Rövid összefoglalás

Omán nem csak a magyar utazók körében számít mind a mai napig egy kevéssé ismert, titokzatos utazási célpontnak. Bár az Arab-félsziget keleti csücskében fekvő szultánság a régió turisztikai szempontból leggazdagabb országa, mégis egy ománi utazás hatalmas felfedezői élményt nyújt, hiszen relatívan kevés turista látogat el oda. A szultánság a kőolajból és földgázból származó hatalmas állami bevételek ellenére sem tért rá a szomszédos Szaúd-Arábia és Egyesült Arab Emírségek megalomán “fejlődési” útjára, hanem megőrizte régi báját és hagyományait. Az omániak is így reklámozzák magukat: “Minden, ami nem Dubai!”. S Ománnak pont ez az erőssége!

Miközben az ország rendkívül fejlett, modern, tiszta és kimagaslóan biztonságos, úton-útfélen tapasztalhatjuk és átélhetjük az évszázados arab és a rendkívül sokszínű és különleges ománi tradíciókat. A csodálatos természeti szépségek megannyi természeti programot kínálnak: sivatagozás aranyszínű és vöröses homokdűnéken, hegyi túrázás Arábia Grand Canyonjában, tengeri fürdőzés az Indiai-óceánban, csobbanás az égszínkék vízű vádikban, teknősles a tengerparton és még sorolhatnánk. A tekintélyt parancsoló erődök, az impozáns mecsetek, a hangulatos városok és hegyi falvak, valamint azok mindennapjai visszarepítenek minket a múltbéli Arábia mesés világába. S mindeközben a rendkívül barátságos, kedves és vendégszerető omániak mindent megtesznek azért, hogy az odalátogatókkal megoszthassák szeretett országuk szépségeit, különlegességeit és hangulatát.

A Perzsa-öböl őrének is nevezett országba addig érdemes tehát ellátogatni, amíg a turisták áradata nem pusztítja el ezt érintetlenségét, nyugalmát, a helyiek tisztességét és a ma még megtapasztalható varázsát, ahol a mesés Kelet nyitja ki előttünk kapuit. Fedezd fel hát velünk egy csodálatos természetközpontú utazás keretében a mesés és gazdag Arábia ékkövét és éld át velünk az igazi sivatagi utazás kalandját!

Azon utasainknak, akiknek még nem volt lehetőségük személyesen is megtapasztalni a szomszédos Egyesült Arab Emírségek pompáját, az ománi utazást követően egy kétnapos hosszabbítást is kínálunk, mely során Dubai és Abu Dhabi metropoliszait ismerjük meg testközelből. A két város ugyan nem számít egy klasszikus kalandutazás célpontjainak, mindazonáltal ez a két nap segíthet abban, hogy teljesebb képet és személyes élményeket kapjunk az Öböl-menti országok különleges mindennapjaiból.

Kulcsszavakban:

– Muscat: Omán hangulatos, de a tradícióit mélyen őrző fővárosa;
– Wadi Bani Awf: Omán leglátványosabb hegyi ösvénye lenyűgöző panorámával;
– Bilad Sayt, Al-Hamra: hangulatos hegyi agyagfalvak;
– Jebel Shams és a Wadi Ghul: szédítő panorámatúra Arábia Grand Canyonjában;
– Nizwa: az iszlám világ egyik ékköve, nyüzsgő bazárral és szebbnél-szebb portékákkal;
– Wahiba-dűnék: sivatagi éjszaka aranyszínű-vöröses homokdűnék ölelésében
– Ras al-Jinz: több ezer teknős otthona, ahol testközelből élhetjük át a fészekrakás és születés pillanatait;
– Wadi Bani Khalid, Wadi Shab: kirándulások és csobbanások vadregényes vádik türkizkék vizében
– Dubai: a világhíres kétarcú metropolisz testközelből
– Abu Dhabi: az iszlám világ egyik legcsodálatosabb mecsete

Túra részletes leírása

 • 1. nap: 2020.10.17. - szombat Budapest – Maszkat

  Repülőjáratunk menetrendjétől függően elutazunk Budapestről, és egy közel-keleti átszállással Maszkat felé repülünk.

   

 • 2. nap: 2020.10.18. vasárnap Maszkat városnézés

  Repülőjáratunk függvényében, várhatóan a hajnali órákban érkezünk meg Omán fővárosába, Maszkatba. A repülőtéren felvesszük bérelt terepjáróinkat, majd a szállásunkra utazunk. Rövid pihenőt és reggelit követően belevetjük magunkat az arab világ egyik leghangulatosabb fővárosának felfedezésébe. Elsőként a világhírű előadóknak és előadásoknak otthont adó királyi operaház grandiózus épületében teszünk látogatást. Felfedezőutunkat a Mutrah negyedben folytatjuk, ahol a halpiacot, a tengerparti sétányt, valamint az igazi közel-keleti hangulatot árasztó szúkot járjuk be. Itt aztán nehéz ellenállni a szebbnél-szebb portékát csábításának! Ráadásul itt már lesz lehetőségünk megkóstolni az ízletes és erős ománi kardamonos kávét is. Miután egy tradicionális arab étteremben megebédeltünk, a Riyam Park érintésével tovább autózunk Muszkat közigazgatási központjába. A Bait al-Zubairben egy színvonalas tárlat segítségével ismerkedhetünk meg Omán múltjával és tradícióival. Ezután Qaboos szultán impozáns palotáját tekintjük meg. A palotát övező tér egyszerre szerény és szemkápráztató. Napunk zárásaként még csobbanhatunk egyet az Ománi-öböl hűsítő vizében. Az ismerkedési estet a szállásunkhoz közel eső étteremben tartjuk meg vacsora közben.

  Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: reggeli

 • 3. nap: 2020.10.19. hétfő Wadi Bani Awf (Kis Kígyó kanyon), Bilad Sayt, Jebel Shams

  Korai reggelit követően bepakolunk az autóinkba, majd a grandiózus Qaboos szultán nagymecset érintésével a Hajar-hegység északi völgyei felé utazunk. Elhagyva a főutat kezdetét veszi utazásunk leglátványosabb szakasza: átkelés a Hajar-hegységen a Wadi Bani Awf szerpentines, lélegzetelállító panorámaútján. A késő délelőtti órákban érkezünk meg a Little Snake Canyonhoz, ahol helyi vezetőink kíséretében egy könnyedebb canyoningozásban veszünk részt. Az első természeti élményeket követően folytatjuk kacskaringós utunkat a Hajar-hegység szívében fekvő Bilad Sayt faluba, ami Omán egyik legfotogénebb hegyi települése. Napunk azonban még itt sem ért véget, ugyanis még egy intenzívebb emelkedés vár ránk a Jebel-Shams közel 3000 méter magasan fekvő platójára, ahová a kora esti órákban érkezünk. Vacsorát követően, ameddig bírjuk tábortűz mellett beszélgethetünk, élvezve a csillagos égboltot és az éjszaka nyugalmát.

  Szállás: egyszerű hegyi szállás

  Ellátás: vacsora, reggeli

 • 4. nap: 2020.10.20. kedd Wadi Ghul túra, Al-Hamra, Jabrin-erőd, Bahla, Nizwa

  A napfelkeltét már az Arábia Grand Canyonjának is nevezett Wadi Ghul peremén köszöntjük. Al-Khateem faluból indulunk el a kanyon oldalába vájt ösvényen; egyes pontokon az alattunk lévő canyon elérheti az akár 1000 méteres mélységet is. Célpontunk a szintén a sziklafalba épített, mára elhagyatottá vált As-Sab falucska lesz. Az elhagyott házak felett rövid mászással egy természetes medence érhető el, ahol csobbanhatunk is egyet. Innen a már ismert útvonalon térünk vissza autóinkhoz. (Túratáv: 8 km; Szintmelkedés: 200 méter fel, 200 méter le; Menetidő: 3-4 óra) Miután rendeztük sorainkat, autóinkkal visszaereszkedünk a hegység nyugati oldalába. Al-Hamra közel 400 éves jemeni stílusú vályogházainak, valamint az XVII. századi impozáns Jabrin erőd megtekintése után Bahla városában megebédelünk. A délutáni órákban érkezünk meg Nizwába. Nizwa, vagy ahogy sokszor nevezik “Az Iszlám Gyöngye” Omán egyik legnépszerűbb és valóban egyik legelragadóbb városa. Miközben hűen őrzi tradícióit, évről-évre egyre több látogatót vonz magához a tekintélyt parancsoló XVII. századi erődítményével és az ország legrégibb szúkjával. Mi is ezekre a helyekre látogatunk el. Itt lesz lehetőségünk különféle datolyából készült termékek kóstolására és persze vásárlására is. Miután bebarangoltuk a nizwai óváros sikátorait, szállásunkra utazunk.

  Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: reggeli

 • 5. nap: 2020.10.21. szerda Ibra, Wahiba-dűnék

  A mai nap jobbára az utazásról fog szólni. Nizwát elhagyva kizárólag Ibra városában fogunk megállni hosszabb időre, hogy belevessük magunkat a szerdai piaci élet nyüzsgésébe. Ebédet követően a délutáni órákban érkezünk meg az aranysárgás-vöröses színű homokjáról ismert sivatagba, a Wahiba-dűnékhez. Terepjáróinkkal a sivatag belső részére „dűnerallyzunk”, ahol épített sátrakból álló táborban már várnak beduin szállásadóink. Felmászva a környező homokdűnékre, végig nézünk egy gyönyörű sivatagi naplementét, megvacsorázunk, majd a csillagos égbolt alatt élvezzük a csendes és nyugodt sivatagi éjszakát.

  Szállás: épített beduin sátor

  Ellátás: vacsora, reggeli

 • 6. nap: 2020.10.22. csütörtök Wahiba-dűnék, Wadi Bani Khalid, Sur, Ras al-Jinz Teknősfarm

  Kora reggel kelünk, hogy a sivatagi napfelkeltét már a homokdűnékről csodálhassuk végig. Fenséges látvány, ahogy a nap emelkedésével percről-percre változik a homokdűnék színe. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszasétálunk táborunkba, megreggelizünk, majd útnak indulunk a Wadi Bani Khalid felé. Ez Omán egyik legcsapadékosabb völgye. Rengeteg ember lakik itt, az oázisban fekvő kis falvakban, melyeket nagy kiterjedésű ültetvények és pálmafaligetek öveznek. Ebben a csodálatos völgyben indulunk el egy rövid sétára a kristálytiszta vízű, mély medencék felé, ahol meg is mártózhatunk a hűsítő vízben. A bátrabbak a fürdés mellett bekúszhatnak a denevérek-lakta Muqal-barlangba is. Ebédet követően Szinbád feltételezett szülővárosa, Sur felé vesszük az irányt. A természetes lagúna mentén fekvő, kitűnő stratégiai helyzettel megáldott Sur városa a híres dhow hajók készítésének egyik fő helye évszázadok óta. Itt sétálunk egyet a tengerparton a kikötőt védő erődök tövében és ellátogatunk az utolsó hajókészítő üzemhez. Surból Omán és az Arab-félsziget legkeletibb csücskébe, Ras al-Jinzbe utazunk. Itt található egy hatalmas teknősfarm, ahová évente kb. 20.000 teknős érkezik, hogy lerakja tojásait. Ha szerencsénk van, akkor az esti órákban mi is végigkísérhetjük, ahogy a teknősök lerakják tojásaikat a homokba, melyekből másnap hajnalban kikelnek a kis teknősbébik.

  Éjszaka: hotel, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: vacsora, reggeli

 • 7. nap: 2020.10.23. péntek Ras al-Hadd, Wadi Shab, Bimah Sinkhole, Muszkat

  Reggeli után Omán talán legismertebb és legvarázslatosabb vádijához, a Wadi Shab-hoz utazunk. A hatalmas sziklafalakkal, pálmafákkal és kisebb vízesésekkel övezett vízfolyáson az első métereket csónakkal tesszük meg a túránk kiindulópontjáig. Innen szárazföldön folytatjuk utunkat az UNESCO Világörökség részét is képező falaj csatornarendszer mentén. Egyre mélyebbre törünk a vadregényes szurdokvölgyben. Közel kétórás kirándulásunk után érkezünk meg arra a helyre, ahol meg is mártózhatunk a türkizkék kristálytiszta vizű vádiban, sőt, rövid úszást követően akár egy 4 méter hosszú, szűk járaton keresztül beúszva egy gyönyörű vízalatti barlangba is bemerészkedhetünk, ahol aztán kedvünkre ugrálhatunk a frissítő vízbe. Az újabb fantasztikus vádiélményeink után visszamegyünk autóinkhoz. (Túratáv: 8 km; Szintemelkedés: 100 méter fel, 100 méter le; Menetidő: 5-6 óra) Ebédet követően a Dibab falu melletti Bait al-Afreetnak (A Démon Háza) nevezett mészkőformációhoz utazunk. Ez nem más, mint egy 40 méter átmérőjű és 20 m mély kör alakú mélyedés, melynek alján egy zöldeskék vízű tó található. Ezután visszautazunk Muszkatba, ahol egy búcsúvacsorát követően felkészülünk a hazautazásra. A repülőtéren leadjuk bérelt autóinkat. Itt búcsút veszünk azoktól, akik csak az alapprogramra érkeztek. Azokkal, akik a hosszabbításra is jelentkeztek, éjszakai busszal Dubai felé vesszük az iránt.

  Szállás: nincs (repülőtér, repülő / éjszakai busz)

  Ellátás: repülős

 • 8. nap: 2020.10.24. szombat Muszkat – Budapest / Muszkat – Dubai, Dubai városnézés

  Azon utastársaink, akik csak az ománi alapprogramra érkeztek, a kora hajnali órákban felszállnak Muszkatból, és járatuktól függően egy átszállással a délelőtti/kora délutáni órákban megérkeznek Budapestre.

  A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, a kora reggeli órákban érkezünk meg éjszakai buszunkkal Dubaiba. Felvesszük bérelt autóinkat, majd Dubai egy reggelivel elindítjuk a hosszú napunkat. A napunk első részében Dubai esetenként már túlzott pompájáról ismert városrészeit fedezzük fel. Hol is kezdhetnénk ezt, mint a világ legmagasabb épületénél, a 828 méter magas Burj Khalifánál?! A 124. emeletről lenyűgöző kilátás nyílik a folyamatosan épülő és terjeszkedő sivatagi óriásvárosra. (Akik nem kívánnak felmenni a toronyba, a világ legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Dubai Mallban, illetve a Dubai Fountain körül csatangolhatnak.) Az alapítóról, Zayed sejkről elnevezett 2×7 sávos sugárúton tovább haladva a régi arab szúk és a velencei csatornák hangulatát idéző Madinat Jumeirahba teszünk egy rövidebb kitérőt. A következő állomásunk a világhíres pálmasziget lesz, aminek külső ívéről tekinthetünk vissza a város jelképére, a Burj al-Arab vitorlaalakú, hétcsillagos szállodára. Innen a Jumeirah Beach Park homokos strandjára megyünk, ahol megmártózunk a Perzsa-öböl kellemesen meleg vizében. A nap hátralévő részében Dubai történelmi negyedét fedezzük fel. A luxust jobbára nélkülöző, de annál autentikusabb közel-keleti hangulatot árasztó negyed igazi kontrasztot fog jelenteni korábban látottak után. Az Al-Fahidi erődben található Dubai Múzeumban egy színvonalas tárlaton keresztül megismerkedünk a város múltjával és az elmúlt évtizedekben bejárt, elképesztő fejlődési útjával. Ezután gyalog és a Dubai Creeken közlekedő kicsiny abra csónakokkal fedezzük fel a metropolisz történelmi központját, beleértve a szúkot. Miután egy igazi közel-keleti étteremben megvacsoráztunk, elfoglaljuk szállásunkat, ahol egy éjszakát töltünk.

  Szállás: hotel, 2-3 ágyas szobákban

  Ellátás: reggeli

 • 9. nap: 2020.10.25. vasárnap Abu-Dhabi városnézés, Dubai

  Korai reggelit követően összepakolunk az autóinkba, majd elhagyjuk Dubait és az ország fővárosába, Abu Dhabiba utazunk. Noha a főváros kevésbé hivalkodó, mint Dubai, látni fogjuk, hogy a pompa és fényűzés itt is úton-útfélen jelen van. Első megállónk a Zayed sejk nagymecset lesz. A „leg”-ek egész sorát felvonultató, hófehér márványból épített, elképesztően impozáns nagymecset egyszerűen beszippant minket. Elegendő időt hagyunk magunknak, hogy ezt az építészeti csodát igazán be tudjuk fogadni. Ezt követően kimegyünk a tengerparti sétányra, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tengerparti felhőkarcolósorra. Az Emirates Fountain, valamint a mögötte magasodó luxusszálloda, az Emirates Palace megtekintése után egy étteremben megebédelünk. Ezután a dhow kikötőben szemrevételezzük azokat a fából készült hajókat, amelyekkel évszázadokon át szelték a környező vizeket kereskedők, utazók ezrei. Útban vissza Dubai felé, még kívülről megtekintjük a Louvre-t. Amennyiben időnk engedi, búcsúprogram gyanánt Dubaiban még megnézzük a Dubai Fountain esti fény-zenejátékát. Vacsorát követően kiutazunk a repülőtérre, leadjuk az autóinkat és felkészülünk a hazautazásra.

  Szállás: nincs (repülőtér/repülő)

  Ellátás: repülős ellátás

 • 10. nap: 2020.10.26. hétfő Dubai, Budapest

  Várhatóan a kora hajnali órákban felszállunk Dubaiból, és járatunktól függően egy átszállással a délelőtti/kora délutáni órákban megérkezünk Budapestre.

   

Jelentkezés túrára

Amennyiben túránkra többedmagaddal szeretnél jönni, kérjük jelentkezz újra az Ő nevében is.
Megosztás