magunknak, hogy ezt az építészeti csodát igazán be tudjuk fogadni. Ezt követően kimegyünk a tengerparti sétányra, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tengerparti felhőkarcolósorra. Az Emirates Fountain, valamint a mögötte magasodó luxusszálloda, az Emirates Palace megtekintése után egy étteremben megebédelünk. Ezután a dhow kikötőben szemrevételezzük azokat a fából készült hajókat, amelyekkel évszázadokon át szelték a környező vizeket kereskedők, utazók ezrei. Útban vissza Dubai felé, még kívülről megtekintjük a Louvre-t. Amennyiben időnk engedi, búcsúprogram gyanánt Dubaiban még megnézzük a Dubai Fountain esti fény-zenejátékát. Vacsorát követően kiutazunk a repülőtérre, leadjuk az autóinkat és felkészülünk a hazautazásra.

Tizedik nap

2021.11.01. hétfő Dubai, Budapest

Aktuális menetrendtől függően szabad program. Várhatóan vagy reggel, vagy kora délután felszállunk Dubaiból, és járatunktól függően egy átszállással a délelőtti/kora délutáni órákban megérkezünk Budapestre.

Túra ára

279.990 Forint, ami tartalmazza:

 • szállásokat: jó minőségű hotelekben (Muscat, Nizwa, Ras al-Hadd), egyszerű hegyi szálláson (Jebel Shams), sivatagi beduin sátorban (Wahiba-dűnék) 2-3-4-5 fős szobákban;
 • reggeliket, illetve a Jebel Shams-on, a Wahiba-dűnéknél és Ras al-Haddben vacsorákat;
 • országon belüli valamennyi közlekedést bérelt járművekkel, az összes üzemanyagdíjat, valamint az Ománon belüli utazással összefüggő kiadásokat;
 • magyar nyelvű túravezetés és szervezést

Nem tartalmazza:

 • repjegyet Budapest-Maszkat-Budapest (korábbi tapasztalatok alapján Turkish Airlines társasággal 170.000-200.000 Forint poggyásszal);
 • a canyoningozáshoz szükséges felszerelést és a helyi idegenvezetést (létszámtól függően 15-20 OMR / fő) – kihagyható, fakultatív program
 • belépők (attól függően hány helyre szeretnél bejönni, aktuális árfolyamtól függően 13.000-18.000 Forint, ami lehet nulla is, ha kihagyod a belépős helyeket)
 • az étkezéseket a feltüntetetteken kívül;
 • az utasbiztosítás díját

Hosszabbítás költsége minimum 7 fő esetén

54.900 Forint, tartalmazza:

 • szállást: jó minőségű hotelben (Dubai) 2-3-4 fős szobákban;
 • reggelit;
 • országon belüli valamennyi közlekedést bérelt járművekkel, az összes üzemanyagdíjat, valamint az utazással összefüggő kiadást;
 • az éjszakai buszjegy árát Maszkat-Dubai útvonalon;
 • az utazás során majdnem az összes belépőt;
 • vízum díját;
 • magyar nyelvű túravezetés és szervezést

Nem tartalmazza:

 • repjegyet
 • az étkezéseket a feltüntetetteken kívül;
 • az utasbiztosítás díját;
 • a belépőt a Burj Khalifába (nagyjából 12.000 forint)

Fontos! Kérjük, figyelmesen olvasd el az alábbiakat!

A Burj Khalifába óránként meghatározott számú jegyet lehet vásárolni. Mivel a belépők kiadása fizetési sorrendben történik (a világ minden tájáról jelentkező turisták részére), ezért nagyon fontos, hogy időben jelezd felénk, hogy fel szeretnél-e menni a Burj Khalifába vagy sem. A jegyek lefoglalása akkor történik, amikor elértük a hosszabbítás indításához szükséges minimum létszámot! A jegyeket a hosszabbítás előlegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a belépő árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Csapat

A túrát legalább 10 fő befizetésével indítjuk el. Átlagos csoportlétszám 10-18 fő. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Ennyi szabadság kell hozzá:

5 nap

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 7/10 napon át folyamatosan mozgásban leszünk és könnyebb túrákra, természeti sétákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen. A Kis Kígyó kanyonban tett túra egy egyszerűbb canyoning túrának felel meg, ahol a technikásabb szakaszokon kötelek és beépített pallók segítik a biztonságos tovább haladást, továbbá helyi túravezetők kísérnek minket. A Wadi Ghul túrán nincsenek közvetlenül veszélyes szakaszok, de a stabil lépésbiztonság és szédülésmentesség fontos! Bár Omán és az Egyesült Arab Emírségek a világ leggazdagabb országai közé tartoznak, a szervezés során az adott helyszín legjobb ár-érték arányú szálláshelyeit, illetve járműveit válogattuk ki. Így biztosítva van az elvárható kényelem és minőség, viszont nem fizetünk nagyságrendekkel többet felesleges luxusért.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

A WanderWell túrák a jó ár-érték arányról ismertek, és ezt a jövőben is szeretnénk megőrizni. Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

Túravezetőd az Iszlám világ és Omán kiváló ismerője. Számtalan alkalommal fordult már meg az Arab-félszigeten, de kalandozott Észak-Afrikától a Közel-Keleten át egészen a Távol-Keletig.

Tarts velünk, ha nem csak látni, de érteni is szeretnéd Ománt!

 

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell