Törökország: Anatólia, Kappadókia, Lükia

Törlés

Fontos információk

Törökország

Részvételi díj:

349.990 Ft

Törzsutas ár:

319.990 Ft

A túra időpontja:

Nyitott2024.05.16.-2024.05.26.
Nehézség 5
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

Törökország hallatán az emberek nagy részének a riviéra tengerpartjai, az all inclusive hotelek, esetleg Isztambul ugrik be.

Pedig az ország sokkal több ennél: itt alakultak ki az emberi történelem első civilizációi, majd hatalmas birodalmak vetekedtek egymással az ásványkincsekben gazdag hegyeiért, emelkedtek fel, és merültek feledésbe. A hettiták, Trója, Midász-király, sumérok, asszírok, urartuiak, görögök, rómaiak, perzsák és sorolhatnánk végtelen hosszan. Mindannyian otthagyták nyomukat ezen a mesebeli tájon. Napjainkban is ott magasodnak erődjeik romjai Anatólia végtelen, hullámzó vidékének magaslatain. Sziklafalakba vésett hatalmas domborműveik még mai is hirdetik az egykor hatalmas királyok dicsőségét.

Emellett ott a kelet varázsa: a Szeldzsuk, majd Oszmán Birodalom építészeti csodái, az iszlám szúfizmus misztikuma, a nyüzsgő bazárok, a hegyi falvak közt kígyózó szamárkaravánok, és a müezzin imára hívő éneke. Évezredes kultúrákra és tradíciókra épülő változó világ. Ne feledkezzünk meg e hatalmas ország természeti csodáiról sem: Kappadókia sziklavilága, szurdokok, havas csúcsok, illatos cédruserdők, sós sivatagok, végtelen, hullámzó sztyeppék, vízesések, kialudt vulkánok, krátertavak, és sziklás hegycsúcsok. Ez mind Törökország, Európa és Ázsia határán.

Első nap

Érkezés Ankarába

A délutáni-esti órákban érkezünk meg Ankarába, a repülőnk menetrendjének függvényében.

Bár Ankara egy modern város, ettől függetlenül a középkori városközpont, illetve a nyüzsgő bazársorok hozzák a Kelet hangulatát, akklimatizációnak pont megfelelő. Így az esti órákban egy közös vacsora mellett mi is belevetjük magunkat a nyüzsgésbe.

Ellátás: repülőn
Szállás: hotelben, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Második nap

Ankara, Sós-tó

Bár utunk során elsősorban a túrázáson van a hangsúly, és nem sok múzeumlátogatást tervezünk, de ennek ellenére az Anatóliai Civilizációk Múzeumát látni kell! Hiszen itt egy helyen, egy rövid ízelítőt kaphatunk abból a hatalmas kulturális örökségből, melyet Anatólia földje rejt, és melyből a következő másfél héten bőven foguk csipegetni. Jó alapot nyújt nekünk a következő napokra, hogy ne csak lássuk Törökországot, de értsük is, amit látunk. 

Dél körül elindulunk, és buszunkkal keresztülvágunk a végtelen, hullámzó anatóliai tájon. A két-háromezres hegyekkel ölelt lefolyástalan sós tó, a Tuz-gölü partján tartjuk az első hosszabb pihenőnket, hol a sótól besűrűsödő tó vizét le is párolják.

Kora este érkezünk Göremébe, ahol a következő napokat töltjük.

Ellátás: reggeli
Szállás: hangulatos vendégházban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Harmadik nap

Kappadókia „tündérkéményei”

Kora reggel a vállalkozó kedvűekkel fakultatív program keretében hőlégballonra pattanunk, és a napfelkelte fényeiben megcsodáljuk Kappadókia varázslatos vidékét – felülről. Akik nem mennek hőlégballonozni, azoknak is érdemes egy kilátópontról végigcsodálni a ballonok felemelkedését!

Kappadókia „tündérkéményei” azonban nemcsak felülről szépek! Ezen a napon egy hosszabb túrára indulunk Göreme körül, hogy felfedezzük a szurdokok, sziklakúpok, barlanglakások és sziklatemplomok világát. A Szeretet-völgyön keresztült a harciasabb Kardok, majd a romantikus Rózsák völgyének sziklahelységein, varázslatos szurdokain túrázunk keresztül. Délután visszaérünk Göremébe, ahol lesz idő pihenni, vásárolgatni és egy hideg Efes-sörrel leöblíteni a nap porát.

Túra nehézsége: Távolság: 16 km, szintemelkedés 420 m fel és le – nagyjából 6-7 óra pihenőkkel együtt

Ellátás: reggeli
Szállás: hangulatos vendégházban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Negyedik nap

Derinkuyu földalatti város, Ihlara-völgy

Reggel ugyan elhagyjuk Göremét, de Kappadókiát még nem. A Közel-Kelet egyik legnagyobb földalatti városának érintésével a közeli Melendiz-folyócska mély kanyonjába, a híres Ihlara-völgybe látogatunk. A 14 km hosszú kanyon falába az egykor itt élt ókeresztények 105 templomot faragtak, melyeknek egy részét csodálatos freskókkal díszítették. A templomok közt több száz sziklába faragott barlanglakás és az azokat összekötő pince labirintusok közt bolyonghatunk. Az Ihlara-völgy azonban nemcsak kulturális értelemben egyedülálló. A páratlan természeti környezetben és a völgy csendjében túrázni maradandó élmény lesz.

Ellátás: reggeli
Szállás: hotel, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Ötödik nap

Sultanhani karavánszeráj, Catalhöyük és Konya

Folytatjuk utunkat az egykori karavánutak mentén. Nem is meglepő így, hogy első megállónk Törökország egyik legnagyobb karavánszerája, mely egykor pezsgő kereskedelmi élet színtere volt. Ezután visszarepülünk az időben, s a világ egyik első városa, Catalhöyük romjait fedezzük fel. A Kr. e. 7. évezredből hátramadt település fontos régészeti lelőhely, ahol kis időre elmerülhetünk a szemünk láttára megelevenedő történelemben.

Délután érkezünk Konyába, ami Anatólia és a kerengő dervisek fővárosa. Nem egy frekventált turista célpont, mert kiesik a tengerparta érkező nyaralók hatóköréből. Az ókor óta lakott város ugyanakkor gazdag történelmi és kulturális látnivalókban, melyeket városnéző sétánk során felfedezünk.

Az estét a pezsgő belvárosban töltjük tea, és vízipipa társaságában.

Ellátás: reggeli
Szállás: hotel, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Hatodik nap

Utazás hegyeken át a tengerparta

Reggeli után még ellátogatunk Konya néhány nevezetességéhez, majd megkezdjük hosszú utazásunkat a Torosz hegységen át. A festői tájon átutazva egyszercsak megérkezünk a tengerparti régióba, ahol a híres üdülőhely, Antalya városa nyújtózik. Mind a miliő, mind a klíma egészen más lesz, mint amit eddig tapasztaltunk.  

Antalya mellett elrobogva megérkezünk Lűkiába, ahol cédruserdők rengetege terül el a tengerpart, és a fölé magasodó hegyek között. A késő délutáni órákban érkezünk meg szállásunkra, ahol a következő éjszakákat töltjük. Az utazástól elgémberedett végtagjainkat a tengerparton nyújtóztathatjuk ki.

Ellátás: reggeli
Szállás: hotel, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Hetedik nap

Túra a Lűkiai úton

Az ókori Lükia virágzó civilizációja nem csak csodás romokat hagyott hátra, hanem bámulatos természeti környezetben feküdt, itt a Torosz havas csúcsai és a Földközi tenger mediterrán, sziklás öblei közé zárva. E látnivalókkal gazdagon teleszórt vidék gyöngyszemeit fűzi fel a Lükiai-út, melynek most mi is meglátogatjuk egy rövid, ámde annál látványosabb szakaszát.

Hegyipatakok, sziklás ösvények, parti fenyvesek közt kanyargunk, a hegytetőkről pedig csodálatos panoráma tárul elénk: felettünk a Torosz hófoltos csúcsai, alattunk a türkizkék tengeröblök. Átkelve a hegyeken megérkezünk az egykori Olympos város romjaihoz. A hatalmas rommezőn bóklászva egyszer csak furcsa lángok csapnak fel a földből: a mélyből távozó, begyulladó metángázról hitték az ókoriak, hogy Khimaira, a mitológiai háromfejű, tűzokádó szörny lakhelye. Ezután lesétálunk a hegyek ölelésében megbújó homokos strandhoz, hol a délutánt töltjük.

Túra nehézsége: Távolság 10 km, 300 m szintemelkedés fel és le, nagyjából 5 óra

Ellátás: reggeli
Szállás: hotel, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Nyolcadik nap

Pihenős nap a tengerparton, fakultatív hajókirándulás Demre környékére

A fárasztó napok után most egy kis lazítás következik: kényelmes kelés után a délelőtti órákban ki-ki kedve szerint szabad program keretében bóklászhat a városban, vagy csobbanhat a tengerben.

Aki ennél többet szeretne, számára egy másik, kimondottan látványos lehetőség kínálkozik. A fakultatív program keretein belül Demrébe utazunk, ahol hajóra szállunk. Elhaladunk Kekova elsüllyedt városa mellett, ahol a hajóból napjainkig jól láthatóak a kristálytiszta tengerben az elsüllyedt ókori görög város utcái, házai a víz alatt. Kitötünk Simena váránál is, aminek tornyából elképesztő körpanoráma nyílik az eldugott öbölre és környezetére. A a helyben készített kecsketejes fagylalt kóstolása kötelező! Természetesen hajózásunk során több helyen is megállunk egy nyugodt öbölben hűsítő csobbásra-lubickolásra.

Ezután a szárazföldön folyatjuk programunkat. Az ókori Lükia egyik leglátványosabb nekropoliszába, Myrába látogatunk, mely a sziklafalba faragott sziklasírjairól, templomairól, és görög színházáról vált híressé. 

Ellátás: reggeli
Szállás: hotel, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Kilencedik nap

Újabb túra Lükiában

Nem szeretnénk még elbúcsúzni Lükia meseszép erdeitől, és sziklás hegyeitől, így erre a napra is egy szuper túrával készülünk. A hegyekből a tenger felé zúgó folyó mentén ereszkedünk mi is hangulatos erdei ösvényeken. Leérve a folyó szintjére, annak medrében folytatjuk utunkat egy rövidebb, ám annál kalandosabb szakaszon. Innen ismét felfelé, üdezöld mediterrán erdőn át vezet az utunk. Egy csodálatos panorámás szakasz után aztán végérvényesen csak lefelé vezet utunk vissza a folyó szintjére. A túra végpontjánál már hűsítő ital, és persze a buszunk vár, amivel roboguk Antalya felé, ahol utazásunk utolsó két éjszakáját töltjük.

Túra nehézsége: 18 km hosszú, 800 m fel, 1400 m le (térdfájósok a túravezető iránymutatásával választhatnak alternatív programot erre a napra)

Ellátás: reggeli
Szállás: hotel, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Tizedik nap

Termesszoszi romok / Fakultatív rafting a Köprülü-kanyonban 

Utolsó Törökországban töltött napunkon bejárhatjuk a Termesszoszi romokat, a Torosz-hegységben lapuló ókori várost, amit még Nagy Sándornak sem sikerült meghódítania – ha odaérünk, látni fogjuk, miért. A tengerszint felett 600 méteres magasságban, a hegyek és erdők között megbúvó várost a mitológiai Bellerophón alapította, akit a mítosz szerint maga Posszeidón nemzett. A város évszázadokig virágzott, míg egy földrengés tönkretette a vízhálózatát, ezután lakosai elhagyták, és évszázadok óta üresen áll. A természet által fokozatosan visszahódított romváros területén bóklászva akaratlanul is egy Indiana Jones film díszletét képzeljük el. 

Aki kalandutazásunk zárásaként még egy kis adrenalinra vágyik, részt vehet egy fakultatív rafting túrán a páratlan szépségű Köprücay folyón. A sebesen zúgó folyón óriási szurdokfalak között roboghatunk lefelé, miközben a hideg hegyi víz az arcunkba csap. Garantáltan lehűti a kedélyeket.

Délután már ismét együtt a csapat! Saját tempóban fedezhetjük fel Antalya zegzugos belvárosát és vásárolhatjuk meg az utolsó ajándékokat, finomságokat. Este közös vacsorával ünnepeljük meg felejthetetlen utazásunkat.

Ellátás: reggeli
Szállás: hotel, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával

Tizenegyedik nap

Hazatérés

Reggel szomorú szívvel, de sok-sok élménnyel és emlékkel feltöltekezve kiutazunk a reptérre, és isztambuli átszállással repülünk haza Budapestre.

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

349.990 Ft , ami tartalmazza:

  • reptéri transzferek Törökországban
  • szállások háromcsillagos közép, és felső középkategóriás szállodákban, illetve hangulatos hotelben, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobákkal
  • reggeliket
  • közlekedést Törökországon belül privát busszal
  • helyi idegenvezetés
  • szervezés, túravezetés

Nem tartalmazza:

  • repjegy Budapest – Ankara, Antalya – Budapest (korábbi tapasztalatok alapján 150.000-180.000 Forint egy átszállással)
  • utasbiztosítást
  • fakultatív programokat: rafting 35-55 EUR, hajós túra 75-90 EUR, hőlégballonozás 220-300 EUR , és belépők múzeumokba, Nemzeti Parkokba 15-30 EUR.
  • költőpénzt (nagyjából 70.000 – 80.000 Forint étkezésekre, szuvenírekre)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni. A fakultatív programokra és belépőkre kiírt árak tájékoztató jellegűek, azok változásáért nem tudunk felelősséget vállalni, mivel nincs ráhatásunk.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Amennyiben jelentkezéskor a részvételi díj teljes egészében, egy összegben kifizetésre kerül, abban az esetben árfolyamtól független, garantált a részvételi díj. Fizesd ki egy összegben a részvételi díjat, és küszöböld ki az árfolyamkockázatot!

Csapat

A túrát legalább 14 fő befizetése esetén indítjuk. Átlagos csoportméret: 18-20 fő. Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Ennyi szabadság kell hozzá:

6 nap

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 10 napon át folyamatosan mozgásban leszünk és közepes túrákra is számítani kell. Ennek tükrében minimális állóképesség és kalandvágy elengedhetetlen. Leginkább azoknak ajánljuk, akik heti rendszerességgel végeznek cardio edzéseket, de azok is tudják teljesíteni az utazást, akik gyengébb fizikumban vannak. Nekik “csak” annyi a dolguk, hogy jobban akarják. Szállásaink felső középkategóriás, háromcsillagos hotelek, így a fárasztó programok után kényelmes környezetben pihenhetünk.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásaink közép, és felső középkategóriás, háromcsillagos szállodák és apartmanhotelek, így a fárasztó programok után kényelmes környezetben pihenhetünk. Utasainkat 2-3 ágyas szobákban helyezzük el, melyekhez saját fürdőszoba tartozik. A pároknak kétszemélyes szobát biztosítunk.

 

 

Budapestről egy isztambuli átszállással várhatóan Turkish vagy Pegasus járattal utazunk Ankarába, míg túránk végén Antalyából utazunk vissza Budapestre. A szükséges létszám elérését követően veszünk csoportos jegyet azoknak, akik erre igényt tartanak. Utasaink dönthetnek ettől függetlenül úgy, hogy egyénileg vásárolják meg a repjegyeket. A reptéri transzfereket csak azoknak tartalmazza a túra ára, akik a kiajánlott járattal utaznak.

Kalandtúránk során Törökország legszebb, és történelmi örökségekben gazdag régióit járjuk végig. Kappadókia, Anatólia, és Lükia hegyi túraösvényei mellett a rejtett kincsek felfedezésére, és az igazi török hangulat megélésére fókuszálunk. Apró hegyi falvak, városoktól távol eső vidékek, piacok, és kevesek által járt túraútvonalak várnak ránk!

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Törökországi kalandtúránkat leginkább azoknak ajánljuk, akik kis csoporttal, aktívan szeretnék felfedezni Európa és Ázsia határvidékét. Kalandtúránk során Törökország történelmi régióinak, Anatóliának, Kappadókiának és Lükiának a legszebb hegyi túraösvényei mellett azok rejtett kincseinek felfedezésére, és az autentikus török hangulat megélésére fókuszálunk. Apró hegyi falvak, meseszép túrák, bazárok, történelmi emlékek várnak ránk egy felejthetetlen kalandutazáson.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Különösebben sportos fizikumot nem igényel, de 10 napon át folyamatos mozgásban leszünk és könnyebb túrákra is számítani kell. A túrák átlagos fizikummal teljesíthetőek. Gyengébb fizikummal is végig lehet menni rajtuk, de a helyenként meredek kaptatók a kevésbé sportos utasaink számára fárasztóak lesznek. Kis kitartással ezek a szakaszok is teljesíthetőek, de több helyen meg lehet pihenni, és akár bevárni a csapatot, mert a túráink körtúrák. Amennyiben sérüléssel, vagy betegséggel küzdesz, kérjük a jelentkezés előtt vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy részletesebb tájékoztatást adhassunk.

Felszerelés és eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2024-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.