Rövid összefoglalás

Tarts velünk a Sarkkörön túlra, és vándorolj napokon át a tundrán rénszarvas csordák között egy alig ismert vidéken! Norvégia és az Északi-sark között, a Jeges-tenger szívében helyezkedik el Földünk legészakibb szigetcsoportja, a Spitzbergák (norvégul Svalbard). A kegyetlenül rideg szigetvilág területének 60%-át gleccserek és hómezők borítják. Mi nyáron megyünk, amikor a nap nem megy le, és a medvék Északon tanyáznak. Ez indokolt is egy olyan szigeten, ahol több medve él mint ember, és ahol TILOS a városból fegyver nélkül kimenni.

Öt napig vándorlunk majd a vadonban lápokon, gleccsereken, sebesvízű folyókon keresztül olyan vidéken, ahol mondhatni a madár sem jár. Bár, ez nem teljesen igaz, mert emberrel ugyan nem fogunk találkozni, de az állatvilág kiváncsian figyeli majd minden léptünket. Sarki rókák, rénszarvasok, és sarki csérek kísérnek majd minket utunkon a világ végén.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2020.08.01. szombat Érkezés a Föld legészakibb városába

  Egy egész napos repülés, és egy Oslo-i átszállás után érkezünk meg a Föld legészakibb városába, a kiejthetetlen nevű Longyearbyen-be. Gépünk éjszaka érkezik –de fejlámpára nem lesz szükség, ugyanis egész nyáron nem megy le a nap.

  Sátrunkat a szigetek egyetlen kempingjében, a reptér melletti tengerparton állítjuk fel, egy madárrezervátum közvetlen szomszédságában.

 • 2. nap - 2020.08.02. vasárnap Puskabérlés és készülődés

  Longyearbyenben, a Spitzbergák fővárosában tulajdonképpen nem sok látnivalót van. Az egykori bányásztelepülés – mely ma a Föld legészakibb városa –múzeumain kívül nem sok érdekességet tartogat. Mi is megnézzük a természettudományi múzeumot – avagy a Svalbard Múzeumot – illetve meg lehet tekinteni a North Pole Expeditions Múzeumot, mely a sarkvidék felfedezővel ismertet meg, akik innen indították felfedezőútjaikat a Pólusra.

  Ellenben be tudunk vásárolni az előttünk álló sarkvidéki expedíciós túránkra, illetve elintézzük az engedélyeket, kibéreljük a túrázáshoz elengedhetetlen lőfegyvert. Este összepakoljuk felszerelésünket, hiszen másnap korán kelünk.

 • 3. nap - 2020.08.03. hétfő Tőzeglápok, űrobszervatóriumok

  Longyearbyen-t elhagyva az Advent-völgy tavakkal, tőzeglápokkal tarkított völgyében túrázunk egyre messzebb a várostól. Elhagyunk egy-két szánhúzó kutya farmot – hol a kutyák éktelen üvöltéssel fogadnak, majd megkezdjük a kapaszkodást egy bánya épületei felé a hegyoldalon. Itt még kényelmes aszfaltozott úton baktatunk egyre feljebb a szerpentineken, mígnem az utolsó épületnél  – mely az európai űrobszervatóriumnak ad otthont – megállunk, és annak teraszán állítjuk fel sátrainkat.
  Túra nehézsége: 19 km, szint: 560 m fel, menetidő: 7-8 óra

 • 4. nap - 2020.08.04. kedd Kőtengerek, gleccserek, hómezők

  Reggel a lélekölő kőtengerrel kezdjük a napot, hogy ezután már csak a jó és szép dolgok következzenek: a kőtenger szélén rálépünk a hómezőre, és a firnes havon hágóvasban folytatjuk az utat. A széles hegyhátról leereszkedünk a Sarkiróka-gleccser firnjegére, ahonnan egy kisebb emelkedővel a Sarkiróka-hágón átkelve a Dalburg-gleccseren folytatjuk tovább az utat. A gleccsernyelv végén átverekedjük magunkat a végmoréna sziklalabirintusán, és megérkezünk éjszakai sátrazóhelyünkre.
  Túra nehézsége:
  12 km, szint:400 m fel, 540 m le menetidő: 8-9 óra

 • 5. nap - 2020.08.05. szerda Rénszarvas csordák nyomában

  A mai nap végig a füves tundrával, és legelésző rénszarvas csordákkal tarkított Tverr-völgyén ereszkedünk lefelé. Utunkat gyakran keresztezik kisebb patakok, tőzeglápok, fölöttünk pedig a hegyekről a völgyek felé kúszó gleccserek fehér nyelvei keretezik a tájat.

  Délután kiérünk a szigetek egyik legnagyobb rezervátuma, a Rén-völgy rénszarvasos zöld tundrája fölé. Alattunk a rén folyó kanyarog a széles, tőzeges lapályon, ahol a Spitzbergák legnagyobb rénszarvas csordái élnek.

  A völgy peremén elhelyezkedő kunyhóban végre komfortos szállás vár: négy fal, két ablak, száraz ágy és száraz föld a polifoamosoknak (az ágyon mindössze négy hely van), na meg egy fatüzelésű kályha, ahol befűthetünk, és végre éjszakai medveőrség nélkül akár át is alhatjuk az egész éjszakát.
  Túra nehézsége:12 km, szint: 120 m fel, 270 m le, menetidő: 9-10 óra

 • 6. nap - 2020.08.06. csütörtök Újfent rénszarvasok és egy II. világháborús helyőrség

  Reggel elhagyjuk a Rén-völgy végtelen lapályát, és felkapaszkodunk a kényelmesen emelkedő völgyben a Gangskaret-hágó 502 méteres nyergébe. A völgyben legelő rénszarvasok kíváncsi tekintetével kísérve ugráljuk át az utunkat keresztező patakokat. Az éjszakát már a hágó túloldalán töltjük, Fritham néhány magányos házikója alatt, melyek a második világháború alatt az itt rejtőző norvég helyőrség otthonai voltak.
  Túra nehézsége:16 km, szint: 430 m fel, 250 le, menetidő: 9-10 óra

 • 7. nap - 2020.08.07. péntek Újra a civilizációban!

  Reggel már csak néhány kőtenger és persze a jónéhány tőzegláp felejthetetlen cuppogása vár ránk – és újra az Advent-völgy aszfaltútján gyalogolunk Longyearbyen, és a városka boltja felé, ami után végre friss élelmiszerrel a zsebünkben és mennyei sörrel a kezünkben elmélkedhetünk az elmúlt napok magányán.

  Vásárlás és lazítás a városban, majd az esti kempinges meleg zuhany után egy meghitt búcsúestAz éjféli nap alatt norvég söröket kortyolva búcsúzunk a Sarkvidék kietlen de mégis kies vidékétől, mihez a zenei aláfestést a sarki csérek kiabálása adja.
  Túra nehézsége: 14 km, szint: 80 m fel, 230 le, menetidő: 7-8 óra

 • 8. nap - 2020.08.08. szombat Utolsó nap / tartaléknap

  A fegyver leadása után egy fakultatív sétára indulunk a tengerparton, a fokon található világítótoronyig. Rosszabb esetben csak az északi madárvilág vérmes csérjeiben, jobb esetben akár egy-egy öbölbe tévedő bálnában is gyönyörködhetünk.

  Délután már nem marad más hátra, minta a pakolás, és készülődés a hajnali repülésre.

  Aki érez magában elég bátorságot, délután még egy melegvizes ingyen zuhanyért és egy hitelesített oklevélért fürödhet a sarki Jeges-tenger 5-6 fokos vizében, mely egyben a világ legészakibb strandja is. Ez a nap egy tartaléknap arra az esetre, ha valami miatt megcsúsznánk a trekking során.

 • 9. nap - 2020.08.09. vasárnap Hazautazás

  A hajnali órákban indul gépünk, amivel egy átszállás után Budapestre utazunk.

Megosztás