Törökország: Anatólia, Kappadókia, Lükia

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Törökország

A túra bruttó ára:

A túra időpontja:

2020.10.22. - 2020.11.01.
Nehézség 5
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 6

Törökország hallatán az emberek nagy részének a riviéra tengerpartjai, az all inclusive hotelek, esetleg Isztambul ugrik be. Vagy a szíriai háború, mely Ankarától pont olyan messze van, mint Záhonytól a kelet-ukrajnai konfliktus…

Pedig az ország sokkal több ennél: itt alakultak ki a bolygónk első civilizációi, majd hatalmas birodalmak vetekedtek egymással az ásványkincsekben gazdag hegyeiért, emelkedtek fel, és hanyatlottak feledésbe. A hettiták, Trója, Midász-király, sumérok, asszírok, urartuiak, görögök, rómaiak, perzsák …és sorolhatnánk végtelen hosszan. Mindannyian otthagyták nyomukat ezen a mesebeli tájon. Napjainkban is ott magasodnak erődjeik romjai Anatólia végtelen, hullámzó vidékének magaslatain, a szurdokok falába vésve még mindig ott őrzik titkukat földalatti városaik, a sziklafalakba vésett hatalmas domborművek még mai is hirdetik az egykor hatalmas királyok dicsőségét.

Emellett ott a kelet varázsa: a Szeldzsuk, majd Oszmán Birodalom építészeti csodái, az iszlám szúfizmus misztikuma, a nyüzsgő bazárok, a hegyi falvak közt kígyózó szamárkaravánok, és a müezzin imára hívő éneke. Évezredes kultúrákra és tradíciókra épülő változó világ. Ne feledkezzünk meg e hatalmas ország természeti csodáiról sem: Kappadókia sziklavilága, szurdokok, havas csúcsok, illatos cédruserdők, sós sivatagok, végtelen, hullámzó sztyeppék, vízesések, kialudt vulkánok, krátertavak, és a Torosz sziklás csúcsai. Ez mind Törökország, Európa és Ázsia határán.

Aktivitások:

Első nap

2020.10.22. csütörtök Érkezés Ankarába

A délutáni-esti órákban érkezünk meg Ankarába, a repülőnk menetrendjének függvényében.

Bár Ankara egy modern város, ettől függetlenül a középkori városközpont, illetve a nyüzsgő bazársorok hozzák a Kelet hangulatát, akklimatizációnak pont megfelelő. Így az esti órákban egy közös vacsora mellett mi is belevetjük magunkat a nyüzsgésbe.

Második nap

2020.10.23. péntek Sós sivatag

Bár utunk során elsősorban a túrázáson van a hangsúly, és nem sok múzeumlátogatást tervezünk, de ennek ellenére az Anatóliai Civilizációk Múzeumát látni kell! Hiszen itt egy helyen, egy rövid ízelítőt kaphatunk abból a hatalmas kulturális örökségből, melyet Anatólia földje rejt, és melyből a következő másfél héten bőven foguk csipegetni. Jó alapot nyújt nekünk a következő napokra, hogy ne csak lássuk Törökországot, de értsük is, amit látunk. 

Dél körül elindulunk, és buszunkkal keresztülvágunk a végtelen, hullámzó anatóliai tájon. A két-háromezres hegyekkel ölelt lefolyástalan sós tó, a Tuz-gölü partján tartjuk az első hosszabb pihenőnket, hol a sótól besűrűsödő tó vizét le is párolják.

Az estét Aksaray városában töltjük.  Az ősi selyemút mentén fekvő város karaván-szerájairól, majd 800 éves dzsámijáról, na meg annak iszonyatosan ferde minaretjéről nevezetes.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

2020.10.24. szombat Ihlara, a földalatti város

Reggel korán kelünk, és a szomszédos Melendiz-folyócska mély kanyonjábaa híres Ihlara-völgybe látogatunk. A 14 km hosszú kanyon falába az egykor itt élt ókeresztények 105 templomot faragtak, melyeknek egy részét csodálatos freskókkal díszítették. A templomok közt több száz sziklába faragott barlanglakás és az azokat összekötő pince labirintusok közt bolyonghatunk.

A délutáni órákban buszunkkal a szomszédos, világhíres Kappadókiába, és annak is a „fővárosába”, Göremébe utazunk.

De még mielőtt elfoglalnánk szállásunkat, hőlégballonra pattanunk, és a naplemente fényeiben megcsodáljuk Kappadókia varázslatos vidékét – felülről. Hogy a hely szelleme még inkább átjárjon minket, esti szállásunk egy komfortos barlanglakásban lesz.

Szállás: jó minőségű 3 csillagos szállodában barlanglakásokkal, 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

2020.10.25. vasárnap Kappadókia „tündérkéményei”

Kappadókia „tündérkéményei” nem csak felülről szépek! Ezen a napon egy hosszú treking-túrára indulunk, hogy felfedezzük a szurdokok, sziklakúpok, barlanglakások és sziklatemplomok világát belülről is. A Szeretet-völgyön keresztült a harciasabb Kardok, majd a romantikus Rózsák völgyének sziklahelységein, varázslatos szurdokain túrázunk keresztül, hogy estére visszatérve barlanglakásunkhoz egy hideg Efes-sörrel öblítsük le a nap porát. Túra nehézsége: 16km hosszú, szintemelkedés 420m fel és le – nagyjából 6-7 óra (rövidíthető)

Szállás: jó minőségű 3 csillagos szállodában barlanglakásokkal, 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

2020.10.26. hétfő Vízesések völgye

Ez a nap nagyobbrészt utazással, és sok-sok fotószünettel telik. Miután bevásároltunk Kayseriben, a hegyek közé vesszük az irányt. De az utazás nem lesz unalmas: az út egy mély szurdokban, hatalmas sziklafalak közt kanyarog a Yenice-folyó kanyonjában, melynek „egyhangúságát” néhol hatalmas vízesések törik meg. A délutáni órákban érkezünk meg szállásunkra, mely a hatalmas, háromezres hegyek ölelésében megbúvó kicsiny hegyi faluban lesz.

Szállás: egyszerű falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

2020.10.27. kedd Sziklafalak, cédruserdők a Torosz tetején

Reggel korán indulunk a havas csúcsok felé. Fenyvesek közt emelkedünk egyre magasabbra, míg el nem érjük az egykori gleccser sziklafalakkal határolt mély völgyét. Itt cédruserdők, havasi rétek közt kanyarog az út, míg végül a több száz méter magas sziklafalak ölelésében egy réten megpihenünk. Felettünk a Demirkazik 3756 m magas csúcstömbje, a Torosz teteje. Innen már csak lefelé folytatjuk utunkat, vissza a szállásunkhoz. Túra nehézsége: 15-18km hosszú, szintemelkedés 600-1000m – nagyjából 8-10 óra (rövidíthető)

Szállás: egyszerű falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

2020.10.28. szerda Krátermezők és Catal Hüyük

Reggeli után megkezdjük utazásunkat, és újra visszatérünk Anatólia hullámzó vidékére, Eregli városa felé vesszük az irányt, hol a havas csúcsok alól egy barlang szájából kibukkanó bővizű karszt-folyó partján sok ezer éves, a sziklafalba faragott hettita domborművek alatt, utánozhatatlan hangulatban fogyasztjuk el ebédünket.

A délutáni órákban innen a Karapinari-krátermező felé utazunk, ahol az egykori maar-vulkánok krátereiben ma türkizkék krátertavak csillognak a végtelen anatóliai tájban.

A késő délutáni órákban még megállunk egy gyors látogatásra a világ egyik első  városa, Catal Hüyük rommezői mellett. Az estét Anatólia fővárosában, Konyában töltjük.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

2020.10.29. csütörtök Dervisek és a török tóvidék

Konya, az egykori Szeldzsuk Birodalom fővárosa számos építészeti, és kulturális gyöngyszemet tartogat. Mégis talán legnevezetesebb Mevlana, a napkeleti bölcs mauzóleuma, illetve az általa alapított kerengő dervisek, a mevlevik dervisrendje.

Innen egy hosszú út veszi kezdetét: a török tóvidék hegyek közé zárt türkizkék tavai mellett visz az utunk, sok fotószünettel tarkítva. Az Egridir-tó partján megállunk egy rövid pihenőre, és besétáljuk Egridir félszigetre épült óvárosát.

A tóvidék után délre fordulunk, és átszeljük a Torosz hegyvidékét: az út mély kanyonokban, hatalmas hegyek között, hegyi tavak partján kanyarog, míg ki nem érünk a tengerpartra, hol a híres üdülőhely, Antalya városa nyújtózik. 

Antalya szállodasora számunkra nem vonzó, így a kicsiny, de annál hangulatosabb óvárosában szállunk meg. A város szívében lévő, szűk utcás, macskaköves városrész garantáltan rabul ejti kis csoportunkat.

Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Kilencedik nap

2020.10.30. péntek Pihenős nap a török riviérán

A fárasztó napok után most egy kis lazítás következik: kényelmes kelés után a délelőtti órákban ki-ki kedve szerint szabadprogram keretében bóklászhat a városban, vagy csobbanhat a tengerben.

A déli órákban fakultatív programra indulunk: aki a vizek szerelmese, azokkal a közeli Köprülü-kanyonba látogatunk. A Toroszból lesiető hegyi folyó egy látványos, sziklafalakkal övezett kanyonban kanyarog, mely a raftingosok paradicsoma. Itt mi is hajóba pattanunk, hogy feltornásszuk adrenalin-szintünket egy raftiing túra keretében.

Aki nem érzi az adrenalin fröccs hiányát, de mégis többet szeretne, mint a tengerparton heverészni, nekik egy másik, sokkal kényelmesebb, de annál látványosabb lehetőség kínálkozik e látnivalókban sűrűn megtűzdelt vidéken. Az ókori Lükia egyik leglátványosabb nekropolisza, a sziklafalba faragott sziklasírjairól, templomairól, és görög színházáról híres Myra, itt magasodik a tengerparton, ahová Antalyából egy látványos hajóúttal juthatunk el legkönnyebben.

A hajó kiköt Kekovában is, ahol a hajóból, de méginkább snorkellel napjainkig jól láthatóak a kristálytiszta vízben az elsüllyedt ókori görög város utcái, házai a víz alatt.

Június eleje még nem szezon, így ezen a vidéken sem kell turisták hömpölygő hadára számítanunk.

Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Tizedik nap

2020.10.31. szombat Lükiai út

Az ókori Lükia virágzó civilizációja nem csak csodás romokat hagyott hátra, hanem bámulatos természeti környezetben feküdt, itt a Torosz havas csúcsai és a Földközi tenger mediterrán, sziklás öblei közé zárva. E látnivalókkal gazdagon teleszórt vidék gyöngyszemeit fűzi fel a Lükiai-út, melynek most mi is meglátogatjuk egy rövid, ámde annál látványosabb szakaszát.

Hegyipatakok, sziklás ösvények, parti fenyvesek közt kanyargunk, a hegytetőkről pedig csodálatos panoráma tárul elénk: felettünk a Torosz hófoltos csúcsai, alattunk a türkizkék tengeröblök. Átkelve a hegyeken megérkezünk az egykori Olympos város romjaihoz. A hatalmas rommezőn bóklászva egyszer csak furcsa lángok csapnak fel a földből: a mélyből távozó, begyulladó metángázról hitték az ókoriak, hogy Khimaira, a mitológiai háromfejű, tűzokádó szörny lakhelye. Ezután lesétálunk a hegyek ölelésében megbújó homokos strandhoz, hol a délutánt töltjük. Túra nehézsége: 10km hosszú, 220m szintemelkedés fel és le, nagyjából 4 óra

A késő délutáni órákban utazunk vissza a közeli Antalyába, ahol még lesz idő beszerezni a szuveníreket, az estét pedig az elmúlt napok kalandjait felidézve, egy festői környezetben töltjük a Földközi-tenger partján.

Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Tizenegyedik nap

2020.11.01. vasárnap Hazatérés

Reggel szomorú szívvel kiutazunk a reptérre, és isztambuli átszállással repülünk haza Budapestre.

Utazás költsége

199.990 Forint, ami tartalmazza:

 • reptéri transzferek
 • szállások a programleírásban foglaltak szerint (városokban felső középkategóriás, háromcsillagos szállásokon, két éjszakát pedig egyszerű falusi vendégházban) 2-3 ágyas szobákban
 • reggelit
 • közlekedés privát busszal
 • helyi idegenvezetők
 • belépők múzeumokba és Nemzeti Parkokba
 • szervezés és magyar nyelvű túravezetés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest – Ankara, Antalya – Budapest(korábbi tapasztalatok alapján 80.000-140.000 Forint 1 átszállással)
 • utasbiztosítást
 • fakultatív programokat Antalyaban (rafting 17 EUR, hajókázás 35 EUR), valamint Kappadókiában (hőlégballon 135-175 EUR csoportmérettől függően)
 • költőpénzt (nagyjából 40.000 – 60.000 Forint étkezésekre, szuvenírekre)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR és 335 Ft / 1 USD árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Bence

Dávid

Dávid már 10 éve vezet túrákat vizen, hegyen, és barlangokban is. Legyen szó kenutúráról a Tisza-tavon, ókori emlékek látogatásáról Törökországban, vagy magashegyi trekkingről Nepálban, rá minden tekintetben számíthatsz. Történetek, érdekességek egész tárháza várja a fejében, hogy az érdeklődő kalandor nyakába önthesse őket.

Csapat

A túrát legalább 12 fő befizetése esetén indítjuk. Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Ennyi szabadság kell hozzá:

6 nap

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 10 napon át folyamatosan mozgásban leszünk és közepes túrákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen. Leginkább azoknak ajánljuk, akik heti rendszerességgel végeznek cardio edzéseket, de azok is tudják teljesíteni az utazást, akik gyengébb fizikumban vannak. Nekik “csak” annyi a dolguk, hogy jobban akarják. Szállásaink a tóroszi falut leszámítva felső középkategóriás, háromcsillagos hotelek és panziók. Mivel az Európa és Ázsia határán élő népeknek egészen más az ingerküszöbük, mint nekünk európaiaknak, indokoltnak látjuk, hogy a fárasztó programok után kellemes környezetbe térjünk haza.

A WanderWell túrák a jó ár-érték arányról, kis csapatról, off-the beaten track programokról és a felkészült túravezetőkről ismertek. Ezt a jövőben is szeretnénk megőrizni, és azon leszünk, hogy Te is a jó hírünket vidd! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

Tarts velünk, ha nem csak látni, de érteni is szeretnéd Törökországot, valamint kis csoporttal szeretnél túrázni, nem tömegben!

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell