Albánia

Törlés

Fontos információk

Albánia

Részvételi díj:

199.990 Ft

A túra időpontja:

2021.08.13.-2021.08.22.2021.07.30.-2021.08.08.
Nehézség 6
Kalandfaktor 9
Kényelmi együttható 6

Albánia, egy titokzatos ország a Balkán szívében, ahol megállt az idő, ahol még mindig kincsekre lelhetünk. Egy ország, amit még nem özönlöttek el a turisták, pedig van látnivaló bőven: homokos tengerpartok, a riviéra sziklás öblei, hatalmas, hóval fedett csúcsok az Albán-Alpokban, mély szurdokok, középkori hangulatot árasztó kisvárosok, aprócska hegyi falvak, olajfaligetek, vízesések, termálforrások. Ez mind Albánia, hol a kommunizmus 40 éves elzártsága után az ország bár gyorsan fejlődésnek indult, a vérbosszú is eltűnőben van, de a természet érintetlensége, az emberek közvetlensége még egy letűnt kort idéz.

Túránk a kaland kényelmesen és a vagány túrák kategóriák közé esik. Két éjszakát sátorban töltünk varázslatos, Isten háta mögötti helyeken, de a program többi részén szállásaink inkább városokban és falvakban lesznek, ahol a helyi kínálatból felső középkategóriás vendégházakat és szállodákat választottunk. Ha a komfortzónádat még nem feszegetnéd túlságosan, de már a vagányabb túrák felé kacsintgatsz, albán kalandtúránk tökéletes választás számodra!

Első nap

2021.08.13. péntek Budapest – Albán-Alpok

00:30-kor éjjel indulunk busszal Budapestről Albániába. Rövid megállók után kora délután érkezünk a Valbona-völgybe, az Albán-Alpok szívébe. Szállásunk elfoglalása után kinyújtóztatjuk végtagjainkat, és rövid túrát teszünk a festői környezetben helyet foglaló falu körül. Este finom albán fogásokból válogatva, pár pohár sör mellett ismerkedünk utastársainkkal.

Szállás: falusi vendégházban 2-3 ágyas szobákban

Második nap

2021.08.14. szombat Sziklák, páncélfenyők, vízesések: túra az Albán Alpokban

Reggel bakancsba bújunk, és egy egész napos túrára indulunk az Albán-Alpok hatalmas mészkőszirtjei közé. Ősöreg páncélfenyők és havasi rétek között kanyarog az utunk egyre feljebb, míg a sziklás csúcsok között meg nem közelítjük az albán-montenegrói határt. A hágóból gyönyörű kilátás tárul elénk: a túloldalt Montenegró sziklás csúcsai, alattunk a mélyben a Valbona-völgy, és ameddig a szem ellát, háborítatlan hegyek, erdők, mély völgyek.

Rövid pihenő után a délutáni órákban visszaereszkedünk a völgyben, hogy az estét megszokott szállásunkon töltsük. Túra nehézsége: nagyjából 14-16km, szintben 700m fel/le, 5-8 óra

Szállás: falusi vendégházban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

2021.08.15. vasárnap Gyalogos zarándoklat a Dinaridák tejéhez

Valbona-völgy házait és és virágzó legelőit elhagyva egyre magasabbra kapaszkodunk a zúgó hegyi patak sziklás völgyében. Ahogyan elfogynak az évszázados páncélfenyők erdejei, sziklatömbök közt vezet az utunk, egy történelmi idők óta használt egykori hegyi karaván-ösvényen, mely a szomszédos Teth völgyébe vezet. Kiérve a sziklás gerincre, kitárul alattunk a világ: túloldalt a Tethi-völgy mélyén nyújtózó falvak, felettünk pedig az egész Dinaridák legmagasabb pontja, a Jezerce 2694 m magas sziklás, havas csúcsa emelkedik. Miután kigyönyörködtük magunkat az egész Albán-Alpok talán legszebb körpanorámájában, elindulunk vissza szállásunkra, ahová a délutáni órákban érkezünk.
Túra nehézsége: 16 km, szintben  920m fel/le, 6-8 óraSzállás: falusi vendégházban 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Negyedik nap

2021.08.16. hétfő Hajón az albán hegyek között

A kora reggeli órákban összepakolunk, és elindulunk vissza Fierza településig.

Itt kompra pattanunk, és egy 3 órás panorámás hajózás következik a Drin-folyón felduzzasztott Komani-víztározón. Az Albán-Alpok sziklás csúcsai közt kanyargó kristálytiszta mély hegyi tó egy vízierőmű építése során jött létre, elvágva a hegyi falvakat mindenféle közúttól, így azokat ma csak vízi úton, komppal lehet megközelíteni. A kompról leszállva Skodra városába megyünk, ahol bevásárolunk, majd legurulunk a tengerpartra, ahol Enver Hodzsa kommunizmusa alatt az országot ellepő több, mint félmillió bunker szép példányai közt fürödhetünk a tengerben.

Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Ötödik nap

2021.08.17. kedd Hegyek, szurdokok, termálforrások

Reggeli csobbanás után buszra szállunk, és keresztülvágunk Albánián.

Az ország déli részén, Permet város közelében, hatalmas hegyek között bújik meg egy szurdok, ahol hol térdig, hol derékig gázolva a langyos vízben teszünk egy rövid túrát. Igen, langyos vízben, ugyanis a környéken több természetes termálforrás fakad, melyeket már az ókori idők óta használnak.

Az éjszakát itt töltjük egy vadkempingben, áztatva magunkat a meleg vízben a csillagos ég alatt.

Szállás: sátorban
Ellátás: reggeli

Hatodik nap

2021.08.18. szerda Rafting és egy középkori város

A mellettünk kanyargó Vjosa folyó partjára megyünk, ahol már várnak ránk csónakjaink, melyekkel egy látványos raftingtúrára indulunk a hegyek között. A sziklafalak, hegyi falvak közt kanyargó rafting élvezeti értékét növeli, hogy a megszokott rafting-túrákkal ellentétben itt nem kell tartani a hideg víztől, hiszen a Vjosa a nyári melegben kellemes 25 fokra melegszik. Ha kihagynád a raftingot, ez idő alatt Permet belvárosát járhatod be.

A rafting után a szomszédos UNESCO Világörökség Gjirokaster-be utazunk. A város egyike Albánia azon kevés városainak, melyek túlélték a kommunizmus település-rombolásait, így megmaradt középkori hangulata. Sok száz kőlapokkal fedett, faerkélyes hagyományos balkáni ház között kanyarognak a szűk utcácskák a hegyen magasodó fellegvár felé.

Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: önellátó

Hetedik nap

2021.08.19. csütörtök Szurdoktúra és egy eldugott part

Délelőtt végigkanyargunk a csodálatos kilátópontokkal tarkított Albán-riviéra hegyi szerpentinjein, majd dél körül érkezünk meg a riviéra legszebb tengerpartjához a Gjipe-kanyon szájában kialakult, sziklafalak őlelte Gjipe-partra. Itt egy kempingben, öreg olajfák alatt töltjük az estét. A partra csak gyalogút visz, nincsenek szállodák, nincs tömeg, csak a tengerpart morajlása.

Két strandolás közt teszünk egy rövid túrát a Gjipe-kanyon sziklafalai közé, majd a napfelkeltében egy hideg sör kíséretében születnek új barátságok.

Szállás: sátorban (kempingben)
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

2021.08.20. péntek Múzeum-város a hegyek alatt

Utazunk tovább az Albán-riviérán észak felé. Megállunk a bő 1000 m magas Llogara-hágón, mely közvetlen a tengerpart fölé magasodik, így gyönyörű kilátást nyújt az Albán-riviérára.

Innen az olajbogyójáról is híres Berat-ba utazunk. Berat Albánia legrégibb városa, fehér házaival, szűk utcácskájival, ortodox templomaival és az azok fölé magasodó fellegvárral méltán lett UNESCO Világörökség.

Miután kibolyongtuk magunkat a városka történelmi hangulatot árasztó szűk utcácskáin, a késő délutáni órákban Tiranába utazunk.

Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás: önellátó

Kilencedik nap

2021.08.21. szombat Kilátás Tiranára

Délelőtt buszunkkal a közeli kisváros, Kruje felé vesszük az irányt. Itt egy hangulatos bazársor és az albán hős, Szkander bég vára őrzi a múltat, amit egy rövid kitérővel meglátogatunk.

Hogy ez a nap sem maradjon túra nélkül, Tirana házi hegyei felé vesszük az irányt. Egy kabinos felvonó rögtön 1059m magasra repít minket, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az alattunk nyújtózó Tiranára, és a környező hegyekre. Akinek mindez nem elég, azokkal feltúrázunk a felettünk emelkedő majd 1500 m magas csúcsra, ahonnan már nem csak Tiranában, hanem Albánia keleti hegyvidékeiben is gyönyörködhetünk: hatalmas karsztfennsíkok, égszínkék hegyi tavak, végtelen erdők nyújtóznak alattunk.

Este egy közös vacsora mellett felidézzük az elmúlt napok kalandjait, és megfogadjuk, hogy nem ez volt az utolsó túránk a Balkánon!

Szállás:háromcsillagos szállodában 2-3 ágyas szobákban
Ellátás:
 reggeli

Tizedik nap

2021.08.22. vasárnap Hazautazás

Hajnali indulással Budapest felé vesszük az irányt. Utunk során meg-megállunk rövid szünetekre fotózni, és a lábunkat kinyújtani. Budapestre a késő délutáni/kora esti órákban érkezünk meg.

Program költsége

199.990 Forint, ami tartalmazza:

 • az utazást létszámtól függően 16-22 személyes busszal
 • a szállásokat a programleírásban részletezve (városokban jó minőségű háromcsillagos szállodákban 2-3 személyes szobákban [párok kétszemélyesben], vendégházban 2-3-4 személyes szobákban, két éjszakát pedig sátorban)
 • étkezéseket a programleírásban részletezve
 • komp díja
 • a leírásban szereplő programokat
 • a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet

Nem tartalmazza:

 • utasbiztosítás
 • rafting (45 EUR / fő , nagyjából 15.300 Ft)
 • Tirana felvonó díja (4 EUR / fő, nagyjából 1360 Ft)
 • költőpénzt szuvenírekre és étkezésre (kb. 30.000 – 50.000 Ft vérméséklettől függően)
 • sátor, amit Magyarországról viszünk. Ha van sátrad, kérjük jelezd a jelentkezésnél, mi pedig a készlet alapján leszervezzük, hogy mindenkinek jusson. A sátrak összeszervezésében segítünk, de bérbeadni nem tudunk.

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 375 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság. A túrát minimum 14 fő befizetésével indítjuk el. Átlagos létszám 14-20 fő.

Utazás nehézsége

Albán utunk egy kalandtúra, ahol szükség van átlagosan sportos, aktív erőnlétre. A túrákat úgy válogattuk össze, hogy azok az aktív életet élőknek ne okozzanak gondot, de még nekik is szükségük lesz kitartása bizonyos szakaszokon. Leginkább azoknak ajánljuk, akik minimum hetente végeznek cardio edzéseket.

Mind a szállások, mind a járművek tekintetében ár-érték arányban a legjobbat választottuk. Városokban jó minőségű háromcsillagos szállodákban alszunk 2-3 ágyas szobákban, hogy kipihentek legyünk a túrákra. Két éjszakát viszont sátorban töltünk el, hogy vadregényes, a civilizációtól távol eső helyen hajthassuk álomra fejünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Albániai kalandtúránk a kaland kényelmesen és a vagány túrák közé esik. Két éjszaka sátrazunk. Egyszer egy csodaszép homokos tengerparton, és egyszer egy termálforrásokkal körülölelt sziklavilágban. Ezek között viszont jó minőségű, kényelmes háromcsillagos szállodákban és szintén jó minőségű vendégházakban szállunk meg, hogy a kalandoknak kipihenve vághassunk neki.

Magyarországról a csapat létszámától függően 16-22 személyes busszal utazunk. A budapesti indulás után beszállhatsz Kecskemétnél, Kiskunfélegyházánál, és Szegednél az autópálya melletti pihenőben, vagy benzinkúton. Ezirányú igényedet kérjük jelezd nekünk.

Albánia Európa egyik utolsó érintetlen ékszerdoboza, ahol az Albán-Alpok csipkés hegygerinceitől az Adria eldugott homokos partjaiig számos kincset találunk. Kis csoportos kalandtúránkon kiaknázzuk Albánia adottságait, és felfedezzük az ország legszebb és legeldugottabb szegleteit. Az elképesztően szép természeti adottságok mellett elbűvölő középkori városokkal, és szemünk láttára megelevenedő történelemmel találkozhatunk.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Albániai kalandtúránkat leginkább azoknak ajánljuk, akik kis csoporttal, aktívan szeretnék felfedezni a Balkán természeti értékeit. Kalandtúránk során Albánia legismertebb túraösvényei mellett a rejtett kincsek felfedezésére, és az igazi balkáni hangulat megélésére fókuszálunk. Apró falvak, vidéki éttermek, középkori kisvárosok, kevesek által járt túraútvonalak várnak ránk. Mivel két éjszakát sátorban töltünk, kalandtúránkhoz a rugalmasság és alkalmazkodóképesség elengedhetetlen.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Albán utunk egy kalandtúra, ahol szükség van átlagosan sportos, aktív erőnlétre. A túrákat úgy válogattuk össze, hogy azok az aktív életet élőknek ne okozzanak gondot, de még nekik is szükségük lesz kitartása bizonyos szakaszokon. Leginkább azoknak ajánljuk, akik minimum hetente végeznek cardio edzéseket.

Repülőjegy

Erre a kalandtúrára busszal utazunk Magyarországról. Nincs szükség repjegyekre.

Felszerelés és eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség. Amennyiben van saját sátrad, kérjük jelezd. Mi összeszervezzük a sátorral rendelkező utasokat azokkal, akiknek nincs saját sátruk.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.