Rövid összefoglalás

Mindig is arról fantáziáltál, milyen lehet érintetlen völgyekben, a civilizációtól távol, a vadon mélyén túrázni? 2019 nyarán kipróbálhatod mindezt a Kaukázus legszebb túraútvonalán. Tushetibe viszünk, ami Grúzia egy elszigetelt tartománya. A csecsen határtól délre fekvő terület csak a nyári hónapokban lakott. Ilyenkor pásztorok és kézművesek költöznek a télen szinte teljesen üres falvakba. Tusheti ugyanis ősztől tavasz végéig teljesen el van vágva a külvilágtól. Nyáron is csak terepjáróval érdemes megközelíteni, de még úgy is érhetnek meglepetések.

Utazásunk során 4 teljes napig túrázunk a Kaukázus mélyén, vadvizű hegyi folyókon kelünk át, letűnt korokat megidéző romos erődökön vágunk keresztül, bepillanthatunk a tush pásztorok nomád hétköznapjaiba, és nem utolsó sorban elképesztő látványban lesz részünk.

JELENTKEZÉS LEZÁRULT 

Túra részletes leírása

 • 0. nap - 2019.07.22.Budapest - Kutaiszi

  Wizzair járattal megyünk Budapestről Kutaiszibe, ahova a hajnali órákban érkezünk meg.

 • 1. nap - 2019.07.23.Kutaiszi - Tbiliszi - Omalo - Dartlo

  A Kutaiszi reptéren vár a busz, amivel Tbiliszibe megyünk. Tbilisziben átszállunk és terepjárókkal vágunk neki a Tushetit körülölelő hegygerinceknek. Egész napos utazás pár megállóval, ahol lehetőségünk lesz étteremben ebédelni, fotózni, nyújtózni. Késő délután érkezünk meg Dartlo faluba, ahol hagyományos tush házból kialakított szállóban alszunk.

  Szállás: szerény színvonalú vendégházban 3-4 ágyas szobákban

 • 2. nap - 2019.07.24.Dartlo - Girevi

  Bőséges, hagyományos grúz reggelink elfogyasztását követően még gyönyörködünk kicsit a látványban, ahogy a korai napsugarak a hegycsúcsokon átbukva megvilágítják a festői Dartlo falut. Ezután vállunkra vesszünk a zsákot és megkezdjük négynapos vándorlásunkat. Túránk első napja kényelmes terepen visz, bemelegítésnek tökéletes. Útközben többször érintünk lakott falvakat, ahol lehetőségünk van élelmiszert vásárolni. Gireviben, ami egy kb. 10-15 házból álló falu, a folyóparton verjük fel sátrainkat. Aki szeretne megszállhat vendégházban is a faluban.

  Túra nehézsége: 14km hosszú – 410m fel, 200m le szintben 

 • 3. nap - 2019.07.25.Girevi - Kvakhidi-rét

  A Gireviben lakó pásztorok már kezdik érezni a kapitalizmust. Felkészültek a túrázókra, így szerencsére itt még lehetőségünk van élelmiszert vásárolni. A következő három napban Shatiliig ezzel kell beérnünk. A folyót követve a hegyoldalon vezet utunk káprázatos kilátással a Kaukázus völgyeire. Keresztezni fogunk elnéptelenedett falvakat, üres erődöket. Néhol nehéz terepen, meredek hegyoldalon kell felkaptatnunk. Az estét a Kvakhidi-réten töltjük sátorban. Itt lehetőségünk van tiszta ivóvízzel feltölteni kulacsainkat.

  Túra nehézsége: 14.2km hosszú – 978m fel, 584m le szintben 

 • 4. nap - 2019.07.26.Kvakhidi-rét - Atsunta-hágó - Khidotani-gerinc

  Túránk legnehezebb szakasza vár ránk. Az Atsunta-hágón 3460 méteres magasságig kell felküzdenünk magunkat, hátunkon a felszereléssel. Kereszteznünk kell egy folyót, majd meredek emelkedő vezet a füves rétekről a sziklás, kopár hágóig. Hosszú, fárasztó gyaloglás vár ránk, de ahogy felérünk a tetőre, elképesztő látvány tárul elénk. Abban a pillanatban meg is felejtkezünk a mögöttünk álló kilométerekről és átadjuk magunkat egy utánozhatatlan érzésnek. Kis pihenő után folytatjuk utunkat lefelé, majd a Khidotani-gerincen verünk sátrat.

  Túra nehézsége: 16.8km hosszú – 1400m fel, 1170m le szintben 

 • 5. nap - 2019.07.27.Khidotani-gerinc - Shatili

  A gerincen bámulatos napfelkeltében lehet részünk, majd sátorbontás és reggelizés után nekivágunk az ereszkedésnek. A délelőtti órákban meredek ösvényeken gyalogolunk lefelé, majd a folyót elérve, azt párszor keresztezve, földúton indulunk meg Shatili irányába. Útközben több különleges erődöt is érintünk, ahol a fák és a fölénk magasodó tornyok árnyékában feltöltődünk. A folyót követve egyre közelebb kerülünk a civilizációhoz, míg végül elérjük Shatili pár házból álló aprócska faluját. Itt tábort verünk a folyóparton és felidézzük az elmúlt napokat. Szerencsére itt már lehetőségünk van sörhöz jutni, így biztosan nem unatkozunk.

  Túra nehézsége: 19.6km hosszú – 300m fel, 1510m le szintben 

 • 6. nap - 2019.07.28.Shatili - Tbilisi

  Kisbusz jön értünk, amivel csoportunk hosszú zötykölődés után, délutánra eléri Tbiliszit. A hegyi utakon a látvány kárpótol a lassú haladásért. Méltó búcsút vehetünk a Kaukázustól. Az éjszakát Tbiliszi belvárosában töltjük, relaxálunk kicsit, majd a korábbi utakról már jól ismert tetőteraszokon és romkocsmákban kötünk ki, hogy átadjuk magunkat az utánozhatatlan Tbiliszii éjszakai életnek.

  Szállás: hostelben

 • 7. nap - 2019.07.29.Tbiliszi

  Tbilisziben körbejárjuk a főbb látnivalókat, és lehetőségünk van piacozni is egy jót. Szuvenírekkel és különlegességekkel megpakolva szállunk fel este a buszra, ami visszavisz minket a Kutaiszi reptérre, innen pedig indulunk haza Budapestre.

 • 8. nap - 2019.07.30.Kutaiszi - Budapest

  Gépünk hajnalban indul Kutaisziből, és reggel 7 körül érkezünk vissza Budapestre.

Jelentkezés túrára


Megosztás