Rólunk

Miért velünk?

A WanderWellt olyan, több éve (bizonyos esetekben több évtizede…) a világot járó, és csoportos utazásokat szervező kalandorok alapították, akik úgy gondolták, ideje valami mást, a szokásostól eltérőt alkotni. Küldetésünknek tekintjük, hogy kimozdítsunk a komfortzónádból, kiszakítsunk a szürke hétköznapok rutinjából, és oly módon mutassuk meg Neked csodás Bolygónk legeldugottabb szegleteit is, ahogy azt önmagadtól nem tennéd.

UNJUK A FELSZÍNES UTAZÁSOKAT!

VALÓDI KALANDRA SZOMJAZUNK!

A WanderWellnél az a célunk, hogy az egyszeri utasból rendszeresen visszatérő vendég legyen, ezért minőségi utakat adunk elérhető áron.

Mit jelent számunkra a minőség?

Túravezető: A legfontosabb eleme a WanderWell élménynek. Véleményünk szerint itt áll vagy bukik minden, ezért kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy utazásainkra a legjobb kísérőket küldjük. A túráinkra felkészült, a térséget jól ismerő, azért rajongó vezetőt delegálunk, aki küldetésének tekinti, hogy az utasok az ő desztinációját a legautentikusabb módon ismerjék meg. Célunk, hogy utasaink betekinthessenek a kulisszák mögé, és ne csak lássák, de értsék is a térséget, ahova velünk tartanak!

Szervezés: Útjaink szervezésénél nem azok eladhatósága az elsődleges cél, hanem a résztvevők elégedettsége. Természetesen azt szeretnénk, hogy túráink teltházzal fussanak, de csak ezért nem tömünk tele indokolatlanul látványosságokkal egy programot. Előfordul, hogy kihagyunk a programból olyan „kötelezőket”, amikről tudjuk, hogy csalódást keltenének. Kerüljük a turistamágnes, lehúzós helyeket. Ehelyett a valódi élmény megélésére törekszünk. Programjainkat a végletekig csiszoljuk, és a legapróbb részletekig a tökéletességre törekszünk.

Ár: Nem mi vagyunk a legolcsóbbak, és nem is tervezünk azok lenni. Annak a rétegnek szeretnénk alternatívát nyújtani, akik hajlandóak ésszerű keretek között többet fizetni egy magasabb színvonalú szolgáltatásért. Azt szeretnénk, hogy utasaink, ha már kifizetik a túra árát, és elrepülnek velünk a világ végére is, minden esetben maradéktalanul elégedetten, felejthetetlen élményekkel térjenek vissza. Mi tudjuk mi az, amin nem érdemes spórolni, és mi az, amiért felesleges sok pénzt áldozni. Példa.: ha már kifizetsz 400.000 Forintot, hogy elrepülj Új-Zélandra, akkor mi nem azon a lakóautón fogunk spórolni, amivel két hétig utazol. Szervezéskor törekszünk a lehető legjobb ár-érték arányú kínálatokat kiválasztani. Mit jelent ez? Szívesen fizetünk 5-10.000 Forinttal többet egy klimatizált, jó állapotban lévő autóért, amivel 1000 km-t teszünk meg pár nap alatt az észak-afrikai dűnéken, mint hogy ekkora összeget spórolnánk egy klíma nélküli, kétes műszaki állapotban lévő járművön annak érdekében, hogy olcsóbban adhassuk az utat. Tehát nem pusztán az árat, hanem az értéket is nézzük. Mindezek mellett kerüljük a felesleges luxust, így hotelszobáinkhoz általában nem jár Jakuzzi sajnos. Szállásaink színvonala a különböző kategóriáknál változik, így kérjük fusd át a kategóriák leírásait. Ami minden útban közös: kis csoport, felkészült vezető, kiváló ár-érték arány, profi szervezés.

Hogyan lehet mégis, hogy sok esetben olcsóbbak vagyunk a konkurenciánál?

Úgy, hogy mi nem kinti irodák túlárazott programjait vásároljuk meg, így a bekerülési ár a töredéke annak, ami ez esetben lenne. Nem spóroljuk meg a szervezéssel töltött időt, valamint esetünkben nem egy irodai asszisztens szervezi Google találatokból az utakat, hanem olyanok, akik részleteiben ismerik a régiót, vannak jó helyi kapcsolataik, ismerik a helyiek gondolkodásmódját, így sokkal kedvezőbb árakat kapunk.

Emellett az a célunk, hogy az egyszeri WanderWell utasból visszatérő vendéget, törzsutast faragjunk. Tehát nem egyszer akarunk nagyot szakítani, hanem kis árréssel dolgozunk annak érdekében, hogy a legjobb utakat, a legjobb áron adhassuk, Te pedig úgy érezd, ezért megérte pénzt adni, és a következő alkalommal is minket válassz!

Közösség: Programjainkra az utastársaik és a helyi kultúra iránt nyitott, elfogadó, kíváncsi, lelkes, fiatalos gondolkodású, és rugalmas kalandorok jelentkezését várjuk! Nem célunk, hogy mindenki velünk utazzon, ezért kérjük, amennyiben úgy gondolod ezek nem igazak rád, ne jelentkezz túráinkra. Nem éreznéd jól magad és rossz lenne Neked, Nekünk, és a többi Utastársnak is. Célunk, hogy a WanderWell több legyen egy márkanévnél, és valódi közösséget teremtsen azoknak, akik nem a szokásos módon szeretnék felfedezni a világot! Büszkék vagyunk rá, hogy túráinkon kapcsolatok születnek, és barátságok szövődnek!

Hétvégi túrák

1-5 napos utazások jellemzően Magyarországgal szomszédos régiókba. Általában vendégházas, apartmanos, vagy szállodai elszállásolással 2-3-4 személyes szobákban. Esetenként, főleg magashegyi túráknál alszunk menedékházakban és sátorban is. Legtöbbször telekocsi rendszerben utazunk, mert csoportjaink kicsik, és ekkora létszámnál nem éri meg buszt bérelni. Szeretnénk a természetjárás örömét a lehető legszélesebb körben terjeszteni, így kirándulásainkat költségtakarékos módon szervezzük. Régiótól függően igyekszünk a legjobb ár-érték arányú kínálatot létrehozni. Szállásaink színvonala azért nagyon változó ebben a kategóriában, mert régiónként nagyon eltérő a kínálat. Példa: X régióban jó minőségű, 3 csillagos szállodába, reggelivel, kétágyas szobával kerül annyiba a szállás, mint Y régióban egy 2 csillagos panzióban reggeli nélkül 3-4 személyes szobákban. Ekkora különbségek nem csak egyes országok között van, hanem akár országon belül is. Ebből adódóan, ahelyett, hogy egy fix színvonalhoz ragaszkodnánk mindenhol, az adott kínálatból választjuk ki az ár-érték arányban legmegfelelőbbet.

Vagány túrák

Ha ilyen útra jelentkezel, készülj fel, hogy nem kímélünk. Vagy a miénktől rendkívül eltérő és esetenként kényelmetlen kultúrközegbe viszünk, vagy fizikailag lesz megterhelő a túra. Vagány túráink az átlagos WanderWell túráknál is nagyobb rugalmasságot és legtöbbször jó fizikumot követelnek. A “Kaland kényelmesen” kategóriától eltérően itt esetenként sátorban, jurtában, erdei viskókban alszunk, hisz olyan helyekre visz utunk, ahol a madár se jár.

Kaland kényelmesen

Ezeken az utazásokon egy adott régió minél alaposabb bejárására, a jelenlévő kultúra megismerésére fókuszálunk, de mindezt a lehető legkalandosabb módon. A kaland kényelmesen kategóriát a tapasztalt utazókon túl azoknak is ajánljuk, akik még csak ismerkednek az efféle világjárással, és szeretnék tágítani komfortzónájukat. A kaland mellett törekszünk az elvárható kényelem biztosítására is, így kalandtúráinkon háromcsillagos szállodákban és jó minőségű vendégházakban alszunk. Természetesen itt is függünk a helyi adottságoktól, de minden esetben a kínálatból közép és felső középkategóriás, központi elhelyezkedésű szállásokat választunk.

Csapatunk

Bence

Hunor

Kristóf

Ádám

Gergő

Marita

Zsombor

András

Marci

Dávid

Bendegúz

Utazásszervezők vs.

feketén szervezők

Magyarország a feketén szervezők mekkája, ez tény. A kalandturizmusban minden jogszerűen működő utazásszervezőre legalább 5 feketén szervező jut, tehát minimum ötször annyian próbálnak több-kevesebb sikerrel a rendszer szürkezónájában mozogni, mint ahány szervezet jogszerűen működik. Ebben a blogbejegyzésben összefoglaljuk Neked, hogy kik azok a feketén szervezők, miért veszélyes ha velük utazol, és azt is, hogyan tudsz tájékozódni mielőtt befizetsz egy utazásra.

Ki az, aki jogszerűen működik

Ahhoz, hogy Magyarországon valaki utazásszervezéssel foglalkozzon a következők szükségesek:

  • a szervezetnek foglalkoztatnia kell egy tapasztalt, az utazásszervezéshez bizonyítottan értő, a jogszabályokat ismerő munkatársat, akit tevékenységért felelős személynek hív a jogszabály. Ez a legalapvetőbb feltétele annak, hogy minden utazásszervezéssel foglalkozó szervezetnek meglegyen legalább a minimális tudástőkéje ahhoz, hogy biztonságosan utaztasson ügyfeleket. Tevékenységért felelős személy csak az lehet, akinek van megfelelő végzettsége, tetemes szakmai gyakorlata, és fedhetetlen előéletű.
  • a szervezetnek rendelkeznie kell kaucióbiztosítással, amit egy évre szokás kötni, és az árbevétel (forgalom) után emelkedik a mértéke. Minden évben meg kell újítani. Enélkül nem működhet egyetlen utazásszervező sem. Ez egy jelentős anyagi kiadás, ami viszont többek között garantálja az utasoknak, hogyha csődbe megy egy iroda, ők akkor is megkapják a pénzüket.
  • ha ezek megvannak, a szervezet kap az MKEH-tól egy engedélyszámot, és innentől fogva folyamatos ellenőrzés alatt áll. A szabályozó szervek ellenőrzik, hogy az utazásszervező tevékenysége megfelel-e a fogyasztóvédelmi szabályoknak, rendelkezik-e elég magas biztosítással, stb. Mindez jelentős adminisztrációs terhet ró az utazásszervezőkre, de végső soron ez az utas érdeke.
  • az utazásszervezők kezét az utasok érdekében komolyan kötik a törvények arra vonatkozóan, hogy mikor mennyi pénzt kell visszafizetniük az utasoknak, hogyan kell őket tájékoztatniuk

Aki tehát nem rendelkezik engedélyszámmal, az nem utazásszervező. Rá nem vonatkoznak ezek a szabályok. Az utazásszervezők listáját itt lehet letölteni:

Letöltés

Hogyan ügyeskednek a feketén szervezők?

Az ügyeskedők két, a szabályozásból eredő hiányosságot használnak ki ahhoz, hogy kivonják magukat a 213/1996. (XII. 23.) Kormányrendelet, tehát az utazásszervezést szabályozó rendelet alól. Egyszerűen nem minősítik magukat utazásszervezőnek….

A jogszabályok szerint az minősül utazási csomagnak, ha több szolgáltatást kínál egy csomagban a szervező. Túravezetés, szállás, transzfer, stb. Egészen addig amíg valaki csak az egyiket kínálja, nem számít utazásszervezőnek. A legtöbb feketén szervező ezt a rést úgy használja ki, hogy:

  1. neki csak a szervezésért vagy vezetésért fizetsz és minden más költséget majd helyszínen beszed
  2. szétbontja a csomagot és egyik jogi személynek fizeted a szervezést, másiknak a szállást, harmadiknak a buszozást, stb.

Végeredményben ott vagyunk, hogy a szolgáltatást kínáló szervezet/személy nem minősül utazásszervezőnek, így nem is vonatkozik rá az utazásszervezést szabályozó rendelet. Cseles, ugye?

A másik igencsak népszerű módszer az, hogy a feketén szervező alapít egy egyesületet, és a benne lévő tagoknak szervez utazásokat. Ebben az esetben szintén nem kell az utazásszervezést szabályozó rendeletnek megfelelnie. Az már-már a vicc kategória, amikor ezek az egyesületek “közhasznúvá” válnak, és az ügyfeleik adójának 1%-ára pályáznak, holott nyilvánvalóan profitorientált gazdasági társaságként működnek. A legnagyobb egyesület már utazási irodán keresztül is ad ki utazási szerződéseket miután 10 éves működésük után nyomást gyakorolt rájuk az ellenőrző hatóság.

Ezek tartoznak a szürkezónába, tehát a rendszert egyértelműen kijátszva, de büntetlenül működnek. Vannak viszont olyanok is, akik utazási csomagokat értékesítenek, csak éppen nem rendelkeznek engedéllyel.

Miért hátrányos ez az utasnak és a jogszerűen működő szervezeteknek egyaránt?

Az utasnak egyértelműen kockázatosabb feketén szervezővel utaznia, hisz az utaztató mögött nincs biztosítás, ami kártalanítja az utast probléma esetén. Ez nem feltétlenül a szervező csődje, lehet ez a csoport hazahozatala egy olyan régióból, ahonnan ellehetetlenül a hazajutás. Másrészt nézzük, kik a feketén szervezők:

  • blogger/influencer, akinek van párezer követője, majd miután a szponzori bevételeket kevésnek tartja, úgy gondolja nekiáll utazásokat szervezni és csoportokat visz Nepáltól Amerikáig
  • magukat tapasztalt túrázónak tartó vállalkozó kedvű kóklerek, akik az alacsony belépési küszöb miatt bátran próbálkozhatnak

A feketén szervezők számára borzasztóan alacsony a belépési küszöb ebbe az iparágba, hisz nem kell biztosítást fizetniük, tevékenységért felelős személyt foglalkoztatniuk, a fogyasztóvédelmi szabályokkal törődniük, de még egy céget sem kell alapítaniuk. Találkoztunk olyannal, aki rendezvényszervezésről számlázott KATA-s egyéni vállalkozóként egy komplex utazást (ami természetesen papíron nem volt utazási csomag). A feketén szervezők számára semmilyen költséggel nem jár elkezdeni ezt a műfajt, tehát akár párezer Forintból játszhatnak utazásszervezősdit.. Szimplán létrehoznak egy Facebook, Instagram, Youtube profilt, és kezdődhet a promóció. Az igényesebbek csinálnak egy weboldalt is, amire (nem tudom, hogy groteszk iróniából, vagy pusztán a jogszerűen működő szervezők felé egyfajta fricskaként – a szerző) még nagy büszkén ki is írják, hogy ők bizony nem utazási iroda. Mintha az utazási iroda egy szitokszó lenne Magyarországon, holott az utazási iroda titulus biztosítja (jelentős költségek árán), hogy az utas biztonságosan utazhat.

Ennek köszönhetően Magyarországon legalább ötször annyi feketén szervező működik a kalandutazás szegmensben, mint ahány jogszerűen működő iroda. Egy iroda munkahelyeket teremt, adózik, megfelel a jogszabályoknak az utas érdekében. Egy feketén szervező utazásánál semmilyen biztosíték nincs arra, hogy visszakapod a pénzed, de arra sincs, hogy bármilyen probléma esetén a segítségedre lesznek.

Kivel utazz?

Mivel a kalandutazás szegmens kicsi a teljes piachoz képest, a szabályozó szerveknek láthatóan nincs arra kapacitása, hogy mélyrehatóan foglalkozzanak ezzel a problémával. Így kedves Utas, tőled függ, hogy kik maradnak majd a víz felszínén. Az utas érdekében a szabályozásokat betartó, azok tetemes költségét kigazdálkodó, munkahelyeket teremtő irodák, vagy a semmiből jött, egyik napról a másikra a “bizniszbe” berobbanó bloggerek, kóklerek, összesítő nevükön feketén szervezők, akik semmilyen garanciát nem vállalnak a pénzedre.

Ha olyan szervezővel találkozol, akinek nincs a weboldalán vagy utazási szerződésén engedélyszám (ne adj Isten még utazási szerződést sem ad), az feketén szervező. Ha meg is ad engedélyszámot, azt érdemes az MKEH adatbázisban ellenőrizni, mert nem egyszer találkoztunk olyannal is, aki random számokat írt ki, vagy szimplán illetéktelenül használta egy szervező engedélyszámát.

Kedves Utas, Te szívesen fogyasztanál egy olyan étteremben, ami a Nébih/ ÁNTSZ szabályokat nyíltan semmibe veszi? Ha nem, miért utaznál olyan szervezővel, aki az utazásszervezésre vonatkozó, a Te érdekedben hozott szigorú szabályokat nyíltan semmibe veszi?