A Kaukázus mélyén

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Grúzia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

179.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 10
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 2

Sokan sokféle utat szerveznek Grúziába, de Tushetibe valamiért senki. Ez az elzárt terület Grúzia legvadregényesebb régiója, ahova csak kevesen jutnak el. Mindig is arról fantáziáltál, milyen lehet érintetlen völgyekben, a civilizációtól távol, a vadon mélyén túrázni? Ne fantáziálj tovább, hanem tarts velünk a Kaukázus mélyére!

Tushetibe viszünk, ami Grúzia egy elszigetelt tartománya. A csecsen határtól délre fekvő terület csak a nyári hónapokban lakott. Ilyenkor pásztorok és kézművesek költöznek a télen szinte teljesen üres falvakba. Tusheti ugyanis ősztől tavasz végéig teljesen el van vágva a külvilágtól. Nyáron is csak terepjáróval érdemes megközelíteni, de még úgy is érhetnek meglepetések. A legtapasztaltabb grúz sofőrök kellenek hozzá, hogy terepjáróinkkal átkeljünk a hatalmas hegyeken. Nem véletlenül nincs itt tömegturizmus…

Utazásunk során 4 teljes napig túrázunk a Kaukázus mélyén, vadvizű hegyi folyókon kelünk át, letűnt korokat megidéző romos erődökön vágunk keresztül, bepillanthatunk a tush pásztorok nomád hétköznapjaiba, és nem utolsó sorban elképesztő látványban lesz részünk.

Első nap

2023.07.22. Budapest – Kutaiszi – Tbiliszi

Wizzair járattal megyünk Budapestről Kutaiszibe, ahova a délelőtti órákban érkezünk meg. Innen busszal/marshrutkával utazunk Tbiliszibe, Grúzia fővárosába. Elfoglaljuk szállásunkat, majd egy hangulatos étteremben végigkóstoljuk a helyi specialitásokat, miközben megismerkedünk túratársainkkal. Átnézzük a felszerelést, beszerezzük a gázpalackokat, majd este pár pohár finom helyi bor után rápihenünk az előttünk álló kaukázusi kalandra.

Szállás: szállodában

Második nap

2023.07.23. Tbiliszi – Omalo – Dartlo

Tbilisziből indulva terepjárókkal vágunk neki a Tushetit körülölelő hegygerinceknek. Egész napos utazás pár megállóval, ahol lehetőségünk lesz étteremben ebédelni, fotózni, nyújtózni. Késő délután érkezünk meg Dartlo faluba, ami egyből megadja az alapot a következő napokhoz. A festői, már-már hihetetlen középkori falucska fölé magasodó hegyre feltúrázunk, hogy innen nézhessük a völgyet beborító sugarakat naplemente alatt. Az éjszakát a völgyben kanyargó folyó partján sátorban töltjük.

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

2023.07.24. Dartlo – Girevi

Reggelink elfogyasztását követően még gyönyörködünk kicsit a látványban, ahogy a korai napsugarak a hegycsúcsokon átbukva megvilágítják a festői Dartlo falut. Ezután vállunkra vesszünk a zsákot és megkezdjük négynapos vándorlásunkat. Túránk első napja kényelmes terepen visz, bemelegítésnek tökéletes. Útközben többször érintünk lakott falvakat, ahol lehetőségünk van élelmiszert vásárolni. Gireviben, ami egy kb. 10-15 házból álló falu, a folyóparton verjük fel sátrainkat.

Túra nehézsége: 14km hosszú – 410m fel, 200m le szintben

Negyedik nap

2023.07.25. Girevi – Kvakhidi-rét

A Gireviben lakó pásztorok már kezdik érezni a kapitalizmust. Felkészültek a túrázókra, így szerencsére itt még lehetőségünk van élelmiszert vásárolni. A következő három napban Shatiliig ezzel kell beérnünk. A folyót követve a hegyoldalon vezet utunk káprázatos kilátással a Kaukázus völgyeire. Keresztezni fogunk elnéptelenedett falvakat, üres erődöket. Néhol nehéz terepen, meredek hegyoldalon kell felkaptatnunk. Az estét a Kvakhidi-réten töltjük sátorban. Itt lehetőségünk van tiszta ivóvízzel feltölteni kulacsainkat.

Túra nehézsége: 14.2km hosszú – 978m fel, 584m le szintben

Ötödik nap

2023.07.26. Kvakhidi-rét – Atsunta-hágó – Khidotani-gerinc

Túránk legnehezebb szakasza vár ránk. Az Atsunta-hágón 3460 méteres magasságig kell felküzdenünk magunkat, hátunkon a felszereléssel. Kereszteznünk kell egy folyót, majd meredek emelkedő vezet a füves rétekről a sziklás, kopár hágóig. Hosszú, fárasztó gyaloglás vár ránk, de ahogy felérünk a tetőre, elképesztő látvány tárul elénk. Abban a pillanatban meg is felejtkezünk a mögöttünk álló kilométerekről és átadjuk magunkat egy utánozhatatlan érzésnek. Kis pihenő után folytatjuk utunkat lefelé, majd a Khidotani-gerincen verünk sátrat.

Túra nehézsége: 16.8km hosszú – 1400m fel, 1170m le szintben

Hatodik nap

2023.07.27. Khidotani-gerinc – Shatili

A gerincen bámulatos napfelkeltében lehet részünk, majd sátorbontás és reggelizés után nekivágunk az ereszkedésnek. A délelőtti órákban meredek ösvényeken gyalogolunk lefelé, majd a folyót elérve, azt párszor keresztezve, földúton indulunk meg Shatili irányába. Útközben több különleges erődöt is érintünk, ahol a fák és a fölénk magasodó tornyok árnyékában feltöltődünk. A folyót követve egyre közelebb kerülünk a civilizációhoz, míg végül elérjük Shatili pár házból álló aprócska faluját. Itt tábort verünk a folyóparton és felidézzük az elmúlt napokat. Szerencsére itt már lehetőségünk van sörhöz jutni, így biztosan nem unatkozunk.

Túra nehézsége: 19.6km hosszú – 300m fel, 1510m le szintben

Hetedik nap

2023.07.28. Shatili – Tbiliszi

Elbúcsúzunk a hegyektől, terepjárókra pattanunk, amivel csoportunk hosszú zötykölődés után, délutánra eléri Tbiliszit. A hegyi utakon a látvány kárpótol a lassú haladásért. Méltó búcsút vehetünk a Kaukázustól. A délutánt Tbiliszi belvárosának és a város főbb nevezetességeinek felfedezésével töltjük. Éjszaka pedig bevesszük a korábbi utakról már jól ismert tetőteraszokat és romkocsmákat, hogy átadjuk magunkat az utánozhatatlan Tbiliszii éjszakai életnek. Koccintunk a nagy kalandra, és megfogadjuk, hogy nem utoljára jártunk Grúziában.

Szállás: szállodában

Nyolcadik nap

2023.07.29. Tbiliszi – Kutaiszi – Budapest

Aktuális menetrendtől függően hajnalban / kora reggel indulunk Tbilisziből marshrutkával / busszal a Kutaisziben található reptérre. Innen közvetlen Wizzair járattal utazunk Budapestre.

Részvételi díj

199.990 Forint, klubtagoknak 179.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállások 2 éjszakára Tbilisziben első és utolsó éjszaka szállodában 2-3 személyes szobákban
  • reggeli 1 alkalommal
  • buszos/marshrutkás közlekedés Tbiliszi – Kutaiszi útvonalon
  • terepjárós közlekedés Tbiliszi – Omalo – Dartlo, valamint Shatili – Tbiliszi útvonalon tapasztalt, harcedzett sofőrökkel
  • túravezetés

Nem tartalmazza:

  • repjegy Budapest- Kutaiszi útvonalra (várhatóan 70.000 – 130.000 Forint / fő)
  • utasbiztosítást
  • költőpénzt ( 20-40e Forint étkezésre és szuvenírekre)
  • opcionálisan a csomagod lovas szállítása (30.000-50.000 Forint az érdeklődők számától függően)
  • opcionálisan szállást vendégházban a trekking első és utolsó éjszakáján (helyszínen fizetendő, ára várhatóan 20-30 USD / fő / éj reggeli nélkül)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 410 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Amennyiben jelentkezéskor a részvételi díj teljes egészében, egy összegben kifizetésre kerül, abban az esetben árfolyamtól független, garantált a részvételi díj. Fizesd ki egy összegben a részvételi díjat, és küszöböld ki az árfolyamkockázatot!

A túrát a Wizzair menetrendjéhez igazítottuk, így amennyiben a légitársaság menetrendje változik, úgy irodánk fenntartja a jogot, hogy a programot egyoldalúan változtassa, és a Wizzair menetrendjéhez igazítsa. Ez lényegében az első és utolsó napot befolyásolhatja, a kaukázusi trekking ettől független. 

Csapat

Utazásunkat minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Csoport átlagos létszáma: 16-20 fő

Utazás nehézsége

Nehéz, sportos fizikumot és nem kevés kitartás igénylő túra. 4 nap alatt súlyos hátizsákkal a hátadon kell megtenned 65 km-t és egyes napokon tekintélyes szintemelkedéssel is számolhatsz. Felár ellenében biztosítunk neked lovat, ami viszi a hátizsákod, de ettől függetlenül a túra továbbra is sportos fizikumot igényel. Esetenként nehéz, sziklás terepen kell haladnunk, máskor sebesfolyású hegyi patakokon kelünk át. Lakatlan vidékeken túrázunk, ahol egymásra vagyunk utalva. Kérjük csak akkor jelentkezz, ha tapasztalt túrázó vagy és nem okoz problémát napi 20km és 1000m+ szint megtétele. A túrára saját hálózsákot és sátrat kell hoznod, de ezek bérlésében is tudunk segíteni, ha nem rendelkezel sajáttal. A túra előtt a rendelkezésre álló sátrakat elosztjuk, hogy ne hozzon magával mindenki, és a sátrakon két ember osztozik. Természetesen, ha neked nem okoz problémát a cipelése, alhatsz egyedül is egy sátorban. Ivóizet bizonyos napokon hegyi forrásokból merítünk, máskor lehetőségünk lesz kis falvakban venni.

Szükséges felszerelés

Első napot Tbilisziben töltjük, ahol még egyszer átnézzük a zsákokat, és a feleslegesnek bizonyuló dolgokat le tudjuk rakni a túra utáni városnézésig. Célszerű itt tartalékolni egy könnyű edzőcipőt vagy szandált is, illetve egy váltás tiszta ruhát, fürdőruhát, ami a városnézős napunkon jó szolgálatot fog tenni. Továbbá itt fogjuk beszerezni a gázfőzőkhöz való gázpalackokat is, mert azokat a repülőn nem szabad szállítani.

Lássuk tehát a szükséges felszereléseket, azok közül is rögtön a legfontosabbakat.

Lábbeli: túrafelszerelésed legfontosabb része egy kényelmes túrabakancs, esetleg erős, terepre való túracipő, természetesen olyan, ami garantáltan nem fog szétesni gyaloglás közben. Legyen vízhatlan (célszerűen Goretex vagy más membrános). Ha nem vízhatlan, akkor hozzál impregnálószert is (ez elég hamar le tud kopni sajnos). Elég sokat mozgunk majd sziklás terepen, főleg kijárt ösvényeken, de egy jó bakancs mindenképpen kényelmesebb és biztonságosabb lesz, mint egy túracipő. Fontos, hogy olyan trekking bakancsot válassz, ami nem töri szét a lábad a napi 15-20 km-es gyaloglások során sem! Ha valaki új bakancs vásárlásán gondolkodik, akkor minél előbb tegye meg, hogy legyen még idő betörni (semmiképp se gyere olyan bakancsban, ami még nincsen betaposva!) Kamásli nagyon jó szolgálatot tehet, különösen eső esetén. Ezen felül a váronézésre lehet nálunk egy szandál, vagy könnyű edzőcipő, futócipő, amit útközben Tbilisziben hagyhatunk.

Ruházat:

Felsőtest: 2-3 technikai póló, 1 hosszú ujjú aláöltözet, amik a több napos túrák során is meg tudnak száradni. 1 vékonyabb, 1 vastagabb polár pulóver, könnyű pehely kabát, szél-és vízálló külső réteg (Goretex héjkabát vagy hasonló). Hegyre való esőkabát vagy poncsó mindenképp legyen nálunk! Könnyű, technikai felszerelések javasoltak, hiszen több napon keresztül kell majd a hátunkon vinni őket!

Alsótest: 1 rövid nadrág, 1 erős túranadrág. Esőnadrág (ha nem poncsót hozol). Aláöltözet a hegyre! A városba váltás ruha, fürdőnadrág ill. bikini. Zoknik: célszerű 2 pár jó minőségű túrazokni (pl. Bridgedale), 2 pár legyen mindenképp arra az esetre, ha eláznánk.

Fej: napszemüveg, napellenzős sapka vagy kendő. A magashegyi környezetben nem lesz árnyék, és a nap is erősebben süt, erre mindenképp készüljünk! Estére, hideg időre készülve meleg sapka (fagyos hőmérsékletre is gondolva), csősálKéz: a hegyi időjárásra gondolva egy pár kesztyű (havazás is előfordulhat!)

Hátizsák: nagyjából 50 literes, kényelmes túrahátizsák, amibe bele tudod pakolni a ruhákat, élelmet, vizet, sátrat, hálózsákot, derékaljat, további felszereléseket. Nem célszerű a zsákon kívül lógatnod sok dolgot, mert azon kívül, hogy úgy néznél ki, mint egy karácsonyfa, nagyon instabillá is tesz, és súlypontodat is hátrahúzza. Ugyanakkor túl nagy zsákot se hozzunk, mert egyrészt nehéz tud lenni, másrészt pedig régi tapasztalat, hogy egy zsákot addig pakol az ember, amíg csak beleférnek a cuccok… Ha a poncsónk alá nem fér be a zsák, akkor a hozzá való esőhuzat is elengedhetetlen. Sátrat célszerű a hátizsák aljára rögzíteni, ha bele nem fér. A cuccok pakolását Tbilisziben a túravezetők megmutatják, mert nagyon sok múlik azon, milyen súlyú holmit, hova teszel.

Sátor: saját sátrakat viszünk, legyen könnyű, erős, és vízhatlan. Célszerű 2 -3 emberenként egy sátor, ezt majd igény szerint segítünk összeszervezni. Nyitunk egy Facebook csoportot, ami teret nyújt majd ennek a beszélgetésnek.

Hálózsák: Könnyű (1 kg-nál ne legyen sokkal nehezebb), de komfort hőmérséklete 10 fok körül, vagy alatta legyen! Este akár fagyhat is!

Derékalj: a felfújósok kényelmesebbek, jobban szigetelnek, kisebb helyre elférnek, mint a hagyományos Polifoamok. De vigyázzunk, ne legyen túl nehéz!

Túrabot: egy pár könnyű túrabot nagyon jól fog jönni az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hegyi terepen. Mivel nagy súly lesz a hátunkon, segít stabilan tartani magunkat.

Főzőfelszerelés: könnyű főzőedény (2 emberenként egy nagyobb, 1l-es edény), könnyű bögre. Kis méretű gázfőző, vagy benzinfőző. Palackot Tbilisziben tudunk venni (csavarosat, a régebbi szúrós típusúak (Campingaz) nehezebben beszerezhetőek). Kanál, bicska, esetleg villa. Esetleg víztisztító tabletta.

Elsősegély felszerelés: fejfájás, hasmenés, hányás, láz elleni gyógyszer, ragtapasz, kötszer, fertőtlenítő (Betadine), sportkrém, vitaminok (és minden más a saját igények és szokások szerint).

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?georgia-gruzia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Túránk Grúzia legvadabb, legautentikusabb kaukázusi régiójába vezet minket. A hegyek mélyén nincs kiépített infrakstruktúra. A négynapos trekking során sátorban alszunk. Opcionálisan a trekking első és utolsó napján lehet egyszerű vendégházban aludni. A program első és utolsó napján Tbilisziben, Grúzia fővárosában töltünk egy éjszakát, ahol szállodában alszunk.

Budapestről Kutaiszibe Wizzair járattal megyünk. Utasaink egyénileg vásárolják meg a repjegyeket, miután visszaigazoltuk a szükséges létszám elérését. Amennyiben szükséged van segítségre a repjegy megvásárlásához, partnerirodánk tud benne segíteni. Grúziában az alföldeken buszokkal utazunk, a hegyek mélyére pedig privát terepjárókkal és tapasztalt grúz sofőrökkel megyünk. Ezek a hegyi utak veszélyesek lehetnek, így irodánk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy tapasztalt, az utakat jól ismerő sofőröket alkalmazzon. A túrát a Wizzair menetrendjéhez igazítottuk, így amennyiben a légitársaság menetrendje változik, úgy irodánk fenntartja a jogot, hogy a programot egyoldalúan változtassa, és a Wizzair menetrendjéhez igazítsa. Ez lényegében az első és utolsó napot befolyásolhatja, a kaukázusi trekking ettől független.

Kalandtúránk Grúzia egy olyan régiójába vezet, ahova a WanderWellen kívül senki más nem szervez utat Magyarországról. Ez Tusheti, a vadon, amit csak a nyári hónapokban laknak a pásztorok, mert még ilyenkor is nehéz megközelíteni, télen pedig szinte lehetetlen. Tarts velünk a Kaukázus mélyére, ahol érintetlen természet, és igazi kihívás vár rád.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Kaukázusi kalandtúránkat leginkább azoknak ajánljuk, akik olyan helyen szeretnének túrázni, amit még nem kapott fel a turizmus, és ahol érintetlen természetet találnak. Mindezért pedig hajlandóak kényelmetlen, fárasztó körülményeket elviselni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

A Kaukázus mélyén program egy többnapos trekkingtúra, aminek során nehéz hátizsákkal kell nagy szintemelkedést leküzdenünk, helyenként pedig erős sodrású patakokon átkelnünk. Nehezítő körülmény lehet a változékony magashegyi időjárás is. Kizárólag olyanok jelentkezését várjuk, akik hetente több alkalommal végeznek cardio edzéseket, és tisztában vannak saját képességeikkel. Fontos, hogy tudd mit jelent 1000+ szintet megtenni egy nap alatt. Ha még nincs tapasztalatod többnapos trekkingekkel, az alapvetően nem probléma, ha már egynapos túrákon megfelelő tapasztalatot szereztél. A hátizsák pakolásában és a megfelelő súlyelosztásban segíteni fogunk.

Repülőjegy

Budapestről Kutaiszibe a péntek este induló Wizzair járattal megyünk. Utasaink egyénileg vásárolják meg a repjegyeket, miután visszaigazoltuk a szükséges létszám elérését. Amennyiben szükséged van segítségre a repjegy megvásárlásához, partnerirodánk tud benne segíteni.

Felszerelés és eszközök

Kérjük olvasd el a Tudnivalókon belül a felszerelés pontot. Túránkra elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akiknek van már tapasztalata magashegyi túrázással, így a megfelelő ruházat összeállítása nem okoz számukra problémát. Annak érdekében, hogy túratársaink ne túlpakolva jöjjenek, az utazást megelőző hónapokban küldeni fogunk ajánlásokat a pakolással, ruházattal, megfelelő súlyelosztással kapcsolatban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.