Azori-szigetek

Törlés

Fontos információk

Portugália

Részvételi díj:

319.990 Ft

A túra időpontja:

2021.09.16.-2021.09.26.
Nehézség 6
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 8

Párás köderdők, buja növényzet, geotermikus mezők, azúrkék tavak, hatalmas bálnák, gyarmati városok. Ennyiről már valószínűleg mindenkinek világos, hogy az Azori-szigetekről van szó. Ez a kis szigetcsoport az Atlanti-óceánon Európa, Afrika és Amerika közé beékelődve a természet és kaland kedvelőknek maga az Éden.

Kalandtúránkat Sao Miguelen, a szigetcsoport legnagyobb és leglátogatottabb szigetén kezdünk. Innen áttesszük székhelyünket Picora, ahol feltúrázunk Portugália legmagasabb pontjára, a Pico vulkán 2351m magas csúcsára. Utazásunk következő állomása Faial a hortenziák, buja erdők, és zöld legelők szigete lesz. Kalandtúránkat egy lisszaboni éjszakával koronázzuk meg.

Első nap

Kiutazás

Kora délutáni indulással, és lisszaboni átszállással késő este érkezünk meg az Azori-szigetek fővárosába, a gyarmati hangulatot árasztó Ponta Delgadába.

Az egykor nyüzsgő kikötőváros a portugál gyarmatbirodalom egyik fontos kereskedelmi központja volt itt, az Atlanti-óceán közepén. Terméskővel borított utcácskák, fehérre meszelt falak, díszesen faragott kapubélletek, gazdagon díszített templomok mind-mind az egykori gazdagságra emlékeztetnek.

 

Második nap

Lagoa do Fogo, Caldeira Velha, Caldeiras, Ribeira Grande, Santa Barbara tengerpart

Autóinkkal a felhőkbe burkolózó, szubtrópusi köderdőktől zöldellő hegyek felé vesszük az irányt.

Fél óra szerpentinezés után megérkezünk a Lagoa do Fogo, avagy a „Tűz tava” türkizkék vizét ölelő, egykori vulkán kalderájának peremére. Bakancsot húzunk, és a göcsörtös, szakállzúzmókkal borított hanga-fák között letúrázunk a krátertóhoz.

Innen a szomszédos Caldeira Velha termálforrásaihoz utazunk: a szunnyadó vulkán oldalában még ma is forró a talaj, ez a geotermikus hő fűti az itt fakadó hőforrásokat, melyeknek a vize kis tavakban gyűlik össze.

Miután kipancsoltuk magunkat a szubtrópusi laurisilva dzsungel fái alatt, a szomszédos völgy bejáratához gurulunk. Itt egy jó 30 m-es vízeséssel nyit a szurdokvölgy, melyen keresztül túrázunk fel, a hegyek irányába. Az erdő alatt még ma is forrong a talaj: itt-ott a buja növényzet közül gőzfelhők, és széndioxidos gázkitörések eregetik párapamacsaikat az erdő lombjai között

Jó óra séta után érkezünk meg Caldeiras településre, ahol a pár házból álló falu főterén több termálforrás ontja forró vizét.

Ezután legurulunk a szomszédos Ribeira Grande-ba, ahol egy rövid szabadprogram keretében ki-ki felfedezheti a városka hangulatos utcáit.

A városka mellett található a homokos partjáról, na meg hatalmas hullámairól ismert strand – ami egyben a szörfösök paradicsoma is – a Santa Barbara beach.

Miután kiugráltuk magunkat a méteres hullámok között, és boroztunk egy jót a parti krimóban, úttalan utakon egy marhatelep mellé utazunk, hiszen itt készítik a világhírű steakeket.

A késő délutáni órákban jóllakottan gurulunk be ponta delgadai szállásunkra.

1.túra nehézsége: táv: 4 km, szintemelkedés: 260 m le és fel, menetidő: 2 óra.
2.túra nehézsége: táv: 7 km, szintemelkedés: 200 m föl, 50 m le menetidő 2 óra

 

Harmadik nap

Lagoa di Azul, Mosteiros

Mai napon a szigetek jelképének számító kalderatavakhoz utazunk. Sete Cidades városka mellett egy hatalmas vulkáni kalderában terül el a zöld vizű Lagoa di Verde, és a türkizkék Lagoa di Azul.

Gyalogtúránk egy fenyvesek közt megbújó krátertó partján, a Lagoa do Canario mellett indul. Egy szurdokban kanyargó levada mentén túrázunk, majd kikapaszkodunk a kaldera peremére, ahonna gyönyörű kilátás tárul elén Sete Cidades-al, és a két krátertóval. Innen indul a panorámaút, végig a kaldera peremén, magasan a tavak felett. Balról a tavak, jobbról a smaragdzöld legelők alatt a végtelen Atlanti-óceán kísér egész délelőtt.

Délután a hegyek lábánál, egy kis halászfaluban pihenjük ki a túra fáradalmait, ahol több helyi kis étteremben kóstolhatjuk a tenger gyümölcseit – vagy éppen strandolhatunk a sziklatornyokkal megtűzdelt parton.

Túra nehézsége: táv 11 km  szintemelkedés: 120 m föl, 480 m le  menetidő: 3-4 óra

 

Negyedik nap

Cha Goreana teaföldek, Lagoa das Furnas

A szigetek esőáztatta, ködös északi oldalán a speciális helyi klímának köszönhetően már évszázadok óta termesztenek teát – melyek szinte Európa egyetlen teaföldjei.

Mára már csak két kisebb gazdaság működik: mi ebből látogatjuk meg a régebbi ültetvényt, ahol bár már részlegesen gépesítve, de napjainkban is nagy odafigyeléssel termesztik ezeket a térdig érő cserjéket.

Innen a sziget szívébe, a termálvizek városába, Furnasba utazunk. A délelőtti órákban körbesétáljuk a sziget egyik legszebb smaragdzöld krátertavát, majd visszautazva Furnas városkájába, beülünk egy étterembe, hogy megkóstoljuk a vidék specialitását: a feltörő forró gőzök áthevítik a talajt, amibe ásnak egy gödröt. Ebbe a gödörbe helyezik a különféle zöldségekkel és hússokkal megtöltött edényeket, melyekben a 6-8 óra leforgása alatt összepárolódnak az összetevők.

Miután helyi borok társaságában végigkóstoltuk e specialitást, a városka közepén leterülő hatalmas parkba látogatunk. Azonkívül hogy a park is csodaszép, a hely leginkább a sétányokkal övezett központi termálvizes tó miatt egyedi: a tóban trópusi fák alatt fürödhetünk, és több dögönyözőben próbálhatjuk ki Furnas híres termálvizeit.

Este érünk haza Ponta Delgadába.

(Táv: 9,2 km, szintemelkedés: 150 m fel, 150 m le, menetidő: 3 óra)

 

Ötödik nap

Faial de Terra szurdokvölgy, Nordeste

Ma a sziget egy kevésbé látogatott részére utazunk. Povacao városka banánföldjeit elhagyva meredek szerpentineken kapaszkodunk fel a hegyek oldalára, ahol hátrahagyjuk autóinkat. Innen a patakot követve egy mély szurdokban túrázunk. Ahogy haladunk lefelé, elhagyunk néhány romantikus vízimalom romot, majd a szurdok egyre jobban összeszűkül, és végül a hegyipatak hatalmas vízesésekben dübörög alá.

A völgy végén az óceán partján egy hangulatos halászfalu fogad, ahol egy helyi fogadóban próbálhatjuk ki a tradicionális helyi kajákat.

Ezután a sziget keleti oldalán, több panoráma-kilátóval megtűzdelt hegyi úton kerüljük meg a szigetet.

Még benézünk egy „vízimalom” parkba, ahol több, ma is működőképes hagyományos vízimalom fogad virágzó rododendron bokrok között, egy hatalmas vízesés alatt. Paradicsomi hely egy molnárnak…

Túra nehézsége: táv: 14 km, szintemelkedés: 380 m le, 80 fel, menetidő: 4 óra)

Hatodik nap

Bálnales és utazás Picora

Reggel egy fakultatív program keretében lesétálunk Ponta Delgada kikötőjébe, ahol már vár minket egy halászhajó, melynek fedélzetéről fedezhetjük fel az Azori-szigetek különleges tengeri élővilágát. Mivel az Azori a tápanyagban dús Azori hidegáramlat mentén fekszik, a bálnák vonulásuk során mindig útba ejtik, így a világ egyik „legbálnabiztosabb” régiója. Több bálnafajjal, ámbráscetekkel, delfinekkel találkozhatunk a szigeteket ölelő óceánban.

Délben kiutazunk a reptérre, hiszen délután indul tovább kis légcsavaros gépünk az Azori-szigetek központi csoportjában fekvő Pico-szigetre.

Hetedik nap

Pico csúcs – Portugália teteje

Portugália legmagasabb pontja nem a szárazföldön, hanem itt, Pico szigetén emelkedik egy hatalmas,  2351 m magas vulkáni kúp formájában. Mai nap ide túrázunk fel. Elhagyva a göcsörtös hangabokrokat megszilárdult, változatos formájú lávaárakon haladunk egyre feljebb, míg el nem érjük a kaldera peremét. Innen egy erős emelkedővel jutunk fel a központi lávadóm tetejére, ahol kitárul előttünk a világ. Körben Pico-sziget smaragdzöld legelői, és a távolban a szomszédos szigetek az óceán végtelen kékjében: Sao Jorge, Terceira és Faial, a holnapi túránk célpontja.

Miután megmelengettük kezünket a csúcson feltörő forró gőzben, és elfogyasztottuk a csúcscsokikat, elindulunk lefelé.

A délutáni órákban szállásunkon már egy sör mellett gyönyörködünk a csúcs látványában.

Túra nehézsége : táv: 14 km, menetidő: 8 óra, szint: 1175 m

 

Nyolcadik nap

Reggel az első komppal áthajózunk a szomszédos sziget, Faial fővárosába, az egykor nyüzsgő kikötővárosba, Hortába, ami 15 ezres lakosságával ma is a szigetek egyik legnagyobb városa.

Horta magán hordozza a gazdag gyarmati múlt örökségét: csodálatos templomok, hangulatos épületek, macskaköves utcácskák – és sok-sok látnivaló.

Szállásunk elfoglalása után nekivágunk a hortenziák szigetének.

A szebbnél szebb kilátópontokkal tarkított északi oldal magaspartján utazunk egészen a sziget legnyugatibb pontjáig, mely a közelmúltban nőtt a szigethez, egy vulkánkitörésnek köszönhetően. Túrázunk egyet a friss vulkáni tájon, majd megnézzük felülről is a vulkáni hamu borította szirteket: egy vulkáni lávabarlang érintésével feltúrázunk a felettünk magasodó Cabeco do Canto vulkáni kúpjára.

Az estét Horta hangulatos kis utcáin, kedvenc vendéglőnkben, egy pár pohár bor és egymás társaságában töltjük.

 

táv: 4 km, menetidő: 2 óra, szint: 187 m

Kilencedik nap

Faial Caldeira , Levada túra, majd a varadouroi sziklamedencék

Reggel felautózunk a sziget központjában ezer méteres magasságba emelkedő vulkáni kalderához. A reggeli fényekben túrázunk egyet a kráter peremén, melyről végig jó kilátás nyílik a Faial szigetére, és a szomszédban magasodó Picora, és a kaldera belsejében kéklő tavakra.

Délben legurulunk a sziget déli partjára, ahol egy hangulatos családi vendéglőben elfogyasztott ebéd után – ahol megkóstolhatjuk a sziget halas specialitásait – strandolunk egyet a part sziklái között kialakult természetes sziklamedencékben.

Délután újra nekivágunk a hegynek, és egy levadához, azaz a hegy forrásainak vizét összegyűjtő, a hegy oldalán kanyargó csatornához utazunk. Túránk a csatornát követi végig, kacskaringózva keresztül fenyveseken, hangaerdőkön, legelőkön.

Kaldera-túra: táv: 7 km, menetidő: 2-3 óra, szint: 196 m

Levada-túra: táv: 7 km, menetidő: 3 óra, szint: 122 m

 

Tizedik nap

Horta – Lisszabon

A délutáni órákban indul gépünk vissza Lisszabonba, ahol a búcsú éjszakánkat töltjük.

Megnézzük a híres Alfama-negyed zegzugos utcáit, eszünk egyet egy gasztro-piacon, majd zárásként borozunk egyet a tengerparton, így búcsúztatva az elmúlt másfél hetet.

Tizenegyedik nap

Hazautazás

Lisszabonból az aktuális menetrend függvényében, várhatóan reggel indulunk haza Budapestre, ahova a délutáni, vagy kora esti órákban érkezünk.

 

Utazás költsége

319.990 Forint, ami tartalmazza:

 • szállások apartmanokban 2-3 személyes szobákban
 • szigeteken való közlekedés bérelt autókkal és kisbuszokkal
 • Nemzeti Park belépők
 • Pico vulkántúra engedélyek
 • kompjegy Pico és Faial között
 • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest- Ponta Delgada és Lisszabon – Budapest útvonalra (várhatóan 130.000 – 150.000 Forint / fő poggyásszal)
 • repjegy Ponta Delgada – Pico és Horta – Lisszabon útvonalra (várhatóan 85.000-100.000 Forint / fő poggyásszal)
 • étkezés
 • fakultatív programok (bálnales
 • költőpénz ( 50.000 – 80.000 Ft)
 • utasbiztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 375 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

Átlagos csoportméret: 12-20 fő. A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Utazás nehézsége

Különösebben sportos fizikumot nem igényel a Pico csúcstúrát leszámítva. A Picora átlagosnál valamivel sportosabb fizikummal kényelmesen fel lehet jutni. Leginkább azoknak ajánljuk, akik hetente legalább egyszer végeznek cardio edzéseket. Gyengébb fizikumú utasaink is feljuthatnak a Picora, de részükről több kitartásra és akaratra van szükség. Mivel körtúra, akár be is várhatják a társaikat egy szép panorámaponton.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásaink kényelmes apartmanokban lesznek, ahol utasainkat 2-3 személyes szobákban helyezzük el.

Mivel utazásunkhoz legalább 5 repjegyre van szükség, mindenkinek javasoljuk, hogy irodánk által kiajánlott csoportos jegyekkel éljen. A maximális csoportlétszám elérését követően, az aktuálisan legjobb menetrendre kérünk le csoportos árat. Kérjük, ha mégis egyénileg utaznál, mindenképp várd meg, hogy a csoportnak megvegyük a repjegyeket.

Kalandtúránk során az Azori-szigetcsoport három szigetét is bejárjuk. Sao Miguelen, a szigetcsoport legnagyobb és leglátogatottabb szigetén kezdünk. Innen áttesszük székhelyünket Picora, ahol feltúrázunk Portugália legmagasabb pontjára, a Pico vulkán 2351m magas csúcsára. Utazásunk következő állomása Faial a hortenziák, buja erdők, és zöld legelők szigete lesz. Kalandtúránkat egy lisszaboni éjszakával koronázzuk meg.

A szigetek legismertebb ösvényei mellett a rejtett kincsek felfedezésére, és az igazi Azori hangulat megélésére fókuszálunk. Apró halászfalvak, vidéki éttermek, piacok, és kevesek által járt túraútvonalak várnak ránk.

Kis csapat, nagy kaland! Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Azori-szigetek kalandtúránkat azoknak ajánljuk, akik nem csupán a főszigetet szeretnék felfedezni ebben a csodálatos szigetvilágban. Sao Miguel mellett felmegyünk Pico tetejére, a 2351 méteres vulkán csúcsára, valamint bejárjuk Faial hortenziákkal, buja erdőkkel, és zöld legelőkkel tarkított szigetét is. Kalandtúránkat egy izgalmas lisszaboni éjszakával koronázzuk meg.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Különösebben sportos fizikumot nem igényel a Pico csúcstúrát leszámítva. A Picora átlagosnál valamivel sportosabb fizikummal kényelmesen fel lehet jutni. Leginkább azoknak ajánljuk, akik hetente legalább egyszer végeznek cardio edzéseket. Gyengébb fizikumú utasaink is feljuthatnak a Picora, de részükről több kitartásra és akaratra van szükség. Mivel körtúra, akár be is várhatják a trásaikat egy szép panorámaponton.

Repülőjegy

Mivel utazásunkhoz legalább 5 repjegyre van szükség, mindenkinek javasoljuk, hogy irodánk által kiajánlott csoportos jegyekkel éljen. A maximális csoportlétszám elérését követően, az aktuálisan legjobb menetrendre kérünk le csoportos árat. Kérjük, ha mégis egyénileg utaznál, mindenképp várd meg, hogy a csoportnak megvegyük a repjegyeket.

Felszerelés és eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2021-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.