Babia Góra & Rohácsi-tavak

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Gyömbér – Chopok – Derese – Budapest

A túra bruttó ára:

A túra időpontja:

2020.10.03. - 2020.10.05.
Nehézség 4
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 7

Háromnapos hétvégi túránkra Észak-Szlovákia legszebb természeti látnivalóit gyűjtöttük egy csokorba. Elsőként a Liptói-medence északi peremén kanyargó Prószéki- és a Kvacsányi-szurdokvölgyet fűzzük fel a látnivalókban és élményekben gazdag körtúránkon, ahol helyenként létrák, láncok és pallók segítik az előrehaladást és teszik még kalandosabbá a függőleges sziklafalakkal szűken közrefogott gyalogösvényt. Másnap irány az egykori Magyar Királyság északi határvidéke! A mai szlovák-lengyel határon magasodó, kicsiny kiterjedésű Árvai-Beszkidek legmagasabb csúcsát, az 1 725 méter magas Babia Gorát hódítjuk meg, ahonnan végtelennek tetsző körpanorámában lehet részünk. Utunk megkoronázásaként pedig bemerészkedünk a Liptói-Tátra legszebb gleccservölgyébe. A híres Rohácsi-tavaknál teszünk egy csodálatos körtúrát kétezres csúcsok árnyékában. A természeti kalandokból ezúttal sem lesz hiány!

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Prószéki- és Kvacsányi-szurdok – Hotel

A Liptói-medence északi peremén, a Kócs-hegység és a Liptói-havasok találkozásánál fekvő piciny Kvacsány faluba hozzávetőleg 4 órás autózás után érkezünk meg Budapestről. Az autóinkat a szurdok kijáratánál hagyjuk, ahonnan a közeli Prószéket a hegy lába mentén elterülő tisztáson keresztül érjük el. Egy vízművet elhagyva a Kapunak nevezett szűk sziklasorosban lépünk be a 4 kilométer hosszú szurdokvölgybe. Pallósoron lépkedve és a sziklafalba erősített drótökötél segítségével érkezünk meg a sziklafalból több résből bugyogó Prószéki-karsztforráshoz. A patak innentől felfelé a föld alatti karsztos járatokban folyik. Ezt a karsztjelenséget hívja a földrajztudomány búvópataknak. Ösvényünk az év nagy részében száraz, de buja növényzettel borított patakmederben vezet tovább, miközben köveken és keresztbedőlt fákon ugrálunk át. Egy rövid kitérőt tehetünk a Kócs-hegység legmagasabb (de, szintén időszakos) vízeséséhez, a Vöröshomok-vízeséshez. Ezután következik a szurdok legszebb szakasza, a Sólyom-kő és a Prószék-csúcs közé vágódott meredek mészkőszakadék, ahol létrák és drótkötél segítségével haladunk előre. A szurdokot magunk mögött hagyva Nagyborove felé sétálunk széles réten át. Ha időnk engedi a helyi büfében megpihenünk, majd a Kvacsányi-szurdok felé vesszük az irányt. A szurdok bejáratánál lévő több száz éves, de még mai is működő vízimalomnál meredeken felkanyarodunk a völgy oldalában haladó ösvényre. Több fából épített kilátópont érintésével érkezünk vissza a szurdok kijáratánál várakozó autóinkhoz és a szállásunkra utazunk. Este immáron jóféle sörök társaságában folytatjuk az ismerkedést.

Túra nehézsége: távolság: 16 km; menetidő: 6-7 óra; szintemelkedés: 700 m fel és le

Szállás: háromcsillagos szálloda, 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Polhora – Babia Góra – Hotel

Reggeli után kipihenten vágunk neki a mai túrának. Rövid autózás után érkezünk meg Szlovákia legészakibb településére, Polhorába, a Sósvízi-menedékházhoz. A Sebes-patak völgyében indulunk felfelé a sárga jelzés mentén. Szépen fokozatosan emelkedik ösvényünk, miközben tankönyvbe illően változnak a hegyvidéki növényi övezetek. Az erdő ritkulása és a törpefenyves megjelenése jelzi, hogy már a csúcsrégióban lépdelünk. Az utolsó métereket gyephavassal és kőtengerrel borított felszínt átszelő kiépített ösvényen tesszük meg. Az Árvai-Beszkidek 1725 méter magas csúcsáról szép idő esetén végtelen körpanoráma fogad minket. Észak felé már a lengyel tájak köszöntenek; déli irányban a Felvidék északnyugati részének szinte valamennyi hegycsoportja kivehető, élén a Liptói- és Magas-Tátra csipkézett gerincével. Érdekes érzés kerülget, amikor körbetekintve a csúcsról arra gondolunk, hogy a gerincen most áthaladó szlovák-lengyel határ egykor a történelmi Magyarország legészakibb pontja volt. A csúcstól nem messze található a II. János Pál pápa látogatásának emléket állító kőoszlop. Karoly Wojtyła már gyerekként is sokat túrázott ezen a tájon. 1978 szeptemberében, az akkori krakkói püspök pápává választása előtti utolsó túráját is a hegységben tette meg. Miután feltöltődtünk a látvánnyal és a magunkkal hozott elemózsiával, a már ismert útvonalon visszaereszkedünk autóinkhoz és visszautazunk a szállásunkra. Egy ilyen combos túra után megérdemelten guríthatjuk le a söröket és élvezhetjük a szlovák konyha fogásait.

Túra nehézsége: távolság: 16 km; menetidő: 8-9 óra; szintemelkedés: 980 m fel és 980 m le

Éjszaka: háromcsillagos hotel, 2-3 személyes szobákban

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Hotel – Rohácsi-tavak – Budapest

Utunk zárásaként a Liptói-Tátra legkedveltebb völgyébe, a Rohácsi-völgybe utazunk. Túránk elején magas fenyvessel kísért, enyhén emelkedő erdészeti úton melegítjük be lábizmainkat, majd egy köves ösvényre kanyarodva érkezünk meg a 18 méter magas Rohácsi-vízeséshez. Rövid fotószünetet követően szerpentines úton kapaszkodunk fel a gleccservölgy oldalba, ahonnan már kacsingatnak ránk a Liptói-Tátra kétezres csúcsai. A törpefenyves mögül egyszer csak feltűnik a legmagasabban fekvő tengerszem. Az ebédünket is ebben a festői környezetben fogyasztjuk el, majd továbbhaladunk a völgykatlan mélyébe, érintve a másik három tengerszemet.  Az utolsó tóhoz érve feltűnik előttünk a Tatliakova menedékház, ahol egy tóparton elfogyasztott meleg levestől vagy egy jó kofolától új erőre kaphatunk. A háztól kényelmes séta vár ránk szelíden ereszkedő úton az autóinkhoz. Csodálatos élményekkel feltöltekezve Budapest felé vesszük az irányt.

Túra nehézsége: távolság: 13 km; menetidő: 6-7 óra; szintemelkedés: 700 m fel és le

Ellátás: reggeli

Utazás költsége

26.490 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás 2 éjszakára háromcsillagos hotelben 2-3 ágyas szobákban
  • bőséges és finom reggeli a szálláson
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb étkezést
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség, parkoló- és egyéb díjak nagyjából 8.000-14.000 Forint között lesz fejenként. Az összeg természetesen függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk.
  • utasbiztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Csapat

13-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Kortól függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki rendelkezik elégséges fizikummal és fűti a kalandvágy.

Ennyi szabadság kell hozzá:

0 nap

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető, de mint minden magashegyi túra, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel végzel cardio edzéseket.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:

https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Nem kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell