Babia Góra & Rohácsi-tavak

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

35.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 5
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 7

Háromnapos hétvégi túránkra Észak-Szlovákia legszebb természeti látnivalóit gyűjtöttük egy csokorba. Elsőként a Liptói-medence északi peremén kanyargó Prószéki- és a Kvacsányi-szurdokvölgyet fűzzük fel a látnivalókban és élményekben gazdag körtúránkon, ahol helyenként létrák, láncok és pallók segítik az előrehaladást és teszik még kalandosabbá a függőleges sziklafalakkal szűken közrefogott gyalogösvényt. Másnap irány az egykori Magyar Királyság északi határvidéke! A mai szlovák-lengyel határon magasodó, kicsiny kiterjedésű Árvai-Beszkidek legmagasabb csúcsát, az 1 725 méter magas Babia Gorát hódítjuk meg, ahonnan végtelennek tetsző körpanorámában lehet részünk. Utunk megkoronázásaként pedig bemerészkedünk a Liptói-Tátra legszebb gleccservölgyébe. A híres Rohácsi-tavaknál teszünk egy csodálatos körtúrát kétezres csúcsok árnyékában. A természeti kalandokból ezúttal sem lesz hiány!

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Prószéki- és Kvacsányi-szurdok – Hotel

A Liptói-medence északi peremén, a Kócs-hegység és a Liptói-havasok találkozásánál fekvő piciny Kvacsány faluba hozzávetőleg 4 órás autózás után érkezünk meg Budapestről. Az autóinkat a szurdok kijáratánál hagyjuk, ahonnan a közeli Prószéket a hegy lába mentén elterülő tisztáson keresztül érjük el. Egy vízművet elhagyva a Kapunak nevezett szűk sziklasorosban lépünk be a 4 kilométer hosszú szurdokvölgybe. Pallósoron lépkedve és a sziklafalba erősített drótökötél segítségével érkezünk meg a sziklafalból több résből bugyogó Prószéki-karsztforráshoz. A patak innentől felfelé a föld alatti karsztos járatokban folyik. Ezt a karsztjelenséget hívja a földrajztudomány búvópataknak. Ösvényünk az év nagy részében száraz, de buja növényzettel borított patakmederben vezet tovább, miközben köveken és keresztbedőlt fákon ugrálunk át. Egy rövid kitérőt tehetünk a Kócs-hegység legmagasabb (de, szintén időszakos) vízeséséhez, a Vöröshomok-vízeséshez. Ezután következik a szurdok legszebb szakasza, a Sólyom-kő és a Prószék-csúcs közé vágódott meredek mészkőszakadék, ahol létrák és drótkötél segítségével haladunk előre. A szurdokot magunk mögött hagyva Nagyborove felé sétálunk széles réten át. Ha időnk engedi a helyi büfében megpihenünk, majd a Kvacsányi-szurdok felé vesszük az irányt. A szurdok bejáratánál lévő több száz éves, de még mai is működő vízimalomnál meredeken felkanyarodunk a völgy oldalában haladó ösvényre. Több fából épített kilátópont érintésével érkezünk vissza a szurdok kijáratánál várakozó autóinkhoz és a szállásunkra utazunk. Este immáron jóféle sörök társaságában folytatjuk az ismerkedést.

Túra nehézsége: távolság: 16 km; menetidő: 6-7 óra; szintemelkedés: 700 m fel és le

Szállás: háromcsillagos szálloda, 2-3 ágyas szobákban

Második nap

Polhora – Babia Góra – Hotel

Reggeli után kipihenten vágunk neki a mai túrának. Rövid autózás után érkezünk meg Szlovákia legészakibb településére, Polhorába, a Sósvízi-menedékházhoz. A Sebes-patak völgyében indulunk felfelé a sárga jelzés mentén. Szépen fokozatosan emelkedik ösvényünk, miközben tankönyvbe illően változnak a hegyvidéki növényi övezetek. Az erdő ritkulása és a törpefenyves megjelenése jelzi, hogy már a csúcsrégióban lépdelünk. Az utolsó métereket gyephavassal és kőtengerrel borított felszínt átszelő kiépített ösvényen tesszük meg. Az Árvai-Beszkidek 1725 méter magas csúcsáról szép idő esetén végtelen körpanoráma fogad minket. Észak felé már a lengyel tájak köszöntenek; déli irányban a Felvidék északnyugati részének szinte valamennyi hegycsoportja kivehető, élén a Liptói- és Magas-Tátra csipkézett gerincével. Érdekes érzés kerülget, amikor körbetekintve a csúcsról arra gondolunk, hogy a gerincen most áthaladó szlovák-lengyel határ egykor a történelmi Magyarország legészakibb pontja volt. A csúcstól nem messze található a II. János Pál pápa látogatásának emléket állító kőoszlop. Karoly Wojtyła már gyerekként is sokat túrázott ezen a tájon. 1978 szeptemberében, az akkori krakkói püspök pápává választása előtti utolsó túráját is a hegységben tette meg. Miután feltöltődtünk a látvánnyal és a magunkkal hozott elemózsiával, a már ismert útvonalon visszaereszkedünk autóinkhoz és visszautazunk a szállásunkra. Egy ilyen combos túra után megérdemelten guríthatjuk le a söröket és élvezhetjük a szlovák konyha fogásait.

Túra nehézsége: távolság: 16 km; menetidő: 8-9 óra; szintemelkedés: 980 m fel és 980 m le

Éjszaka: háromcsillagos hotel, 2-3 személyes szobákban

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Hotel – Rohácsi-tavak – Budapest

Utunk zárásaként a Liptói-Tátra legkedveltebb völgyébe, a Rohácsi-völgybe utazunk. Túránk elején magas fenyvessel kísért, enyhén emelkedő erdészeti úton melegítjük be lábizmainkat, majd egy köves ösvényre kanyarodva érkezünk meg a 18 méter magas Rohácsi-vízeséshez. Rövid fotószünetet követően szerpentines úton kapaszkodunk fel a gleccservölgy oldalba, ahonnan már kacsingatnak ránk a Liptói-Tátra kétezres csúcsai. A törpefenyves mögül egyszer csak feltűnik a legmagasabban fekvő tengerszem. Az ebédünket is ebben a festői környezetben fogyasztjuk el, majd továbbhaladunk a völgykatlan mélyébe, érintve a másik három tengerszemet.  Az utolsó tóhoz érve feltűnik előttünk a Tatliakova menedékház, ahol egy tóparton elfogyasztott meleg levestől vagy egy jó kofolától új erőre kaphatunk. A háztól kényelmes séta vár ránk szelíden ereszkedő úton az autóinkhoz. Csodálatos élményekkel feltöltekezve Budapest felé vesszük az irányt.

Túra nehézsége: távolság: 13 km; menetidő: 6-7 óra; szintemelkedés: 700 m fel és le

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

39.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás 2 éjszakára háromcsillagos hotelben 2-3 ágyas szobákban
  • reggeli 2 alkalommal
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb étkezést
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 18.000-21.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2022. augusztus 15-i hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.
  • utasbiztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 430 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

12-24 fő. Kis csapat, nagy kaland! Kortól függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki rendelkezik elégséges fizikummal és fűti a kalandvágy.

Ennyi szabadság kell hozzá:

1 nap

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető túra. Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk háromcsillagos hotelben lesz, ahol 2-3 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre. Minden szobához tartozik privát fürdőszoba és reggelit is kapunk a szállásokon.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Tarts velünk, ha kis csoporttal, felkészült vezetőkkel szeretnél túrázni.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2022-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.