Podcast

A Wanderers podcastben a WanderWell túravezetői mesélnek nem hétköznapi kalandjaikról, valamint az általunk látogatott országokról és kultúrákról.

Miért értik sokan félre Iránt? Hogy néz ki egy barlangi expedíció 2080m mélyen? Mit jelent a kolumbiaiaknál az, ha valaki papaját ad? Szó lesz még csirkevérből készült áldozatról az indonéziai szigetvilágban, magashegyi mászásról és túrázásról, Ománról, Grúziáról, Izlandról, Ladakhról, és még sok másról. Hallgass bele túravezetőinkkel készített podcastbe, és utazz velünk virtuálisan (is)!

Podcastunk elérhető még az alábbi felületeken is:

Így lettem kalandtúrázó | Wanderers podcast s02e10

Milyen amikor egy vadonélő orangután elkapja a kezedet a dzsungelben? Milyen élmény megtapasztalni a napfelkeltét a Szaharában? Dala Bernadett és Köllő Melinda, a WanderWell törzsutasai mesélnek élményeikről. Mindketten a WanderWell születésével egy időben kezdték el feszegetni határaikat, kezdtek el ismerkedni a kalandos utazások világával. Egymással egy marokkói túrán találkoztak, mely mindkettőjük számára vízválasztó volt. Itt lettek kalandtúrázók, és itt lettek barátok. Az ő történeteiken keresztül ismerhetitek meg a csoportos kalandutazások előnyeit, hátrányait. Kinek való, kinek nem, mit ad az emberhez, és milyen nem várt hozadékai vannak egy ilyen kalandtúrának.

Irán, az előítéleteken túl | Wanderers podcast s02e09

Iránnal kapcsolatban van aki a terrorizmusra, elnyomásra, a nők helyzetére asszociál, míg azok, akik ismerik, akik jártak ott, sokkal inkább a vendégszeretetre, az elképesztően szép természeti értékekre, és a több ezer éves perzsa kultúrára emlékeznek. Biztonságos Irán? Megéri Iránba utazni? Mi vár ránk ott? Ezekre a kérdésekre válaszol Cseh Zsombor, a WanderWell túravezetője, aki évtizedek óta jár vissza kedvenc közel-keleti országába.

Grúzia, a vadkelet kapuja | Wanderers podcast s02e08

Grúzia az európai és ázsiai kultúrák állandó olvasztótégelye, évezredek óta birodalmak ütközőzónája, a vadkelet kapuja, posztszovjet mennyország azok számára, akik „valami mást” keresnek. Groteszk változatosság és kifogyhatatlan mennyiségű természeti gyönyör egy háromnegyed Magyarországnyi területbe zsúfolva. Grúzia az elmúlt években a kaland keresők egyik top desztinációjává vált, de a mai napig autentikus, nem kapta még fel teljesen a mainstream turizmus. Vajon ez mennyi ideig lesz még így? Merre vannak kripták a túraútvonalaktól alig pár méterre a vadon mélyén? Miért annyira egyedülálló a grúz konyha? Ezekről, és még sok minden másról szól ez az epizód, amiben Pornói Bendegúz, a WanderWell túravezetője kalauzol el minket a Kaukázusba.

Tűz és jég országa - Izland | Wanderers podcast s02e07

Izland a tűz és jég birodalma, ami akkor is rendkívül látványos desztináció, ha az utazó nem járatos a kőzetlemezekben, vulkanizmusban, geológiában. Ebben az epizódban viszont Pécsi Linda személyében egy geográfus vezet el minket Izlandra, így megismerhetjük a sziget lebilincselő sajátosságait. Linda elkalauzol minket a misztikus felföldre, a Gyémánt Partra, lundák, bálnák és gejzírek közé.

Ladakh, avagy Kis-Tibet | Wanderers podcast s02e06

A világ végén, vagy talán még azon is túl helyezkedik el Ladakh, amit szokás Kis-Tibetként is emlegetni. De miért is érdekes utazó szemmel ez a Himalája mélyén elterülő régió, ahol nemrég a többférjűség még bevett szokás volt, és ahol a középkori állapotokat egyik napról a másikra váltotta fel a huszadik század. Dr. Kiss-Csapó Gergely a WanderWell túravezetője kalauzolja el a hallgatókat ebben az epizódban Ladakhba. Tartsatok velünk!

Minden, ami nem Dubaj! | Omán vs. Emírségek | Wanderers podcast s02e05

Mindkét országról elmondható, hogy a Perzsa-öböl őrei, olajból lettek hirtelen nagyon gazdagok, és a Közel-Keleten a békét, valamint a stabilitást képviselik. Miért lehetséges ennek ellenére az, hogy míg az Emirátusok a pompáról, gazdagságról, felhőkarcolókról híres, addig Omán, aminek szintén kijutott a mesés olajvagyonból, egy autentikusabb, visszafogottabb, hagyománytisztelőbb jövőt választott?! Tarts velünk Arábiába, és ismerd meg, hogy mit tartogatnak ezek az országok a kalandutazók számára.

Bali, az Istenek szigete | Wanderers podcast s02e04

Bali a csodálatos tengerpartjai, lenyűgöző templomai, és egyedülálló természeti értékei miatt az egyik legkedveltebb trópusi desztináció. De vajon hogyan maradhatott meg egy csöppnyi hindu közösség a világ legnépesebb muszlim országában, Indonéziában? Kukkants be a színfalak mögé, és fedezd fel velünk Balit!

Oroszországról őszintén egy utazó szemével I Wanderers podcast s02e03

Oroszország olyan mint a foci, vagy a politika. Mindenkinek van róla véleménye, de a legtöbben csak távolról ismerik. Ebben az epizódban Mayer Márton, a Nagy Medvét közelről és jól ismerő utazó mutatja be az ország sajátosságait. Szó lesz a szibériai télről, tigrisek uralta vidékekről, a Transszibériai Expresszről, a Bajkál-tóról, a Krímről, az orosz lélekről, Putyin elnökről, és arról, mit is tartogat nekünk a titokzatos Vadkelet!

Út a Föld legmélyebb barlangjába | Wanderers podcast s02e02

Mi történik, ha 1600m mélyen valaki beszorul egy 200m hosszú, 40cm átmérőjű csőbe?

Milyen 9 napot lent tölteni a föld alatt vizesen, sárosan, a külvilágtól elvágva? Hogyan segítik a denevérek a barlangi expedíciókat? Mindez kiderül a Wanderers podcast legújabb epizódjából, amiben Ambrus Gergő vezet be minket a barlangi expedíciók rejtélyes világába.

Apa - fia | Túravezetők, hegymászók, barátok | Wanderers podcast s02e01

Doki egészen kiskora óta viszi Balázst a hegyekbe. Először csak hazai túrákon vettek részt közösen, de nem sokkal később már az Alpok csúcsain álltak együtt. A közösen átélt kalandok egy irigylésre méltó apa-fia kapcsolatot hoztak létre. Ebben az epizódban ezekről mesélnek nekünk Kerényiék.

Kultúrák összehasonlítása | Wanderers podcast s01e07

A jávaiak számára minden nyugati ember filmsztár? A perzsák tényleg már-már túlzottan udvariasak? Hogyan néz ki egy divatmagazin az iszlám értékeket követő Szumátrán? Két világlátott utazó veti össze a különböző kultúrák érdekes szokásait ebben a podcast epizódban.

Stoppal Iraki Kurdisztánba I Wanderers podcast s01e06

Bendegúz érettségi után döntött úgy, hogy stoppal nekivág a Közel-Keletnek. Tette mindezt a menekültválság kellős közepén, amikor még Moszul az Iszlám Állam kezén volt. Mi motivál bárkit, hogy 19 évesen Iraki Kurdisztánba stoppoljon Magyarországról? Milyen az élet egy háborús térségben?Hogyan csajoznak a török fiatalok? Mindez kiderül a Wanderers podcastből.

Párban a tengert járva I Wanderers podcast s01e05

Hunor és Teodóra éveket töltöttek el Okinaván, majd vitorlással járták be Óceániát. Milyen érzés, amikor nincs szél, és két sziget között a nyílt tengeren zötykölődsz napokig? Hogyan lesz valakiből az amerikai haditengerészet technikusa? Milyen az élet Tahitin? A Wanderers podcast legújabb epizódjából kiderül!

Tények és tévhitek az iszlámról I Wanderers podcast s01e04

A muszlim férfiaknak tényleg négy feleségük van? Hogyan lehet alkudozni a bazárban? Erőszakos vallás az iszlám? Hova utazzunk, ha ismerkedni szeretnénk ezzel a kultúrkörrel? Tények és tévhitek az iszlámról egy utazó szemszögéből.

Őszintén a hegymászásról I Wanderers podcast s01e03

10 nap egy barlangban, három hét egy hegyen, magashegyi betegség, felkészülés, és sok story… Három hegymászó beszélget őszintén a hegymászásról és a barlangászatról.

Indonézia eldugott tájain I Wanderers podcast s01e02

Csirkeáldozat egy viskóban a dzsungel mélyén, tengeri vihar egy teherhajón, törzsi rituálék, motoros üldözés, vulkánkitörés… Csak pár dolog, amit Gueth Péter átélt Indonéziában.

Utazások Latin Amerikában I Wanderers podcast s01e01

Biztonságos Latin-Amerikában utazni? Mik azok a favellák? Milyenek a rioi karneválok? Ezekről beszélgetünk ebben az epizódban Mátai Andrással, aki hivatásos utazó, blogger, túravezető, és Dél-Amerika rajongója.