Tarpataki-völgy & Téry-ház

Törlés

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

24.990 Ft

Törzsutas ár:

22.490 Ft

A túra időpontja:

Várólistás2023.12.16.-2023.12.17.Nyitott2024.01.13.-2024.01.14.
Nehézség 6
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 3

Kezdők számára is teljesíthető, de gyakorlottabbak számára is izgalmas téli túra a Tátra szlovák oldalán, a Kis-Tarpataki-völgyben. Szállásunk a Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó magashegyi menedékházában lesz, ahonnan szép időben káprázatos kilátás nyílik a hegyekre és az alattuk elterülő völgyekre. A hegység három legmagasabb csúcsa közül kettőnek, a Lomnici- és a Jég-völgyi-csúcsnak a közvetlen szomszédságában élvezzük az ott töltött idő minden percét.

Aktivitások:

Első nap

Ótátrafüred, Jégpalota, Téry menedékház

Szombaton a déli órákban érkezünk Ótátrafüredre, ahol rövid készülődés és hátizsákpakolás után nekivágunk a hegynek. Az út eleinte mérsékelten emelkedik, így könnyű terepen élvezhetjük a havas tájat. Útközben megcsodáljuk a 18.000 jégtömb felhasználásával épült jégtemplomot. A hangulatos Zamkovszky-menedékháznál idilli környezetben készülünk rá a hátralévő, nehezebb, a Kis-Tarpataki-völgyben folytatódó szakaszra. Itt ugyanis fokozatosan egyre jobban emelkedik az út, végül elérjük a völgyet lezáró meredek falat. Ennek oldalában csúszásgátlóink segítségével kapaszkodunk fel egy igencsak látványos katlanba, a Szepesi-Öt-tó világába. A fáradozásokért bőven kárpótol a katlant körbe ölelő csipkés sziklagerincek és a 2500 méter felletti havas csúcsok látványa. Itt áll a Magas-Tátra legmagasabban, 2015 méteren fekvő, egész évben üzemelő turistaháza, ami számunkra is szálláshelyül szolgál. A ház 1899-ben épült, és a magyar turistamozgalom egyik megalapítójának Téry Ödönnek a nevét viseli.  A menedékház éttermében lehetőségünk van vacsorát és reggelit is vásárolni. Az estét sörözéssel, beszélgetéssel, társasjátékkal töltjük egymás és pár pohár Tátratea társaságában.

Túránk első szakaszát a siklóvasút segítségével is teljesítheted, megspórolva ezzel 240 méter szintemelkedést. A felvonó díja egy útra 10 EUR.

Túra nehézsége: 9 km, 1070 m fel, 60 m le, 5 óra 

Szállás: hegyi menedékház

Ellátás: önellátó

Második nap

Rainer-kunyhó, Tarajka-vízesés, Tátraerdőfalva

A napfelkelte a felhők fölött ér minket. Káprázatos kilátás mellett szürcsölhetjük reggeli forró kávénkat vagy teánkat. A reggelit követően körbejárjuk a befagyott és behavazott tavakat, lesz időnk fotózni és kiélvezni a tájat, majd lassan elkezdünk ereszkedni. A tegnap már megismert útvonalon térünk vissza, de az Óriás-vízesés után elkanyarodunk, hogy megnézhessük a Magas-Tátra szlovák oldalán épült legelső menedékházat, a Rainer-kunyhót. A Tar-patak itt egy bő kilométer hosszan egy nagy terepküszöbön folyik le és gyönyörű vízeséseket alkot. Ezek memóriakártyán történő megörökítése után egy kellemes ösvényen sétálunk le Ótátrafüredre. Gyors bepakolás után indulunk is, és estére érkezünk meg Budapestre. 

Túra nehézsége: 10 km, 35 m fel, 1120 m le, 5 óra

Ellátás: önellátó

Részvételi díj

24.990 Forint, ami tartalmazza:

  • 1 éjszaka szállást hegyi menedékházban, 6-12 ágyas hálótermekben
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátást (reggelit és vacsorát a menedékházban kérhetsz ~6, illetve ~12 EUR-ért)
  • Utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 18-28.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. november 24-i hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.
  • siklóvasút használatának díját, amennyiben ezt az opciót választod (kb. 10 EUR)

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 14 fő befizetésével indítjuk. 18-24 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Utazás nehézsége

A túrák átlagos fizikummal, egy kevés merészséggel és egy kis kitartással teljesíthetők. A túrán elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. A túrák során jó erőnlétre és kitartásra lesz szükség.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk magashegyi menedékházban, 6-12 ágyas hálótermekben lesz. Az ágyakhoz párna és takaró is tartozik, de higiéniai okokból mindenképpen hozz magaddal egy hálózsákbélést vagy egy vékony, kisméretű hálózsákot. Mellékhelyiség és mosdó, valamint egy darab, 2 EUR ellenében 2 percig meleg vizet adó zuhanyfülke is hozzájárul a hegyi komforthoz.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél eltölteni egy hétvégét izgalmas téli túrázással a Tátra szlovák oldalán, a Kis-Tarpataki-völgyben.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a magashegyi túrázással. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagos fizikummal teljesíthető program. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de a meleg téli túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túrabakancs. Legyen technikai aláöltözeted, könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod, kamáslid. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban. A farmernadrág és utcai cipő nem megfelelő viselet a magashegyi túrázáshoz. A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2024-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.