Törökország: Anatólia, Kappadókia, Lükia

Törlés

Fontos információk

Törökország

Részvételi díj:

219.990 Ft

A túra időpontja:

2021.10.14.-2021.10.24.2021.09.30.-2021.10.10.
Nehézség 5
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

Törökország hallatán az emberek nagy részének a riviéra tengerpartjai, az all inclusive hotelek, esetleg Isztambul ugrik be. Vagy a szíriai háború, mely Ankarától pont olyan messze van, mint Záhonytól a kelet-ukrajnai konfliktus…

Pedig az ország sokkal több ennél: itt alakultak ki a bolygónk első civilizációi, majd hatalmas birodalmak vetekedtek egymással az ásványkincsekben gazdag hegyeiért, emelkedtek fel, és hanyatlottak feledésbe. A hettiták, Trója, Midász-király, sumérok, asszírok, urartuiak, görögök, rómaiak, perzsák …és sorolhatnánk végtelen hosszan. Mindannyian otthagyták nyomukat ezen a mesebeli tájon. Napjainkban is ott magasodnak erődjeik romjai Anatólia végtelen, hullámzó vidékének magaslatain, a szurdokok falába vésve még mindig ott őrzik titkukat földalatti városaik, a sziklafalakba vésett hatalmas domborművek még mai is hirdetik az egykor hatalmas királyok dicsőségét.

Emellett ott a kelet varázsa: a Szeldzsuk, majd Oszmán Birodalom építészeti csodái, az iszlám szúfizmus misztikuma, a nyüzsgő bazárok, a hegyi falvak közt kígyózó szamárkaravánok, és a müezzin imára hívő éneke. Évezredes kultúrákra és tradíciókra épülő változó világ. Ne feledkezzünk meg e hatalmas ország természeti csodáiról sem: Kappadókia sziklavilága, szurdokok, havas csúcsok, illatos cédruserdők, sós sivatagok, végtelen, hullámzó sztyeppék, vízesések, kialudt vulkánok, krátertavak, és a Torosz sziklás csúcsai. Ez mind Törökország, Európa és Ázsia határán.

Aktivitások:

Első nap

Érkezés Ankarába

A délutáni-esti órákban érkezünk meg Ankarába, a repülőnk menetrendjének függvényében.

Bár Ankara egy modern város, ettől függetlenül a középkori városközpont, illetve a nyüzsgő bazársorok hozzák a Kelet hangulatát, akklimatizációnak pont megfelelő. Így az esti órákban egy közös vacsora mellett mi is belevetjük magunkat a nyüzsgésbe.

Második nap

Sós sivatag

Bár utunk során elsősorban a túrázáson van a hangsúly, és nem sok múzeumlátogatást tervezünk, de ennek ellenére az Anatóliai Civilizációk Múzeumát látni kell! Hiszen itt egy helyen, egy rövid ízelítőt kaphatunk abból a hatalmas kulturális örökségből, melyet Anatólia földje rejt, és melyből a következő másfél héten bőven foguk csipegetni. Jó alapot nyújt nekünk a következő napokra, hogy ne csak lássuk Törökországot, de értsük is, amit látunk. 

Dél körül elindulunk, és buszunkkal keresztülvágunk a végtelen, hullámzó anatóliai tájon. A két-háromezres hegyekkel ölelt lefolyástalan sós tó, a Tuz-gölü partján tartjuk az első hosszabb pihenőnket, hol a sótól besűrűsödő tó vizét le is párolják.

Az estét Aksaray városában töltjük.  Az ősi selyemút mentén fekvő város karaván-szerájairól, majd 800 éves dzsámijáról, na meg annak iszonyatosan ferde minaretjéről nevezetes.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Ihlara, a földalatti város

Reggel korán kelünk, és a szomszédos Melendiz-folyócska mély kanyonjábaa híres Ihlara-völgybe látogatunk. A 14 km hosszú kanyon falába az egykor itt élt ókeresztények 105 templomot faragtak, melyeknek egy részét csodálatos freskókkal díszítették. A templomok közt több száz sziklába faragott barlanglakás és az azokat összekötő pince labirintusok közt bolyonghatunk.

A délutáni órákban buszunkkal a szomszédos, világhíres Kappadókiába, és annak is a „fővárosába”, Göremébe utazunk.

De még mielőtt elfoglalnánk szállásunkat, hőlégballonra pattanunk, és a naplemente fényeiben megcsodáljuk Kappadókia varázslatos vidékét – felülről. Hogy a hely szelleme még inkább átjárjon minket, esti szállásunk egy komfortos barlanglakásban lesz.

Szállás: jó minőségű 3 csillagos szállodában barlanglakásokkal, 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Kappadókia „tündérkéményei”

Kappadókia „tündérkéményei” nem csak felülről szépek! Ezen a napon egy hosszú treking-túrára indulunk, hogy felfedezzük a szurdokok, sziklakúpok, barlanglakások és sziklatemplomok világát belülről is. A Szeretet-völgyön keresztült a harciasabb Kardok, majd a romantikus Rózsák völgyének sziklahelységein, varázslatos szurdokain túrázunk keresztül, hogy estére visszatérve barlanglakásunkhoz egy hideg Efes-sörrel öblítsük le a nap porát. Túra nehézsége: 16km hosszú, szintemelkedés 420m fel és le – nagyjából 6-7 óra (rövidíthető)

Szállás: jó minőségű 3 csillagos szállodában barlanglakásokkal, 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

Vízesések völgye

Ez a nap nagyobbrészt utazással, és sok-sok fotószünettel telik. Miután bevásároltunk Kayseriben, a hegyek közé vesszük az irányt. De az utazás nem lesz unalmas: az út egy mély szurdokban, hatalmas sziklafalak közt kanyarog a Yenice-folyó kanyonjában, melynek „egyhangúságát” néhol hatalmas vízesések törik meg. A délutáni órákban érkezünk meg szállásunkra, mely a hatalmas, háromezres hegyek ölelésében megbúvó kicsiny hegyi faluban lesz.

Szállás: egyszerű falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

Sziklafalak, cédruserdők a Torosz tetején

Reggel korán indulunk a havas csúcsok felé. Fenyvesek közt emelkedünk egyre magasabbra, míg el nem érjük az egykori gleccser sziklafalakkal határolt mély völgyét. Itt cédruserdők, havasi rétek közt kanyarog az út, míg végül a több száz méter magas sziklafalak ölelésében egy réten megpihenünk. Felettünk a Demirkazik 3756 m magas csúcstömbje, a Torosz teteje. Innen már csak lefelé folytatjuk utunkat, vissza a szállásunkhoz. Túra nehézsége: 15-18km hosszú, szintemelkedés 600-1000m – nagyjából 8-10 óra (rövidíthető)

Szállás: egyszerű falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

Krátermezők és Catal Hüyük

Reggeli után megkezdjük utazásunkat, és újra visszatérünk Anatólia hullámzó vidékére, Eregli városa felé vesszük az irányt, hol a havas csúcsok alól egy barlang szájából kibukkanó bővizű karszt-folyó partján sok ezer éves, a sziklafalba faragott hettita domborművek alatt, utánozhatatlan hangulatban fogyasztjuk el ebédünket.

A délutáni órákban innen a Karapinari-krátermező felé utazunk, ahol az egykori maar-vulkánok krátereiben ma türkizkék krátertavak csillognak a végtelen anatóliai tájban.

A késő délutáni órákban még megállunk egy gyors látogatásra a világ egyik első  városa, Catal Hüyük rommezői mellett. Az estét Anatólia fővárosában, Konyában töltjük.

Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

Dervisek és a török tóvidék

Konya, az egykori Szeldzsuk Birodalom fővárosa számos építészeti, és kulturális gyöngyszemet tartogat. Mégis talán legnevezetesebb Mevlana, a napkeleti bölcs mauzóleuma, illetve az általa alapított kerengő dervisek, a mevlevik dervisrendje.

Innen egy hosszú út veszi kezdetét: a török tóvidék hegyek közé zárt türkizkék tavai mellett visz az utunk, sok fotószünettel tarkítva. Az Egridir-tó partján megállunk egy rövid pihenőre, és besétáljuk Egridir félszigetre épült óvárosát.

A tóvidék után délre fordulunk, és átszeljük a Torosz hegyvidékét: az út mély kanyonokban, hatalmas hegyek között, hegyi tavak partján kanyarog, míg ki nem érünk a tengerpartra, hol a híres üdülőhely, Antalya városa nyújtózik. 

Antalya szállodasora számunkra nem vonzó, így a kicsiny, de annál hangulatosabb óvárosában szállunk meg. A város szívében lévő, szűk utcás, macskaköves városrész garantáltan rabul ejti kis csoportunkat.

Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Kilencedik nap

Pihenős nap a török riviérán

A fárasztó napok után most egy kis lazítás következik: kényelmes kelés után a délelőtti órákban ki-ki kedve szerint szabadprogram keretében bóklászhat a városban, vagy csobbanhat a tengerben.

Aki a vizek szerelmese, azokkal a közeli Köprülü-kanyonba látogatunk. A Toroszból lesiető hegyi folyó egy látványos, sziklafalakkal övezett kanyonban kanyarog, mely a raftingosok paradicsoma. Itt mi is hajóba pattanunk, hogy feltornásszuk adrenalin-szintünket egy raftiing túra keretében.

Aki nem érzi az adrenalin fröccs hiányát, de mégis többet szeretne, mint a tengerparton heverészni, nekik egy másik, sokkal kényelmesebb, de annál látványosabb lehetőség kínálkozik e látnivalókban sűrűn megtűzdelt vidéken. Az ókori Lükia egyik leglátványosabb nekropolisza, a sziklafalba faragott sziklasírjairól, templomairól, és görög színházáról híres Myra, itt magasodik a tengerparton, ahová Antalyából egy látványos hajóúttal juthatunk el legkönnyebben.

A hajó kiköt Kekovában is, ahol a hajóból napjainkig jól láthatóak a kristálytiszta vízben az elsüllyedt ókori görög város utcái, házai a víz alatt.

Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Tizedik nap

Lükiai út

Az ókori Lükia virágzó civilizációja nem csak csodás romokat hagyott hátra, hanem bámulatos természeti környezetben feküdt, itt a Torosz havas csúcsai és a Földközi tenger mediterrán, sziklás öblei közé zárva. E látnivalókkal gazdagon teleszórt vidék gyöngyszemeit fűzi fel a Lükiai-út, melynek most mi is meglátogatjuk egy rövid, ámde annál látványosabb szakaszát.

Hegyipatakok, sziklás ösvények, parti fenyvesek közt kanyargunk, a hegytetőkről pedig csodálatos panoráma tárul elénk: felettünk a Torosz hófoltos csúcsai, alattunk a türkizkék tengeröblök. Átkelve a hegyeken megérkezünk az egykori Olympos város romjaihoz. A hatalmas rommezőn bóklászva egyszer csak furcsa lángok csapnak fel a földből: a mélyből távozó, begyulladó metángázról hitték az ókoriak, hogy Khimaira, a mitológiai háromfejű, tűzokádó szörny lakhelye. Ezután lesétálunk a hegyek ölelésében megbújó homokos strandhoz, hol a délutánt töltjük. Túra nehézsége: 10km hosszú, 220m szintemelkedés fel és le, nagyjából 4 óra

A késő délutáni órákban utazunk vissza a közeli Antalyába, ahol még lesz idő beszerezni a szuveníreket, az estét pedig az elmúlt napok kalandjait felidézve, egy festői környezetben töltjük a Földközi-tenger partján.

Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Tizenegyedik nap

Hazatérés

Reggel szomorú szívvel kiutazunk a reptérre, és isztambuli átszállással repülünk haza Budapestre.

Program költsége

219.990 Forint, ami tartalmazza:

 • reptéri transzferek
 • szállások a programleírásban foglaltak szerint (városokban felső középkategóriás, háromcsillagos szállásokon, két éjszakát pedig egyszerű falusi vendégházban) 2-3 ágyas szobákban
 • reggelit
 • közlekedés privát busszal
 • helyi idegenvezetők
 • belépők múzeumokba és Nemzeti Parkokba
 • szervezés és magyar nyelvű túravezetés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest – Ankara, Antalya – Budapest(korábbi tapasztalatok alapján 90.000-140.000 Forint 1 átszállással)
 • utasbiztosítást
 • fakultatív programokat Antalyaban (rafting 17 EUR, hajókázás 35 EUR), valamint Kappadókiában (hőlégballon 135-175 EUR csoportmérettől függően)
 • költőpénzt (nagyjából 40.000 – 60.000 Forint étkezésekre, szuvenírekre)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 375 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

A túrát legalább 12 fő befizetése esetén indítjuk. Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Ennyi szabadság kell hozzá:

6 nap

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 10 napon át folyamatosan mozgásban leszünk és közepes túrákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen. Leginkább azoknak ajánljuk, akik heti rendszerességgel végeznek cardio edzéseket, de azok is tudják teljesíteni az utazást, akik gyengébb fizikumban vannak. Nekik “csak” annyi a dolguk, hogy jobban akarják. Szállásaink a tóroszi falut leszámítva felső középkategóriás, háromcsillagos hotelek és panziók, így a fárasztó programok után kényelmes környezetben pihenhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásaink a tóroszi falut leszámítva felső középkategóriás, háromcsillagos hotelek és panziók, így a fárasztó programok után kényelmes környezetben pihenhetünk. Utasainkat 2-3 ágyas szobákban helyezzük el, melyekhez saját fürdőszoba tartozik. A pároknak kétszemélyes szobát biztosítunk.

Budapestről egy isztambuli átszállással várhatóan Turkish vagy Pegasus járattal utazunk Ankarába, míg túránk végén Antalyából utazunk vissza Budapestre. A szükséges létszám elérését követően veszünk csoportos jegyet azoknak, akik erre igényt tartanak. Utasaink dönthetnek ettől függetlenül úgy, hogy egyénileg vásárolják meg a repjegyeket. A reptéri transzfereket csak azoknak tartalmazza a túra ára, akik a kiajánlott járattal utaznak.

Kalandtúránk során Törökország legszebb, és történelmi örökségekben gazdag régióit járjuk végig. Kappadókia, Anatólia, és Lükia hegyi túraösvényei mellett a rejtett kincsek felfedezésére, és az igazi török hangulat megélésére fókuszálunk. Apró hegyi falvak, városoktól távol eső vidékek, piacok, és kevesek által járt túraútvonalak várnak ránk!

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Törökországi kalandtúránkat leginkább azoknak ajánljuk, akik kis csoporttal, aktívan szeretnék felfedezni Európa és Ázsia határvidékét. Kalandtúránk során Törökország történelmi régióinak, Anatóliának, Kappadókiának és Lükiának a legszebb hegyi túraösvényei mellett azok rejtett kincseinek felfedezésére, és az autentikus török hangulat megélésére fókuszálunk. Apró hegyi falvak, meseszép túrák, bazárok, történelmi emlékek várnak ránk egy felejthetetlen kalandutazáson.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 10 napon át folyamatos mozgásban leszünk és könnyebb túrákra is számítani kell. A túrák átlagos fizikummal teljesíthetőek. Gyengébb fizikummal is végig lehet menni rajtuk, de a helyenként meredek kaptatók a kevésbé sportos utasaink számára fárasztóak lesznek. Kis kitartással ezek a szakaszok is teljesíthetőek, de több helyen meg lehet pihenni, és akár bevárni a csapatot, mert a túráink körtúrák. Amennyiben sérüléssel, vagy betegséggel küzdesz, kérjük a jelentkezés előtt vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy részletesebb tájékoztatást adhassunk.

Repülőjegy

Budapestről egy isztambuli átszállással várhatóan Turkish vagy Pegasus járattal utazunk Ankarába, míg túránk végén Antalyából utazunk vissza Budapestre. A szükséges létszám elérését követően veszünk csoportos jegyet azoknak, akik erre igényt tartanak. Utasaink dönthetnek ettől függetlenül úgy, hogy egyénileg vásárolják meg a repjegyeket. A reptéri transzfereket csak azoknak tartalmazza a túra ára, akik a kiajánlott járattal utaznak.

Felszerelés és eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.