Alacsony-Tátra gerinctúra hótalpakon

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Gyömbér – Chopok – Derese – Budapest

Részvételi díj:

A túra időpontja:

2020.10.03. - 2020.10.04.
Nehézség 7
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 7

Indítsd velünk 2020 kalandjait az Alacsony-Tátra hóbirodalmában! Az év minden időszakában más-más arcát mutató hegy főgerincét ezúttal hótalpakon hódítjuk meg. A gerinctúránk során a hegyvonulat két legmagasabb csúcsának – Gyömbér (2 043 m)Chopok (2 024 m) – megmászására is vállalkozunk. A még teljesebb hegyi élmények érdekében a gerinctúrát egy jóhangulatú estével készítjük elő a Stefanika-menedékházban finom szlovák ételek és sörök kíséretében.

A Vág- és a Garam-folyók völgye között, 80 kilométeres hosszúságban elterülő Alacsony-Tátra – a Magas-Tátra után – Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. A szelíd csúcsokban, széles hegyhátakban és messze nyúló – télen vastagon hóval borított – füves lejtőkben gazdag gerinc legszebb szakaszát fogjuk végigjárni. A téli magashegyi túrázás élménye és az aktív kikapcsolódás garantált, ráadásul a hegység kiváló helyszín arra, hogy kipróbáld és megszeresd a hótalpazást is!

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Stefanika-menedékház

6:30-kor találkozunk a Nyugati Pályaudvar, Westend City Center előtti parkolójában, ahonnan kb. 4 órás autózást követően érkezünk meg az Alacsony-Tátra lábánál fekvő Trangoska parkolóba. Gyors szerelvényigazítást és a hótalpak beállítását követően megkezdjük fokozatos emelkedésünket a Stefanika-menedékházhoz. A lombhullató erdő, majd a fenyvesek határa felé emelkedve ropogó havon lépkedünk hótalpainkkal egyre feljebb. Nagyjából három órával később már el is foglaljuk szobáinkat és élvezhetjük a menedékház hamisíthatatlan hangulatát. A délután a lazításról és a másnapi túrára való felkészülésről szól. Azokkal, akik elég erőt éreznek magukban, csak a legszükségesebb felszerelést cipelve – bemelegítés gyanánt –, felmászunk a Gyömbér csúcsra, hogy – szép idő esetén – onnan élvezhessük a hegyi naplementét. Akik inkább a pihenést választják, a menedékház körüli platón élvezhetik a nyugalmat árasztó havas tájat. Este pedig ízletes szlovák hegyvidéki falatok társaságban folytatjuk az ismerkedést. A hegyen töltött este mindig emlékezetes! Túra nehézsége: 4 km; Menetidő: 3 óra; Összes emelkedés: 620 m

Szállás: menedékház

Második nap

Alacsony-Tátra főgerinc

Korai kelést és egy tartalmas reggelit követően összekészítjük felszerelésünket, ismét felcsatoljuk hótalpainkat, majd búcsút intve a Stefanika-menedékháznak elindulunk első csúcsunk, a Gyömbér irányába. Nagyjából másfél órás intenzív emelkedést követően érkezünk meg az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsára. A hóval és jéggel borított csúcsrégióból szép idő esetén elképesztő körpanorámában, többek között a Liptói havasok és a Magas-Tátra csipkés bérceiben is gyönyörködhetünk. A csúcscsokik elfogyasztását és a fotók elkészítését követően célba vesszük a Chopokot. A Demänovská-nyereg érintésével a hegység főgerincén haladunk nyugati irányba. Útközben, ha szerencsések vagyunk, hegyi zerge családokkal is összefuthatunk. Kisebb ereszkedéseket és emelkedéseket követően érkezünk meg a hegység második legmagasabb csúcsára, a Chopokra. A csúcsélményt követően a Kamenná-menedékházban pihenünk meg és ismét finom falatokkal töltjük fel energiaraktárunkat, miközben az alattunk lévő sípályán suhanókat bámulhatjuk. Innen már csak lefelé vezet az utunk: a meredek sípálya mellett óvatosan haladva ereszkedünk le a Trangoska parkolóban várakozó autóinkhoz. Gyors rendezkedést követően elindulunk Budapestre, ahová várhatóan az esti órákban érkezünk meg.

Távolság: 14 km; Menetidő: 8-9 óra; Összes emelkedés: 571 m; Összes ereszkedés: 1 200 m

Utazás költsége

16.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás egy éjszakára hegyi menedékházban 5-8 ágyas szobákban
  • hótalpak bérlése
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • Utazást, ami korábban jól bevált telekocsi rendszerben zajlik majd. Ha tudsz autót hozni és jól vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. A sofőrök és a túravezetők nem fizetnek az üzemanyagba. Amennyiben nincs elég autós jelentkező, úgy kisbuszt bérlünk és azzal utazunk. A leutazás költsége és a parkolási díjak összesen 5-10.000 Forint lesz, ami a jelentkezők létszámától és az autók fogyasztásától is függ.
  • Reggelit, amit 5 EUR áron, illetve vacsorát, amit menüről vásárolhatsz a menedékházban, de akár hozhatsz is magaddal

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Csapat

Nagyjából 15-25 fő. Csapat méretétől függően 2-3 túravezető. Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki rendelkezik elégséges fizikummal és fűti a kalandvágy.

Ennyi szabadság kell hozzá:

0 nap

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz. Leginkább azoknak ajánljuk, akik rendszeresen végeznek cardio edzéseket.

Zsombor

Zsombor

Zsombor több mint 7 éves túravezetői és túraszervezői tapasztalattal rendelkezik. Szűnni nem akaró szenvedélye az iszlám világ . Marokkótól Afganisztánon át Indonéziáig, Boszniától Irakon át Szudánig vitte őt a kíváncsiság. Célja, hogy az évtizedes személyes tapasztalatait és tudományos ismereteit felhasználva olyan utakat szervezzen, amelyek során az iszlám világnak azt az izgalmas oldalát mutathatja be utastársainak, amiről a médiában keveset hallani. Amikor éppen nem a a sivatagos Közel-Kelet izgalmas helyszíneit fedezi fel, Európa vadregényes magashegységeiben túrázik.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Nem kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell