A Kaukázus mélyén

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Grúzia

A túra bruttó ára:

A túra időpontja:

2020.08.17. - 2020.08.25.
Nehézség 10
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 5

Sokan sokféle utat szerveznek Grúziába, de Tusheti-be valamiért senki. Ez az elzárt terület Grúzia legvadregényesebb régiója, ahova csak kevesen jutnak el. Mindig is arról fantáziáltál, milyen lehet érintetlen völgyekben, a civilizációtól távol, a vadon mélyén túrázni? Ne fantáziálj tovább, hanem tarts velünk a Kaukázus mélyére!

Tushetibe viszünk, ami Grúzia egy elszigetelt tartománya. A csecsen határtól délre fekvő terület csak a nyári hónapokban lakott. Ilyenkor pásztorok és kézművesek költöznek a télen szinte teljesen üres falvakba. Tusheti ugyanis ősztől tavasz végéig teljesen el van vágva a külvilágtól. Nyáron is csak terepjáróval érdemes megközelíteni, de még úgy is érhetnek meglepetések. A legtapasztaltabb grúz sofőrök kellenek hozzá, hogy terepjáróinkkal átkeljünk a hatalmas hegyeken. Nem véletlenül nincs itt tömegturizmus…

Utazásunk során 4 teljes napig túrázunk a Kaukázus mélyén, vadvizű hegyi folyókon kelünk át, letűnt korokat megidéző romos erődökön vágunk keresztül, bepillanthatunk a tush pásztorok nomád hétköznapjaiba, és nem utolsó sorban elképesztő látványban lesz részünk.

Aktivitások:

Nulladik nap

2020.08.17. hétfő Budapest – Kutaiszi

Wizzair járattal megyünk Budapestről Kutaiszibe, ahova a hajnali órákban érkezünk meg.

Első nap

2020.08.18. kedd Kutaiszi – Tbiliszi – Omalo – Dartlo

A Kutaiszi reptéren vár a busz, amivel Tbiliszibe megyünk. Tbilisziben átszállunk és terepjárókkal vágunk neki a Tushetit körülölelő hegygerinceknek. Egész napos utazás pár megállóval, ahol lehetőségünk lesz étteremben ebédelni, fotózni, nyújtózni. Késő délután érkezünk meg Dartlo faluba, ahol hagyományos tush házból kialakított szállóban alszunk.

Szállás: szerény színvonalú vendégházban 3-4 ágyas szobákban

Második nap

2020.08.19. szerda Dartlo – Girevi

Bőséges, hagyományos grúz reggelink elfogyasztását követően még gyönyörködünk kicsit a látványban, ahogy a korai napsugarak a hegycsúcsokon átbukva megvilágítják a festői Dartlo falut. Ezután vállunkra vesszünk a zsákot és megkezdjük négynapos vándorlásunkat. Túránk első napja kényelmes terepen visz, bemelegítésnek tökéletes. Útközben többször érintünk lakott falvakat, ahol lehetőségünk van élelmiszert vásárolni. Gireviben, ami egy kb. 10-15 házból álló falu, a folyóparton verjük fel sátrainkat. Aki szeretne megszállhat vendégházban is a faluban.

Túra nehézsége: 14km hosszú – 410m fel, 200m le szintben

Harmadik nap

2020.08.20. csütörtök Girevi – Kvakhidi-rét

A Gireviben lakó pásztorok már kezdik érezni a kapitalizmust. Felkészültek a túrázókra, így szerencsére itt még lehetőségünk van élelmiszert vásárolni. A következő három napban Shatiliig ezzel kell beérnünk. A folyót követve a hegyoldalon vezet utunk káprázatos kilátással a Kaukázus völgyeire. Keresztezni fogunk elnéptelenedett falvakat, üres erődöket. Néhol nehéz terepen, meredek hegyoldalon kell felkaptatnunk. Az estét a Kvakhidi-réten töltjük sátorban. Itt lehetőségünk van tiszta ivóvízzel feltölteni kulacsainkat.

Túra nehézsége: 14.2km hosszú – 978m fel, 584m le szintben

Negyedik nap

2020.08.21. péntek Kvakhidi-rét – Atsunta-hágó – Khidotani-gerinc

Túránk legnehezebb szakasza vár ránk. Az Atsunta-hágón 3460 méteres magasságig kell felküzdenünk magunkat, hátunkon a felszereléssel. Kereszteznünk kell egy folyót, majd meredek emelkedő vezet a füves rétekről a sziklás, kopár hágóig. Hosszú, fárasztó gyaloglás vár ránk, de ahogy felérünk a tetőre, elképesztő látvány tárul elénk. Abban a pillanatban meg is felejtkezünk a mögöttünk álló kilométerekről és átadjuk magunkat egy utánozhatatlan érzésnek. Kis pihenő után folytatjuk utunkat lefelé, majd a Khidotani-gerincen verünk sátrat.

Túra nehézsége: 16.8km hosszú – 1400m fel, 1170m le szintben

Ötödik nap

2020.08.22. szombat Khidotani-gerinc – Shatili

A gerincen bámulatos napfelkeltében lehet részünk, majd sátorbontás és reggelizés után nekivágunk az ereszkedésnek. A délelőtti órákban meredek ösvényeken gyalogolunk lefelé, majd a folyót elérve, azt párszor keresztezve, földúton indulunk meg Shatili irányába. Útközben több különleges erődöt is érintünk, ahol a fák és a fölénk magasodó tornyok árnyékában feltöltődünk. A folyót követve egyre közelebb kerülünk a civilizációhoz, míg végül elérjük Shatili pár házból álló aprócska faluját. Itt tábort verünk a folyóparton és felidézzük az elmúlt napokat. Szerencsére itt már lehetőségünk van sörhöz jutni, így biztosan nem unatkozunk.

Túra nehézsége: 19.6km hosszú – 300m fel, 1510m le szintben

Hatodik nap

2020.08.23. vasárnap Shatili – Tbilisi

Kisbusz jön értünk, amivel csoportunk hosszú zötykölődés után, délutánra eléri Tbiliszit. A hegyi utakon a látvány kárpótol a lassú haladásért. Méltó búcsút vehetünk a Kaukázustól. Az éjszakát Tbiliszi belvárosában töltjük, relaxálunk kicsit, majd a korábbi utakról már jól ismert tetőteraszokon és romkocsmákban kötünk ki, hogy átadjuk magunkat az utánozhatatlan Tbiliszii éjszakai életnek.

Szállás: hotelben 2-3 ágyas szobákban

Hetedik nap

2020.08.24. hétfő Tbiliszi

Tbilisziben körbejárjuk a főbb látnivalókat, és lehetőségünk van piacozni is egy jót. Szuvenírekkel és különlegességekkel megpakolva szállunk fel este a buszra, ami visszavisz minket a Kutaiszi reptérre, innen pedig indulunk haza Budapestre.

Nyolcadik nap

2020.08.25. kedd Kutaiszi – Budapest

Gépünk hajnalban indul Kutaisziből, és reggel 7 körül érkezünk vissza Budapestre.

Utazás költsége

114.990 Forint, amiben benne van:

  • szállások ( Tusheti első éjszaka vendégházban, Tbiliszi utolsó éjszaka hotelben )
  • reggeli 2 alkalommal
  • buszos közlekedés Tbiliszi – Kutaiszi útvonalon
  • terepjárós közlekedés Tbiliszi – Omalo – Dartlo, valamint Shatili – Tbiliszi útvonalon tapasztalt, harcedzett sofőrökkel
  • túravezetés

Nem tartalmazza:

  • repjegy Budapest- Kutaiszi útvonalra
  • utasbiztosítást
  • költőpénzt ( 20-30e Forint étkezésre és szuvenírekre, de az út gyakorlatilag 10e Forint költőpénzből is kihozható akár)
  • sátor és hálózsák (10 fok komfort) bérlése, ha nem rendelkezel sajáttal
  • opcionálisan a csomagod lovas szállítása (25.000 Forint)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Utazás nehézsége

Nehéz, sportos fizikumot és nem kevés kitartás igénylő túra. 4 nap alatt súlyos hátizsákkal a hátadon kell megtenned 65 km-t és egyes napokon tekintélyes szintemelkedéssel is számolhatsz. Felár ellenében biztosítunk neked lovat, ami viszi a hátizsákod, de ettől függetlenül a túra továbbra is sportos fizikumot igényel. Esetenként nehéz, sziklás terepen kell haladnunk, máskor sebesfolyású hegyi patakokon kelünk át. Lakatlan vidékeken túrázunk, ahol egymásra vagyunk utalva. Kérjük csak akkor jelentkezz, ha tapasztalt túrázó vagy és nem okoz problémát napi 20km és 1000m+ szint megtétele. A túrára saját hálózsákot és sátrat kell hoznod, de ezek bérlésében is tudunk segíteni, ha nem rendelkezel sajáttal. A túra előtt a rendelkezésre álló sátrakat elosztjuk, hogy ne hozzon magával mindenki, és a sátrakon két ember osztozik. Természetesen, ha neked nem okoz problémát a cipelése, alhatsz egyedül is egy sátorban. Ivóizet bizonyos napokon hegyi forrásokból merítünk, máskor lehetőségünk lesz kis falvakban venni.

 

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell