Rövid összefoglalás

Törökország hallatán az emberek nagy részének a riviéra tengerpartjai, az all inclusive hotelek, esetleg Isztambul ugrik be. Vagy a szíriai háború, mely Ankarától pont olyan messze van, mint Záhonytól a kelet-ukrajnai konfliktus…

Pedig az ország sokkal több ennél: itt alakultak ki a bolygónk első civilizációi, majd hatalmas birodalmak vetekedtek egymással az ásványkincsekben gazdag hegyeiért, emelkedtek fel, és hanyatlottak feledésbe. A hettiták, Trója, Midász-király, sumérok, asszírok, urartuiak, görögök, rómaiak, perzsák …és sorolhatnánk végtelen hosszan. Mindannyian otthagyták nyomukat ezen a mesebeli tájon. Napjainkban is ott magasodnak erődjeik romjai Anatólia végtelen, hullámzó vidékének magaslatain, a szurdokok falába vésve még mindig ott őrzik titkukat földalatti városaik, a sziklafalakba vésett hatalmas domborművek még mai is hirdetik az egykor hatalmas királyok dicsőségét.

Emellett ott a kelet varázsa: a Szeldzsuk, majd Oszmán Birodalom építészeti csodái, az iszlám szúfizmus misztikuma, a nyüzsgő bazárok, a hegyi falvak közt kígyózó szamárkaravánok, és a müezzin imára hívő éneke. Évezredes kultúrákra és tradíciókra épülő változó világ. Ne feledkezzünk meg e hatalmas ország természeti csodáiról sem: Kappadókia sziklavilága, szurdokok, havas csúcsok, illatos cédruserdők, sós sivatagok, végtelen, hullámzó sztyeppék, vízesések, kialudt vulkánok, krátertavak, és a Torosz sziklás csúcsai. Ez mind Törökország, Európa és Ázsia határán.

Túra részletes leírása

 • 1. nap - 2020.10.22. csütörtök Érkezés Ankarába

  A délutáni-esti órákban érkezünk meg Ankarába, a repülőnk menetrendjének függvényében.

  Bár Ankara egy modern város, ettől függetlenül a középkori városközpont, illetve a nyüzsgő bazársorok hozzák a Kelet hangulatát, akklimatizációnak pont megfelelő. Így az esti órákban egy közös vacsora mellett mi is belevetjük magunkat a nyüzsgésbe.

   

 • 2. nap - 2020.10.23. péntek Sós sivatag

  Bár utunk során elsősorban a túrázáson van a hangsúly, és nem sok múzeumlátogatást tervezünk, de ennek ellenére az Anatóliai Civilizációk Múzeumát látni kell! Hiszen itt egy helyen, egy rövid ízelítőt kaphatunk abból a hatalmas kulturális örökségből, melyet Anatólia földje rejt, és melyből a következő másfél héten bőven foguk csipegetni. Jó alapot nyújt nekünk a következő napokra, hogy ne csak lássuk Törökországot, de értsük is, amit látunk. 

  Dél körül elindulunk, és buszunkkal keresztülvágunk a végtelen, hullámzó anatóliai tájon. A két-háromezres hegyekkel ölelt lefolyástalan sós tó, a Tuz-gölü partján tartjuk az első hosszabb pihenőnket, hol a sótól besűrűsödő tó vizét le is párolják.

  Az estét Aksaray városában töltjük.  Az ősi selyemút mentén fekvő város karaván-szerájairól, majd 800 éves dzsámijáról, na meg annak iszonyatosan ferde minaretjéről nevezetes.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 3. nap - 2020.10.24. szombat Ihlara, a földalatti város

  Reggel korán kelünk, és a szomszédos Melendiz-folyócska mély kanyonjába, a híres Ihlara-völgybe látogatunk. A 14 km hosszú kanyon falába az egykor itt élt ókeresztények 105 templomot faragtak, melyeknek egy részét csodálatos freskókkal díszítették. A templomok közt több száz sziklába faragott barlanglakás és az azokat összekötő pince labirintusok közt bolyonghatunk.

  A délutáni órákban buszunkkal a szomszédos, világhíres Kappadókiába, és annak is a „fővárosába”, Göremébe utazunk.

  De még mielőtt elfoglalnánk szállásunkat, hőlégballonra pattanunk, és a naplemente fényeiben megcsodáljuk Kappadókia varázslatos vidékét – felülről. Hogy a hely szelleme még inkább átjárjon minket, esti szállásunk egy komfortos barlanglakásban lesz.

  Szállás: jó minőségű 3 csillagos szállodában barlanglakásokkal, 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 4. nap - 2020.10.25. vasárnap Kappadókia „tündérkéményei"

  Kappadókia „tündérkéményei” nem csak felülről szépek! Ezen a napon egy hosszú treking-túrára indulunk, hogy felfedezzük a szurdokok, sziklakúpok, barlanglakások és sziklatemplomok világát belülről is. A Szeretet-völgyön keresztült a harciasabb Kardok, majd a romantikus Rózsák völgyének sziklahelységein, varázslatos szurdokain túrázunk keresztül, hogy estére visszatérve barlanglakásunkhoz egy hideg Efes-sörrel öblítsük le a nap porát. Túra nehézsége: 16km hosszú, szintemelkedés 420m fel és le – nagyjából 6-7 óra (rövidíthető)

  Szállás: jó minőségű 3 csillagos szállodában barlanglakásokkal, 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 5. nap - 2020.10.26. hétfő Vízesések völgye

  Ez a nap nagyobbrészt utazással, és sok-sok fotószünettel telik. Miután bevásároltunk Kayseriben, a hegyek közé vesszük az irányt. De az utazás nem lesz unalmas: az út egy mély szurdokban, hatalmas sziklafalak közt kanyarog a Yenice-folyó kanyonjában, melynek „egyhangúságát” néhol hatalmas vízesések törik meg. A délutáni órákban érkezünk meg szállásunkra, mely a hatalmas, háromezres hegyek ölelésében megbúvó kicsiny hegyi faluban lesz.

  Szállás: egyszerű falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 6. nap - 2020.10.27. kedd Sziklafalak, cédruserdők a Torosz tetején

  Reggel korán indulunk a havas csúcsok felé. Fenyvesek közt emelkedünk egyre magasabbra, míg el nem érjük az egykori gleccser sziklafalakkal határolt mély völgyét. Itt cédruserdők, havasi rétek közt kanyarog az út, míg végül a több száz méter magas sziklafalak ölelésében egy réten megpihenünk. Felettünk a Demirkazik 3756 m magas csúcstömbje, a Torosz teteje. Innen már csak lefelé folytatjuk utunkat, vissza a szállásunkhoz. Túra nehézsége: 15-18km hosszú, szintemelkedés 600-1000m – nagyjából 8-10 óra (rövidíthető)

  Szállás: egyszerű falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 7. nap - 2020.10.28. szerda Krátermezők és Catal Hüyük

  Reggeli után megkezdjük utazásunkat, és újra visszatérünk Anatólia hullámzó vidékére, Eregli városa felé vesszük az irányt, hol a havas csúcsok alól egy barlang szájából kibukkanó bővizű karszt-folyó partján sok ezer éves, a sziklafalba faragott hettita domborművek alatt, utánozhatatlan hangulatban fogyasztjuk el ebédünket.

  A délutáni órákban innen a Karapinari-krátermező felé utazunk, ahol az egykori maar-vulkánok krátereiben ma türkizkék krátertavak csillognak a végtelen anatóliai tájban.

  A késő délutáni órákban még megállunk egy gyors látogatásra a világ egyik első  városa, Catal Hüyük rommezői mellett. Az estét Anatólia fővárosában, Konyában töltjük.

  Szállás: jó minőségű háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 8. nap - 2020.10.29. csütörtök Dervisek és a török tóvidék

  Konya, az egykori Szeldzsuk Birodalom fővárosa számos építészeti, és kulturális gyöngyszemet tartogat. Mégis talán legnevezetesebb Mevlana, a napkeleti bölcs mauzóleuma, illetve az általa alapított kerengő dervisek, a mevlevik dervisrendje.

  Innen egy hosszú út veszi kezdetét: a török tóvidék hegyek közé zárt türkizkék tavai mellett visz az utunk, sok fotószünettel tarkítva. Az Egridir-tó partján megállunk egy rövid pihenőre, és besétáljuk Egridir félszigetre épült óvárosát.

  A tóvidék után délre fordulunk, és átszeljük a Torosz hegyvidékét: az út mély kanyonokban, hatalmas hegyek között, hegyi tavak partján kanyarog, míg ki nem érünk a tengerpartra, hol a híres üdülőhely, Antalya városa nyújtózik. 

  Antalya szállodasora számunkra nem vonzó, így a kicsiny, de annál hangulatosabb óvárosában szállunk meg. A város szívében lévő, szűk utcás, macskaköves városrész garantáltan rabul ejti kis csoportunkat.

  Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 9. nap - 2020.10.30. péntek Pihenős nap a török riviérán

  A fárasztó napok után most egy kis lazítás következik: kényelmes kelés után a délelőtti órákban ki-ki kedve szerint szabadprogram keretében bóklászhat a városban, vagy csobbanhat a tengerben.

  A déli órákban fakultatív programra indulunk: aki a vizek szerelmese, azokkal a közeli Köprülü-kanyonba látogatunk. A Toroszból lesiető hegyi folyó egy látványos, sziklafalakkal övezett kanyonban kanyarog, mely a raftingosok paradicsoma. Itt mi is hajóba pattanunk, hogy feltornásszuk adrenalin-szintünket egy raftiing túra keretében.

  Aki nem érzi az adrenalin fröccs hiányát, de mégis többet szeretne, mint a tengerparton heverészni, nekik egy másik, sokkal kényelmesebb, de annál látványosabb lehetőség kínálkozik e látnivalókban sűrűn megtűzdelt vidéken. Az ókori Lükia egyik leglátványosabb nekropolisza, a sziklafalba faragott sziklasírjairól, templomairól, és görög színházáról híres Myra, itt magasodik a tengerparton, ahová Antalyából egy látványos hajóúttal juthatunk el legkönnyebben.

  A hajó kiköt Kekovában is, ahol a hajóból, de méginkább snorkellel napjainkig jól láthatóak a kristálytiszta vízben az elsüllyedt ókori görög város utcái, házai a víz alatt.

  Június eleje még nem szezon, így ezen a vidéken sem kell turisták hömpölygő hadára számítanunk.

  Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 10. nap - 2020.10.31. szombat Lükiai út

  Az ókori Lükia virágzó civilizációja nem csak csodás romokat hagyott hátra, hanem bámulatos természeti környezetben feküdt, itt a Torosz havas csúcsai és a Földközi tenger mediterrán, sziklás öblei közé zárva. E látnivalókkal gazdagon teleszórt vidék gyöngyszemeit fűzi fel a Lükiai-út, melynek most mi is meglátogatjuk egy rövid, ámde annál látványosabb szakaszát.

  Hegyipatakok, sziklás ösvények, parti fenyvesek közt kanyargunk, a hegytetőkről pedig csodálatos panoráma tárul elénk: felettünk a Torosz hófoltos csúcsai, alattunk a türkizkék tengeröblök. Átkelve a hegyeken megérkezünk az egykori Olympos város romjaihoz. A hatalmas rommezőn bóklászva egyszer csak furcsa lángok csapnak fel a földből: a mélyből távozó, begyulladó metángázról hitték az ókoriak, hogy Khimaira, a mitológiai háromfejű, tűzokádó szörny lakhelye. Ezután lesétálunk a hegyek ölelésében megbújó homokos strandhoz, hol a délutánt töltjük. Túra nehézsége: 10km hosszú, 220m szintemelkedés fel és le, nagyjából 4 óra

  A késő délutáni órákban utazunk vissza a közeli Antalyába, ahol még lesz idő beszerezni a szuveníreket, az estét pedig az elmúlt napok kalandjait felidézve, egy festői környezetben töltjük a Földközi-tenger partján.

  Szállás: jó minőségű, háromcsillagos óvárosi panzióban 2-3 személyes szobákban
  Ellátás: reggeli

 • 11. nap - 2020.11.01. vasárnap Hazatérés

  Reggel szomorú szívvel kiutazunk a reptérre, és isztambuli átszállással repülünk haza Budapestre.

Jelentkezés túrára

Amennyiben túránkra többedmagaddal szeretnél jönni, kérjük jelentkezz újra az Ő nevében is.
Megosztás