Alacsony-Tátra gerinctúra hótalpakon

Törlés

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

26.990 Ft

Törzsutas ár:

22.990 Ft

A túra időpontja:

Várólistás2023.12.09.-2023.12.10.Nyitott2024.01.20.-2024.01.21.
Nehézség 5
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 5

Tölts el velünk egy hétvégét az Alacsony-Tátra hóbirodalmában! Az év minden időszakában más-más arcát mutató hegy főgerincét ezúttal hótalpakon hódítjuk meg. A gerinctúránk során a hegyvonulat két legmagasabb csúcsának – Gyömbér (2 043 m)Chopok (2 024 m) – megmászására is vállalkozunk. A még teljesebb hegyi élmények érdekében a gerinctúrát egy jó hangulatú estével készítjük elő a Stefanika-menedékházban finom szlovák ételek és sörök kíséretében.

A Vág- és a Garam-folyók völgye között, 80 kilométeres hosszúságban elterülő Alacsony-Tátra – a Magas-Tátra után – Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. A szelíd csúcsokban, széles hegyhátakban és messze nyúló – télen vastagon hóval borított – füves lejtőkben gazdag gerinc legszebb szakaszát fogjuk végigjárni. A téli magashegyi túrázás élménye és az aktív kikapcsolódás garantált, ráadásul a hegység kiváló helyszín arra, hogy kipróbáld és megszeresd a hótalpazást is!

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Stefanika-menedékház

Kora reggel találkozunk Budapest belvárosában, ahonnan kb. 4 órás autózást követően érkezünk meg az Alacsony-Tátra lábánál fekvő Trangoska parkolóba. Gyors szerelvényigazítást és a hótalpak beállítását követően megkezdjük fokozatos emelkedésünket a Stefanika-menedékházhoz. A lombhullató erdő, majd a fenyvesek határa felé emelkedve ropogó havon lépkedünk hótalpainkkal egyre feljebb. Nagyjából három órával később már el is foglaljuk szobáinkat és élvezhetjük a menedékház hamisíthatatlan hangulatát. A délután a lazításról és a másnapi túrára való felkészülésről szól. Azokkal, akik elég erőt éreznek magukban, csak a legszükségesebb felszerelést cipelve – bemelegítés gyanánt –, felmászunk a Gyömbér csúcsra, hogy – szép idő esetén – onnan élvezhessük a hegyi naplementét. Akik inkább a pihenést választják, a menedékház körüli platón élvezhetik a nyugalmat árasztó havas tájat. Este pedig ízletes szlovák hegyvidéki falatok társaságban folytatjuk az ismerkedést. A hegyen töltött este mindig emlékezetes!

Túra nehézsége: 4 km; Menetidő: 3 óra; Összes emelkedés: 620 m

Szállás: menedékház

Második nap

Alacsony-Tátra főgerinc

Korai kelést és egy tartalmas reggelit követően összekészítjük felszerelésünket, ismét felcsatoljuk hótalpainkat, majd búcsút intve a Stefanika-menedékháznak elindulunk első csúcsunk, a Gyömbér irányába. Nagyjából másfél órás intenzív emelkedést követően érkezünk meg az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsára. A hóval és jéggel borított csúcsrégióból szép idő esetén elképesztő körpanorámában, többek között a Liptói havasok és a Magas-Tátra csipkés bérceiben is gyönyörködhetünk. A csúcscsokik elfogyasztását és a fotók elkészítését követően célba vesszük a Chopokot. A Demänovská-nyereg érintésével a hegység főgerincén haladunk nyugati irányba. Útközben, ha szerencsések vagyunk, hegyi zerge családokkal is összefuthatunk. Kisebb ereszkedéseket és emelkedéseket követően érkezünk meg a hegység második legmagasabb csúcsára, a Chopokra. A csúcsélményt követően a Kamenná-menedékházban pihenünk meg és ismét finom falatokkal töltjük fel energiaraktárunkat, miközben az alattunk lévő sípályán suhanókat bámulhatjuk. Innen már csak lefelé vezet az utunk: a meredek sípálya mellett óvatosan haladva ereszkedünk le a Trangoska parkolóban várakozó autóinkhoz. Gyors rendezkedést követően elindulunk Budapestre, ahová várhatóan az esti órákban érkezünk meg.

Túra nehézsége: 14 km; Menetidő: 8-9 óra; Összes emelkedés: 571 m; Összes ereszkedés: 1 200 m

Részvételi díj

26.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás egy éjszakára hegyi menedékházban 5-8 ágyas szobákban
  • hótalpak bérlése
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • Utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 18-24.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. november havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.
  • Étkezéseket (reggelit 6-8 EUR, vacsorát kb. 10-15 EUR áron vásárolhatsz a menedékházban, de akár hozhatsz is magaddal)

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is. 

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal. A túrát minimum 14 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 18-24 fő

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz. A hótalpak használata könnyen elsajátítható, a túra során megtanítjuk, így kezdőknek is bátran ajánljuk ezt a programot.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk a Stefanika menedékház lesz, ahol 5-8 ágyas hálótermekben alszunk. A menedékházban van lehetőség zuhanyzásra melegvízzel, és van étterem is, ahol átlagosan 10-15 EUR áron lehet finom vacsorát rendelni. A reggeli 8 EUR. A menedékház teraszáról kedvező időjárás esetén csodaszép napfelkeltében lehet részünk a felhők felett.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Az Alacsony-Tátra főgerincét végigjárva szép időben csodálatos körpanoráma, és igazi alpesi hangulat vár ránk. Bátran ajánljuk ezt a túrát kezdőknek is, akik először mennének magashegyre, ugyanakkor tapasztalt túrázók számára is örök klasszikus. Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Ideális program azoknak is, akik még csak ismerkednek a magashegyi túrázással. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók. Kevesebb túratapasztalattal is teljesíthető a túra, de ebben az esetben jóval több kitartásra van szükség

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de a meleg téli túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túrabakancs. Legyen technikai aláöltözeted, könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg polár pulcsi is legyen a táskádban. A farmernadrág és utcai cipő nem megfelelő viselet a magashegyi túrázáshoz. A havas terepen való haladáshoz hótalpakat használunk, melyeket az iroda biztosít számodra. Előzetes tapasztalatra nincs szükség, a hótalpak használata könnyen elsajátítható, a túra során megtanítjuk. Hótalpas túráknál nagy segítséget nyújthat a túrabot használata. A gerinc mentén szeles időjárásra kell számítani, így a nap- és síszemüveg is ajánlott. A menedékházban szükség lesz egy vékony hálózsákra vagy hálózsák belsőre is higiéniai okból. 15-25 literes hátizsákra van szükség, hogy a hálózsák és minden egyéb felszerelés elférjen benne. A túrán való részvétel feltétele, hogy rendelkezz cipőre/bakancsra rögzíthető csúszásgátlóval/hómacskával! Mi egy fémfogakkal ellátott, láncos hómacskát javaslunk, mely nagy szolgálatot fog tenni neked a téli túrákon is.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2024-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.